Son Haberler

Altın fiyatlarında düşüşler yeni alım fırsatı, borsada yükselişler satış fırsatı….  

Piyasalarda ilk faiz indirim beklentisi Haziran’dan Eylül ayına kayarken bu yıl için faiz indirim fiyatlaması 3’ten 1’e geriledi. Major borsalar beklentilerden güçlü gelen teknoloji şirketlerinin bilançolarının risk iştahını desteklemesine rağmen Nisan ayını ortalama %1,5 kayıplarla tamamladı. Dolar Endeksi %1 üzeri değer kazanırken, ons altın zayıf veriler ve jeopolitik riskler eşliğinde %3 üzeri yükseliş kaydetti.

Son dönemde atılan sıkılaştırma adımlarına ek olarak, uygulamaya alınan yeni düzenlemeler ve sözlü yönlendirmeler, rasyonel politikaların kararlılıkla uygulanacağına ve dezenflasyonist sürecin başlayacağına ilişkin güveni artırıyor. Bu durum, TL varlıklara olan ilgiyi destekliyor. BIST 100 Endeksi, Nisan ayını %10’a varan yükselişle yeni TL bazlı tarihi seviye olan 10.000 puanın üzerinde tamamladı.

-Mayıs ayı başında FED’in faiz kararı ve Başkan Powell’ın konuşması paritede yön konusunda belirleyici olacaktır. Faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmezken, piyasa yönlendirmesi adına Powell’ın konuşmaları dikkatle takip edilecektir. Paritede alımların da artması için 1.0752 direncinin aşılması gerekir. Bu nokta sonrasında ise 1.09 seviyesi hedeflenebilir. Aksi yönde ise 1.06 ve 1.0520 destek noktaları izlenebilir.

-USDTRY fiyatlarında geçen ay nispeten dalgalı bir seyir izlendi. TCMB’nin önceki ayki sürprizine karşılık Nisan ayında faiz piyasa beklentisine paralel sabit tutuldu. Kurda zaman zaman satış baskısı oluşsa da bu kısa süreli oldu. Enflasyon konusunda beklentilerin tekrar şekillendiği dönemde TCMB bu beklentileri yönlendirmeye çalışıyor. Kurdaki satışların kısa süreli olması, alım fırsatı olarak değerlendiriliyor. Yükselişin bu Mayıs’ta da sınırlı da olsa devam etmesi beklenebilir.

-BİST tarafında 2023’ün son çeyreğine ilişkin finansal veriler gelmeye devam ediyor. 2024’ün ilk çeyreğine ilişkin finansal veriler de açıklanmaya başladı. Kısa vadede yükselen trendin süreceğini düşünüyoruz. 2024 yıl sonu BİST100 Endeks hedefimiz 11.700 seviyesinde bulunuyor. Hedef değerimiz mevcut seviyeye göre %16 yükseliş potansiyeli taşırken BİST için AL tavsiyemizi koruyoruz. Gelinen seviye itibariyle hisse seçimlerinde seçici olunması gerektiğini düşünüyoruz.

Nisan ayında global piyasalarda jeopolitik gerginlikler ve makroekonomik veriler takip edilirken, risk iştahı dalgalı bir seyir izledi. Filistin ile İsrail arasındaki gerginliklere İran’ın da dahil olması, ay ortasında piyasalarda kısa süreli baskıya neden oldu. FED toplantısı bulunmayan Nisan ayında piyasalar makroekonomik veriler ve FED üyelerinden gelen açıklamalar ile yön bulmaya çalıştı. ABD’de TÜFE enflasyon verisi üst üste 4. ayda da beklentilerin üzerinde gerçekleşirken 1. çeyreğe ilişkin GSYİH büyüme verisi ise %2,5 olan beklentinin oldukça altında %1,6 seviyesinde gerçekleşti. Gelen veriler sonrası piyasalarda ilk faiz indirim beklentisi Haziran’dan Eylül ayına kayarken bu yıl için faiz indirim fiyatlaması 3’ten 1’e geriledi. Major borsalar beklentilerden güçlü gelen teknoloji şirketlerinin bilançolarının risk iştahını desteklemesine rağmen Nisan ayını ortalama %1,5 kayıplarla tamamladı. Dolar Endeksi %1 üzeri değer kazanırken, ons altın zayıf veriler ve jeopolitik riskler eşliğinde %3 üzeri yükseliş kaydetti. Gelişmekte olan ülke para birimleri bu ay dolara karşı ortalama %1+ değer kaybederken TL ise rasyonel politikaların desteklediği ilgi sayesinde pozitif ayrışarak ayı yatay tamamladı.

BIST100 ENDEKSİ, NİSAN AYINI TARİHİ SEVİYE OLAN 10 BİN PUANIN ÜZERİNDE TAMAMLADI

Yurt içinde ise seçim sonrasında oynaklık azalırken TCMB, Nisan toplantısında piyasa beklentilerine paralel faizi sabit tutu. PPK metninde ise aylık enflasyonun ana eğiliminin tahmin patikasına gerileyene kadar sıkı duruşun sürdürüleceğine yönelik güçlü mesajlar verildi. TCMB ayrıca, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası mevduat payının artırılması ve kur korumalı mevduattan (KKM) Türk lirası mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla, belirlenen koşulları sağlayan bankaların Türk lirası mevduat ve KKM için tesis edilen zorunlu karşılıklarına faiz uygulaması üst sınırları artırdı. Son dönemde atılan sıkılaştırma adımlarına ek olarak, uygulamaya alınan yeni düzenlemeler ve sözlü yönlendirmeler, rasyonel politikaların kararlılıkla uygulanacağına ve dezenflasyonist sürecin başlayacağına ilişkin güveni artırıyor. Bu durum, TL varlıklara olan ilgiyi destekliyor. BIST 100 Endeksi, Nisan ayını %10’a varan yükselişle yeni TL bazlı tarihi seviye olan 10.000 puanın üzerinde tamamladı. Sınai endeks ayı %5’i aşan artışla negatif ayrışırken Bankacılık Endeksi %22’yi aşan artışla pozitif ayrışıyor.

FED’İN FAİZİ İNDİRECEĞİ BEKLENTİSİ, PARİTEDE SERT SATIŞLARA SEBEP OLDU

Nisan ayında ABD enflasyonunun beklentilerden yüksek gelmesi ve FED’in faiz indirimine ilişkin beklentilerin azalması paritede sert satışlara sebep oldu. 1.08’lerin üzerinden bir haftada 1.06’ya inen EURUSD paritesi, sonrasında 1.07 bölgesinde denge buldu. Mayıs ayı başında FED’in faiz kararı ve Başkan Powell’ın konuşması paritede yön konusunda belirleyici olacaktır. Faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmezken, piyasa yönlendirmesi adına Powell’ın konuşmaları dikkatle takip edilecektir. Paritede alımların da artması için 1.0752 direncinin aşılması gerekir. Bu nokta sonrasında ise 1.09 seviyesi hedeflenebilir. Aksi yönde ise 1.06 ve 1.0520 destek noktaları izlenebilir.

KURDAKİ SATIŞLARIN KISA SÜRELİ OLMASI, ALIM FIRSATI YARATIYOR

USDTRY fiyatlarında geçen ay nispeten dalgalı bir seyir izlendi. TCMB’nin önceki ayki sürprizine karşılık Nisan ayında faiz piyasa beklentisine paralel sabit tutuldu. Kurda zaman zaman satış baskısı oluşsa da bu kısa süreli oldu. Enflasyon konusunda beklentilerin tekrar şekillendiği dönemde TCMB bu beklentileri yönlendirmeye çalışıyor. Kurdaki satışların kısa süreli olması, alım fırsatı olarak değerlendiriliyor. Yükselişin bu Mayıs’ta da sınırlı da olsa devam etmesi beklenebilir. Volatilitenin yükselmesiyle hareket aralığının arttığı dolar kurunda, sırasıyla 32.65 ve 33.00 seviyeleri direnç noktaları olarak izlenebilir. Satışların kalıcı olması halinde ise 31.80 ve 31.30 destek noktaları takip edilebilir.

ONS ALTIN, YENİ BİR REKOR KIRDI

Ons altın ise jeopolitik riskler ve Çin tarafından gelen talep ile yükselişini sürdürerek, geçen ay 2430 dolar seviyesinde yeni bir rekor kırdı. Ortadoğudaki çatışmalarla ilgili tansiyonun bir miktar düşmesi altın fiyatlarında tepe noktasının görüldüğüne işaret ediyor. Yeni bir gerginlik olmaması ve FED faiz indirimleriyle ilgili beklentilerin artmaması halinde sarı metalde düşüş görülebilir. Bu durumda 2250 ve 2180 destek noktaları hedeflenebilir. Aksi halde ise 2430 direnci bir kez daha test edilebilir.

PİYASALAR, FED’İN FAİZİ SABİT TUTACAĞINI BEKLİYOR

Global piyasalar Mayıs ayının ilk gününde FED toplantısından çıkacak kararı ve toplantı sonrası Başkan Powell’ın konuşmasını takip edecek. Piyasa beklentisi %99 olasılıkla faizin sabit tutulması yönünde bulunurken, son gelen makroekonomik veriler sonrası faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı konusunda yapılacak sözlü yönlendirmenin piyasalara yön vermesini bekliyoruz. Ayrıca ay boyu makroekonomik verilerin de risk iştahı üzerinde etkili olacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan süregelen Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail-Hamas çatışmasının yarattığı jeopolitik risklerin belirginleşmesi halinde risk alma iştahı azalabileceğinden gelişmeler piyasalar tarafından yakından takip edilecektir.

HİSSE SENETLERİNDE YÜKSELİŞ TRENDİ DEVAM EDEBİLİR

Yurt içinde, Mayıs ayında Merkez Bankası’nın faiz kararı, uygulanan ekonomi program ve liralaşma stratejisi çerçevesinde açıklanabilecek makro ihtiyati tedbirler, gündemde olan kamu tasarruf tedbirleri konusunda atılacak adımları ve başta enflasyon olmak üzere açıklanacak makro verileri yakından takip edecektir. Diğer taraftan 3 Mayıs gecesi S&P’nin Türkiye değerlendirmesini yayımlaması beklenirken, piyasa not artırımına gidileceğini öngörüyor. 9 Mayıs’ta ise Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporunun sunumunu gerçekleştirecek. BİST tarafında 2023’ün son çeyreğine ilişkin finansallar gelmeye devam ederken 2024’ün ilk çeyreğine ilişkin finansallar da açıklanmaya başladı. Hisse bazlı ayrışmalarla beraber kısa vadede yükselen trendin süreceğini düşünüyoruz.

Şeker Yatırım olarak 2024 yıl sonu BİST100 Endeks hedefimiz 11.700 seviyesinde bulunuyor. Hedef değerimiz mevcut seviyeye göre %16 yükseliş potansiyeli taşırken BİST için AL tavsiyemizi koruyoruz. Bununla beraber gelinen seviye itibariyle hisse seçimlerinde seçici olunması gerektiğini düşünüyoruz.

Mayıs ayında BİST100 endeksinin 9.450-10.700 aralığında geniş bir bantta dalgalanacağını, 9.450 ve altına düşüşlerin yeni alım fırsatı, 10.700 ve üzerine hacimsiz yükselişlerin ise kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası