Son Haberler

AB büyükelçilerinin Bursa'daki otomotiv buluşmasında Ukrayna mesajı

BURSA (AA) – Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal ederek Ukrayna'ya savaş açtığını belirterek, "AB ülkeleri buna karşı birçok yaptırımlar getirdi. Bunlar oldukça güçlü ekonomik yaptırımlar oldu. Tabii ki bu tür yaptırımların bizim ekonomimizin üzerinde de etkisi olacaktır ama böylesi bir saldırganlığa karşı durmamız gerektiği hiç şüphesizdir. Ukrayna'nın yanında dayanışma içinde olmalıyız." dedi.

Meyer-Landrut, AB üyesi ülkelerin Ankara büyükelçileri ve otomotiv sektörü temsilcilerinin katılımıyla Bursa'da bir otelde düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Gerçekleştirdikleri toplantılarda Türkiye'deki farklı otomotiv sanayi birliklerinin ve şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geldiklerini belirten Meyer-Landrut, sektörün önemine işaret etti.

Otomotivin pek çok sektörü etkilediğini belirten Meyer-Landrut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Otomotiv sektörü aynı zamanda Gümrük Birliği konusunda en büyük başarı öykülerimizden biri. Gümrük Birliğinin güncelleme çalışmalarının gündemde olduğu bu zamanlarda da önemi bir kez daha ortaya çıkmış oluyor. Gerek dijital dönüşüm gerekse bilişim dönüşümü çerçevesinde sektör olarak çok büyük bir değişim yaşanıyor. AB ülkeleri ve Türkiye arasındaki çok büyük ekonomik bağlar olacak, büyük rol oynayan sektör ve dönüşümler de böyle bir önemi haiz. Türkiye ile ilgili Gümrük Birliği konusunda sorunlar var. Teknik görüşmeler halen devam ediyor. Buradan somut neticeler çıkınca da AB Komisyonu tekrar üye devletlere dönerek bunu konseyde tartışılmaya açacaktır. Tabii ki bu siyasi bir tartışma olacak. Siyasi tartışmaların neticesini şimdiden benim ne olacağını söylemem mümkün değil ancak ticari alanda bir ilerleme olmaksızın konsey zaten komisyonda tartışılmak üzere bunu tekrar üye devletlere götüremeyecektir."

– AB'nin Rusya'ya yönelik mali yaptırımları

Büyükelçi Meyer-Landrut, Rusya-Ukrayna savaşı ile alakalı otomotiv sanayisinde yaşanan sorunlara da değindi.

Son günlerde yaşananlarla ilgili değerlendirmelerini aktaran Meyer-Landrut, şu ifadeleri kullandı:

"Rusya, Ukrayna'ya savaş açtı. Bu, uluslararası hukukun ihlali ve AB ülkeleri buna karşı birçok yaptırımlar getirdi. Bunlar oldukça güçlü ekonomik yaptırımlar oldu. Tabii ki bu tür yaptırımların bizim ekonomimizin üzerinde de etkisi olacaktır ama böylesi bir saldırganlığa karşı durmamız gerektiği hiç şüphesizdir. Ukrayna'nın yanında dayanışma içinde olmalıyız. Türk hükümetleri de yaptığı açıklamayla, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını güçlü bir şekilde kınadı. Artık birlikte durup uluslararası düzen için beraber mücadele etmemiz gerekiyor. Tabii ki ekonomilerimizin dayanıklılığı ve mukavemeti de cevap vermemizi mümkün kılacaktır ancak herhangi bir tedbir alınmaması söz konusu olamazdı. Dolayısıyla bu tedbirler askeri eylemin devam etmesi sonucunda daha da güçlendirildi."

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro ise AB'nin, Rusya'ya karşı daha önce eşi benzeri görülmemiş birtakım önlemleri devreye aldığını hatırlattı.

Otomotiv sektörüne çok önem verdiklerini bildiren Magro, "Sektör, Türkiye-AB arasındaki ilişkilerin derinliğine işaret ediyor ve aynı zamanda geleceği için de olumlu emareler veriyor. Bizler, Yeşil Mutabakat çerçevesinde olumlu bir gündem geliştirme arzusundayız. Tabii ki Yeşil Mutabakat hem Avrupa hem de Türkiye için birçok güçlüğü beraberinde getirecek ve en derinden etkileyeceği sektörlerden biri de otomotiv sanayi. Bu güçlüklerle nasıl baş edileceğini Türkiye'deki dostlarımızla görüşme şansımız oldu." diye konuştu.

– Sektör temsilcilerinden Gümrük Birliğinin güncellenmesi vurgusu

Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Haydar Yenigün, otomotiv endüstrisiyle ilgili önemli bilgilerin paylaşıldığı toplantıda Gümrük Birliği, dijital dönüşüm ve Yeşil Mutabakat konularını ele aldıklarını aktardı.

Toplantının, AB temsilcilerinin konulara bakışını anlamaları açısından çok büyük fırsat olduğunu dile getiren Yenigün, "Gümrük Birliğinin güncellenmesi ve genişletilmesinin ne kadar önemli olduğunu izah ediyoruz. Onlar da bunun farkında. İhracat Türkiye için çok önemlidir. Gerek dış açığın kapatılması gerekse de istihdam için çok önemli. Dolayısıyla yakında yeniden çalışmaların olacağına inanıyorum. Sadece Gümrük Birliği için değil üyelik bağlamında da görüşmelerin tekrar başlayacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam da otomotiv ihracatının yüzde 70'ini temsil eden ülkelerin yabancı misyon şefleriyle bir araya gelmenin kendileri için önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ise Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefiyle 1995'te Gümrük Birliğine girdiğini anımsatarak, "27 yıllık serüveninde dünya ticaretinde çok büyük değişiklikler oldu. Türkiye ile AB'nin entegrasyon düzeyinin çok yüksek olmasının her iki taraf için de ticari kazanç anlamına geleceği bilinciyle üye ülke yönetimlerinin güncelleme müzakerelerine hız vermelerini sağlanması gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Büyükelçiler, Bursa'daki ziyaret programı kapsamında Vali Yakup Canbolat'ı makamında ziyaret etti, Bosch, TOFAŞ ve OYAK Renault fabrikalarını gezdi.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası