Son Haberler

Lezzetin dünyadaki geleceği nasıl şekillenecek?

Makaleye başlık olan sorunun cevabı, 5-9 Ekim 2013 günleri Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen ANUGA 2013 Gıda Fuarı’nda arandı. 275.000 m2’lik kapalı alana yayılmış 11 bina içindeki 18 Halle, 5 Passage ve 1 Boulevard üzerine; 100 ün üzerindeki katılımcı ülke firmalarına ait 6800 civarında stand kuruldu. 200 e yakın ülkeden gelen basın mensupları, bürokratlar, STK yöneticileri ve sektör profesyonellerinin oluşturduğu 180.000 civarında ziyaretçi muhteşem bir düzen ve disiplin dahilinde ilgilendikleri konulara ait standları ziyaret etti. Stand m2’lerinin 1000 EU, günlük giriş ücretinin 52 EU, Köln ve civarındaki otellerin ortalama fiyatlarının 400-100 EU civarında olduğunu belirtmek dahi bu fuarın; kent ekonomisine nasıl bir katkı sunduğunu ortaya koymaya yetiyor…
Dünya gastronomisinin kaderini tayin eden bu büyük etkinlikte; açık ve net görülen önümüzdeki yıllarda, lezzetin dünyadaki adı: İtalya olacak. çünkü bu yıl en çok firma İtalya’dan katıldı. İlk defa katılımcı Alman firmalarının toplamı 2. sırada kaldı ve onu çin, İspanya, Fransa, Türkiye, Yunanistan, USA, Hollanda, Belçika, Tayland, Polonya firmaları izledi. Her zaman olduğu gibi ağırlık yine Fine Food yani Gurme ve Delicates ürünler ile un ve bakliyat grubundaydı. Katılımcı Anadolu firmaları bu konuda ne kadar büyük bir mesafe aldıklarını rakiplerine ve dünyaya gösterdiler. İçeceklerde alkolsüz boyutta vardık, dondurulmuş gıda da birkaç firmayla temsil edildik. Yemek saklama ve serviste de birkaç firmamız vardı.
Et ve süt ürünlerinde yoktuk ancak Banvit devasa fakat boş bir standla, Brezilyalı tavukçulara meydan okudu ve “AB yasağı olmasaydı siz görürdünüz” mesajı yolladı. “Lezzetin Dünyadaki Geleceğinde” ortaya çıkan manzara ise: ” Al ve Git ” hazır yemekler & sunum kapları, Gurme ve Yöresel lezzetler, Helal ve Koşer ürünler, Organik ürünler, vejeteryan ürünler, sağlıklı ve fonksiyonel gıdalar, taze ve dondurulmuş gıdalar, un ve unlu mamuller, kırmızı ve beyaz etler, süt ve süt ürünleri ile antipastilerin; halka sunulan pratik boyutları ile restaurantlardaki tüketimine yönelik reçete ve fikirlerden ibaretti.
ülkemiz katılımcı sıralamasında 100 ülke arasında 6.sırayı almasına rağmen, firmalarımızın çoğu fuar ziyaretçilerinin uğrayamayacağı 11.binanın 3.katına yerleştirilmişti. Diğer ülkelerin standlarının olduğu yerler ise kolayca ulaşılabilecek bir konumdaydı. Oraya sadece firmalarımızca davet edilen ziyaretçilerin bir kısmı ile araya sora, Avrupalı Türk gastronomlar ulaşabildiler. Bu durum; fuar şirketinin ya da Türkiye’deki organizasyonun bir dahaki ANUGA‘da mutlaka düzeltmesi gereken en önemli konu.
DTFOOD Forumu’nda “Avrupa‘da Helal Gıda‘nın Yeri ve önemi” konusunda Konferans düzenlendi. Etkinlikte, TSE Merkezi Başkanı Doğan Yazar ile bazı Türk ve Alman bürokratlar konuşmacıydı. Yönetiminde bulunduğum; İstanbul merkezli LMD / Lezzet Markaları Derneği, LPD / Lezzet Profesyonelleri ( Tümaped ) Derneği, LDD/Lezzet Dostları Derneği ve Berlin merkezli EUROTURK CHEFS CLUB e.V nin oluşturduğu Türkiye Lezzet Hareketi
Gastronomik Hizmet Birlikteliği olarak; Türkiye’den ve Avrupa’dan gelen üyelerimizle birlikte, biz de dünya gıda ve gastronomi sektörünün bu en büyük buluşması ANUGA 2013 Fuarına katıldık ve stand ziyaretleri yaptık.
Türkiye’den getirilenlerin yanısıra; Avrupa‘daki Türkler tarafından üretilerek, tüm dünyaya ihraç edilebilen “Karakteristik, klasik ve yeni markalı yiyecek-içecek ürünlerimizin ” Başarılı teşhir, tanıtım ve pazarlama çalışmalarına tanıklık ettik, eski ve yeni dostlarımızla buluştuk. Gurur duyduk, mutlu olduk.

Gastronomi
M. Vasfi Pakman
Lezzet Markaları Derneği Başkanı

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası