– Bir fikir henüz kıvılcım ve ham iken akacağı yolu bilir, bilinçli ve kurallı bir girişim finansmanı piyasasında muhataplarıyla buluşur, zaman yitirmeden, ego çatıştıranlarla uğraşmadan talebi olan fona erişir, hayata geçer. Pek tabii her fikir hayat bulmaz. Her hayat bulan başarılı olmaz. Her başarılı olan potansiyelini tam kullanamaz. Ama “girişim piyasası” yaygın, adil ve önyargısız çalışır. Piyasa eğitimi okuldan daha etkilidir. Piyasanın eğittikleri o ülkeyi bir “girişim fabrikası”na çevirir.
– Girişimcilik dinamizmi ekonominin kanadıdır, ülkeyi uçurur. Girişim finansmanı piyasasında devletin başta SPK olmak üzere, en geniş ekosistemi kurgulayarak, bütün parçalarını “agresif” bir kararlılık ve destekle uygulamaya sokması şarttır. Mahalle düzeyinde “girişim kulüpleri”, kitle fonlama platformları içinde sektör, alt sektör veya coğrafi bölge ya da mensubiyet temelinde “girişim ağları” oluşması teşvik edilmelidlr.
Kadıköy Saint Joseph Lisesi sonrası ilk üniversite eğitimimi Strasbourg’da ‘ Sciences Economiques’ (Ekonomi – İşletme) alanında yaptım. O tarihten 5 yıl öncesinde çoktan girişimcilik hayatım başlamıştı. 1985’de üniversite için Fransa’ya giderken ilk şirketimi de kurmuş ve adına çok inandığım iki kavramdan bütünleşik bir ünvan vermiştim : Genç Girişim.
Dün, bugün ve sanırım daima; ülkelerin, insanlığın vazgeçmeden düşünen, sorgulayan bilim insanları ile, yılmayan cesur girişimciler üzerinde ilerlediğini düşünürüm. En büyük emek beyin teri, en kahraman kişi geliştiren ve bilgi üreten bilim insanları ile yenilikçi girişimcilerdir. Emeğini “kiralayan” sıradan ve garantici yaklaşımı olandır. Bir toplum kiralayanlarla varolmaz. Kiralayanlar, bulan ve yapanlar sayesinde yaşar, çoğu kere de bunu takdir etmez, bencildir.
İnternet ve haberleşme teknolojilerini bulan ve geliştirenler ne derece önemli ise Steve Jobs yaptığı telefon ile bu teknolojiyi dönüştürdüğü için daha da önemlidir. Bulunan veya bilineni, “game changer” (oyun değiştirici) vizyon, zeka ve irade olmasa kimse değerlendirmez, anlamsız bilgi çöplüğünde tutardı. Bu nedenle gören bakandan, yapan durandan daha değerlidir.
HER FİKİR HAYAT BULMAZ, HER HAYAT BULAN BAŞARILI OLMAZ
Girişim piyasası kurallanmış, çerçeveye oturmuş, başarı öyküleriyle zenginleşmiş ülkeler ekonomik büyümede de ilk sıradadır. Silikon Vadisi denilen zannedildiği gibi sadece “teknoloji vahası” değil, “girişim sermayesi cennetidir”. Bir fikir henüz kıvılcım ve ham iken akacağı yolu bilir, bilinçli ve kurallı bir girişim finansmanı piyasasında muhataplarıyla buluşur, zaman yitirmeden, ego çatıştıranlarla uğraşmadan talebi olan fona erişir, hayata geçer. Pek tabii her fikir hayat bulmaz. Her hayat bulan başarılı olmaz. Her başarılı olan potansiyelini tam kullanamaz. Ama “girişim piyasası” yaygın, adil ve önyargısız çalışır. Bu çarktan geçen ve geçemeyen öğrenir, gelişir ve sonrasında daha nitelikli, daha hazırlıklı olur. Piyasa eğitimi okuldan daha etkilidir. Piyasanın eğittikleri o ülkeyi bir “girişim fabrikası”na çevirir. Bu dinamizm ekonominin kanadıdır, ülkeyi uçurur. Bakın dünyanın en değerli 10 şirketine, bu anlattıklarımın izini, hatta prototipini görürsünüz.
DEVLETİN GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNİ KURGULAMASI ŞARTTIR
Türkiye, savunma sanayinde 1974 sonrası başlayan vizyon kurgusunu bambaşka boyuta getirdi. Katmanlardan ve alanlardan oluşan bir ekosistemi gerçekleştirdi. Bu sayede nereden nereye geldik! İşte girişim finansmanı piyasasında devletin başta SPK olmak üzere, en geniş ekosistemi kurgulayarak, bütün parçalarını “agresif” bir kararlılık ve destekle uygulamaya sokması şarttır. Mahalle düzeyinde fantastik bile olsa “girişim kulüpleri”, kitle fonlama platformları içinde sektör, alt sektör veya coğrafi bölge ya da mensubiyet temelinde “girişim ağları” oluşması teşvik edilmelidlr.
Girişim ağları yarı tüzel kişi olarak organize çalışma yapmalı, üye kaydetmeli ve fırsatları analiz ederek üyelerini bilgilendirmeli ya da korumalıdır. Düşünsenize Türkiye’de yüzlerce girişim ağı, milyonlarca üyesi olsa ve projelerle ilgili arıtılmış bilgilere güvenenler kitle fonlama platformları, girişim sermayesi fonlarına bu ‘ süzgeç ‘ güvencesi ile erişse, kimbilir ne kadar çok yeni şirket ve başarı öyküsü doğar…
“ATEŞLEYİCİ SERMAYE” EN ÖNEMLİ EKONOMİK GÜÇLERDEN BİRİNE DÖNÜŞÜR
Bilgilenme ilgi kümeleri sonrasında gelişecek bu ağlarda birikecek “insan” ve “ateşleyici sermaye” en önemli ekonomik güçlerden birine dönüşecektir.
Ekosistemi kurgulama aşamasında girişimcilik ve girişim sermayesi piyasası konularında bilgi temel eğitimlerin parçası yapılmalıdır.
Ticaret lisesi gibi girişimcilik liseleri dahi bu vizyonun ayrılmaz parçası olmalıdır.
Girişim ekosistemi ülkemizin gerçek potansiyeli için kritik önemdedir …
Av. Osman ATAMAN
ataman@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.