Son Haberler

Türkiye, güçlü yapısıyla bu krizi de atlatır

*Ülkemiz güçlü ve dirençli ekonomisi, genç nüfusuyla, sağlık alanında attığı önemli adımlarla, lojistik avantajlarıyla, dünya enerji fiyatlarının düşük seyrettiği ve faizlerin küresel çapta düştüğü bir ortamda, umuyoruz ki en kısa sürede en az etkilenmiş ülkelerden birisi olarak bu krizi de atlatır ve sürecin sonunda pozitif ayrışır.

*Son haftalarda pozitif performans gösteren Borsa İstanbul faiz seviyelerinin düşmesi ve hisse senedi piyasasında değerlemelerin daha yükselebileceği beklentisi ile yılbaşında yaşadığı kayıplarını önemli ölçüde geri aldı. Özellikle son 6 aylık dönemde Borsa İstanbul’a 350 bine yakın yerli yatırımcı katılımının yükselişi desteklediğini gördük.

Kademeli olarak normalleşmenin başlaması ekonomilere sağlanan teşvikler ve açıklanan destek paketleri piyasalara moral verici, virüsün finansal piyasalara etkisi sürmekle ve ikinci bir dalganın tekrarlama eğilimi soru işaretleri barındırmakla birlikte salgınla mücadelede atılan adımlar, tedavide sağlanan tecrübeler ve dinamik olarak gelişmelere göre ülkelerin açıklayacağı teşvik paketleri ikincil etkiyi sınırlayabilir.

Ayrıca ikinci dalga yaşansa da ekonomilerin geçen sefer olduğu gibi tamamen kontak kapatması yoluna gidilmeyecek gibi gözüküyor daha ziyade bölgesel seyahat kısıtlamaları gelebilir.

Merkez Bankalarının genişleyici para politikalarını sürdüreceklerine dair verdikleri mesajlar özellikle Fed’in uzun bir süre faiz oranlarında artışa gitmeyeceği ve piyasayı desteklemek adına gerçekleştirdikleri varlık alımları piyasalar açısından önemli, bu durum hem borsaları hem de ons altın fiyatını destekliyor.

Petrolde küresel büyümeye yönelik endişeler, ikinci bir dalganın tekrarlama eğilimi soru işaretleri ve oluşan üretim arz fazlası, fiyatları baskılamayı sürdürüyor.

BORSA İSTANBUL YILBAŞINDA YAŞADIĞI KAYIPLARINI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE GERİ ALDI

Son haftalarda pozitif performans gösteren Borsa İstanbul faiz seviyelerinin düşmesi ve hisse senedi piyasasında değerlemelerin daha yükselebileceği beklentisi ile yılbaşında yaşadığı kayıplarını önemli ölçüde geri aldı. Getiri arayışı yatırımcıların risk iştahını hala canlı tutmaktadır.

Özellikle son 6 aylık dönemde Borsa İstanbul’a 350 bine yakın yerli yatırımcı katılımının yükselişi desteklediğini gördük. Pandemi nedeniyle hisse senedi seçimi ve şirket değerlemeleri bu dönemde çok önemli dolayısıyla Borsa İstanbul’da şirketlerin 2.ve 3.çeyrekte açıklayacakları bilançolar yakından takip edilmeli.

Yeni gelen hisse senedi yatırımcılarının bir kısmı yatırım fonları ile yatırım yapmakta bir kısmı bireysel olarak hisse senedi almaktadır. Bireysel alımlarda hisse senedi seçimi başarısı öne çıkmaktadır.

Yeni yatırımcılar önümüzdeki dönem için endeksin yükselişini öngörüyorlarsa iyi performans gösteren hisse senedi ağırlıklı yatırım fonlarına yatırım yapabilirler. Tüyolara, güvenilir olmayan kaynaklara göre hisse senedi yatırımı yapmamalı lisanslı aracı kurumların araştırma raporlarını incelemeli ve izlemelidir.

FAİZLERİN DÜŞMESİ EKONOMİK AKTİVİTENİN CANLANMASI İÇİN FIRSAT YARATIYOR

Faizlerin düşmesi ekonomik aktivitenin canlanması için fırsat yaratıyor. Başta kamu bankaları olmak üzere bankaların son dönemde verdikleri cazip kredi faiz oranları kredi hacmini artıyor, kurumsal olarak şirketlerin kredi kullanımında, bireysel olarak da başta konut ve taşıt kredilerinde artış var bu durumun umarız ki ülkemizin büyüme oranlarına pozitif etkileri olur.

Ülkemiz güçlü ve dirençli ekonomisi, genç nüfusuyla, sağlık alanında attığı önemli adımlarla, lojistik avantajlarıyla, dünya enerji fiyatlarının düşük seyrettiği ve faizlerin küresel çapta düştüğü bir ortamda, umuyoruz ki en kısa sürede en az etkilenmiş ülkelerden birisi olarak bu krizi de atlatır ve sürecin sonunda pozitif ayrışır.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir.

Alper Nergiz

GCM Yatırım Genel Müdürü

nergiz@turcomoney.com

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası