Son Haberler

ALTIN GÜVENİLİR LİMAN MI?

GüVENİLİR LİMAN MI?

2015 yılının ilk ayında makro-ekonomik gelişmelere bağlı olarak iyi bir başlangıç yapan altında önemli yükselişler görüldü. Bu gelişmeler, altının 1306 dolar/ons seviyesine kadar yükselmesini sağladı. Mevcut yükselişle birlikte, ‘güvenilir liman’ algısı konuşulsa da orta ve uzun vadeli satıcıların etkili olması nedeniyle altın fiyatında önemli bir satış baskısı gerçekleşti. Şubat ayı içerisinde net bir şekilde hissedilen bu düşüşlerle birlikte altın fiyatları yeniden 1200 dolar/ons seviyesini test etti.

Altın fiyatlarında düşüş baskısını destekleyen faktörleri ise şöyle sıralayabiliriz:

• ABD ve Avrupa borsalarında yaşanılan pozitif tutum ve yeni rekor seviyelerinin her fırsatta revize edilmesi,

• Dolar endeksi bazı dönemlerde tepki satışları oluştursa da genel görünüm olarak yükseliş trendindeki seyrini sürdürmesi,

• Fiziki altın talebinin son çeyrekte kısmi artış göstermesine rağmen yıllık performansta talebin azaldığı şeklindeki Dünya Altın Konseyi raporu,

• ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranı bazı dönemlerde tepki satışları oluştursa da genel görünüm olarak yükseliş beklentilerinin devam etmesi,

• FED’in faiz artırımı konusundaki duruşunda herhangi bir değişikliğe gitmemiş olması,

• ABD Tarım Dışı İstihdam rakamının 200 bin üzerinde seviyesini sürdürmesi ve ilgili verinin genel anlamda pozitif olarak sonuçlanması.

aa_203.png

TEKNİK ANALİZ NE DİYOR?

Tüm açıklamalarımızı özetlersek, orta vadeli negatif baskının devam etme ihtimalinin güçlü olduğu, 1306 dolar/ons direnci geçilmediği müddetçe güvenilir liman algısının doğru bir yaklaşım olamayacağı ve yaşanılacak kısa vadeli tepkilerin ise 1306 dolar/ons direnci altında kaldığı müddetçe orta vadeli olarak satış fırsatı olarak devam etmesi yönündeki düşüncelerimizin ön planda kalacağını ifade edebiliriz. Haftalık grafik incelendiğinde altının güvenilir liman algısını kaybettiği Nisan 2013’ten itibaren sürdürdüğü kanal hareketinin günümüzde de devam ettiğini, şu şıralar mevcut kanalın üst noktasının 1306 dolar/onsa direnci olması ve altın fiyatının bu bölgeden gerçekleştirdiği dönüşler nedeniyle kanalın alt bölgesine yaklaşma ihtimalinin bir adım önde olduğunu ifade edebiliriz. 1306 dolar/ons seviyesi ayrıca trend göstergesi olarak kabul ettiğimiz İchimoku Kinko Hyo göstergesinde bulutun üst noktası olarak da mevcut önemini güçleniyor. O halde, altın 1306 dolar/ons direncini geçemediği müddetçe aşağı yönlü baskılarına orta vadeli devam etmek isteyebilir. Bu tutum kanalın alt noktası olan 1157 ve 1121 dolar/ ons seviyelerinin yeniden gündeme gelmesini sağlayabilir.

aa_204.png

YüKSELİŞ SENARYOLARI MI, DüŞüŞ SENARYOLARI MI?

Altın fiyatlarında düşüş senaryolarının güç kazanması için güvenilir liman algısını kaybettiği Nisan 2010’ten itibaren devam eden kanalın üst noktası altında kalması durumu ilk şart olarak kabul edilebilir.

Düşüş yönündeki beklentilerin güçlenmesi için ise ikinci bir kriter olarak karşımıza çıkan strateji, 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1250 dolar/ons seviyesi altında günlük kapanışını sürdürmesidir.

Son 4 saatlik grafikte kısa vadeli mevcut düşüş trendinde kanalın kontrol ve üst noktaları olan 1228,00 ile 1254,70 dirençleri altında kalmaya devam etmesi şeklinde yorumlayabiliriz. Yani, altının 1157 – 1121 dolar/ons gibi rakamları hedefleyebilmesi için, 1306 dolar/ons direnci altında kalmayı sürdürmesine ilaveten 1250 dolar7ons seviyesi altında devam edecek günlük kapanışlarını sürdürmesi ve 1228.00 – 1254.70 bariyerleri altındaki hareketlerini sürmesi gerekmektedir

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası