Son Haberler

Borsalarda düşüşler sürebilir, ancak….

– Borsalarda düşüşler sürebilir ancak BIST, TL varlıklar arasında öne çıkıyor

-Enflasyona endeksli bir ürün ya da KKM tavan faizinin yukarı çekilmesi durumunda BIST’in bundan negatif etkilenmesi beklenir. Enflasyona endeksli TL enstrüman gündeme gelmedikçe yurtdışı borsalardaki zayıf seyre rağmen yüksek enflasyon ortamında BIST’in TL varlıklar için alternatif yatırım aracı olmaya devam etmesi beklenir.

-Temmuz ayında global piyasaların ana gündemi FED faiz kararı ve üyelerden gelecek açıklamalar olacak. FED’in güçlü parasal sıkılaşmaya devam etmesi beklenirken, Avrupa Merkez Bankası’nın da Temmuz ayıyla birlikte faiz artışlarına başlaması bekleniyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma ile enerji fiyatlarındaki seyir izlenecek.

-Merkez bankalarının güçlü şekilde parasal sıkılaşmaya başlaması resesyon endişelerini artırırken, majör borsalar ile emtia fiyatlarındaki düşüş trendinin devamı bekleniyor. Ayı piyasasına giren büyük borsalardaki tepki yükselişleri satış fırsatı olacak ve düşüş trendinin devam edecek.

-Mali ve ekonomik politikalarda herhangi bir değişiklik olmaması halinde Dolar/TL’de son dönemki hareketlerin devam etmesi beklenebilir. Alımların devamı halinde 17.30 ve 18.50 direnç bölgeleri olarak görülebilir. Geri çekilmelerde ise 16.0 ve 15.20 alımların artabileceği destek bölgeleri olarak izlenebilir.

-Mayıs ayının bir kopyası olan Haziran ayında ons altın 1880 doları geçemedi. FED faiz artışındaki 75 baz puanlık beklentiyle sert düşen ons altın, 1800 dolardan destek buldu. Sarı metalde, FED’in yüksek hızda faiz artışına devam etmesi alıcıların hızını kesiyor. Geri çekilmenin 1800 doların aşağısına sarkması halinde 1770 desteği takip edilebilir.

-22 Nisan-17 Haziran arasındaki dokuz haftada BIST’ten 2,2 milyar dolar net yabancı çıkışı gerçekleşti. DİBS tarafında ise 774 milyon dolar yabancı çıkışı yaşandı. Son yabancı çıkışlarıyla BIST yabancı payı son 20 yılın en düşüğü olan yüzde 34 seviyesinin altına gerilerken, DİBS yabancı payı tarihi düşük seviyesi olan yüzde 1,20’lere geriledi.

-TCMB’nin liralaşma stratejisi çerçevesinde kredi kanalı ile ekonomiyi soğutarak enflasyonu kontrol altına almak için gerekmesi durumunda yeni tedbirlere başvurması bekleniyor. Tedarik zincirindeki bozulma ve jeopolitik riskler ile artan enerji ve emtia fiyatlarının cari açık üzerinden kurlara baskı yapması önemli riskler oluşturmaya devam ediyor.

ABD Merkez Bankası (FED) 75 baz puanlık faiz artışı ile güçlü parasal sıkılaşmaya devam ederken, global riskten kaçış eğilimi Haziran ayında da devam etti. FED’in faizleri güçlü bir şekilde artırabileceği mesajı vermesiyle resesyon endişeleri güçlenirken, majör borsalar Haziran ayını yüzde 6-11 arasında değişen güçlü düşüşlerle tamamladı.

Borsalarla birlikte demir-çelik ve bakır gibi emtia fiyatlarında da güçlü düşüşler gerçekleşti. Majör borsalarla birlikte gelişmekte olan (EM) borsaları ve para birimlerinde de değer kayıpları yaşanırken, BIST dalgalı seyrettiği Haziran ayında yurtdışı borsalara göre daha sınırlı değer kaybetti.

Ay başında güçlü performans gösteren BIST 100 Endeksi yeni tarihi zirve seviyelerini test etse de kurlarda yaşanan yükseliş ve yurtdışı borsalardaki güçlü satışların etkisiyle kazançlarını geri vererek negatife geçti.

EM para birimleri FED’in faiz artışlarına güçlü şekilde devam etmesi ve DXY dolar endeksindeki yüzde 3 değer kazancına paralel ayı değer kayıplarıyla kapatırken, sene başından beri güçlü pozitif ayrışan Brezilya Reali Haziran ayında yüzde 10 üzeri değer kaybı ile dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi oldu.

BDDK TL TİCARİ KREDİ KULLANIMI İÇİN DÖVİZE VARLIKLARINA DAYALI KURAL GETİRDİ

TL ay içinde güçlü değer kaybına maruz kalsa da BDDK TL ticari kredi kullanımı için dövize varlıklarına dayalı kural getirmesi sonrası değer kayıplarını geri alarak ayı yataya yakın bir eğilimle tamamlıyor.

Ay içinde 2.684 ile yeni tarihi zirvesini test eden BIST 100 Endeksi, hem yurtdışı borsalardaki güçlü satışlar hem de son açıklanan makro ihtiyati tedbirlerin etkisiyle kazançlarını geri vererek ayı yüzde 5 civarında düşüşle tamamlamaya hazırlanıyor.

Ay içinde 870 ile 2003’den beri en yüksek seviyesini test eden 5 yıllık Türkiye CDS’leri, ayı 800 seviyelerinden tamamlıyor. CDS’lerdeki yükselişe paralel yabancıların TL varlıklardan çıkışının Haziran ayında hız kesmeden devam ettiğini gördük.

DOKUZ HAFTADA BIST’TEN 2,2 MİLYAR DOLAR NET YABANCI ÇIKIŞI GERÇEKLEŞTİ

TCMB verilerine göre, 22 Nisan-17 Haziran arasındaki dokuz haftada BIST’ten 2,2 milyar dolar net yabancı çıkışı gerçekleşti. DİBS tarafında ise 774 milyon dolar yabancı çıkışı yaşandı. Son yabancı çıkışlarıyla BIST yabancı payı son 20 yılın en düşüğü olan yüzde 34 seviyesinin altına gerilerken, DİBS yabancı payı tarihi düşük seviyesi olan yüzde 1,20’lere geriledi.

BDDK’dan ticari kredi kullanımına ilişkin yeni bir karar geldi. BDDK tarafından getirilen yeni düzenlemeye göre, bağımsız denetime tabi şirketlerin ticari TL kredi kullanması için başvuru tarihi itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının (altın ve DTH dahil) TL karşılığının 15 milyon TL’nin üzerinde olması durumunda yabancı para nakdi varlıklarının, son finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son bir yıllık net satışlarından büyük olanının yüzde 10’nunu geçmesi durumunda bu şirketlere TL cinsi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildi.

ŞİRKETLERİN KARLILIĞINDA NEGATİF BASKI YAPACAĞI BEKLENTİSİYLE BIST’TE GÜÇLÜ SATIŞ YAŞANDI

Ancak, bu şirketlerin kanun gereği yabancı para kredi kullanması mümkün değilse ve üç aylık dönemde net yabancı para açık pozisyonu varsa bu açık tutarı kadar uygulamadan muaf olacak. Karar sonrası kurlarda yüzde 5’leri bulan gerileme yaşanırken, kararın şirketlerin karlılığı üzerinde negatif baskı yapacağı ve buna benzer yeni tedbirler gelebileceği beklentisiyle BIST’te güçlü satış baskısı yaşandı.

TCMB Haziran ayı toplantısında faizleri yüzde 14,00 seviyesinde sabit bıraktı. PPK metnine, makro ihtiyati tedbirlerin uygulanmaya devam edileceği vurgulandı. Bu bağlamda kısa vade de para politikasında değişikliğe gitmesi beklenmeyen TCMB’nin liralaşma stratejisi çerçevesinde kredi kanalı ile ekonomiyi soğutarak enflasyonu kontrol altına almak için gerekmesi durumunda yeni tedbirlere başvurabileceği değerlendirilmesi yapılıyor.

Tedarik zincirindeki bozulma ve yükselen jeopolitik riskler ile artan enerji ve emtia fiyatları cari açık üzerinden kurlara baskı yapma riski, mevcut politikalar açısından önemli riskler oluşturmaya devam ediyor.

FED ÜYELERİNİN TAHMİNLERİ YILIN GERİ KALANI İÇİN TOPLAM 175 BAZ PUANLIK FAİZ ARTIŞINA İŞARET EDİYOR

FED Haziran toplantısında beklentilere paralel 1994’den beri ilk kez 75 baz puan artış gerçekleştirerek yüzde 1,50-1,75 aralığına yükselti. FED üyelerinin tahminleri yılın geri kalanı için toplam 175 baz puanlık faiz artışına işaret ediyor.

FED 2022 yılı için büyüme beklentisini yüzde 2,8’den yüzde 1,7’e çekerken, 2023 yılı için ise yüzde 2,2’den yüzde 1,7’e düşürdü. FED, işsizlik oranı beklentilerini ise hafif yukarı revize etti. FED Başkanı Powell son enflasyon verilerinin beklentileri aşması sonrası agresif faiz artışı yapma kararı aldıklarını ve sonraki toplantılarda faiz artışlarının 50-75 baz puan şeklinde devam edebileceğine işaret etti.

Piyasalar Temmuz toplantısı için 75 baz puanlık faiz artışını yüzde 85 üzeri olasılıkla fiyatlarken, yıl sonuna kadar toplam 150 baz puanlık faiz artışını yüzde 95 olasılıkla fiyatlıyor.

Geçen ay belirttiğimiz gibi 1.08’e yaklaştıkça satışların arttığı EUR/USD paritesinde Haziran ayı da oldukça dalgalı seyretti. 3 günde 350 pip düşen parite 1.04’ten destek buldu.

FED’İN 75 BAZ PUANLIK ARTIŞA DEVAM ETMESİ BEKLENİRKEN, PARİTEDE SATIŞ BASKISININ BİR SÜRE DAHA SÜRMESİ BEKLENEBİLİR

ECB’nin faiz artışıyla ilgili açıklamaları bu desteğe katkıda bulunurken, fiyatların 1.05 üzerinde kalıcılık sağlamakta zorlandığı görüldü. FED’in 75 baz puanlık artışa devam etmesi beklenirken, paritede satış baskısının bir süre daha sürmesi beklenebilir. Bu durumda 1.040 ve 1.0250 destek noktaları takip edilebilir. 1.0550 üzerinde günlük kapanışlarda ise 1.0750 direnç seviyesi hedeflenebilir.

İç piyasada kurdaki yükseliş sürerken, Haziran ayında 2 hafta boyunca kur 17.30 bölgesinde seyretti. Ayın son haftası BDDK’nın ticari kredilerle ilgili hamlesinden sonra kur bir miktar gerilese de 16.50’nin aşağısında kalıcı olamadı.

Mali ve ekonomik politikalarda herhangi bir değişiklik olmaması halinde Dolar/TL’de son dönemki hareketlerin devam etmesi beklenebilir. Alımların devamı halinde 17.30 ve 18.50 direnç bölgeleri olarak görülebilir. Geri çekilmelerde ise 16.0 ve 15.20 alımların artabileceği destek bölgeleri olarak izlenebilir.

SARI METALDE, FED’İN YÜKSEK HIZDA FAİZ ARTIŞINA DEVAM ETMESİ ALICILARIN HIZINI KESİYOR

Mayıs ayının bir kopyası olan Haziran ayında ons altın 1880 doları geçemedi. FED faiz artışındaki 75 baz puanlık beklentiyle sert düşen ons altın, 1800 dolardan destek buldu. Sert düşüşün ardından toparlanan sarı metalde, FED’in yüksek hızda faiz artışına devam etmesi alıcıların hızını kesiyor.

Geri çekilmenin 1800 doların aşağısına sarkması halinde 1770 desteği takip edilebilir. Global çaptaki enflasyonun etkisiyle alıcıların artması halinde ise 1850’den sonra 1920 direnci belirlenebilir.

Temmuz ayında global piyasaların ana gündemi FED faiz kararı ve üyelerden gelecek açıklamalar olacak. Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma ile enerji fiyatlarındaki seyir izlenmeye devam edilecek.

AVRUPA MERKEZ BANKASI’NIN DA TEMMUZ AYIYLA BİRLİKTE FAİZ ARTIŞLARINA BAŞLAMASI BEKLENİYOR

FED’in güçlü parasal sıkılaşmaya devam etmesi beklenirken, Avrupa Merkez Bankası’nın da Temmuz ayıyla birlikte faiz artışlarına başlaması bekleniyor. Merkez bankalarının güçlü şekilde parasal sıkılaşmaya başlaması resesyon endişelerini artırırken, global risk alma iştahındaki zayıf seyrin yıl genelinde devam etmesi ve majör borsalar ile emtia fiyatlarındaki düşüş trendinin devamı bekleniyor.

Ancak, majör borsalardaki güçlü satışlar sonrası borsalarda Temmuz ayında sınırlı da olsa tepki yükselişleri oluşabileceğini düşünüyoruz. Bununla beraber,  düşüş trendine (ayı piyasasına) giren majör borsalardaki tepki yükselişlerinin satış fırsatı olacağını ve düşüş trendinin devam edeceğini düşünüyoruz.

VIX volatilite endeksi Haziran ayını 29 seviyelerinden kapatırken, yüksek seyrini devam ettiriyor. Kısa vadede endeks 25 üzerinde kaldıkça ABD borsalarında tepki yükselişleri oluşsa da sınırlı kalması ve satış fırsatı olmaya devam etmesi beklenir.

RESESYON ENDİŞELERİYLE HEM BORSALARDA HEM DE SANAYİ EMTİASINDA SATIŞ BASKISININ GÜÇLENEREK DEVAM EDEBİLİR

Başta ABD olmak üzere majör ekonomilerden gelecek makro ekonomik verilerin zayıf gelmesi durumunda resesyon endişeleriyle hem borsalarda hem de sanayi emtiasında satış baskısının güçlenerek devam etmesi beklenirken, güçlü verilerin ise tepki alımlarını tetikleyeceğini düşünüyoruz.

Temmuz ayında yurtiçi piyasalarda TCMB faiz kararı ve enflasyondaki seyir ile ekonomi yönetiminin son almış olduğu makro ihtiyati tedbirlerin piyasalar üzerindeki etkileri takip edilecek. Alınan makro ihtiyati tedbirlere rağmen TL’deki değer kaybının devamı durumunda ise ek tedbirler açıklanabilir.

Özellikle enflasyona endeksli bir ürün ya da KKM tavan faizinin yukarı çekilmesi durumunda BIST’in bundan negatif etkilenmesi beklenir. Enflasyona endeksli TL enstrüman gündeme gelmedikçe yurtdışı borsalardaki zayıf seyre rağmen yüksek enflasyon ortamında BIST’in TL varlıklar için alternatif yatırım aracı olmaya devam etmesi beklenir.

BIST’TE OLASI GÜÇLÜ DÜŞÜŞLER ORTA VADE İÇİN ALIM FIRSATI OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR

Bu nedenle BIST’te olası güçlü düşüşlerin orta vade için alım fırsatı olarak değerlendirileceğini düşünüyoruz. BIST’in değerleme olarak halen makul seviyelerde olması piyasalarda dalgalı seyir devam etse de orta vade de yükseliş trendini koruması beklenir.

Temmuz ayıyla birlikte açıklanmaya başlayacak güçlü 2. çeyrek bilanço beklentileri de tepki yükselişini destekleyecektir. Bununla beraber, ay içinde hem yurtdışı borsalardaki zayıf seyir hem de son açıklanan tedbirlerin etkisiyle BIST’in Temmuz ayında da dalgalı bir seyir izlemesi beklenir.

Geçmiş yıl Temmuz ayı performanslarını incelendiğinde BIST’in ay içinde genel olarak güçlü satışlarla karşılaştığını ancak ay sonuna doğru kayıplarını geri alarak ayı pozitif eğilimle kapattığını görüyoruz.

Bu beklentilerin ışığında BIST-100 Endeksi’nin Temmuz ayında 2.260-2.620 aralığında geniş bir bantta dalgalanabileceğini düşünüyoruz. Ay içinde 2.300 ve altına gerilemelerin alım fırsatı olacağını, 2.600 ve üzerine yükselişlerin ise kar satışı fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası