Son Haberler

TBMM KİT Komisyonunda Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'nın 2021 ve 2022 yılı hesapları görüşüldü

TBMM (AA) – Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) Genel Müdürü İbrahim Halil Öztop, bankanın aktiflerinin Mart 2025 itibarıyla 160 milyar liraya, toplam aktifin yüzde 64'ünü oluşturan kredi tutarının da 102,4 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası AŞ ile bağlı ortaklıklarının 2021 ve 2022 yılı hesapları görüşüldü.

Öztop, komisyonda yaptığı sunumda, küresel ekonomideki gelişmelere değinerek, Türkiye'deki bankacılık sektörünün geçen yıl sonu itibarıyla aktif büyüklüğü, kredi ve öz kaynaklar gibi finansal verilerine ilişkin bilgileri aktardı.

Banka olarak Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasına destek sağlamak için aralıksız çalıştıklarını belirten Öztop, "Bankamız aktifleri Mart 2025 itibarıyla 160 milyar liraya, toplam aktifimizin yüzde 64'ünü oluşturan kredi tutarı da 102,4 milyar liraya çıktı. Net karımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 arttı; 1,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti." diye konuştu.

İbrahim Halil Öztop, kalkınma bankalarının kaynaklarını ağırlıklı olarak uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşlarından temin ettiğini dile getirerek, kalkınma bankalarının cari açığı azaltmak, ihracatı artırmak, üretim kapasitesini yükseltmek gibi sürdürülebilir kalkınmaya destek olma misyonlarının bulunduğunu anlattı.

Halihazırda temin ettikleri kaynakların yüzde 61'ini, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği temalı kaynaklarla oluşturduklarını aktaran Öztop, "Temin ettiğimiz kaynaklar arasında, istihdam yaratma, dışa bağımlılığı ve cari açığı azaltma, sürdürülebilir kalkınmada öncelikli sektörleri destekleme, iklim finansmanı, gıda güvenliği, KOBİ finansmanı, afet sonrası yeniden yapılandırma ve teknoloji girişimlerinin desteklemesi sayılabilir." ifadesini kullandı.

Öztop, geçen yıl Türkiye'de katma değer sağlayan yatırımları destekleme misyonuyla uzun yıllardan beri ilişkileri olan kalkınma kuruluşlarından finansman temin ettiklerine dikkati çekerek, Dünya Bankası, OPEC Uluslararası Kalkınma Fonu gibi kuruluşlardan sağladıkları finansmanların detaylarını paylaştı.

Uluslararası finansman kuruluşlarıyla ilişkilerini güçlendiklerine işaret eden Öztop, "Kaynaklarımızı çeşitlendirerek bugüne kadar temin edilen finansman kaynağının yaklaşık 56'sını son 7 yılda gerçekleştirdik." bilgisini verdi.

Öztop, kaynaklarını ağırlıklı olarak uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşlarından temin etmeleri nedeniyle Mart 2025 itibarıyla kredi portföylerinin yaklaşık 78'inin yabancı para cinsinden kredilerden oluştuğunu bildirerek, "Sektörel anlamda ise kredi portföyünde enerji ve enerji verimliliği sektörü yüzde 46 ile birinci, imalat sanayisi yüzde 37 ile ikinci sırada yer alıyor. Dolayısıyla burada herhangi bir şekilde kur riski taşımamaktayız." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak çeşitliliğini sağlayarak Türk lirası cinsinden finansman imkanı sunmak amacıyla 2020'den bu yana Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından yatırım taahhütlü avans kredisini yatırımcılarla buluşturduklarını hatırlatan Öztop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Söz konusu kredi çerçevesinde sunduğumuz Türk lirası kaynak ile uzun vadeli finansman desteği sağladık. Dış bağımlılığın ve cari açığın azaltılmasını, ihracatın arttırılmasını sağlamış olduk. Öte yandan toptan bankacılık ile ticari bankalar, finansal kiralama ve faktöring şirketleriyle diğer finansal kurumlar üzerinden mikro, küçük ve büyük ölçekli firmaların tematik yatırımlarına kaynak sağlamaktayız."

– "Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamaya devam edeceğiz"

TKYB Genel Müdürü Öztop, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için 300'e yakın projeyi finanse ettiklerini vurgulayarak, kalkınma bankacılığının yanı sıra yatırım bankacılığı faaliyetlerinde de önemli başarılara imza attıklarını söyledi.

Kalkınmada önceliklendirilen sektörler başta olmak üzere halka arzlardan, tahvil, bono, sukuk ihraçlarına; şirket birleşme, devralmalarında, finansal ve stratejik danışmanlık hizmetlerinin verilmesini sağladıklarını belirten Öztop, bu kapsamda çeşitli şirket ve kurumların ihraçlarına aracılık ettiklerini anımsattı.

Öztop, yatırım bankacılığı alanında sermaye piyasası ürünlerinin Türkiye'de yaygın kullanımını sağlamak, sermaye piyasalarını derinleştirmek ve yatırımcıları finansmana erişim konusunda desteklemenin, birinci öncelikleri olduğuna işaret etti.

Büyüme ve kalkınma odaklı yüksek potansiyele sahip girişimlerin, orta ölçekli şirketlerin desteklenmesi için doğrudan ve dolaylı yatırımlar yaparak girişim ekosisteminde etkin bir oyuncu olmayı sürdüreceklerine dikkati çeken Öztop, şunları kaydetti:

"Banka olarak tüm faaliyetlerimizde sorumlu bankacılık anlayışıyla hareket ediyoruz. İklim değişikliğinin çevresel, sosyal ve ekonomik etkileriyle mücadele etmeyi temel misyonlarımızdan biri olarak görüyoruz. Yatırımların finansal getirisinin yanında toplumsal refahın artması konusunda yarar sağlamasını, günümüz koşullarında sürdürülebilir kalkınma yolunda en büyük gerekliliklerden biri olarak değerlendiriyor; finansal kaynakların aynı zamanda çevresel, sosyal değer yaratma amacıyla da kullanılmasına imkan tanıyan etki yatırımlarını çok kıymetli buluyoruz. Bu kapsamda etki yatırımı modelinin geliştirilmesi için Etki Yatırımı Danışma Kurulu'nun kurucu üyesi, etki prensiplerini imzalayan Türkiye'deki ilk kuruluş olduk. Ülkemizin ihtiyacı olan her alanda kalkınma hamlelerini destekleyerek Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamaya devam edeceğiz."

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı, TKYB Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Çoştu ise bankanın misyonu çerçevesinde, Türkiye'de öncelikle sanayi alanı olmak üzere nitelikli yatırımların hayata geçirilmesine katkı sağlamaya devam edeceklerini belirtti.

Komisyonda, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası AŞ ile bağlı ortaklıklarının 2021 ve 2022 yılı hesapları genel görüşe sunuldu.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site Haritası