Son Haberler

Piyasalar seçim sonrasına odaklandı

Nisan ayında TL’deki değer kaybı ve faizlerdeki yükselişe rağmen pozitif seyir izleyen Borsa İstanbul, Mayıs ayına satışlarla başlamasına karşın yurt dışında FED faiz artışı beklentilerinin ötelenmesi, yurt içinde ise TL’nin Dolar karşısında değer kazanması ve faizlerde yaşanan gevşeme ile birlikte yurtdışı borsalardan pozitif yönde ayrışarak pozitif performansını devam ettirdi. Ay içerisinde en düşük 81.800 seviyelerini test eden BIST 100 Endeksi ayın son haftasına girilirken 88.500 seviyelerine kadar güçlü yükseliş gerçekleştirdi.
Yurtiçinde Hazine’nin Mayıs ayındaki yüklü borçlanma programının sona ermesi sonrası yurtiçi tahvil faizleri üzerindeki baskı azalırken, gelişmiş ülke faizlerindeki yükselişe rağmen yurtiçi faizlerde düşüş eğilimi oluşmaya başladı. Yılbaşından beri ABD Doları’nın küresel piyasalarda diğer paralar karşısında değer kazanması ve yaklaşan seçimlerin etkisiyle değer kayıpları yaşan TL, Mayıs ayında ABD Doları karşısında en çok değer kazanan para birimlerinden birisi oldu.
S&P’NİN TüRKİYE KARARI
S&P Türkiye‘nin döviz cinsi BB+ olan ve negatif görünüme sahip olan yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altındaki kredi notunu teyit etti. TL cinsi kredi notunu ise yatırım yapılabilir seviyenin en alt dilimi olan BBB-‘ye düşürürken görünümünü ise negatif olarak belirledi. S&P Türkiye‘nin göreceli düşük kamu borcu ve dirençli ihracatın sağladığı desteğin döviz cinsi kredi notunu teyit ettiğini ifade etti. TL notunun indirilmesinde ise belirsiz büyüme görünümü ve TCMB‘nin operasyonel bağımsızlığına yönelik baskıların zorluklara işaret etmesinin etkili olduğunu vurguladı. ülke notu açısından döviz cinsi not önemli olduğu için kararın piyasalar üzerinde önemli bir etkisi olmadı.
TCMB Mayıs ayında politika faizlerini değiştirmeyerek sabit tuttu. TCMB PPK toplantı özetindeki ifadelerde ise bir değişiklik yapmadı. Ayrıca TCMB ay içinde ABD doları cinsinden tutulan zorunlu karşılıklara ve serbest hesaplara faiz ödenmesi yapmaya başlayacağını duyurdu.
FED FAİZLERİ SABİT TUTTU
FED Nisan ayı sonundaki toplantıda faizleri sabit tutarken, faiz artırımına ilişkin bir işaret vermedi. Mayıs ayında açıklanan FOMC Nisan ayı tutanaklarında ise en öne çıkan ifade çoğu FED üyesinin Haziran‘da faiz artışını olası görmemesi oldu. üyelerin çoğu faiz artırımı için Haziran‘dan sonraki herhangi bir toplantının olabileceğini bunun ise enflasyon ve istihdam verilerine bağlı olacağını söylediler. Mayıs ayında ABD’de açıklanan ekonomik verilerin genel olarak beklentilerden kötü gelmesi ve tutanaklardaki ifadeler FED’in faiz artırımlarını Eylül ve sonrasında öteleyebileceği beklentisini kuvvetlendirdi.
YUNANİSTAN TEMERRüDE DüŞEBİLİR
Mayıs ayının en önemli gündemlerinden biri de Yunanistan’ın vadesi gelen borçlarını ödeyip ödeyemeyeceği ve AB ile devam eden görüşmeler oldu. Yunanistan IMF olan ilk borç taksitini ödemesine karşın, bazı yetkililer AB’den yardım gelmemesi durumunda Yunanistan’ın önümüzdeki dönemde borçlarını ödeyemeyerek temerrüde düşebileceğini söyledi. Haziran ayında Yunanistan’ın borç ödemeleri ve temerrüde düşüp düşmeyeceği ya da AB’den çıkıp çıkmayacağına ilişkin gelişmeler gündemde kalmaya devam edecek.
MERKEZ BANKALARININ FAİZ KARARLARI
Mayıs ayında merkez bankalarının faiz indirimleri Romanya ile devam ederken, çin merkez bankası kredi faiz oranlarını 25 baz puan indirerek %5,1 düşürdü. Brezilya merkez bankası ise para biriminde yaşanan hızlı değer kaybı sonrası 50 baz puanlık faiz artırımına giderek faizleri %13,50 seviyesine yükseltti. çin’de büyümenin 2009’dan beri en düşük seviye olan %7 gelmesi sonrası büyümeye yönelik kaygılar sonrası çin merkez bankasından parasal teşviklerin önümüzdeki dönemde devam edeceği beklentisi kuvvetlendi. Japonya ve İngiltere Merkez Bankası ise parasal genişleme programlarını devam ettirdi.
Nisan’ı açıldığı seviyeye yakın bir fiyattan tamamlayan altın ayı 1184’den kapattı. FED’in faiz artırımını erteleyebileceği düşüncesinin hâkim olduğu Mayıs ayında sarı metalin alıcıları çoğaldı ve fiyatlar 1232 seviyesine kadar yükseldi. 1230’lu fiyatların direnç görevi gördüğü altında, 1180 ise düşüşlere karşı destek görevi gördü. Altında yükseliş ivmesi zayıf kalırken, 1200 noktasının aşağısındaki fiyatlamalar bize tekrar 1160’lı seviyeleri gösterebilir.
DOLARDA YüKSELİŞLER YAŞANABİLİR
Nisan ayındaki yükselişini Mayıs’ın son haftasına kadar sürdüren Euro/Dolar 1.15 seviyesine çok yaklaşmasına rağmen burada tutunamadı. özellikle ABD verilerinin zayıf gelmesinin de etkisinin görüldüğü ayda istihdam verileri de kötü performans sergiledi. Yükselişlerde 1.15 direnç görevi görürken, geri çekilmelerde 1.1070 fiyatları destekledi. ABD verilerinin performansının artmasıyla birlikte önümüzdeki ayda paritede 1.10 ve daha alt seviyelerin görülmesi kuvvetle muhtemel.
Geçtiğimiz ay tarihi zirvesi olan 2.7429 seviyesini gören Dolar/TL kar realizasyonları ve borsadaki para girişlerine bağlı olarak geriledi. 2.60 – 2.65 bandında dengelenen kurda, önümüzdeki aylarda Euro/Dolar paritesindeki düşüşlere bağlı yükselişler yaşanabilir. Bu ay görülen en düşük seviye olan 2.56 fiyatları desteklerken, tarihi zirveye yaklaşıldıkça satışlar artabilir.
GENEL SEçİM SONUçLARI BELİRSİZLİĞİ KALDIRACAK
Son gelen ABD verileri ve FED tutanakları Haziran ayında faiz artışı olasılığının çok azaldığını gösteriyor. Yine FED’in faiz artırımı için takip ettiği enflasyon ve istihdam pozitif sürpriz olasılığının düşük olması FED faiz artışlarının Eylül ayı ve sonrasında olabileceğine işaret ediyor. çin’in ekonomik büyümeyi desteklemek için parasal teşviklere devam etmesi, Avrupa Merkez Bankası’nın varlık alımlarına devam etmesi ve ABD’den gelecek ekonomik verilerin zayıf gelmesi durumunda Haziran ayında küresel risk iştahının devam etmesi bekleniyor. Yurtiçinde ise Haziran ayındaki seçimlerde siyasi istikrarın devamına ilişkin sonuç çıkması durumunda belirsizliklerin azalmasıyla ara düzeltmeler olsa da yurtiçi piyasalarda pozitif trendin devam etmesi bekleniyor. Ancak seçim öncesi ve sonrası kısa vadeli dönemde dalgalanmanın artması beklenmelidir.
BORSAYI HAZİRANDA POZİTİF AYRIŞMA BEKLİYOR
Haziran ayında yurtdışında FED faiz kararı ve sonrası yapılacak açıklamalar takip edilecek. Bir diğer önemli gündem ise Yunanistan’ın temerrüde düşüp düşmeyeceği ve AB ile anlaşma sağlayıp, sağlayamayacağına ilişkin gelişmeler olacak. Yurt içinde ise seçim sonuçları Merkez Bankası faiz kararı ve döviz ve faizdeki hareketler izlenecek. Seçimlerden tek parti hükümetinin devamına yönelik bir sonuç çıkması durumunda Haziran ayında ara düzeltmeler olsa da seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla birlikte BIST’te ve TL varlıklarda pozitif trendin devam etmesi bekleniyor. ABD’den kötü ekonomik veriler gelmeye devam etmesi ve FED faiz artışı beklentilerinin ötelenmesi bu beklentiyi destekleyecektir. Yurtdışında Yunanistan’ın temerrüde düşmesi ve FED’in Haziran ayında erken faiz artırımına gitmesi ya da bir sonraki toplantıda faiz artırımına gidebileceğine ilişkin sinyal ise küresel riskler olacaktır. Yurtiçinde seçim sonuçlarında tek parti hükümetine yönelik sonuç çıkmaması en büyük risk olacaktır. Mevcut risklerin gerçekleşmemesi durumunda BIST Haziran ayında pozitif ayrışmasını deva ettirebilir.

İçeriden Bakış

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası