Son Haberler

Borsada alım fırsatı ve kar satışı fırsatı…

-6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerden sonra ilk etapta Borsa İstanbul’da işlemler devam etti. Ancak yaşanan sert düşüş yaşanmasının ardından depremin 3. gününde gerçekleşen işlemler iptal edilerek pay piyasası ve vadeli işlemler 5 iş günü süreyle durduruldu. Ardından işlemler tekrar başladı. TCMB ise depremin olası etkileri, küresel resesyon endişeleri, cari dengedeki görünüm ve finansal koşulların desteklenmesi gibi başlıklarla faizi 50 baz indirerek %8,5 seviyesine çekti.

Mevcut tabloyu bozulmadıkça veya FED üyelerinden güvercin açıklamalar gelmedikçe, Mart ayında Dolar Endeksi’nin gücünü korumasını bekliyoruz. ABD endeksleri ile altın gibi değerli metaller ve emtia fiyatlarında kısa vadeli güçlü toparlanma sonrası kar satışları devam edebilir. Resesyon beklentileri ortadan kalktığı için piyasalardaki olası satışların son iki ayda oluşan güçlü toparlanmanın kar satışı şeklinde gerçekleşmesini ve orta vadede piyasalardaki yükseliş trendlerinin hem borsalarda hem de emtia tarafında genel olarak korunmasını bekliyoruz.

-Bilanço açıklamalarının tamamlanmasıyla beraber, BİST’te kar satışlarının tekrar aktif hale gelebilir. 2022 yılında getiri potansiyeli açısından alternatifsiz kabul edilen BİST, 2023 yılında mevduat  faizlerinin %25-30 aralığına yükselmesi ve BİST açısından yukarı yönlü potansiyelin risksiz olan mevduat faizlerine eş değer seviyede olması nedeniyle BIST alternatifsiz konumunu mevcut seviyeler itibarıyla yitirmiş görünüyor. Ek olarak Mayıs ayında gerçekleşmesi, beklenen seçim dönemi öncesi belirsizlikler de borsa üzerindeki baskıyı artırıyor.

Küresel piyasalarda Şubat ayının ilk günlerinde gündem, merkez bankaları toplantıları açısından yoğun geçti. Beklentilere paralel olarak FED 25 baz puan, İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları 50’şer baz puan faiz artışı gerçekleştirdi. Böylelikle faizleri FED son 16 yılın, Avrupa Merkez Bankası son 15 yılın, İngiltere Merkez Bankası son 14 yılın zirvesine yükseltti. Hem toplantı metninde hem sözlü yönlendirmelerde ise sıkılaşma döngüsünün süreceğine yönelik güçlü mesajlar verilirken, piyasaların beklediği faiz indirimlerini konuşmak için henüz erken olduğu belirtildi. Toplantıların ardından piyasaların gözü ekonomik verilere çevrildi. ABD’de TÜFE, düşüşünü üst üste 7. aya taşısa da beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, enflasyona ilişkin öncü göstergeler de enflasyona ilişkin yukarı yönlü risklerin varlığını koruduğunu ortaya koydu. Verilerin ardından global piyasalarda risk alma iştahı zayıflarken, ABD borsaları Şubat ayını %4’e yaklaşan düşüşlerle tamamlamaya hazırlanıyor. Avrupa borsalarında ise aylık bazda genel olarak %1-2 arsında değişen yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor. Şubat ayında Dolar Endeksi %3’ün üzerinde değer kazanarak tekrar 105 üzerine yönelirken, Altında ve emtia fiyatlarında %5-10 arasında sert düşüşler yaşandı.

ŞİRKETLERİN PAY GEARİ ALIMINDA STOPAJ YÜZDE SIFIRA İNDİRİLDİ

Yurtiçinde gündem, 6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremler oldu. Deprem sonrası ilk etapta Borsa İstanbul açık kalırken, yaşanan sert düşüş ve hacimsiz işlemler göz önüne alınarak depremin 3. gününde gerçekleşen işlemler iptal edilerek pay piyasası ve vadeli işlemler 5 iş günü süreyle durduruldu. Ardından alınan çeşitli önlemlerle işlemler tekrar başladı. Şirketlerin pay geri alımında stopaj %20’den %0’a indirilirken, BES fonlarının devlet katkısı kısmı için hisse oranı %10’dan %30’a yükseltildi.  Düzenleyici kurumlar tarafından alınan bir dizi önlem sonrası BİST100 Endeksi kayıplarını geri alırken, özellikle çimento, demir çelik ve GYO hisseleri öncülüğünde ayı %2 üzeri yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor. TCMB ise depremin ardından; depremin olası etkileri, küresel resesyon endişeleri, cari dengedeki görünüm ve finansal koşulların desteklenmesi gibi başlıklarla faizi 50 baz indirerek %8,5 seviyesine çekti.

AVRUPA MERKEZ BANKASI, FAİZ ARTIRIMINA DEVAM EDECEK

Geçtiğimiz ay ABD’de tarım dışı beklentilerin aksine 517 bin kişi artarken, işsizlik oranı %3.4 ile 50 yılı aşkın sürenin en düşük seviyeye geriledi. ABD verileri sonucu FED’in faiz beklentileri devam ederken, doların değer kazanımı ile birlikte paritede geri çekilme yaşandı. Avrupa Merkez Bankası ise, her fırsatta faiz artırımına devam edeceğini ve Mart’taki toplantıyla beraber durumu değerlendireceğini belirtiyor. Teknik olarak incelediğimizde EURUSD paritesinde geri çekilmenin devam etmesi halinde destek olarak 1.0490 ve 1.0320 seviyeleri takip edilebilir. Paritenin 1.0650 üzerinde kalması halinde ise 1.08 seviyesine doğru yükseliş görülebilir.

DOLAR/TL KURU 18.87 SEVİYESİNİN ÜZERİNE ÇIKARSA TL ALEYHİNE İŞLEMLER KUVVETLENEBİLİR

Şubat ayında TCMB politika faizini 50 baz puan indirimle %8.50 seviyesine çekti. Karar metninde bu indirim sonrası para politikası duruşunun, fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşünde olduğu belirtildi. Sınırlı yükselişine devam eden Dolar/TL kurunun 18.87 üzerindeki fiyatlamalarında Türk Lirası aleyhine işlemlerin kuvvetlenmesi beklenebilir. Bu durumda 19.10 direnç noktası test edilebilir. Kurun olası geri çekilmelerinde ise 18.75 ve 18.50 seviyeleri destek oluşturabilir.

FED’İN ŞAHİN POLİTİKALARA DEVEM EDECEĞİ ENDİŞESİ DEĞERLİ METALLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

FED’in “şahin” politikalarına devam edeceğine dair endişeler, özellikle değerli metalleri olumsuz etkiledi. 1.950 seviyelerine kadar yükselişlerin görüldüğü değerli metalde doların küresel değer kazanımı ile birlikte sert geri çekilme yaşandı. Yukarı yönlü hareketlerde 1.845 direnci geçilemediği sürece sarı metalde satış baskısının güç kazanması beklenebilir. Bu durumda 200 günlük ortalaması olan 1.775 test edilebilir. Bu destek kırılırsa 1.650’ye doğru düşüş oluşması beklenir. Alımların kuvvetlenmesi durumunda ise 1.845 seviyesi üzerinde 1.900 direnç noktasına doğru yükseliş eğiliminin devamı beklenir.

EMTİA FİYATLARINDA KISA VADELİ GÜÇLÜ TOPARLANMA, ARDINDAN SATIŞLARI BEKLİYORUZ

Mart ayında yurtdışı piyasalarda gözler yine FED, İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararlarında olacak. Piyasalar Mart ayında FED’in faizi 25 baz puan artırma ihtimali %75, 50 baz puan artırma ihtimali %25 olasılıkla fiyatlıyor. FED Mart ayı toplantısında ayrıca, istihdam, büyüme, enflasyon gibi önemli makro göstergelere ve faiz oranına ilişkin beklentilerini içeren projeksiyonlarını da yayımlayacak. Toplantıyla beraber Başkan Powell’ın açıklamaları, sonrasında ay boyu FED üyelerinin açıklamaları ve veriler de piyasaların odağında olacak ve gelişmelerin risk iştahına yön vermesini bekliyoruz. Piyasalar daha önce FED’in faizleri %5,00 seviyesine yükselttikten sonra faiz artışlarına ara vereceğini hatta yılsonunda 25 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleştireceğini fiyatlıyordu. Ancak son dönemde açıklanan makroekonomik veriler ve FED üyelerinin açıklamaları sonrası bu beklenti büyük ölçüde yerini sıkılaşmanın devam edeceği beklentisine bıraktı. Mevcut durumda FED’in Haziran toplantısına kadar faizleri %5,50’ye yükseltme olasılığı %80’ler kadar yükseldi. Mevcut tabloyu bozacak gelişmeler gerçekleşmedikçe veya FED üyelerinden güvercin açıklamalar gelmedikçe, Mart ayında Dolar Endeksi’nin gücünü korumasını ve ABD endeksleri ile altın gibi değerli metaller ve emtia fiyatlarında kısa vadeli güçlü toparlanma sonrası kar satışı baskının devam etmesini bekliyoruz. Resesyon beklentileri ortadan kalktığı için piyasalardaki olası satışların son iki ayda oluşan güçlü toparlanmanın kar satışı şeklinde gerçekleşmesini ve orta vadede piyasalardaki yükseliş trendlerinin hem borsalarda hem de emtia tarafında genel olarak korunmasını bekliyoruz.

BORSA İSTANBUL, ALTERNATİFSİZ KONUMUNU YİTİRMİŞ GÖRÜNÜYOR

Yurtiçinde, konsolide finansal tablolar 9 Mart’a kadar yayımlanmaya devam edecek. Bilançolarla beraber hisse ve sektör özelinde ayrışmaların sürmesini bekliyoruz. Diğer taraftan 11 ilde birçok vatandaşımızı etkileyen deprem sonrası beklentiler de hisse ve sektörel ayrışmaları belirginleştiriyor. Bilanço açıklamalarının büyük ölçüde tamamlanmasıyla beraber, BİST’te kar satışlarının tekrar aktif hale gelmesini bekliyoruz. 2022 yılında getiri potansiyeli açısından alternatifsiz kabul edilen BİST, 2023 yılında mevduat  faizlerinin %25-30 aralığına yükselmesi ve BİST açısından yukarı yönlü potansiyelin risksiz olan mevduat faizlerine eş değer seviyede olması nedeniyle BIST alternatifsiz konumunu mevcut seviyeler itibarıyla yitirmiş görünüyor. Ek olarak Mayıs ayında gerçekleşmesi beklenen seçim dönemi öncesi belirsizlikler de borsa üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu beklentilerin ışığında kısa vadede endekste zayıf dalgalı seyrin sürmesini bekliyoruz. Ancak satışların sertleşmesi ve yukarı yönde potansiyelin %50’ler üzerine yükselmesi durumunda düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilerek tekrar yükselişe yol açabilir. Bloomberg’de çıkan bir habere göre varlık fonunun bir fon oluşturarak BIST’te destekleyici alımlar yapabileceğine yönelik haber akışının doğrulanması ve bunun için güçlü bir kaynak ayrılması kısa vadede pozitif katalizör oluşturarak piyasada tepki yükselişinin düşük momentumla da olsa devamını sağlayabilir. Ay içinde 4.700 ve altına düşüşlerin orta vade için kademli olarak yeniden alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini, 5.400 ve üzerine yükselişlerin ise kısa vadeli kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası