Son Haberler

Elektrikli taşıtları almak isteyenler, yönetimlerden ne bekliyor?

Merhabalar,

Geçen haftaki yazımda; bir yandan otomotiv endüstrisi elektrik motorlu taşıt üretimine hızlı dönüş yaparken, diğer tarafta fiyatlardaki yüksekliğin getirdiği sorunlara değinmiştim.

Continental tarafından bu hafta yayınlanan Mobility Study-2022 isimli rapora göre, yüksek enflasyon ve enerji fiyatlarındaki önlenemez yükselişin Almanya’da elektrik enerjisi kullanan taşıtlara geçişe fren etkisi yaptığı belirtiliyor. Zira tüketicilerin ulaşımlarını uygun maliyetle sağlayamama endişesi giderek yükseliyor.

ALMANLARIN YARIYA YAKINI ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İSTİYOR, AMA…

Yapılan araştırmalar, Alman vatandaşlarının %44 ünün gelecekteki ulaşımlarını elektrik enerjisi ile sağlamayı düşündüklerini gösteriyor. Önemli oranda  Alman vatandaşları ise çevre dostu ulaşım çözümlerinin artan fiyatlar karşısında öncelik olmadığını düşünüyor. Yani, maliyetler tercihleri etkiliyor. Çevre dostu taşıtların fiyatları fosil yakıt tüketen taşıtlara nazaran pahalı ise tüketicilerin yarısı bu dönüşüme kendisini hazır hissetmiyor. Düşük maliyeti olursa elektrik motorlu taşıtları tercih edeceklerinin mesajını veriyorlar.

Tüketicilerin büyük çoğunluğu, sıfır emisyonlu taşıtların çoğalması için ülke yönetimlerinin daha fazla teşvik vermelerini gerekli görüyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA YÜKSEK MALİYET, YETERSİZ ŞARJ ALTYAPISI SORUNU DEVAM EDİYOR…

Continental tarafından yapılan bu çalışma, elektrik enerjisiyle yapılacak ulaşımda halen yüksek maliyet, yetersiz şarj altyapısı ve menzil gibi kısıtların devam ettiğini gösteriyor.  https://www.smart-energy.com/industry-sectors/electric-vehicles/

Çalışma boyunca tapılan ankete yanıt veren Alman vatandaşların üçte ikisi, elektrik motorlu taşıtların satın alma ve işletme maliyeti konusunda tam olarak bilgi sahibi olmadıklarını düşünüyor. Elektrik fiyatlarının %67 oranında artmış olması maliyet endişelerini artırıyor. Buna rağmen, tüketicilerin taşıtlarda kullanılan malzemelerin çevre dostu olmasına, sosyal standartlara ve tedarik sistemi içinde insan haklarına saygı duyulmasına önem verdiklerini görüyoruz.

Genel olarak ankete katılanların %73 ü, enerji maliyetlerindeki artış nedeniyle elektrik enerjisi ile yapılan ulaşımın uzun süre makul fiyatlarla sürdürülemeyeceği görüşünde.

DEVLET TEŞVİKLERİ BEKLENİYOR…

Ankete katılanların %82 si, elektrik enerjisi ile yapılan ulaşımın makul maliyetle sürdürülmesinin devlet teşviklerine bağlı olduğunu düşünüyor. Yani, ulaşım sistemlerinin çevreye zararlı unsurlardan arınması devletin elinde.

Sonuç olarak bu çalışma da gösteriyor ki tüketiciler maliyet artışlarından rahatsız. Öyle ki otomotiv endüstrisindeki dönüşümün planlandığı zamanda yapılabilmesi bu rahatsızlık yüzünden risk altında diyebiliriz. O zaman devletler işi ciddiye alıp yeterli bütçe tahsis ederek dönüşümü desteklemeye devam etseler iyi olur.

Kurban bayramınızın esenlik içinde geçmesi dileklerimle…

İbrahim Aybar

Renault mais Eski Genel Müdürü

aybar@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası