Son Haberler

2016’DA küresel ekonomik ortam

2016 yılında ABD’de yapılacak başkanlık seçimleri, Birleşik Krallık’ta yapılacak AB’den çıkış referandumu ve artan jeopolitik riskler, küresel büyüme beklentilerini sınırlandıracak siyasi faktörler olarak karşımıza çıkıyor.

Ülkeler arasında eşitsiz bir gelişim içerisinde dengesiz, kırılgan ve zayıf bir yapıda olmak üzere küresel ekonominin toparlanması 2008 krizinden bu yana devam ediyor. Gelişmiş ekonomilerdeki zayıf toparlanma, gelişmekte olan ekonomilerdeki yavaşlamayla aşağı yönlü dengeleniyor. Çin ve birçok gelişmekte olan ekonominin yavaşlaması nedeniyle 2015 yılında dünya büyümesinde önceki yıla göre bir miktar yavaşlama bekleniyor. Buna karşın gelişmiş ekonomilerde; fonlama maliyetlerinin oldukça düşük seyretmesi, istihdam seviyesinde meydana gelen pozitif düzelmeler, ABD ekonomisinde piyasa güveninin ve buna dayalı olarak yatırımların artması ve uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının düşük seyretmesi, küresel büyüme sürecini 2016 yılında destekleyen temel faktörler olarak karşımıza çıkıyor. 2014 yılı ortalarından itibaren düşüş eğilimine giren petrol başta olmak üzere emtia fiyatları, gelişmiş ekonomilerin büyümelerini desteklerken emtia ihracatçısı ülkelerin büyümelerini yavaşlattı. Diğer taraftan başta Çin olmak üzere birçok gelişmekte olan ekonominin yavaşlaması, ABD’nin bazı temel ekonomik göstergelerinde olası bozulmalar, yavaşlayan küresel ticaret hacmi, makroekonomik belirsizlikler ve artan jeopolitik riskler ise küresel büyüme sürecini 2016 yılında sınırlayan temel faktörler olacaktır. Ayrıca 2016 yılında ABD’de yapılacak başkanlık seçimleri, Birleşik Krallık’ta yapılacak AB’den çıkış referandumu ve benzeri gelişmeler ve artan jeopolitik riskler de küresel büyüme beklentilerini sınırlandıracak siyasi faktörlerdir.

ABD VE BAZI GELİŞMİŞ ÜLKELERDE BÜYÜME TAHMİNLERİ

Dosyanın devamı için Turcomoney dergisinin Şubat sayısına bakabilirsiniz…

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası