Son Haberler

Elektrikli taşıt üretmeyi planlayan markaların ortak endişesi…

Merhabalar,

Son günlerde Tesla S modeline ait 100 Kwh kapasiteli bir bataryayı kullanan bir Mercedes Benz yapımı elektrik motorlu otomobilin tek şarjda 1200 km menzil sağladığını öğrendik. Teknolojinin elektrik motorlu taşıt dünyasında en çok endişe edilen konulardan menzil sorununu çözmek üzere olduğunu bu gelişme göstermiş oldu.

Peki, endişe duyulan konulardan bir diğeri olan fiyatlar teşvik gerektirmeyecek şekilde ucuzlayabilecek mi ?

Açıkçası bu konu henüz belirsizliğini koruyor. Dünyanın önde gelen otomotiv gruplarından Stellantis, 2030 yılına kadar elektrik motorlu taşıt üretim maliyetini % 40 azaltmayı hedeflediğini geçenlerde açıkladı. Fiat, Jeep, Citroen, Opel ve Peugeot  markalı taşıtları üreten grup, komponentlerin bir bölümünü kendi bünyesinde üreterek tedarikçilere baskı yapmayı planlıyor.

“ELEKTRİKLİ TAŞITLAR UCUZLAMAZSA, PAZAR ÇÖKEBİLİR!”

Stellantis‘in endişesi şu: Eğer elektrik motorlu taşıtlar ucuzlamazsa otomotiv pazarı çökebilir!  O nedenle konu çok ciddi. Zira grup on yıl içinde 75 yeni ve bataryadan elektrikli model lansmanı planlıyor. Ayrıca bu süre içinde Fransa’daki fabrikalarını sadece elektrik motorlu taşıt üretimi yapacak şekilde dönüştürecek.

Öte yandan elektrik motorlu taşıt fiyatları hızla artıyor. Örneğin Tesla ve Rivian, geçen ay fiyatlara taşıt başına ortalama 6,000 $ zam yaptılar. Hummer ve Ford markaları ise bu yılın başlarında fiyatları artırmışlardı. Artan hammadde maliyeti nedeniyle bataryadan elektrikli modellerin bazıları ciddi zarar üretiyor.

AVRUPA’DAKİ BİR ÇOK FABRİKADA SADECE ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ÜRETİLECEK

Bir taraftan da AB ülkeleri  geçen hafta 2035 yılı itibariyle Avrupa Yeşil Mutabakat Planı’nın uygulanmasını onayladılar. Dolayısıyla Avrupa’daki bir çok fabrika sadece elektrik motorlu taşıt üretmek için dönüşmek zorunda.

Yeterli batarya üretim kapasitesi için de bir yandan yatırımlar sürüyor. Örneğin Stellantis, Kuzey Amerika ve Avrupa’da 2030 yılına kadar 400 Gwh kapasiteye ulaşacak batarya hücresi yatırımına devam ediyor. Bu yatırıma yetecek Lityum madeni temini ayrı konu. Benzer durum VW grubu dahil diğer bütün global markalarda da var.

BEÇİKA, NÜKLEER ENERJİ SANTRALLERİNİ 10 YIL DAHA AÇIK TUTACAK

Elbette üretim merkezlerinde fosil yakıta bağımlı olmayan enerji üretimi yatırımları da gerekiyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle doğalgaz ve petrol ambargolarının uygulanması, otomotiv markalarının hızla güneş veya rüzgar, ya da nükleer enerjiden elektrik temin etme çabalarını hızlandırdı. Uluslararası Enerji Ajansı da bir yandan ülkelerin nükleer enerji santrallerini bir süre daha açık tutma çağrısı yapıyor. Nitekim Belçika, nükleer enerji santrallerini 10 yıl daha açık tutma kararı aldı.

Otomotiv sektörü fabrikalarını elektrik motorlu taşıt üretimine dönüştürmeye çalışırken, mevcut güncel konjonktür ise gidişatın hiç te kolay olmayacağını ortaya koyuyor. İzlemeye devam edeceğiz.

İbrahim Aybar

Renault Mais Eski Genel Müdürü

aybar@turcomoney.com

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası