Son Haberler

Türkiye, sivil anayasayla yeni bir sayfa açmalı

Seçimlerin ardından gözler yeni anayasaya çevrildi. Sivil bir anayasası olma niteliğinden dolayı oldukça önem arzeden bu adım; Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve kültürel anlamda bölgesinde ve dünyada daha güçlü hale gelmesini sağlayacak.

Türkiye 12 Haziran günü büyük bir seçim yaşadı. Demokrasilerin en önemli unsurlarından biri olan seçme ve seçilme hakkını tattık son seçimlerde. Sonuçlara baktığımızda ise bizim için en sevindirici olan gelişme seçime katılım oranının son derece yüksek olmasıdır. Seçim kampanyalarının en önemli argümanı şüphesiz yeni bir anayasa yapmaktı. Bugün artık yüksek katılımlı bir orana da sahip olduğumuza göre yapılacak olan yeni ve dolayısıyla Türkiye’nin siviller tarafından yapılan ilk anayasasına sahip olacağız.

Anayasa tartışmaları sürecine tüm kesimlerin katılımı son derece önemli bir konudur. Sivil toplum örgütlerinin, Meclis’te olan olmayan tüm siyasi partilerin ve sokaktaki vatandaşın bu anayasayı yapma sürecine katılımını en yüksek düzeyde tutmak, başta kurulacak olan hükümetin ve hepimizin sorumluluğundadır.

Türkiye Yeni anayasa ile yeni bir sayfa açacak. Hem bölgesinde, hem de kendi içerisinde güçlü bir ülke olma yolunda yeni bir adım atacak buna şüphe yok. Ancak Cumhuriyet tarihi boyunca devam eden ve büyük bedeller ödediğimiz Kürt meselesinin çözümü de, bu dönem çözülmesi beklenen başka bir konu olacak. Yapılacak olan yeni anayasa ne kadar demokratik olursa ve ne kadar farklılıklara açık olursa Kürt meselesinin de çözümü o kadar kolay olacak. Kürt siyasi aktörleri de, Kürt meselesinin çözümünde şiddeti değil, yapılacak olan yeni anayasayı adres olarak görmeye başladıklarını bildirdiklerine göre bu süreç ülkemiz için çok önemlidir.

Kürtler bugüne kadar büyük zorluklarla karşılaştılar. İlk dönemlerde varlıkları inkar edildi, sonra yavaş yavaş var olduklarına ikna olundu. Ama bu süreç içerisinde on binlerce insan hayatını kaybetti, on binlerce insan yine işkencelere maruz kaldı, binlerce köy yakıldı. Bedeli çok ağır olan bu sürecin artık son dönemlerini yaşamak istiyoruz. Türk, Kürt herkes yeni dönemde birbirini daha çok dinlemeli ve geçmişin üzerine bir çizgi çekmeli. Elbette yaşadığımız olayların karşısında bunun çok da kolay olacağını düşünmemek lazım. Kolay değil tabii ki ama cesur olmak ve korkmadan tüm gerçekleri konuşmak gerekiyor. Bu dönemde konuşmaya ve birbirimizi daha fazla dinlemeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.

Kürtlerin son süreçteki talepleri çok net aslında. Anadillerini yaşatmak ve anadillerinde eğitim almak bu taleplerin en başında geliyor. Bu taleple karşılaşan ilk ülke Türkiye değildir elbette. AB ülkelerinin hepsinde aynı durum var ve o ülkeler bu konuyu bir sözleşme ile aşmışlar. Avrupa Birliği’ne girebilmek için şart olarak konan Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı’nın uygulanması ile birlikte Türkiye; Danimarka, İspanya, İngiltere, İsveç ve diğer gelişmiş AB ülkelerinin demokrasi seviyelerine erişebilecek ve bu talebi karşılamış olacaktır.

Bir diğer önemli konu da yerel yönetimlerin güçlendirilmesi konusudur. Türkiye’nin imza attığı Avrupa Yerel Yönetimler özerklik Şartı da bu konu hakkında tüm değerlendirmeleri bir standarda bağlamış durumda. Demokrasilerde artık âdemi merkeziyetçilik ön planda. Hatta Türkiye bu konuda diğer gelişmiş demokrasilerin hâkim olduğu ülkelerden maalesef geri kalmış durumda. Dolayısıyla bu konu da önyargıdan uzak bir şekilde tartışılmalı ve ülkemiz için en uygun model ne ise o uygulanmalı.

Yeni bir anayasa ile açılacak olan yeni sayfada hepimiz kendi ezberlerimizden kurtulmak zorundayız. Karşılıklı hoşgörü ve anlayışla hareket edildiğinde ülkemiz hem bölgesinde, hem de dünyada önemli bir güç haline gelecek. Unutulmamalıdır ki; Kürtler bu ülkenin bayrağının değiştirilmesine de, başkentinin değiştirilmesine de izin vermez, bunu kabul etmez. Kürt meselesine bu önyargılarla yaklaşmak bizleri kısır döngü içerisine sokacak ve hiç birimize yarar getirmeyecektir.

Tarkan KADOOĞLU

kadooglu@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası