Son Haberler

Yatırımcılar ne zaman almalı, ne zaman satmalı?

Enflasyon ve istihdam başta olmak üzere ABD’de açıklanan veriler, beklentilerin altında kaldı, FED’in faiz artışlarına devam etmesine gerek olmadığı algısı ve risk iştahı güçlendi. Ay boyu Dolar Endeksi %3 üzeri değer kaybederken, ABD borsaları teknoloji hisseleri öncülüğünde %8-11 arasında değer kazandı. Major global borsalar ise ortalama %7’lik değer kazancıyla ayı tamamladı. Doların değer kaybı sonrası gelişmekte olan para birimleri, Dolar karşısında ortalama %2,5 değer kazanırken, TL Kasım ayını Dolar karşısında %2 üzeri kayıpla tamamladı.

– Merkez Bakası, Kasım toplantısında 250 baz puanlık piyasa beklentisinin üzerinde 500 baz puan faiz artışı yaparak politika faizini %40,00’a yükseltti. Toplantı sonrası yayımlanan PPK özetinde, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığı ve parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılarak, sıkılaştırma adımlarının kısa bir sürede tamamlanacağı mesajı verildi. TCMB miktarsal sıkılaştırma adımlarının devam edeceğinin sinyalini verirken yatırım ve ihracatı destekleyici tedbirler devam ediyor.

– Ons altında, bölgesel çatışma riskinin azalması ve faiz politikasına ilişkin piyasa iyimserliğine karşın merkez bankalarından gelen temkinli açıklamaların fiyatlanmasıyla geçtiğimiz ay kar satışları görüldü. 1.929 dolar seviyesine kadar çekilen değerli metalde, ABD’de beklenti altında açıklanan enflasyon verisi sonrasında başlayan yükseliş hareketiyle 2.000 dolar seviyesi yeniden aşıldı. Jeopolitik riskler ve faiz indirim sürecinin başlayabileceğine ilişkin beklentilerin önemli destek unsuru olduğu değerli metalde, yükselişin devam etmesi durumunda 2.074 seviyesi direnç olarak takip edilebilir.

– Atılan normalleşme adımları, yükselen faizler ve CDS’deki gerilemeyle beraber bankacılık hisselerine yönelik ilgi artıyor. Yükselen faizler ile alternatif getiri araçlarının cazibesinin artması ve hisse senedi kredi faizlerinin yükselmesi, BİST üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek. Şeker Yatırım olarak BIST-100 endeksi için 9.000 puan olan 12 aylık hedefimizi ve AL olan önerimizi koruyoruz. Yaptığımız hedef fiyat güncellemeleri sonrası 2024 yılı için hedef değerimizi 11.000 seviyelerine yükselme potansiyeli taşıyor.

Piyasalar, Kasım ayına FED toplantısını takip ederek başladı. FED, beklentilere paralel olarak faizi %5,25-5,50 aralığında sabit bıraktı. Başkan Jerome Powell, gelecek toplantılarda verilere bağlı olarak faiz artırım ihtimalinin masada olduğunu, ancak sıkılaşma konusunda önemli yol kat ettiklerini ve temkinli ilerlediklerini söyledi. Enflasyon ve istihdam başta olmak üzere ABD’de açıklanan verilerin beklentilerin altında kalması sonrasında FED’in faiz artışlarına devam etmesine gerek olmadığı algısı ve risk iştahı güçlendi. Ay boyu Dolar Endeksi %3 üzeri değer kaybederken, ABD borsaları teknoloji hisseleri öncülüğünde %8-11 arasında yükselişler kaydetti. Major global borsalar ise ortalama %7’lik değer kazancıyla ayı tamamladı. Doların değer kaybı sonrası gelişmekte olan para birimleri Dolar karşısında ortalama %2,5 değer kazanırken, TL negatif ayrıştığı Kasım ayını Dolar karşısında %2 üzeri kayıpla tamamladı.

BİST, KASIM AYINDA BANKALAR ÖNCÜLÜĞÜNDE GÜÇ KAZANDI

Yurt içinde TCMB, Kasım toplantısında 250 baz puanlık piyasa beklentisinin üzerinde 500 baz puan faiz artışı yaparak politika faizini %40,00’a yükseltti. Toplantı sonrası yayımlanan PPK özetinde, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığı ve parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılarak, sıkılaştırma adımlarının kısa bir sürede tamamlanacağı mesajı verildi. TCMB bununla beraber miktarsal sıkılaştırma adımlarının devam edeceğinin sinyalini verirken yatırım ve ihracatı destekleyici tedbirler devam ediyor. TCMB, yatırım taahhütlü avans kredilerine ilişkin limiti yıllık 100 milyar TL ve faizi %15-30 arasında olacak şekilde belirlerken, reeskont kredi faiz oranlarını da %25,93’de sabitledi. Normalleşme yönünde atılan istikrarlı adımlar sonrası ülke risk primimiz CDS Mart 2021’den beri en düşük seviye olan 330’lara kadar geriledi. Gelişmelerle beraber Borsa İstanbul’da seçimden bu yana satıcılı seyreden yurt dışı yerleşikler, sınırlı da olsa alış yapmasının desteğiyle toparlandı. Jeopolitik risklerin lokal bölgede sınırlı kalması da Ekim ayında negatif ayrışan BİST’i destekledi. Kasım ayında BİST bankalar öncülüğünde güç kazanırken, BİST-100 endeksi ayı %6,7, Bankacılık Endeksi pozitif ayrışma ile %11, Sınai Endeks %5,3 üzeri yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor.

FED BEKLENDİĞİ GİBİ YAPTI, FAİZ ARTIŞINA GİTMEDİ

Ekim ayında piyasaların odağında olan Ortadoğu’daki savaş, ateşkes görüşmeleri ve savaşın bölgeye yayılmaması neticesinde Kasım ayında fiyatlamalar üzerinde nispeten daha az etki göstermeye başladı. Başta FED olmak üzere, merkez bankalarının para politikalarına ilişkin açıklamaları yeniden piyasaların odağına yerleşti. 1 Kasım’daki toplantısında FED, beklentiler dahilinde artışa gitmedi ve faizi %5.5 seviyesinde sabit bıraktı. Ancak FED Başkanı Jerome Powell’ın enflasyon hedefine ilişkin açıklamaları, piyasaların yakın zamanda faiz indirimlerinin başlayacağı yönündeki beklentilerini olumsuz yönde etkiledi. Piyasaların yakından takip ettiği tarım dışı istihdam verisi, geçtiğimiz ay beklentilerin altında açıklanırken, enflasyon verisi ise hem çekirdek hem manşet olarak beklentilerin altında gerçekleşti. ÜFE verisi ise, Nisan 2020’den beri en düşük seviyede açıklandı. Olumlu gelen verilere rağmen FED üyelerinden gelen temkinli açıklamalar baskı unsuru olmayı sürdürdü. Euro Bölgesi’nde ise enflasyonla mücadele ana hedef olmayı sürdürürken, başta ECB Başkanı Christine Lagarde olmak üzere ECB üyelerinden sıkılaştırmanın bir süre daha süreceğine dair açıklamalar geldi.

ABD’DE YILLIK ENFLASYON VERİSİ, %3.2 ORANINDA GERÇEKLEŞTİ

Ekim ayını 1.0573 seviyesinde kapatan EURUSD paritesinde, Kasım ayında 1.05 ve 1.10 seviyeleri arasında volatil bir seyir gözlendi. Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon oranı Ekim ayında %2.9 seviyesine gerilerken, Kasım ayına ait öncü veri beklentilerin altında %2.4 olarak açıklandı. ABD’de ise yıllık enflasyon verisi %3.2 ile beklentilerin altında gerçekleşti. Piyasalarda ECB’nin sıkılaştırma sürecine daha erken son vermesi beklenirken, her iki merkez bankasının da %2 enflasyon hedefine dönme konusundaki kararlılığı sebebiyle sürecin ne zaman başlayacağı yönündeki belirsizlik devam ediyor. ABD’de beklentilerin altında açıklanan enflasyon verisinin ardından Dolar’ın majör para birimleri karşısında değer kaybetmesiyle EURUSD paritesinde yükseliş hız kazandı. Verinin açıklanmasının ardından 1.08 seviyesine yükselen paritede yukarı yönlü kanal hareketi devam ediyor. Kanalın üst bandı olan 1.10 seviyesinin önemli direnç olduğu paritede, bu seviyenin aşılması durumunda 1.1066 seviyesi gündeme gelebilir. Olası düşüşlerde ise ilk aşamada 1.0830 seviyesi izlenebilir. Bu seviyenin altına çekilme durumunda 100 günlük hareketli ortalama olan 1.0774 seviyesi ikinci destek noktası olarak izlenebilir.

MERKEZ BANKASI, POLİTİKA FAİZİNİ BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE ARTTIRDI

Yurt içinde yıllık enflasyon verisi Ekim ayında %61.36 seviyesine gerilerken, TCMB Kasım ayı toplantısında politika faizini beklentilerin üzerinde 500 baz puan artırarak %40 seviyesine yükseltti. Ekim ayını 28.28 seviyesinde kapatan USDTRY paritesinde, Dolar Endeksi’ndeki gerilemeye rağmen 29 seviyesine kadar yükseliş yaşandı. Eylül ayından itibaren yükseliş hareketinin devam ettiği paritede, yükselişin sürmesi durumunda 29.15 ve 29.35 seviyeleri gündeme gelebilir. Olası düşüşlerde ise 28.72 seviyenin altına çekilme halinde 28.53 destek seviyesi izlenebilir.

ONS ALTINDA KAR SATIŞLARI YAPILDI

Ekim ayında başlayan savaşın etkisiyle sert yükseliş yaşayan Ons altında, bölgesel çatışma riskinin azalması ve faiz politikasına ilişkin piyasa iyimserliğine karşın merkez bankalarından gelen temkinli açıklamaların fiyatlanmasıyla geçtiğimiz ay kar satışları görüldü. 1.929 dolar seviyesine kadar çekilen değerli metalde, ABD’de beklenti altında açıklanan enflasyon verisi sonrasında başlayan yükseliş hareketiyle 2.000 dolar seviyesi yeniden aşıldı. Jeopolitik riskler ve faiz indirim sürecinin başlayabileceğine ilişkin beklentilerin önemli destek unsuru olduğu değerli metalde, yükselişin devam etmesi durumunda 2.074 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Olası düşüşlerde ise destek seviyesi olarak 100 günlük hareketli ortalama olan 1.944 seviyesi izlenebilir.

GLOBAL PİYASALARDA İŞLEM HACMİ DÜŞEBİLİR

Aralık ayında global piyasalar yeni yıl öncesi süregelen jopolitik risklerdeki gelişmelerin yanında açıklanacak makroekonomik veriler ile merkez bankalarının faiz kararlarına ve 2024 yılı projeksiyonlarına odaklanacaktır. FED’in 12-13 Aralık toplantısında gösterge faizini %5,25-5,50 aralığında sabit bırakması ihtimali %95 üzeri olasılıkla fiyatlanırken, risk alma iştahının kuvvetli seyrini sürdürmesini bekliyoruz. Orta vade için sert geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilerek major borsalardaki yükselen trendin korunacağını düşünüyoruz. Ek olarak ay ortasından itibaren yeni yıl tatilleri dolayısıyla global piyasalarda işlem hacmi düşük seyredebilir.

YÜKSELEN FAİZLERLE ALTERNATİF GETİRİ ARAÇLARININ CAZİBESİ ARTTI

Yurt içinde ise jeopolitik gelişmelerin yanında ekonomi yönetiminin atacağı adımlar ve yapılacak açıklamalar yakından izlenmeye devam edilecek. Politika faizini %40’a yükselten TCMB’nin enflasyon görünümünde ve beklentilerinde iyileşme ile birlikte, bir ya da iki adet 250 baz puanlık faiz artışı daha yaparak faiz artırım döngüsünü tamamlayacağını düşünüyoruz. Atılan normalleşme adımları, yükselen faizler ve CDS’deki gerilemeyle beraber bankacılık hisselerine yönelik ilgi artıyor. Rasyonel politikalar sürdükçe bankalar öncülüğünde BİST’e yönelik ilginin düşük momentumla da olsa devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak, yükselen faizler ile alternatif getiri araçlarının cazibesinin artması ve hisse senedi kredi faizlerinin yükselmesi BİST üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek. Şeker Yatırım olarak BIST-100 endeksi için 9.000 puan olan 12 aylık hedefimizi ve AL olan önerimizi koruyoruz. Yaptığımız hedef fiyat güncellemeleri sonrası 2024 yılı için hedef değerimizi 11.000 seviyelerine yükselme potansiyeli taşıyor. Aralık ayında BIST 100 endeksinin 7.500-8.500 aralığında geniş bir bantta dalgalanacağını, 7.500 ve altına düşüşlerin yeni alım fırsatı, 8.450 ve üzerine yükselişin ise kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası