Son Haberler

“Gerçek bir vakıf üniversitesiyiz”

Özellikle hukuk ve sağlık bilimlerine odaklanan Kemerburgaz Üniversitesi, birçok yeni uygulaması ile öne çıkan bir üniversite. Rektör Prof. Dr. Çağrı Erhan üniversitenin çalışma sistemini ve hedeflerini Turcomoney’e anlattı…

* En önemli misyonumuz, Türkiye’nin ve dünyanın gelişimine katkı sağlamak.

*Biz, gerçek bir vakıf üniversitesiyiz. Bir vakıf üniversitesi neyi gerektiriyorsa onu yapıyoruz.

*Öğrencilerimizin yüzde 61’i burslu okuyor. Bu Türkiye’de hayli yüksek bir oran.

*Üniversitemizin kampüsleri, İstanbul’un merkezinde. Ulaşım sorunu yok. Yurtlarımız, 4 yıldızlı otel konforunda.

*Önümüzdeki yıllarda büyük bir kampüs kurmayı planlıyoruz.

*Uluslararası üniversitelerle çok ileri düzeyde işbirliği içindeyiz.

Röportaj: Hayreddin Turan

Türkiye’de vakıf üniversitelerinin sayısı sürekli artıyor. Ancak özellikle son dönemde vakıf üniversiteleri, belirli alanlara odaklanmış durumda. Genel bir üniversite olmaktansa belirli bir alanda uzmanlaşmış olmak, yeni dönemin en önemli özelliklerinden biri… İşte Kemerburgaz Üniversitesi, birçok yönüyle diğer üniversitelerden farklı olma yolunda ilerleyen bir üniversite… Hukuk ve Sağlık Bilimleri alanlarında iddialı olan Kemerburgaz Üniversitesi’nin öğretim üyesi kadrosu bir hayli zengin… Uluslararası deneyimi olan öğretim üyeleri çıkmakta…

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan ile Mahmutbey Kampüsü’ndeki makamında konuştuk. Sıcak bir atmosferde gerçekleşen bu sohbetimizde yeni ve güzel çalışmaları öğrendik, mutlu olduk.

İşte sorularımız, işte Prof. Erhan’ın çok ilginç ve iddialı cevapları…

-Hocam, Kemerburgaz Üniversitesi 2008 yılında kuruldu. Bir anlamda Türkiye’nin en genç üniversitelerden biri diyebiliriz. Üniversiteniz hangi amaç ve misyonla kuruldu?

Kendimize belirlemiş olduğumuz 3 temel misyon var. Bunlardan bir tanesi Türkiye’nin ve dünyanın gelişimine katkı sağlamak. İkincisi, profesyonel alanda aranılan niteliklere sahip mezunlar vermek. Üçüncüsü de üniversitenin toplumsal sorumluluk görevini yerine getirmek, yani topluma katkı sağlamak. Bizim gerek müfredatımız gerek öğrencilerimizin sosyal faaliyetlerinin tümünün özünde bu üç hedef yer alıyor.

-Üniversite Altınbaş Vakfı tarafından kuruldu. Bu vakıftan bahseder misiniz? Yönetiminde kimler var? Üniversitenin mütevelli heyeti ve yönetimi hakkında neler söyleyeceksiniz?

Mehmet Altınbaş Eğitim ve Kültür Vakfı üniversitemizin kurucu vakfı olarak işlev görüyor. Türkiye’de enerjiden değerli madenler sektörüne uluslararası deniz taşımacılığına ve bankacılık sektörüne kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren Altınbaş Holding’in kurmuş olduğu bir vakıf bu… Vakıf yönetim kurulu üyelerimiz, Altınbaş Holding Kurulu üyelerinden oluşuyor. Mütevelli Heyet Başkanımız Altınbaş Holding’in de Onursal Başkanı olan Ali Altınbaş…  Mütevelli heyeti üyemiz olan Vakkas Altınbaş ise Altınbaş Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı… Üniversitemizin Mütevelli Heyeti’nde ayrıca Altınbaş Holding CEO’su ve farklı üniversitelerden hocalarımız yer alıyor.

-Kemerburgaz Üniversitesi’nde kaç öğretim elemanı ders veriyor? Akademik kadronuz hakkında neler söyleyebilirsiniz?

400 kişilik bir öğrenim kadromuz var. Yaklaşık 200 idari kadromuz mevcut. Bu anlamda aslında yaş itibari ile genç bir üniversite sayılmakla birlikte temel alanlarda yüksek standartta bir eğitim kalitesi sunmaya çalışıyoruz. Günümüzde 3-4 fakülte ile kurulan üniversiteler mevcut. Biz ise kendimizi butik bir üniversite olarak konumlandırmıyoruz. Üniversitemizde Tıp, Hukuk, Diş Hekimliği, Eczacılık, Mühendislik, İktisadi Bilimler, Güzel Sanatlar olmak üzere geniş bir yelpazeye yayılan bölümlerimiz mevcut. Böyle olunca öğretim üyesi sayının hem göreli olarak fazla hem de akademik kadromuzun nitelik itibari yüksek vasıflarla donanmış olması gerekiyor. Bunu sağladığımızı düşünüyorum.

5 BİN 500 ÖĞRENCİ ÖĞRENİM GÖRÜYOR

-Üniversitenizde kaç öğrenci öğrenim görüyor? Öğrenci profiliniz hakkında bilgi verir misiniz?

5.500 civarında öğrencimiz bulunuyor. Öğrencilerimizin 3.500’ü Lisans öğrencisi… 1.000 kadar Ön Lisans, Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Meslek Yüksekokulu öğrencimiz var. Bunun dışında 1.000 kadar da hem Fen Bilimler Enstitüsünde hem de Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Enstitüsünde öğrenim gören öğrencilerimiz var.

Prof. Dr. Çağrı Erhan-IMG_8779

ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 61’İ BURSLU

 – Vakıf üniversitelerinin bir kısmı, öğrencilerinin neredeyse tamamına yakınını burslu okutuyor. Sizin üniversitenizin nasıl bir yaklaşımı bulunuyor?

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nde şu veya bu şekilde burs alan öğrencilerimizin oranı %61 seviyesinde. Bu gruptaki öğrencilerin çeşitli bursluluk oranları mevcut… Tam burslu okuyan öğrencilerimizin yanında %50 veya %25 oranlarında burs alan öğrencilerimiz bulunuyor.

GERÇEK BİR VAKIF ÜNİVERSİTEYİZ

Üniversitenizdeki eğitim ücreti ile ilgili neler söyleyeceksiniz?

Bizde öğrenim ücreti Tıp Fakültesi’nde 42 bin TL düzeyinde… Sosyal Bilimler Fakültelerinde 20 bin lira düzeyine kadar inebiliyor. Tabii bir de öğrencilerimizin %60’ının burslu olduğunu göz önüne almak gerekir. Türkiye’de vakıf üniversitelerinin ücret politikası belirlenirken bu bursluluk oranları dikkate alınarak burs öncesi ücretlerin yüksek tutulduğunu görüyorum. Bizim böyle bir uygulamamız bulunmuyor.

ÖĞRENCİLER İÇİN 4 YILDIZLI YURT

– Kemerburgaz Üniversitesi’ni diğer üniversitelerden ayıran fark ya da özellik nedir?

En önemli özelliklerimizden birisi uluslararası üniversite olarak yola çıkmamız. Bu vizyonumuz dolayısıyla yabancı uyruklu öğrencilerin bizim programlarımıza yoğun bir talebi oluyor. Önemli avantajlarımızdan birisi bu…

İkinci önemli avantajımız ise İstanbul’da bulunan bir üniversite olmamız. Bu nedenle İstanbul’un sağlamış olduğu her türlü imkânı öğrencilerimize sunuyoruz. Mahmutbey’de merkez kampüsümüz var, ayrıca Bakırköy’de daha çok Sağlık Bilimleri fakültelerimizin bulunduğu bir yerleşkemiz mevcut.

Diğer avantajımız İstanbul’daki muadilleriyle karşılaştırıldığında yüksek standartlarda bir yurdumuzun bulunması. Dolayısıyla gerek yurt dışından gelen, gerek İstanbul dışından gelen öğrencilerimize bu yurt imkânlarını sunmaktayız.

Bir diğer avantajımız öğretim kadromuzun büyük ölçüde yurt dışında çeşitli üniversitelerden doktora almış ve uzun yıllar devlet üniversitelerinde de görev yapmış hocalardan oluşması.

 DİŞ HEKİMLİĞİNDE BİR “İLK”İ BAŞLATTIK

-Bazı üniversiteler genel üniversite olarak hemen hemen tüm alanlarda eğitim veriyor, bazıları ise belirli alanlara odaklanmış durumda. Üniversitenizde öne çıkan bir alan var mı? Hangi fakülte ya da fakültelerle öne çıkıyorsunuz?

Bizim üniversitemizde esas olarak iki alan öne çıkıyor. Biri Sağlık Bilimleri diğeri ise Hukuk Fakültesi…

ÜNİVERSİTEMİZDEN MEZUN OLANLARIN İŞİ HAZIR

 -Üniversiteniz ile iş dünyası arasındaki ilişki nasıl? Öğrencilerinize staj imkânı, üniversitenizden mezun olanların iş imkânları hakkında bilgi verir misiniz?

Bizim amacımız mesleki yeterliğe sahip öğrenciler yetiştirmek… Bunu iki türlü yapmak mümkün. Ya müfredatınızı buna göre tasarlayacaksınız ki biz bunu yaptık ve her an çağın gerekliliklerine uygun olarak güncellemeler yapıyoruz. İkincisi ise öğrencilerinizi mezun olmadan iş dünyasıyla bir araya getireceksiniz. Bunu da sürekli eğitim ve seminer faaliyetleri gibi çeşitli yollarla yapıyoruz. Her hafta bir firmanın CEO’su veya önemli bir kamu kurumunun üst düzey yöneticisi, öğrencilerimize konferans vermek için üniversitemizi ziyaret ediyor. Ayrıca üniversitemiz bünyesinde kariyer geliştirme merkezimiz bulunuyor. Merkezimiz öğrencilerimizin staj ve co-op dediğimiz faaliyetlerini düzenliyor. Co-op çerçevesinde öğrencilerimiz 6 ay müddetle belirli firmalarda çalışıyor, öğrenci SGK girişleri yapılıyor, asgari ücret olmak suretiyle para kazanma ve gerçek anlamda bir iş deneyimi yaşama fırsatı bulmuş oluyorlar. Öğrencilerimizin performanslarından memnun kalan şirketler öğrencilerimize mezuniyetlerini takiben tam zamanlı ya da henüz öğrenciyken yarı-zamanlı iş tekliflerinde bulunabiliyorlar. Bu şekilde anlaşmamız bulunan çok sayıda firma mevcut.

ULUSLARARASI ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ

-Uluslararası üniversitelerle işbirlikleriniz de var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Türkiye’de bir ilk niteliğinde Almanya’nın Köln Üniversitesi ile ortak bir Hukuk programımız bulunmakta. Öğrencilerimiz 2 yıl Köln’de 2 yıl da İstanbul’da eğitim almak suretiyle hem Köln Üniversitesi’nin hem de İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nin diplomalarını almaya hak kazanıyorlar. Erasmus kapsamında Avrupa Birliği alanında bulunan 100’ü aşkın üniversiteyle anlaşmalarımız mevcut. Çok sayıda öğrencimiz bu imkânlardan yararlanıyor, bir dönem boyunca Avrupa’da eğitim görüyor. Aynı şekilde Avrupa’dan üniversitemize öğrenciler geliyor. Erasmus’un ötesinde, alanında önde gelen üniversitelerle hususi anlaşmalar yapıyoruz. ABD’nin Georgia State Üniversitesi ile Hukuk ve İşletme alanlarında işbirliği anlaşmalarımız bulunmakta… Üniversitemizin ilgili bölümlerinden mezun olan öğrencilerimiz 1 yıl ABD’de eğitimi almak suretiyle yüksek lisans derecesi alabiliyorlar. Colorado State Üniversitesi ile Eczacılık alanında bir işbirliğimiz söz konusu. Hedefimiz hem öğrencilerimizin bu imkânlardan yararlanması hem de öğretim üyelerimizin sürekli olarak kendilerini güncellemelerini sağlamak.

ÖĞRENCİLERİMİZİN YÜZDE 14’Ü YABANCI

 -Yabancı ülkelerden öğrenci çekmek için çalışmalarınız, hedefleriniz var mı?

Uluslararası öğrencilerimizin tüm öğrencilerimize oranı %14. Bu anlamda, pek çok üniversitenin önündeyiz. Bu oranın daha yukarılara çıkması gerektiğini düşünüyorum. Burada bizlere düşen görevlerin yanında devletin de bazı konularda adım atması önem arz ediyor. Bu noktada ülke olarak uluslararası öğrenci sayımızı arttırma hedefine yönelik politikaların üretilmesi önemli. Sayıları binlerle ifade edilen Rusya Türkleri üniversite eğitimi için ülkemize getirildi. Bunların büyük bölümü devlet üniversitelerine yönlendiriliyor. Bunlardan bir kısmının vakıf üniversitelerine de yönlendirilmesi devlet üniversitelerini rahatlatacaktır. Diğer yandan bürokratik işleyişin hızlanması konusu öne çıkıyor. Örnekse üniversitemize müracaat edip kabul almasına rağmen uluslararası bir öğrencinin Türkiye vizesi alma süresi 6 aya kadar çıkabiliyor. Bu gibi durumlarda öğrenciler üniversitemizden kabul almalarına rağmen vizeleri hazır olmadığı için eğitimlerine başlayamıyorlar ve dönem kaybı yaşıyorlar. Devletin mutlaka bu süreçleri hızlandırması gerekir. Yoksa belirlenen hedeflere ulaşmamız zor görünüyor. Biz sadece bu prosedürlerden dolayı binlerce öğrenciyi kaçırıyoruz. Uluslararası öğrenciler bu gibi işlemlerin daha hızlı ilerlediği ülkelere gidiyorlar.

ÜÇ HEDEFİMİZ VAR

 -Kemerburgaz Üniversitesi olarak projeleriniz, hedefleriniz nelerdir?

Bizim üniversite olarak 3 temel hedefimiz var. Birincisi en modern kuluçka merkezlerinden birini oluşturmak. Öğrencilerimizin teknolojik buluşlarını kuluçka merkezleriyle patentleyebilmeleri, ürünlerini ticari bir kazanca çevirebilmeleri ve üniversite sanayi iş birliğini kavrayabilmelerini sağlamak.

İkinci temel hedefimiz bir kampüs yapılanması. Arnavutköy civarında bir alanımız var. Hedefimiz orada bir kampüs üniversitesi var edebilmek.

Üçüncü hedefimiz ise üniversitemizden mezun olanların ilk 3 yıl içerisinde işe giriş oranı itibari ile Türkiye’deki en iyi üniversite seviyesine erişmesini sağlamak. Biz öğrencilerimizi mezun edip sonra unutmuyoruz. Hem Mezunlar Derneğimiz yoluyla hem de Kariyer Geliştirme Merkezimizi yoluyla biz mezunlarımızın da istedikleri meslek alanlarında çalışmalarını sağlayacak bir rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Önemli bir hedefimiz bulunuyor; Mezunlarının gönüllerindeki işe girme oranları bakımından Türkiye’nin başta gelen üniversitesi olmak.

ÖĞRENCİLERE ALTIN TAVSİYELER

-Üniversiteye başlayacak gençlere neler söylemek istersiniz? Ne yapmalılar, nasıl yapmalılar?

Maalesef Türkiye’deki üniversiteye giriş sistemiyle pek çok öğrenci kendi istekleri alanda değil de sınav sonucuna göre yerleşebilecekleri alanlarda eğitim alma durumuyla karsı karşıya kalıyorlar. Benim önerim, gönüllerindeki üniversitelerde eğitim görmeyen öğrencilerimizin ilk yılın sonunda yatay geçiş yoluyla üniversite ya da programlarını değiştirmeleri yönünde… Ayrıca çift ana dal dediğimiz yöntemle öğrenciler hem kendi girmiş oldukları programda eğitim alabiliyor hem de eşanlı olarak farklı bir programda öğrenim görebiliyorlar. Bunun gibi fırsatlar değerlendirilmeli ve 4 yıllık bir programın sonunda gerçekten istenmeyen bir bölümden mezun olunmamalı. Birinci yılın sonunda öğrenciler hocalarıyla da irtibata geçerek esas olarak arzu ettikleri alana doğru adım atmalılar. Netice itibariyle başarılı olmanın yolu sevdiğiniz alanda eğitim görmekten geçer. Ben mezun oldukları bölümleri tesadüfen bitirdiklerini öğrendiğim pek çok kişiyle karşılaşıyorum. Diplomasıyla, mezun olduğu alanla ilgisi olmayan mesleklerde çalışan insanlar görüyorum. Bu gibi durumları engellemek için öğrenciler tereddüt etmeden yatay geçiş seçeneklerini değerlendirmeli.

İkinci tavsiyem üniversitenin uluslararası imkânlarından mutlaka yararlanmaları ve en azından bir dönemi yurt dışında geçirmeleri yönünde. “Uzak, ben nasıl yaparım, yabancılık çekerim” gibi düşüncelere kapılmasınlar, çünkü bu deneyim, gelecekte mesleki kariyerleri açısından son derece önemli bir artı olarak transkriptlerinin üzerinde yazacak. Yarın bir gün işe girerken iş mülakatında “ben 3 ay da şu ülkede eğitim gördüm” demek son derece önemli.

Üçüncü tavsiyem yabancı dil öğrenimi hakkında… Yabancı dil, günümüz dünyasının olmazsa olmaz şartlardan biri… Öğrenciler herhangi bir programdan bir yabancı dili öğrenmeden mezun olmamalılar. İngilizce öğrenmeden ya da İngilizce’nin yanında Arapça, Rusça, İspanyolca gibi çok yaygın konuşulan birtakım farklı dilleri öğrenmeden mezun olduklarında hangi üniversiteden mezun olurlarsa olsunlar eksik kalmış olacaklardır. Bu durumda bırakın uluslararası alanda bir iş bulmayı Türkiye’de dahi işe girme noktasında zorluklarla karşılaşacaklardır. Günümüzde seçkin bir takım kurumlarda işe girmek istiyorsanız mutlaka yabancı dil bilgisine sahip olmalısınız.

 

 

Röportajın devamını,

Yaysat’ın seçkin bayilerinden

D&R, Remzi Kitabevi, NT, Özdilek, Real, İnkılap Kitapevi’nde satın alabilir,

D&R’ın internet sitesinden

http://www.dr.com.tr/Dergi/Turcomoney/Kolektif/Ekonomi-Haber/Ekonomi-is-Dunyasi/urunno=0000000370911

Dijimecmua’dan (http://www.dijimecmua.com/turco-money/) okuyabilir, satın alabilir, abone olabilirsiniz.

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası