Bugün size elektrik motorlu taşıtların bataryalarını yaklaşık 10 dakikada dolduran yeni bir teknolojiden söz edeceğim. Üstelik bu teknoloji sayesinde batarya boyutu da önemli ölçüde küçülebiliyor.

ABD’de Penn State Üniversitesi‘nde bulunan bilim insanlarının yaptıkları çalışmalarla bu gelişmeyi sağladıkları üç gün önce açıklandı.

Üniversite tarafından yapılan açıklamaya göre, iş birliği yapılan EC Power start-up firması ile batarya içinde termal modüler sistem üzerinde yapılan geliştirme ile sürüş menzili kısalmadan bataryayı 10 dakikada şarj etmek ve boyutunu küçültmek mümkün oluyor. Bu amaçla bataryaya çok ince nikel levha konuyor. Nikel levha, batarya içi sıcaklığı regüle ediyor ve bataryanın aşırı ısınmasını önlüyor. Dolayısıyla bataryayı soğutan ünitelere gerek kalmıyor. Böylece hem şarj hızı iki kat artıyor, hem de bataryanın yarı yarıya küçülmesi mümkün oluyor.

DAHA HIZLI ŞARJ SAYESİNDE BATARYA MALİYETİ CİDDİ ORANDA DÜŞÜYOR

Sonuç olarak batarya kapasitesi 150 Kwh dan 50 Kwh ya kadar inse dahi sürüş menzili azalmıyor. Üstelik daha küçük batarya boyutu ve daha hızlı şarj sayesinde batarya maliyeti ciddi oranda düşüyor. Bataryada kullanılan kobalt, grafit ve lityum miktarları azalıyor. Elektrik motorlu taşıtların fiyatlarını makul seviyelere çekmeyi sağlayacak bir müjde bu aslında.

10 DAKİKALIK ŞARJ SÜRESİ AKARYAKIT SÜRESİNE KIYASLA HALA UZUN, AMA BÜYÜK BİR ADIM

Forbes ‘e göre, kullanıcıların elektrik motorlu taşıt almaktan vazgeçme nedenlerinden birisi şarj sürelerinin uzun olması. Nitekim, Deloitte tarafından bu yıl yapılan global otomotiv araştırması raporunda; araştırmaya katılan insanların onda biri bu duruma işaret etmişler. Aslında 10 dakikalık şarj süresi de akaryakıt doldurma süresine kıyasla hala uzun ama gerçekten büyük bir adım.

BU YIL İÇİNDE SATILAN TAŞITLARIN YÜZDE 20’Sİ BATARYADAN ELEKTRİK KULLANAN TAŞITLAR OLACAK

EC Power Start-up firması bu yeni teknolojiye sahip bataryayı üretmek ve ticarileştirmek için çalışmaya başlamış durumda. Bataryadan elektrik alan sıfır karbon salımlı taşıtlara tüm dünyada ilgi artarken bu yeni gelişme büyük ilgi çekeceğe benzer. Bilindiği gibi bir çok otomotiv markası 2025 ten itibaren etap etap fosil yakıtlı taşıt modellerinin üretimini sonlandırıyor. Hatırlatmak gerekirse; AB ülkeleri Yeşil Mutabakat ile 2035 ten itibaren tamamen fosil yakıtlı taşıt satışını yasaklamış durumda. ABD ise 2030 dan itibaren satılacak taşıtların %50 sinin elektrik enerjisi kullanmasını istiyor. Çin ise çok hızlı gidiyor. Bu yıl içinde satılan taşıtların %20 si bataryadan elektrik kullanan taşıtlar olacak.

Sürekli değindiğimiz hızla yükselen hammadde maliyeti kaynaklı fiyat artışlarına bu yeni teknoloji ne kadar çözüm olacak, hep birlikte yakında göreceğiz.

İbrahim Aybar

Vesiile A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı

aybar@turcomoney.com