Son Haberler

Yurt içinde piyasalara seçimler yön verdi…

-Mayıs ayında teknoloji şirketlerinin güçlü bilançoları, ABD endekslerinde toparlanmayı getirirken, borç limiti krizi ay ortasında risk iştahını baskıladı. Borç limitinin yükseltilmesine yönelik anlaşmanın Mayıs ayının son günü itibariyle imzalanması beklenirken risk iştahı tekrar toparlandı. Diğer taraftan Mayıs toplantısında FED, beklentilere paralel olarak faizleri 25 baz puan artırdı ve politika faizi %5-5,25 aralığına yükselerek son 16 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Yurt içinde ise cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler piyasalara yön verdi. 14 Mayıs’ta ilk turu önde tamamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan28 Mayıs’ta yapılan ikinci tur seçimlerinde 13. Cumhurbaşkanı olarak tekrar seçildi. Seçime ilişkin belirsizliğin ortadan kalmasıyla kurulacak yeni kabine ve uygulanacak ekonomi politikaları piyasaların yeni odak noktası olurken ilk etapta riskli varlıklarda değer kazancı izleniyor.  Mayıs ayı sonlanırken, ay boyu dalgalanan BİST100, ay içerisinde gördüğü en düşük seviye olan 4.311’den yaklaşık %16 yukarıda tamamladı.

-Haziran ayı başında ABD borç tavanı krizinin aşılması bekleniyor. Ay ortasında Avrupa Merkez Bankası ve FED’in faiz kararlarının açıklanacağı toplantılar takip edilecek. Yurt içinde ise yeni kurulacak hükümetin ve uygulanacak ekonomi politikalarının piyasaya yön vereceğini düşünüyoruz. İktidarın, 2024 Mart ayında yapılacak yerel seçimlere kadar ekonomi politikalarında sert bir değişim yerine, kademli bir geçiş programı uygulayacağını düşünüyoruz.

Mayıs ayında küresel piyasalarda ABD’de başlayan ve sonrasında Avrupa’ya sıçrayan bankacılık krizinin etkileri sürerken bilanço dönemi ve ABD’de borç tavanının aşılarak temerrüde düşme olasılığı da takip edilen ana gelişmeler oldu. Teknoloji şirketlerinden gelen güçlü bilançolar, ABD endekslerinde toparlanmayı beraberinde getirirken, ABD’de borç limiti krizi ay ortasında risk iştahını baskıladı. Borç limitinin yükseltilmesine yönelik anlaşmanın Mayıs ayının son günü itibariyle imzalanması beklenirken risk iştahı tekrar toparlandı. Diğer taraftan Mayıs toplantısında FED, beklentilere paralel olarak faizleri 25 baz puan artırdı ve politika faizi %5-5,25 aralığına yükselerek son 16 yılın en yüksek seviyesinde oluşmuş oldu. Toplantı sonrası konuşan Başkan Powell ise gelecek verilere bağlı olarak gerekirse para politikasını daha da sıkılaştırabileceklerini söyleyerek faiz artırımlarına açık kapı bıraktı. Euro Bölgesi’nde ise ay boyu zayıf ekonomik veriler takip edilirken, Avrupa Merkez Bankası da faizleri 25 baz puan artırarak enflasyon hedeflemesine bağlı faiz artırımlarının süreceği mesajını verdi.  Avrupa endeksleri Mayıs ayında %3 civarı düşüş kaydetti. Gelişmelerle beraber Mayıs ayında güçlenen Dolar Endeksi %2 üzeri değer kazanırken ons altın ayı %1,5 üzeri düşüşle tamamlamaya hazırlanıyor.

YURT İÇİNDE SEÇİMLER PİYASALARA YÖN VERDİ

Yurt içinde ise cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler piyasalara yön vermeye devam etti. 14 Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerde Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalınca ikinci tur 28 Mayıs’ta gerçekleşti. İlk turu önde tamamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ikinci turda 13. Cumhurbaşkanı olarak tekrar seçildi. Seçime ilişkin belirsizliğin ortadan kalmasıyla kurulacak yeni kabine ve uygulanacak ekonomi politikaları piyasaların yeni odak noktası olurken ilk etapta riskli varlıklarda değer kazancı izleniyor. Mayıs ayı sonlanırken, ay boyu dalgalanan BİST100, ay içerisinde gördüğü en düşük seviye olan 4.311’den yaklaşık %16 yukarıda ayı tamamladı. BIST seçim sonrası gelen güçlü alımların desteğiyle ayı %5 üzeri yükselişle kapatmaya hazırlanırken, Bankacılık Endeksi %5 üzeri yükselişle,  Sınai Endeks ise %8 üzeri yükselişle (30.05.2023) kapattı. TL’deki değer kaybı seçimin ardından bir miktar güç kazanırken, Mayıs ayında Dolar/TL %5’e yaklaşan yükselişle ayı kapattı.

EURO BÖLGESİ’NDE ENFLASYON YILLIK BAZDA %7 SEVİYESİNE YÜKSELDİ        

FED ‘in enflasyonun seyrini izlemek için yakından takip ettiği çekirdek PCE yıllık olarak %4,7 arttı. Kişisel harcamalarda Mart verisi %0’dan %0,1’e revize edildi. Kişisel harcamalar ise %0,5’lik artış ile % 0,3’lük beklentiyi aştı. Açıklanan verilerin ardından ekonominin canlı kaldığı sinyalini göstermesi FED’in çeyreklik faiz artışı yapabileceği beklentilerini oluşturdu. Euro Bölgesi’nde enflasyon, Nisan’da yıllık bazda %7 seviyesine yükseldi. Avrupa tarafında ise ECB üyeleri sözle yönlendirmelerinde “şahin” tonu kullanmaya devam etti ve Haziran ayında 25 baz puanlık bir artış beklentisi sürdü.  ABD borç tavanına ilişkin ılımlı açıklamaların gelmesi ile birlikte, güçlü dolar teması sürdü. Euro aleyhine fiyatlamaların izlendiği EURUSD paritesinde satışların yoğunlaşması halinde 1.0705 seviyesi test edilebilir. Bu seviyenin kırılması durumunda 1.0650 desteğine kadar geri çekilmeler olabilir. Olası yukarı yönlü ataklarda ise sırasıyla 1.0820 ve 1.0910 direnç noktaları hedeflenebilir.

SİYASİ BELİRSİZLİK, ORTADAN KALKTI

Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ekonomik güven endeksi, Mayıs ayında %1,4 oranında arttı ve 103,7’ye yükseldi. 28 Mayıs’ta gerçekleştirilen seçim ile birlikte siyasi belirsizlik ortadan kalktı. Önümüzdeki süreçte yeni ekonomi kadrosu ve politikalar piyasaların takibinde olacaktır. 25 Mayıs’ta TCMB faiz kararını açıkladı. Kurul politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını beklentiye paralel %8,5 düzeyinde sabit tuttu. Yükselişine devam eden USDTRY paritesinin 20.80 üzerindeki fiyatlamalarında ABD doları lehine işlemlerin kuvvetlenmesi beklenebilir. Bu durumda 22.50 seviyesi test edilebilir. Aksi yöndeki fiyatlamalarda ise kurda 19.40 ve 18.40 seviyelerine kadar geri çekilmeler olabilir.

EMTİA PİYASASINDA SATIŞ BASKISI SÜRÜYOR

ABD’deki borç limiti krizi, ABD Merkez Bankası’na ilişkin belirsizlikler ve resesyon endişeleriyle emtia piyasasında satış baskısı sürüyor. ABD’de enflasyonun istenilen hızda yavaşlamadığına ve ekonomik aktivitenin güçlü kaldığına dikkati çekti. ABD ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde %1,3 ile beklentilerin üzerinde büyürken, aynı dönemde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış da %4,2 olarak kaydedildi. Altın fiyatları güçlenen dolar endeksi karşısında 1950 dolar seviyesinin altında zayıf seyrini sürdürdü. Yukarı yönlü fiyatlamalarda 1970 seviyesi kırılmadığı sürece değerli metalde satış baskısının devam etmesi beklenebilir. Bu durumda 1935 ve 1890 seviyeleri test edilebilir. Alımların güçlenmesi halinde ise 2000 noktasından sonra 2045 seviyesi direnç oluşturabilir.

GÜVENLİ LİMAN OLARAK GÖRÜLEN ALTIN GİBİ DEĞERLİ METALLERE TALEP OLUŞABİLİR

Haziran ayı başında ABD borç tavanı krizinin aşılması bekleniyor. Ay ortasında Avrupa Merkez Bankası ve FED’in faiz kararlarının açıklanacağı toplantılar takip edilecek.  FED üyelerinden Mayıs ayı boyu gelen faizlerin enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar yükseltilebileceğine yönelik açıklamaları dolayısıyla, piyasalar FED’in Haziran ayında %60 olasılıkla 25 baz puanlık bir faiz artırımına daha gideceğini fiyatlıyor. FED’in kararı, toplantıda verilecek mesajlar, ay boyu açıklanacak ekonomik verilerin daralmaya işaret edip etmediği konuları ile başta Rusya-Ukrayna olmak üzere jeopolitik risklerin de piyasaların odak noktası olacağını düşünüyoruz. FED’in faiz artırımına gitmesi ve şahin mesajlar vermesi durumunda endekslerde ve Altın gibi değerli metallerde satış baskısı oluşması beklenir. Ancak yurtdışı hisse senedi piyasalarında satışlar yaşansa da bunun düzeltme şeklinde gerçekleşmesini ve düşüşlerin alım fırsatı olarak kullanılarak major borsalardaki yükseliş trendinin korunması beklenmektedir. Genel ekonomik verilerin zayıflamaya işaret etmesi ve FED’in faiz artırımlarının sonuna yaklaşıldığına yönelik mesaj vermesi halinde ise DXY zayıflayarak emtia cephesinde ve özellikle güvenli liman olarak görülen Altın gibi değerli metallere talep oluşabilir.

YÜKSELİŞLER, SATIŞ FIRSATI OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR

Yurt içinde ise yeni kurulacak hükümetin ve uygulanacak ekonomi politikalarının piyasadaki fiyatlamalara yön vereceğini düşünüyoruz. Seçimlerden galip çıkan mevcut iktidarın, 2024 Mart ayında yapılacak yerel seçimlere kadar ekonomi politikalarında sert bir değişim yerine daha kademli bir geçiş programı uygulamasını ve yaz aylarında artacak turizm kaynaklı döviz girişlerinin etkisiyle kurlar üzerindeki baskıyı yumuşak bir geçişle rahatlatmaya çalışacağını düşünüyoruz. Ancak, seçim ve yaşanan deprem nedeniyle artan bütçe açığı, TL’nin değerlenmesi ile yükselen dış ticaret açığı ve cari açık ve TL’deki stabilizasyonu sağlamak için azalan Merkez Bankası rezervleri, yeni ekonomi yönetiminin önündeki en önemli konular olacak. BİST100 için 12 aylık hedef değerimiz 6.400 seviyesinde bulunurken yaklaşık %30 yükseliş potansiyeline işaret ediyor. KKM dahil mevduat faizlerinde yaşanan yükseliş ve yurtdışı borsalar gibi diğer alternatif yatırım kanallarında artan getiri potansiyeli dolayısıyla BİST için AL tavsiyemizi korumamıza rağmen yatırımcılara orta ve uzun vadeli pozisyon açmak için ekonomi yönetiminde yeni bir hikaye oluşmasının beklenmesini öneriyoruz. Bu beklentilerin ışığında BIST-100 endeksinin Haziran ayı içinde 4.500-5.500 aralığında geniş bir bant içinde dalgalanmaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Kısa vadede 4.600 ve altına gerilemelerin alım fırsatı olarak takip edilmesi gerektiğini, 5.500 ve üzerine yükselişlerin ise satış fırsatı olarak değerlendirileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası