Kağıt ve baskı maliyetleri giderek artıyor, ama kitapseverler nedeniyle kitap baskıları da devam ediyor.
İşte birbirinden ilginç konuların ele alındığı o kitaplar…
Paranızı akıllıca yönetmek istiyor musunuz?
Şu ya da bu şekilde kazandıklarını tasarruf eden insanların, en çok üzerinde durdukları ve cevabını aradıkları soru, “paramı nasıl yönetmeliyim” sorusu olmuştur. İşte bu soruya ışık tutan kitap, geçen ay piyasaya çıktı. Uzun yıllar bankalarda üst düzeyde görev yapan ve halen Antalya Bilim Üniversitesi’nde finans dersleri veren Turcomoney yazarı Prof. Dr. Mehmet Yazıcı tarafından kaleme alınan kitap, “Paranı Akıllıca Yönet” adını taşıyor.
Bankacılık ve akademideki 30 yıllık tecrübesini bu kitapta bir araya getiren Yazıcı, paraya bakış açısını çok çarpıcı sözlerle dile getiriyor: “Bu kitap, size sadece parayı nasıl yöneteceğinizi değil, aynı zamanda hayatınızı nasıl anlamlı hale getireceğini gösteriyor. Çünkü para, yalnızca bir araçtır. Önemli olan, onun sizi değil, sizin onu nasıl yönettiğinizdir”
Tasarruf sahipleri için yol haritası niteliğinde önerilerin yer aldığı kitapta öne çıkan bazı başlıklar şöyle:
-Para, mutluluk ve hayatın anlamı
-Tasarruf ve finansal planlama için öneriler
-Kredi kartı kullanımı
-Borçlardan kurtulma ve sağlıklı bir gelecek oluşturma
-Emeklilik planlaması
-Bütçe hazırlarken dikkat edilecekler
-Dijital çağda yatırım ve servet yönetimi
-Kişisel gelişim: Zenginlikten daha değerli bir yatırım
-Zengin ve fakir insanların para hakkındaki farklı düşünme tarzları
-Gerçek mutluluğun sürdürülebilir yolları
Kitabın Künyesi
Kitap Adı: Paranı Akıllıca Yönet
Yazar: Prof. Dr. Mehmet Yazıcı
Yayınevi: Kitap Yurdu Yayıncılık
Yayın Tarihi: Nisan 2025
Sayfa Sayısı: 181
Uğur Özker’den “Üretken Yapay Zeka Devrimi”
Yapay zeka ile ilgili gelişmeler, her geçen gün yeni bir boyut kazanırken, aynı zamanda en çok merak edilen, en çok soru yöneltilen alanlardan da biri oldu. IBM Türkiye’de, kurumlara üretken yapay zekâ yetkinliklerinin kazandırılması ve iş süreçlerinin yapay zekâ destekli modern altyapılarla desteklenmesi için çözümler sunan “Teknik Lider” Uğur Özker’in, üretken yapay zekanın “doğru anlaşılmasına” odaklı kitabı “Üretken Yapay Zeka Devrimi” Scala Yayıncılık’tan yayınlandı.
Kitabında, “Yapay Zekanın Evrimi”ni, “Geleceği inşa eden güç” olarak tanımlayan Uğur Özker, başlangıçta “bilim-kurgu” filmler ya da kitaplarda öne çıkan yapay zekaya ilişkin son yıllardaki gelişmeleri, “Artık bu bir kurgu değil; bu, şu an yaşadığımız gerçeklik” diye nitelendiriyor.
Yapay zekânın, “bugünün yöneticileri için, bir seçenek değil, bir zorunluluk” olduğunu vurgulayan Uğur Özker, “Onunla birlikte ilerleyenler, bu yeni çağın liderleri olacak; geride kalanlar ise tarihin tozlu raflarında yerini alacak” diye uyarıyor:
“Bu kitap, yapay zekânın iş dünyasında nasıl bir evrim geçirdiğini, hangi aşamalardan geçtiğini ve onu nasıl bir güce dönüştürdüğünü derinlemesine inceleyecek. Çünkü yapay zekâyı anlamak, geleceği inşa etmek demektir ve bu geleceği inşa etmek için gereken anahtar, şu an sizin ellerinizde. Bu, sadece bir yolculuk değil; bir devrimdir. Bu devrimde yer almak, iş dünyasının liderleri için kaçınılmazdır.”
Microsoft Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Teknoloji Lideri, Daron Yondem, kitaba ilişkin yorumunda, “Düşünce kuruluşlarında siber güvenlik, yapay zekâ ve büyük veri alanlarında çok sayıda akademik çalışmada yer alan Uğur Özker’in, ‘referans niteliğindeki’ kitabında, yapay zeka dönüşümünü planlamaya başlayan ya da mevcut sistemlerini optimize etmek isteyen organizasyonlardaki teknoloji liderlerine şiddetle tavsiye ediyorum” diyor.
“ÖNEMLİ BİR BAŞVURU KAYNAĞI”
IBM Ülke Genel Müdürü ve Teknoloji Lideri Işıl Kılınç Gürtuna da, kitaba ilişkin değerlendirmesinde, “Uğur Özker’in İş hayatındaki başarı ve yaratıcılığını bu eserde de görmek beni hem mutlu etti hem de gururlandırdı. Her detayın titizlikle düşünüldüğü bu eserin, yapay zekanın geleceğini şekillendiren önemli bir başvuru kaynağı olacağına inanıyor ve ilham verici etkisinin uzun yıllar boyunca süreceğini düşünüyorum” diyor.
Yapay Zekâ ve Teknoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Esen Girit Tümer de, “Bu kitap, üretken yapay zekânın iş dünyası ve toplum üzerindeki dönüştürücü etkilerini anlamak ve bu yeni çağda başarıyı yakalamak için bir rehber niteliğini taşıyor” diye tanımladığı kitap için, “İş dünyası liderlerinin, girişimcilerin ve teknoloji meraklılarının bu değerli eserden ilham alarak yapay zekânın sınırsız potansiyelini keşfedeceğine inanıyorum. Çünkü gelecek, teknolojiyi insanlık için bir fırsata dönüştürenlerin ellerinde şekillenecek. Bu nedenle, bu kitabı okuyan her bireyin bu değişim yolculuğuna bilinçle katılacağını ümit ediyorum” diyor.
“BU KİTABI OKUYAN HER BİREY DEĞİŞİM YOLCULUĞUNA BİLİNÇLE KATILIR”
Kitabın Önsöz’ünü yazan, OpenAI tarafından geliştirilen ve çok adımlı problemleri analiz edebilme yeteneğine sahip önceden eğitilmiş üretken dönüştürücü yapay zekâ modeli “o1” de, “İş dünyası liderlerinin, girişimcilerin ve teknoloji meraklılarının bu değerli eserden ilham alarak yapay zekânın sınırsız potansiyelini keşfedeceğine inanıyorum. Çünkü gelecek, teknolojiyi insanlık için bir fırsata dönüştürenlerin ellerinde şekillenecek. Bu nedenle, bu kitabı okuyan her bireyin bu değişim yolculuğuna bilinçle katılacağını ümit ediyorum” diyor ve kitaba ilişkin ayrıntılara değindikten sonra ekliyor:
“Geleceğin kapısından adım atmaya hazır mısınız? Yeni çağın kurallarını belirlemek ve yapay zekânın sınırsız potansiyelinden yararlanmak için şimdi harekete geçme vakti!”
Kitap Adı: Üretken Yapay Zeka Devrimi
Yazar: Uğur Özker
Yayınevi: Scala Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 616
Osmanlı İmparatorluğu’nda Bankacılık, Ticaret ve Yatırımlar
İktisadi, toplumsal ve kültürel tarih alanlarının bazıları bugün ne yazık ki hayatta olmayan kalburüstü isimlerini bir araya getiren bu makale derlemesinde, Osmanlı İmparatorluğu ile Batı Avrupa’yı sanayileşmenin ilk yüzyılı boyunca giderek bütünleştiren başlıca kuvvetler farklı perspektiflerden ele alınıyor.
Osmanlı coğrafyasındaki modernleşme dönüşümünün başlangıç aşamalarıyla da ilişkilenen olumlu ya da olumsuz ticari, mali ve parasal etkenlerin tahliliyle sınırlı kalmayan makaleler, geniş bir yelpazede sunulan bilgilerle aynı zamanda 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun ekonomisine ve toplumuna genel bir giriş kitabı niteliği de taşıyor.
Kitap Adı: Osmanlı İmparatorluğu’nda Bankacılık, Ticaret ve Yatırımlar
Hazırlayan: Philip L. Cottrell, Iain L. Fraser, Monika Pohle Fraser
Çevirmen: Adnan Kahiloğulları
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Yayın Tarihi: 2025
Sayfa Sayısı: 240
Varlık ve Yokluk Arasında Para Oyunları
“Kazanmak herkesin hayali ama bu oyunda kuralı bilmeyen kaybeder!”
Bu sözler, geçen ay piyasaya çıkan “Varlık ve Yokluk Arasında Para Oyunları” isimli kitabın yazarı İslam Memiş’e ait.
Peki Memiş, neden böyle diyor?
Bu sorunun cevabını ise kitabın tanıtımında şöyle veriyor: “Dünya sahnesinde büyük bir oyun oynanıyor. Masada altın, gümüş, dolar, kripto, borsa, gayrimenkul… var. Hepsi el değiştirirken birileri kazanıyor, birileri yok oluyor. Peki, sen hangi taraftasın? Küresel ekonomik düzen değişirken paranı koruyabilecek misin? 2030’a yaklaşırken dünyayı bekleyen büyük kırılmaların farkında mısın? İslam Memiş, yılların tecrübesiyle bu oyunun perde arkasını açıyor. Sana, Para Oyunları’nı nasıl çözeceğini ve kendi oyununu nasıl kuracağını anlatıyor. Yaklaşan finansal dönüşümün şifreleri bu kitapta! Unutma, bu oyunda kural basit: Bilgi güçtür, akıl servettir. Şimdi sıra sende… Öğren, oyunu çöz, kazanan ol!
Uzun yıllardır özellikle altın ve para piyasaları konusunda yaptığı değerlendirmelerle tanınan ekonomist İslam Memiş’in kitabı okunmaya değer…
Kitap Adı: Varlık ve Yokluk Arasında Para Oyunları
Yazar: İslam Memiş
Yayınevi: Girdap Kitap
Sayfa Sayısı: 185
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.