Son Haberler

Temmuz’da TL varlıklarda güçlü seyir sürebilir

*Salgında ikinci dalga endişeleri borsalarda risk alma iştahını törpüledi. V şeklinde güçlü toparlanan ve pandemi sonrası kayıplarını geri alan borsalarda ikinci dalga endişeleriyle kar satışlarının yaşanma riski sürüyor. Makroekonomik verilerde henüz güçlü bir toparlanma emaresi oluşmaması reel ekonomi ile piyasalar arasında ciddi bir uyumsuzluk oluşmasına neden olmuş görünüyor.

*Piyasalara verilen yüksek miktarlı likidite risk iştahının zaman zaman zayıflasa da genel olarak güçlü kalmasını sağladı. Ancak çok zayıf ekonomik verilerin borsalarda kar satışlarını tetikleme riski yüksek. Kar satışlarının bol ve güçlü likiditenin etkisiyle belli seviyelerde yeniden alım fırsatı olarak değerlendirilmesi kısa vadede borsalarda oluşan yükseliş trendini koruyacak.

*Yurtiçinde de ana gündem salgının hızı ve ekonomik toparlanmaya ilişkin ana göstergeler olacak. Öncü göstergeler Haziran’da ekonominin açılmasıyla reel ekonomide hızlı bir toparlanma yaşandığına işaret ediyor. Bu nedenle kısa vadede TL varlıklarda özellikle de BIST’te güçlü seyir Temmuz’da sürebilir, BİST 100’ün 112.000-123.000 aralığında geniş bir bantta dalgalanması bekleniyor.

*BIST Haziran ayını yüzde 10’lara varan güçlü yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. BIST’te yılbaşından beri yabancı çıkışı 19 Haziran itibarıyla 3,9 milyar doları bulurken, DİSB çıkış rakamı 9 milyar dolara yaklaştı. Son iki haftada BIST’e 120 milyon dolarlık sınırlı da olsa yabancı girişi gerçekleşti. Bu yılbaşından beri oluşan güçlü çıkışın durduğuna işaret ediyor.

*ABD piyasalarındaki oynaklığı gösteren ve VIX Korku endeksindeki düşüş kalıcı olmadı ve tekrardan 40 seviyeleri üzerine yöneldi. VIX, borsalarda volatilitenin devam ettiğine işaret ederken, yükselişi sürdürmesi kar satışlarınınım güçleneceğine işaret ediyor. Endeks 25 seviyelerinin altına gelmedikçe borsalarda volatilite pandemi dönemine oranla düşse de devam edecek.

*TCMB, uzun bir aradan sonra geçen ayki toplantısında faiz indirimine gitmedi. Bu durum Türk Lirası’nda daha fazla değer kaybının da önüne geçti. Bir süre daha kurda 6.80-6.90 aralığında yatay seyir devam edebilir. 6.80 desteğinin kırılması durumunda 100 günlük ortalaması olan 6.62 test edilebilir. Alımların artması durumunda ise 7.00 direnci hedeflenebilir.

*Tüm ülke merkez bankalarının pandemi yüzünden açıkladığı paketlerle oluşacak olan likidite bolluğu altını olumlu yönde etkilemeye devam ediyor. Altında Temmuz ayında 1800 direnci aşılmak istenebilir. Alımların hızlı olması bir sonraki direnç olan 1850’yi gündeme getirebilir. Fakat alımların zayıflaması durumunda kar satışlarıyla 1715 ve 1670 destekleri takip edilebilir.

Global hisse senedi piyasalarındaki V şeklinde toparlanma Haziran ayında da devam etti. Merkez bankalarından gelen güçlü teşvikler ve piyasalara verilen yüksek likiditenin uzun süre piyasada kalacağı beklentisi hızlı geri dönüşte etkili oldu.

Ancak, merkez bankalarından yapılan reel ekonomideki toparlanmanın uzun zaman alacağı açıklamalarına rağmen bol likidite ile toparlanma beklentisini hızlı bir şekilde satın alan piyasalar ile reel ekonomi arasında kısa vadeli ciddi bir uyumsuzluk oluştuğu görülüyor. Yaz aylarının gelmesiyle ivme kaybetmesi beklenen Covid-19 salgınının, cari durum itibarı ile momentum kaybetmeden devam ediyor olması ise ekonomiler üzerinde ikinci dalga baskısı oluşturmaya devam ediyor.

Dünya genelinde toplam vaka sayısı Haziran sonu itibarıyla 10 milyonu geçerken, salgın dolayısıyla hayatının kaybedenlerin sayısı 500 bin aştı. Aşı çalışmalarına ilişkin pozitif açıklamalar yapılsa da halen tedavi ve aşı konusunda net bir gelişme yok. Bu nedenle aşı ve/veya ilaç çalışmalarında pozitif gelişmeler olmaması durumunda piyasalardaki risk alma iştahı zayıflayabilir ve bol likidite sonrası oluşan varlık fiyatlarında yeniden bir gerilemeye yaşanabilir.

Yurtiçinde de vaka artış hızı yavaşlasa da salgın halen devam ediyor. Ancak yurtiçinde salgının iyi yönetilmesi ve kontrol altına alınması sonrasında ekonominin tekrar açılması ve verilen teşvik ve destekler ile ekonomide toparlanma emareleri oluştu.

BORSA İSTANBUL EN İYİ PERFORMANSI GÖSTERENLERDEN BİRİ OLDU

Buna bağlı olarak Borsa İstanbul Haziran ayında yükselişine devam ederken, yabancı yatırımcı satışlarının momentum kaybetmesi hatta sınırlı yabancı girişlerinin de yaşanmasıyla pozitif ayrışarak majör borsalar içinde en iyi performansı gösteren borsalardan biri oldu. BIST’in yurtdışı borsalarda satışlar yaşandığı durumlarda dahi dirençli bir görünüm sergilediği görülüyor.

Yabancıların BIST fiyatlaması üzerindeki etkisinin kırılması ve yurtiçinde getiri arayışı ile birlikte yerli yatırımcıların BIST’e yönelmesi güçlü performansta etkili olurken bu eğilimin kısa vadede devam etmesi bekleniyor.

BIST Haziran ayını yüzde 10’lara varan güçlü yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. BIST’te yılbaşından beri yabancı çıkışı 19 Haziran itibarıyla 3,9 milyar doları bulurken, DİSB tarafında bu çıkış rakamı 9 milyar dolara yaklaştı. Ancak, son iki haftada BIST’e 120 milyon dolarlık sınırlı da olsa yabancı girişi gerçekleştiğini görüyoruz.

BİST’TEN GÜÇLÜ YABANCI ÇIKIŞI HAZİRAN AYINDA DURDU

Henüz bu rakamlar yabancı yatırımcıların BIST’e geri döndüğüne işaret etmese de yılbaşından beri oluşan güçlü çıkışın durduğuna işaret ediyor. BIST yabancı payı yüzde 51,6 seviyelerine kadar gerileyerek 2004 yılı dip seviyelerine düştü. Buna rağmen artan yurtiçi bireysel-kurumsal yatırımcı talebiyle birlikte BIST, V şeklinde güçlü toparlanma gerçekleştirerek yükselişini devam ettirdi.

Bu görünüm BIST’te ciddi bir yapısal dönüşüme işaret ederken, yabancı yatırımcıların uzun yıllardır BIST’in seviyesini belirlemedeki fiyatlama hakimiyetini kaybettiğini görüyoruz.

Haziran ayında gelişmekte olan ülke piyasaları uzun süre sonra pozitif ayrışırken, pandemi sonrası kayıplarını geri alan ABD borsaları Haziran ayında zayıf performans göstererek majör borsalar içinde negatif ayrışan grupta yer aldı.  Bazı Asya borsaları (Çin, Hindistan) ve BIST ise güçlü performans ile pozitif ayrışan grup yer aldı.

TL SWAP SINIRLAMALARININ DA ETKİSİYLE AY BOYUNCA YATAY BİR SEYİR İZLEDİ

TL Haziran ayında sınırlı değer kaybına maruz kalırken Swap sınırlamalarının da etkisiyle ay boyunca EM para birimlerindeki hareketlerden bağımsız olarak yatay bir seyir izledi. TL’deki hareketliliğin durulmasıyla oynaklık orta vadeli dip seviyelere kadar geriledi.

Mevcut şartlarda bir bozulma olmaması durumunda kısa vadede TL’nin yatay bantta sıkışık seyrini devam ettirmesi beklenmektedir. EM para birimleri ise Haziran ayına karışık bir görünüm sergiledi.

Asya EM para birimleri pozitif ayrışan grupta yer alırken, petrol fiyatlarındaki toparlanmanın devam etmesine karşın emtia ihracatçısı ülke para birimlerinin genel olarak negatif ayrıştığını gördük.

Negatif ayrışma görülen Brezilya gibi ülkelerde Covid-19 salgının güçlü şekilde ilerlemesinin etkili olduğunu düşünüyoruz. Tahvil faizleri tarafında ise Haziran ayında 10 yıllık yurtiçi tahvil faizleri 80 baz puan kadar düşüş gerçekleştirirken ayı yüzde 11,70 seviyelerinden kapatmaya hazırlanıyor.

BRENT PETROL 41 DOLARDA, VIX ENDEKSİ TEKRAR 40 SEVİYESİNİN ÜZERİNE ÇIKTI

Global piyasalardaki toparlanma sonrası ve piyasalara enjekte edilen bol likiditenin etkisiyle ekonomilerin hızlı toparlanabileceği beklentisiyle petrol fiyatları yükselişine devam etti. Brent tipi petrol ayı yüzde 10 üzeri yükselişle 41 dolar seviyelerinden kapatmaya hazırlanıyor.

ABD piyasalarındaki oynaklığı gösteren ve endişe endeksi olarak da adlandırılan VIX endeksi ay içinde önemsediğimiz 25 seviyesi altına gelse de kalıcı olmadı ve tekrardan 40 seviyeleri üzerine yöneldi.

Haziran sonunda 31 seviyelerinde olan VIX, ABD borsalarında volatilitenin devam ettiğine işaret ederken, endeksin yükselişine devam etmesi borsalarda kar satışlarınınım güçleneceğine işaret ediyor. Endeks 25 seviyeleri altına gelmedikçe borsalarda volatilite pandemi dönemine oranla düşse de devam edecek.

CDS’LER AYI 500 SEVİYELERİNE YAKIN BİR SEVİYEDEN KAPATIYOR

Yurtiçinde ise CDS’ler aya 550’li seviyelerden başlarken, ay içinde 430’lu seviyelere kadar gerilese de tekrar yükselişe geçerek ayı 500 seviyelerine yakın bir seviyeden kapatıyor. CDS’lerdeki yüksek seyir TL varlıklara yönelik yüksek risk algısının devam ettiğine işaret ediyor.

TL varlıklara yönelik risk algısının ve yabancı tarafında risk fiyatlamasının ortadan kalktığının teyidi için ilk etapta benzerler ülkelere göre çok yüksek seviyelerde seyreden CDS’lerin 400’ler altına geldiğini görmemiz gerekiyor.

TCMB, FAİZLERİ DEĞİŞTİRMEYEREK YÜZDE 8,25’DE SABİT TUTTU

TCMB, Haziran toplantısında politika faizini 25 baz puanlık ortalama piyasa beklentisinin aksine faizleri değiştirmeyerek yüzde 8,25’de sabit tuttu. TCMB, PPK metninde enflasyon üzerindeki potansiyel risk faktörlerine daha fazla vurgu yaparken, enflasyon görünümü konusunda daha temkinli bir görünüm sergiledi.

TCMB, enflasyon göstergelerinin eğiliminde yükseliş gözlendiğini, gıda enflasyonunun salgına bağlı etkiler nedeniyle arttığı vurgulandı. TCMB, salgının negatif etkilerinin kademeli olarak ortadan kalkacağına ve yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceğine yönelik beklentisini belirtti.

TCMB, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamının büyük önem arz ettiğini vurgulamaya devam ederek, birinci önceliğin büyüme olduğunu işaret etti.  Özetle TCMB enflasyon görünümü konusunda daha temkinli bir görünüm sergiledi. Kısa vadede TCMB’nin faiz indirimlerinin sonuna gelmiş olabileceğini ve enflasyonda olumlu gelişmeler olsa da faiz indirimi için çok sınırlı bir alanı kaldığını düşünüyoruz.

FED Haziran toplantısında faizleri oy birliği ile yüzde 0-025 aralığında sabit bıraktı. FED üyeleri, 2022 sonuna kadar faizlerin sabit kalmasını beklerken, faiz oranlarının maksimum istihdam ve enflasyon hedefleri gerçekleşene kadar sabit tutulacağını vurguladı. FED üyeleri bu yıl ABD ekonomisinin yüzde 6,5 daralmasını beklerken, 2021 yılında yüzde 5 büyümesini bekliyor.

POWELL: CİDDİ BELİRSİZLİKLER VAR, TOPARLANMA İKİNCİ YARIDA BAŞLAR

Toplantı sonrası basın açıklaması yapan FED Başkanı Powell, FED’in gerekli olduğu sürece tüm araçlarını kullanmaya hazır olduğunu vurguladı. Powell, Mayıs ayında istihdamın toparlanmaya başladığını söylerken, toparlanmaya rağmen işsizlik oranının tarihi yüksek seviyelerde olduğunu ifade etti.

Powell, gerekli olması durumunda tahvil alımlarında ayarlamaya hazır olduklarını belirtti. Powell, ekonomik toparlanmanın yılın ikinci yarısında başlamasını beklediklerini belirtirken, ekonomide ciddi belirsizliklerin olduğunu tekrarladı. Ayrıca, Powell mali politika tepkisinin geniş, güçlü ve hızlı olduğunu ifade ederken, Fed ve Kongre’nin ekonomik toparlanmayı desteklemek için daha fazlasını yapmak zorunda kalabileceğini de ekledi.

Haziran ayında da yükselişine devam eden EUR/USD paritesi 1.14’e kadar yükseldi. Sonrasında ise, 1.11’e doğru geriledi. Pandemi önlemleri sonrası ekonominin yeniden açılması pariteye alımları devam ettirdi.

Avrupa Birliği ülkelerinin bütçe konusunda Temmuz ayında anlaşması beklenirken, ABD tarafında ise artan vaka sayıları ile 2. dalga riski artıyor. Bu ay da Euro’ya talebin devam etmesi muhtemel olan paritede 1.13 ve 1.1450 dirençleri takip edilebilir. Satışların artması halinde ise, 1.1170 ve 1.050 alımların gelebileceği destek noktaları olarak izlenebilir.

USD/TRY KURUNDA BİR SÜRE DAHA 6.80-6.90 ARALIĞINDA YATAY SEYİR SÜREBİLİR

Uzun süre 6.85’lerde takılan Dolar/TL kurunda, son dönemdeki en düşük volatilite Haziran ayında görüldü. Aybaşında doların değer kaybetmesiyle sert düşen USD/TRY, 6.70’in aşağısını gördü. Sonrasında kademeli olarak yükselen kur, son 2 hafta 6.85’te takılı kaldı.

TCMB, uzun bir aradan sonra geçen ayki toplantısında faiz indirimine gitmedi. Bu durum Türk Lirası’nda daha fazla değer kaybının da önüne geçti. Bir süre daha kurda 6.80-6.90 aralığında yatay seyir devam edebilir. 6.80 desteğinin kırılması durumunda 100 günlük ortalaması olan 6.62 test edilebilir. Alımların artması durumunda ise 7.00 direnci hedeflenebilir.

ONS ALTINDA 1800 DOLAR DİRENCİ AŞILMAK İSTENEBİLİR

Daha önce belirttiğimiz gibi ons altın geçen ay çoğunlukla 1700-1750 dolar bandında hareket etti. Ay sonuna doğru 1775 direnci test edilirken 1750 destek bölgesi sağlamlaştı. Tüm ülke merkez bankalarının pandemi yüzünden açıkladığı paketlerle oluşacak olan likidite bolluğu altını olumlu yönde etkilemeye devam ediyor.

Temmuz ayında 1800 direnci aşılmak istenebilir. Alımların hızlı olması bir sonraki direnç olan 1850’yi gündeme getirebilir. Fakat alımların zayıflaması durumunda kar satışları hızlanabilir. Bu durumda 1715 ve 1670 destekleri takip edilebilir.

İKİNCİ DALGA ENDİŞELERİ BORSALARDA RİSK ALMA İŞTAHINI TÖRPÜLEDİ

Yurtdışı piyasalarda ana gündemi Covid-19 salgını ve majör ekonomilerden gelecek makroekonomik veriler olmaya devam edecek. Majör ekonomilerin normalleşme adımları atması sonrası piyasalardaki risk alma iştahı genel olarak devam etse de son dönemde Covid-19 salgınının hız kesmeden devam etmesi ve ikinci dalga endişeleri risk alma iştahını törpüledi.

Yaz aylarının gelmesiyle virüsün yayılma hızının yavaşlaması beklense de başta ABD ve Brezilya gibi ülkelerde salgının hız kesmeden devam etmesi piyasalarda endişelere neden oluyor. Bu nedenle V şeklinde güçlü toparlanma gerçekleştiren ve pandemi sonrası kayıplarını geri alan majör borsalarda kısa vadede ikinci dalga endişeleriyle kar satışlarının yaşanma riskinin devam ettiğini düşünüyoruz.

Borsalardaki güçlü toparlanmaya karşın makroekonomik verilerde henüz güçlü bir toparlanma emaresi oluşmaması reel ekonomi ile piyasalar arasında ciddi bir uyumsuzluk oluşmasına neden olmuş görünüyor.

YÜKSEK TUTARLI LİKİDİTE RİSK İŞTAHININ GÜÇLÜ KALMASINI SAĞLAYABİLİR

Şu an için merkez bankaların piyasalara verdikleri yüksek miktarlı likiditenin uzun süre kalıcı olacağı beklentisi varlık fiyatlarının mevcut seviyelerde tutunmasına ve risk iştahında zaman zaman zayıflamalar olsa da genel olarak güçlü kalmasını sağlayabilir.

Ancak çok zayıf ekonomik verilerin borsalarda kar satışlarını tetikleme riskinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Kısa vadede virüsün ikinci dalga şeklinde yayılmasının hızlanması ve ABD’nin diğer ülkelere yeniden ek tarifeler getirmesi en büyük risk olarak karşımıza çıkıyor.

Borsalarda kar satışları yaşansa da bol ve güçlü likiditenin etkisiyle belli seviyelerde yeniden alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve kısa vadede borsalarda oluşan yükseliş trendinin korunması bekleniyor.

EM PİYASALARI KISA VADEDE POZİTİF AYRIŞMASINI DEVAM ETTİREBİLİR

Haziran ayında EM’ler uzun süre pozitif ayrışırken gelişmiş ülke borsaların önceden hızlı toparlanma gerçekleştirmesi nedeniyle bol likiditenin desteğini daha gecikmeli alan EM piyasalarının kısa vadede pozitif ayrışmasını devam ettirmesi bekleniyor.

Aşı çalışmalarına ilişkin pozitif haber akışlarında ve güçlü toparlanmaya işaret eden makro verilerin gelmesi durumunda piyasalardaki kar satışlarının sınırlı kalması ve global risk alma iştahının güçlenmeye devam etmesi beklenir.

Yurtiçinde de ana gündem Covid-19 salgının hızı ve ekonomik toparlanmaya ilişkin ana göstergeler olacak. Alınan tedbirlerle virüsün etkisi diğer ülkelere göre daha zayıf seyrediyor olması piyasaları ve ekonomiyi olumlu etkiliyor.

KISA VADEDE TL VARLIKLARDA ÖZELLİKLE DE BIST’TE GÜÇLÜ SEYİR TEMMUZ AYINDA SÜREBİLİR

Öncü göstergeler, Haziran ayında ekonominin açılmasıyla birlikte reel ekonomide hızlı bir toparlanma yaşandığında işaret ediyor. Bu nedenle kısa vadede TL varlıklarda özellikle de BIST’te güçlü seyrin Temmuz ayı içinde devam edebileceğini düşünüyoruz.

Özellikle relatif olarak geride kalan bankacılık sektörü hisselerinin de yükselişe katılmasıyla Temmuz ayı içinde BIST’in yükseliş eğilimini devam ettirmesi beklenirken, kısa vadede güçlü performans gösteren bankacılık dışı hisselerden bankacılık hisselerine doğru bir yöneliş görülebilir.

BIST’te yılbaşından beri güçlü şekilde devam eden yabancı çıkışının Haziran ayı sonlarında hız kesmesi ve sınırlı da olsa yabancı girişi gerçekleşmesi de bu beklentiyi destekliyor. Ancak güçlü yükseliş sonrası Temmuz ayında BIST’te yükseliş eğilimi devam etse de ay içinde kar satışları yaşanabileceğini de düşünüyoruz.

BİST 100 ENDEKSİNDE 112.000-123.000 ARALIĞINDA GENİŞ BİR BANTTA DALGALANMA

İkinci dalga endişeleriyle yurtdışı borsalarda yaşanacak olası sert satışlar BIST’te de kar satışlarını tetikleyebilir. Ancak genel olarak BIST’in yurtdışına göre değerleme olarak daha düşük seviyelerde olması nedeniyle daha güçlü görünüm sergilemeye devam etmesi bekleniyor.

Temmuz ayında BIST’in geçmiş hareketleri incelendiğinde endeksin geniş bir bantta dalgalanma eğilimi gösterdiğini görüyoruz. Genellikle Temmuz aylarında endeksin ay içinde güçlü yükseliş gerçekleştirdiği ancak sonrasında ise yine güçlü kar satışlarıyla geniş bir bantta dalgalandığını görüyoruz.

Buna bağlı olarak BIST-100 endeksinin Temmuz ayında genel olarak yükseliş eğilimini devam ettirmesi ve ay içinde 112.000-123.000 aralığında geniş bir bantta dalgalanması bekleniyor. Ay içinde 112.000 ve altına gerilemelerin yeni alım fırsatı, 122.000 ve üzerine yükselişlerin ise kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası