Son Haberler

Global piyasalarda sancılı döneme mi giriyoruz?

Global piyasalar, Yunanistan’da tekrarlanan seçimlerin ve FED toplantısının sonuçlarına kilitlenecek. İMKB, cari açık, enflasyon ve diğer makro dataları da yakından takip etmeyi sürdürecek. Bu gelişmelerin gölgesinde Haziran ayında piyasalarda beklenen tepki alımları gelecek mi?

Global piyasalarda, yaşanan düzeltme ve yukarı yönlü hareketler, Mayıs ayında satış eğilimine dönüştü. Mayıs ayının ilk haftalarında ABD piyasaları son 4 yılın en yüksek seviyelerini test etti, AB tarafında yükselişler dikkat çekti. İMKB’de ise S&P’nin, Türkiye’nin kredi notu görünümünü pozitiften durağana çekmesi satışlara neden oldu. Mayıs ayında global piyasalarda, ABD ekonomi verileri, AB tarafında ise Fransa’daki Cumhurbaşkanlığı seçimi, Euro bölgesindeki sorunlu ülkeler olarak ön plana çıkan Yunanistan’daki seçim ve Nisan ayı sonunda S&P tarafından notu indirilen İspanya’daki gelişmeler takip edildi. İMKB tarafında ise yurt dışı piyasalardaki gelişmeler ve şirketlerin 2012 ilk çeyrek mali verileri izlenerek, hisse bazlı hareketler de takip edilmeye çalışıldı.

Mayıs ayı ile birlikte ABD tarafında ekonomi verilerinin beklentileri karşılayamaması ve JP Morgan’ın yatırım işlemlerinden 2 milyar dolar zarar kaydetmesi, global piyasalarda satış eğilimini hızlandırdı. Hızlanan satışlar, Yunanistan seçimleri sonucunda hükümetin kurulamamasının yarattığı belirsizlik ve Yunansitan’ın Euro’dan ayrılacağı haberlerinin de etkisiyle devam etti. Piyasalarda satış tarafındaki bu eğilim sürerken, İspanya bankalarının Moody’s tarafından notunun kırılması da satışların devamını sağlayan bir diğer etken oldu. Düşüşler sonrasında piyasalarda kısa çaplı toparlanmalar görülse de yukarı yönlü tepkiler sınırlı kaldı.

2012 Yılında Hisse Senedi Endekslerinin Performansı
Mayıs ayına 60,000 seviyelerinden başlayan İMKB tarafında ise S&P’nin, Türkiye’nin kredi notu görünümünü pozitiften durağana çekmesi sınırlı da olsa bir satış baskısı yarattı. Buna ek olarak bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, Türkiye’nin notunun yatırım yapılabilir ülke statüsüne çekilmesi için beklenenden daha uzun bir tarih aralığı belirtmesi de satış baskısının devamını sağladı. Satış baskılarına direnmekte zorlanan İMKB, yurt dışı piyasalarda devam eden satış sürecinden de payını alarak 56,000 seviyelerine kadar geri çekildi. İMKB’de, 2012 yılının ilk çeyreğine ilişkin açıklanan şirketlerin mali verileri de hisse bazlı hareketlerin görülmesini sağladı. Yaşanan satışların sonrasında ise İMKB’deki toparlanma çabalarının, yurt dışı piyasalardaki zayıflığa bağlı olarak sınırlı kaldığı görüldü.

Mayıs ayında global piyasalarda görülen satış baskısının sonrasında, Haziran ayının hisse senedi piyasalarında tepki alımlarının görülebileceğini düşünüyoruz. AB tarafında Yunanistan’da yenilenecek seçimlere, ay başındaki Avrupa Merkez Bankası toplantısında alınacak kararlara odaklanacak olan piyasalar, ABD tarafından ise gelecek ekonomi verilerine odaklanacaktır. özellike ayın ortasında toplanacak olan FED’in kararları ise piyasalar tarafından oldukça yakından izlenecek. Yunanistan konusunun ve Euro’nun geleceğinin yine gündemin odağında olacağını piyasalarda bu konulara ilişkin olumlu sinaller görülmesi durumunda, Haziran ayında yukarı yönlü bir seyir izlemesi beklenebilir.
İMKB tarafında da yurt dışına paralel Mayıs ayında görülen satış baskısının ardından Haziran ayında toparlanma çabalarının öne çıkabileceğini düşünüyoruz.

Bu toparlanma çabalarının gücünü ve sınırını ise yurtdışı piyasalar belirlemeye devam edecek. özellikle ay ortasında Yunanistan’da tekrarlanacak seçimler ve ABD merkez bankası FED’in yapacağı toplantıda yeni bir parasal genişleme yönünde adım atıp atmayacağı trend açısından belirleyici olacak. Buna ek olarak, İMKB içerideki cari açık, enflasyon ve diğer makro dataları da yakından takip etmeyi sürdürecek

Osman GöKTAN

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası