Son Haberler

Türkiye, ısıtma ve soğutma kapasitesini geliştirerek enerji verimliliğini artıracak

ANKARA (AA) – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmet Berat Çonkar, Isıtma ve Soğutma Kapasitesinin Artırılmasına Yönelik Teknik Destek Projesi ile düşük karbonlu ekonomiye geçiş için yeşil gündemin teşvik edilmesini, Bakanlığın verimli ısıtma ve soğutma sektöründeki planlama, uygulama, ölçme ve izleme kapasitesinin artırılmasının amaçlandığını bildirdi.

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yürütülen Isıtma ve Soğutma Kapasitesinin Artırılmasına Yönelik Teknik Destek Projesi'nin Açılış Etkinliği'nde konuşan Çonkar, söz konusu projenin mevcut altyapıyı güçlendirmeyi amaçladığını belirtti.

Çonkar, söz konusu projenin önemine değinerek, "Proje, sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmak, çevresel duyarlılığımızı pekiştirmek ve enerji kaynaklarımızı daha verimli kullanmak için vizyoner bir yaklaşımı da ortaya koyuyor. Binalarımızın ısıtma ve soğutma ihtiyaçları, toplam enerji tüketimimizde büyük bir paya sahip. Dolayısıyla bu alandaki dönüşüm hamlelerimiz, doğrudan karbon salımını azaltarak iklim hedeflerimize katkı sağlayacaktır." dedi.

Isıtma ve soğutmada verimliliği artırmanın ülkenin enerji arz güvenliği için stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Çonkar, şunları kaydetti:

"Günümüzde dışa bağımlı olduğumuz enerji kaynaklarını çeşitlendirerek, yerli potansiyelimizi harekete geçirip bağımsızlığımızı güçlendirmek öncelikli hedeflerimizden biridir. İşte bu vizyonla hayata geçirdiğimiz projemiz, sadece teknik destek sunmakla kalmayacak, aynı zamanda dünyadaki iyi uygulama örneklerinden ilham alarak, Türkiye’de ısıtma ve soğutma altyapısını geleceğe taşıyacak yol haritamızı da şekillendirecektir."

Çonkar, Bakanlığın uyguladığı politikalar sayesinde 2020 sonrası dönemde OECD ülkeleri içinde Türkiye'nin enerji yoğunluğunu en fazla azaltan iki ülkeden biri olduğunun altını çizerek, geçen yıl belirlenen 2. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile 2030'a kadar 20 milyar dolarlık yatırımla birincil enerji tüketimini yüzde 16 düşürmeyi, 37,1 milyon ton eşdeğer petrol enerji tasarrufu sağlamayı ve 100 milyon ton karbon salımı azaltmayı hedeflediklerini anlattı.

Isıtma ve soğutma sistemlerinin enerji verimliliği potansiyelinin en yoğun olduğu alanlardan biri olarak öne çıktığını aktaran Çonkar, bu kapsamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Türkiye'nin ısıtma ve soğutma talep haritasını hazırlayarak bölgesel ısıtma potansiyeli bulunan yerleşim bölgelerinin belirlendiğinin bilgisini paylaştı.

– Türkiye ve AB'nin ortak hedefi karbon salımını sıfırlamak

Çonkar, gerçekleştirilen çalışmaları ileri taşıma gayreti içinde olduklarını ifade ederek, "Faydalanıcısı olduğumuz Isıtma ve Soğutma Kapasitesinin Geliştirilmesi için Teknik Destek Projesi ile düşük karbonlu ekonomiye geçiş için yeşil gündemin teşvik edilmesini, Bakanlığımızın verimli ısıtma ve soğutma sektöründeki planlama, uygulama, ölçme ve izleme kapasitenin artırılmasını amaçlıyoruz." diye konuştu.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski de ısıtma ve soğutma sistemlerinin dönüşümünün zorunluluk haline geldiğini vurgulayarak, "Söz konusu sistemler Türkiye ve AB'deki evlerde, endüstrilerde temiz enerjiye geçişin tam kalbinde yer almaktadır. Enerji ihtiyaçları ve zorluklar artarken ortak görevimiz belli, karbon salımını sıfırlamalıyız." dedi.

Enerji dönüşümünün kolay olmadığını vurgulayan Ossowski, fosil yakıtları yenilenebilir enerji kaynakları ve diğer sıfır karbonlu çözümlerle değiştirmenin yeni teknolojiler ve yetenekli profesyonelleri de gerektirdiğini söyledi.

Ossowski, temiz enerjinin bir politika hedefinin ilerisinde, ortak bir sorumluluk olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Temiz enerji, Türkiye ile AB arasında sözlerden eyleme bir köprü ve daha yeşil bir gezegene giden yol. Türkiye ve AB olarak birlikte daha temiz ve dayanıklı bir geleceğin temel mimarlarıyız. Güçlü ve stratejik ortaklar olarak geleceği yan yana inşa etmeye devam edelim."

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site Haritası