Son Haberler

2.2 milyar dolarlık havalimanı hizmete açıldı

Orta Asya’nın parlayan yıldızı Türkmenistan, son yıllarda birbiri ardısıra gerçekleştirdiği mega projelerle dünyanın dikkatini çekiyor. İşte bu projelerden biri olan Aşkabat Uluslararası Havalimanı, muhteşem bir törenle hizmete açıldı.

Sadece Türkmenistan’ın değil, dünyanın da sayılı havalimanları arasında gösterilen Aşkabat Havalimanı, mimarisi ve estetik görüntüsü ile sanat şaheserini andırıyor. Yapımına 2013 yılının Ocak ayında başlanan Aşkabat Uluslararası Havalimanı, muhteşem bir törenle hizmete açıldı. Görenlerin hayranlık beslediği Aşkabat Havalimanı’nı Türk müteahhitlik firması Polimeks yaptı.

Uluslararası Aşkabat Havalimanı’nın açılış töreninde konuşan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, “Türkmenistan’a yeni otomobil ve demiryolu köprüleri ile modern kavşaklar inşa ettik. Hükümet olarak sivil havacılığa da büyük önem veriyoruz. diklerini belirten Berdimuhamedov, “Hizmete açılan bu modern havalimanı, yaptığımız çalışmaların parlak göstergesidir” dedi.

gurbangulı berdimuhamedov havalimanı ile ilgili görsel sonucu

Açılışı yapılan havalimanının, uluslararası transit yollar güzergahında hizmet vereceğini anlatan Berdimuhamedov, “Aşkabat Uluslararası Havalimanı’nı, lojistik merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. 5 katlı olarak inşa edilen havalimanı, yılda 17 milyon yolcuya hizmet verecek.” dedi.

“Havalimanları turizm açısından önemli”

Havalimanlarının turizm açısından da çok önemli olduğunu vurgulayan Berdimuhamedov, Türkmen Havayolları’nın uçak ile helikopterlerini yenilediğini ve şirketin filosuna bugün Boeing marka bir uçak eklendiğini belirtti.

Açılış törenine, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Interstate Havacılık Komitesi, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği, Uluslararası Göç Örgütü, Asya Olimpiyat Konseyi, Okyanus Ulusal Olimpiyat Komiteleri gibi bir dizi uluslararası ve bölgesel örgütlerin temsilcileri katıldı. Ayrıca açılış törenine yaklaşık 25 ülkeden liderler ve havayolları ve havacılık hizmetlerinin temsilcileri de katıldı.

2 MİLYAR 250 MİLYON DOLARA MALOLDU

Polimeks Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca da yapımına 2013’te başladıkları havalimanının, şirketin bugüne kadar hayata geçirdiği en büyük projelerden olduğunu söyledi. Havalimanını, Türkmenistan’ın milli sembollerinden laçin kuşundan ve Oğuz Han’dan esinlenerek tasarladıklarını anlatan Tabanca, şöyle konuştu: “Proje kapsamında, günümüzün en büyük yolcu kapasiteli Airbus 380 ve Boeing B747-8 uçaklarının iniş ve kalkış yapabileceği 7 bin 840 metre uzunluğunda pist, taksi yolu ve apronlar inşa edildi.”

Tabanca, Aşkabat Uluslararası Havalimanı’nın dünyanın en büyük havaalanı komplekslerinden biri olduğunu dile getirdi, projenin 2 milyar 250 milyon dolara mal olduğunu bildirdi. Havalimanı kompleksinin kendileri için gurur projesi olduğunu aktaran Tabanca, Türkmenistan için yeni projeler hayata geçirmeye devam edeceklerini vurguladı.

Burası Kabataş değil!

HAVALİMANI GÖZKAMAŞTIRDI 

Yaklaşık 20 bin kişilik çalışan ordusu ile yapımı tamamlanan Uşkabat Uluslararası  Havalimanı, sadece Türkmenistan’ın değil dünyanın önemli havaalanları arasında yer alıyor. Türkmenistan’ın milli sembol ve değerlerinden esinlenerek tasarlanan yeni havaalanı, yaklaşık 350.000 metrekare kapalı alanda hizmet veriyor. Yılda 17 milyon yolcuyu ağırlaması planlanan    Aşkabat Uluslararası Havaalanı, bir adet yolcu terminali, bir adet VIP Terminali, Hava Trafik Kontrol Kulesi, toplam 3.000 araç kapasiteli açık ve kapalı yolcu otoparkları, yılda 200.000 ton yük kapasiteli Kargo Terminali, üç uçak kapasiteli Uçak Bakım Hangarı, Catering Binası, yeni Yakıt İkmal Tesisleri, İtfaiye Binaları, Bakım-Onarım ve Ambar Tesisleri, Sivil Havacılık Okulu, Uçuş ve Kabin Eğitim Simülatör Binası, hastane, yurt binası, otel, kapalı spor salonu ile hizmet verecek. Proje idari ve teknik yardımcı tesislerle birlikte yaklaşık 350.000 m² toplam kapalı alan büyüklüğüne sahip.

Burası Kabataş değil!

EN BÜYÜK UÇAKLAR İNEBİLECEK

Yeni havalimanında, şu andaki en büyük yolcu kapasiteli uçaklar olan Airbus A380 ve Boeing B747-8 modeli uçakların iniş-kalkış yapabileceği 3.800 m uzunluğunda Code F kapasiteli ve CAT III yeni bir pist, paralel taksi yolu ve apronlarda yapılacak. Mevcut pist ve taksi yolları ise tadil edilerek kullanımının devamı sağlanacak. Toplam 2.300.000 metrekare pist, apron ve taksi yolu inşaatı yapıldı.

Burası Kabataş değil!

Proje kapsamında, yeni pist–apron ve yer hizmet araçları, Yeni Hava Trafik Kontrol Sistemleri, simülatörler, bakım hangarı ekipmanları, güvenlik sistemleri, bilgi İşlem sistemleri ve benzeri tüm teknolojik ekipman temini, devreye alınması ve eğitim işleri de yer alıyor.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası