Son Haberler

Borsa’da piyasa tersine döndü, ama yatırımcıların ilgisi devam edecek…

-Ağustos ayında bankacılık hisseleri öncülüğünde gerçekleşen %25 yükselişin ardından BIST 100 Endeksi Eylül ayının ilk yarısında da bu trendini devam ettirdi ve 3.715 puan ile TL bazlı tarihi yeni zirve seviyesini test etti. Ancak, ayın ikinci yarısında özellikle VİOP kontratları ile desteklen bankacılık hisselerindeki pozisyonların, piyasanın terse dönmesi ile teminat çağrılarına maruz kalması, piyasanın genelinde de satışların artmasına neden oldu.

-BIST’te Ağustos ayındaki bir miktar yabancı girişi sonrası Eylül ayında yabancı girişlerinin sınırlı çıkışa döndüğünü gördük. BIST’te kısa vadede dalgalı ve zayıf seyrin bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Olası sert gerilemelerin orta vade için alım fırsatı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. TL varlıklar için yılbaşından beri %70 üzeri getiri ile BIST tek alternatif olurken, düşük faiz-yüksek enflasyon teması devam ettikçe BIST’e olan yatırımcı ilgisinin devam etmesini bekliyoruz. 

-FED faizleri oy birliğiyle faizleri 3.kez 75 baz puan artırarak %3,00-3,25 aralığına yükseltti. Toplantı tutanakları önümüzdeki toplantılarda faiz artışlarının devam edeceğine işaret etti. FED’in 2022 yılsonu faiz tahmini %4,4 oldu, kalan iki toplantı için 125 baz puanlık daha faiz artışına işaret etti. FED’in güçlü şekilde faiz artışlarına devam edeceği mesajı vermesiyle riskli varlıklardan kaçış hızlandı. FED kararı sonrası Kasım ayı toplantısı için 50 baz puanlık faiz artışı %100, 75 baz puan ise %60 olasılıkla fiyatlanırken, 2022 yılı sonuna kadar toplam 125 baz puanlık artış %55 olasılıkla fiyatlanıyor.

FED’in toplantısı olmayan Ekim ayında global piyasaların ana gündemi, AMB faiz kararı ve başta ABD olmak üzere majör ekonomilerden gelecek verilerde olacak. Zayıf ekonomik verilerin merkez bankalarının enflasyonla mücadele için güçlü şekilde faiz artışına devam edeceği ortamda resesyon endişelerini güçlendirerek başta borsalar olmak üzere riskli varlıklardan kaçışı devamına neden olacaktır. Beklentilerden güçlü veriler gelmesi durumunda ise güçlü satışlar sonrası borsalarda tepki alımlarının tetiklemesi bekleniyor.

-Ekim ayında yurtiçi piyasalarda TCMB faiz kararı ve başta enflasyon olmak üzere makroekonomik veriler takip edilecek. Kurlarda son dönemdeki sakin seyrin bozulması ve TL’nin tekrar değer kaybetmesi durumunda ekonomi yönetimi tarafından yeni makro ihtiyati tedbirler açıklanabilir. Yılbaşından %70 üzeri yükseliş gerçekleştirerek TL varlıklar içinde enflasyon ortamında tek alternatif yatırım aracı olan BIST’e ilginin güçlü karlılık beklentileriyle orta vadede devam etmesini bekliyoruz.

Enflasyon sorununun kısa vadede çözülmeyeceğinin anlaşılmasıyla başta FED olmak üzere merkez bankaları faiz artışlarını güçlü şekilde devam ettirirken bunun Global resesyona neden olabileceği beklentisiyle riskten kaçış Eylül ayında hızlandı. FED’in şahin açıklamaları ile Mayıs 2002 yılından beri gördüğü en yüksek seviye olan 114.77’yi test eden DXY dolar endeksi ayı %4 üzeri yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. Dolar endeksindeki bu yükseliş global ekonomide resesyon endişelerini artırırken borsalarda satış baskısı güçlenerek devam etti. Majör borsalar, Eylül ayında %5-8 arasında düşüler gerçekleştirirken, başta değerli metaller ve petrol olmak üzere emtia fiyatlarında da sert düşüşler yaşandı. VIX endeksi 34 seviyesi üzerini test ederken, endeks 25 seviyesi üzerinde kaldıkça ABD borsalarında tepki yükselişleri oluşsa da zayıf kalması ve satış baskısının devam etmesi bekleniyor. DXY dolar endeksindeki güçlenme ile birlikte Euro/USD paritesi 0,96 seviyesi altına sarkarken, Sterlin ve Japon Yen’in de de güçlü değer kayıpları yaşandı.

BORSADA PİYASA TERSİNE DÖNDÜ

Ağustos ayında bankacılık hisseleri öncülüğünde gerçekleşen %25 yükselişin ardından BIST 100 Endeksi Eylül ayının ilk yarısında da bu trendini devam ettirdi ve 3.715 puan ile TL bazlı tarihi yeni zirve seviyesini test etti. Ancak, ayın ikinci yarısında özellikle VİOP kontratları ile desteklen bankacılık hisselerindeki pozisyonların, piyasanın terse dönmesi ile teminat çağrılarına maruz kalması, piyasanın genelinde de satışların artmasına neden oldu. Gelen sert satışlarla kazançlarını geri veren BIST 100 endeksi ayı sınırlı yükselişle 3.200 seviyelerinde kapattı. Ay içinde %55’lere varan yükseliş gerçekleştiren bankacılık endeksi, sert bir düzeltme ile kazançlarını geri vererek ayı %8 civarı düşüşle kapattı. Sınai endeks ise ayı %3 yükselişle kapatmaya hazırlanarak pozitif ayrıştı.

BİST’E OLAN YATIRIMCI İLGİSİNİN DEVAM ETMESİNİ BEKLİYORUZ

BIST’te Ağustos ayındaki bir miktar yabancı girişi sonrası Eylül ayında yabancı girişlerinin sınırlı çıkışa döndüğünü gördük. BIST’te kısa vadede dalgalı ve zayıf seyrin bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Olası sert gerilemelerin orta vade için alım fırsatı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. TL varlıklar için yılbaşından beri %70 üzeri getiri ile BIST tek alternatif olurken, düşük faiz-yüksek enflasyon teması devam ettikçe BIST’e olan yatırımcı ilgisinin devam etmesini bekliyoruz.

TCMB Eylül toplantısında bir önceki toplantıda olduğu gibi ekonomik aktivitedeki sürpriz bir şekilde 100 baz puanlık faiz indirimine giderek politika faizini %13,00’den, %12,00’ye düşürdü. Piyasalar TCMB faiz kararına önemli bir tepki vermezken, politika faizinin piyasa etkinliğinin kalmadığını düşünüyoruz. TCMB’nin önümüzdeki dönemde iktisadi faaliyetteki yavaşlamaya paralel politika faizini tek haneye kadar indirebileceğini düşünüyoruz.

FED FAİZ ARTIŞLARI DEVAM EDECEK MESAJINI VERDİ, RİSKLİ VARLIKLARDAN KAÇIŞ HIZLANDI

FED faizleri oy birliğiyle faizleri 3.kez 75 baz puan artırarak %3,00-3,25 aralığına yükseltti. Toplantı tutanakları önümüzdeki toplantılarda faiz artışlarının devam edeceğine işaret etti. FED’in 2022 yılsonu faiz tahmini %4,4 oldu, kalan iki toplantı için 125 baz puanlık daha faiz artışına işaret etti. Büyüme beklentilerini aşağı yönde revize eden FED 2022 büyüme beklentisini %1,7’den, %0,2’ye, 2023 büyüme beklentisini ise %1,7’den, %1,2’ye çekti. Büyüme beklentisinin güçlü şekilde aşağı revize edilmesi resesyon endişelerini güçlendirirken, FED’in güçlü şekilde faiz artışlarına devam edeceği mesajı vermesiyle riskli varlıklardan kaçış hızlandı. FED kararı sonrası Kasım ayı toplantısı için 50 baz puanlık faiz artışı %100, 75 baz puan ise %60 olasılıkla fiyatlanırken, 2022 yılı sonuna kadar toplam 125 baz puanlık artış %55 olasılıkla fiyatlanıyor.

Sene başından beri düşüş kanalında olan EURUSD paritesi, Eylül ayında satışların hızlanması ile 1’in altına hızla gerilerken, 0.9550 ile kanal desteğini test etti. Parite bu bölge tutunabilirse kısa vadeli bir tepki yükselişi sergileyebilir. Bu durumda 0.98 ve 1.00 direnç bölgeleri takip edilebilir. Dalgalı bir seyirle düşüş hareketine devam etmesi beklenen parite için bir sonraki destek noktası 0.94 olarak izlenebilir.

DOLAR/TL’DE YÜKSELİŞ SINIRLI KALDI

Yukarı yönlü hareketini sürdüren Dolar/TL’de, 18.50 seviyesi aşıldı. Dolar endeksinin 114’ün üzerine çıkmasıyla kıyaslanırsa, Dolar/TL’deki bu yükselişin sınırlı kaldığı bile söylenebilir. FED’in faiz artışlarının aksine, TCMB’nin faiz indirimlerinin devam ettiği ortamda, kurda tek yönlü hareket görülmeye devam ediyor. Kurda 19.50 ve 21.00 direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 18.00 ve 17.25 destek noktaları olarak takip edilebilir.

FED’in şahin tonunu artırması doların güçlenmesine sebep olurken, altın fiyatlarını da aşağı yönde baskı arttı. Euro/Usd paritesiyle benzer bir eğilim sergileyen altın fiyatları olası tepki alımlarında pariteye göre daha güçlü tepki yükselişi gerçekleştirebilir. Altın’da 1615 destek noktasından alımların güç kazanması durumunda ise 1700 ve 1780 direnç noktaları takip edilebilir. Düşüşlerin devam etmesi halinde ise 1550 ana destek konumunda olacaktır. Jeopolitik risklerin de yüksek seyrettiği bu ortamda özellikle Rusya ile ilgili gelişmeler dikkatle takip edilmelidir.

EMTİA FİYATLARINDA TEPKİ YÜKSELİŞLERİ OLDU, AMA…

FED’in toplantısı olmayan Ekim ayında global piyasaların ana gündemi, AMB faiz kararı ve başta ABD olmak üzere majör ekonomilerden gelecek verilerde olacak. Zayıf ekonomik verilerin merkez bankalarının enflasyonla mücadele için güçlü şekilde faiz artışına devam edeceği ortamda resesyon endişelerini güçlendirerek başta borsalar olmak üzere riskli varlıklardan kaçışı devamına neden olacaktır. Beklentilerden güçlü veriler gelmesi durumunda ise güçlü satışlar sonrası borsalarda tepki alımlarının tetiklemesi bekleniyor. Ancak, borsalarda ve değerli metaller başta olmak üzere emtia fiyatlarında tepki yükselişleri oluşsa da sınırlı kalması beklenirken, riskli varlıklarda satış baskısının orta vadede devam etmesini bekliyoruz.

 BİST’TE KAR SATIŞLARI, AY İÇİNDE DE DEVAM EDECEK

Ekim ayında yurtiçi piyasalarda TCMB faiz kararı ve başta enflasyon olmak üzere makroekonomik veriler takip edilecek. Kurlarda son dönemdeki sakin seyrin bozulması ve TL’nin tekrar değer kaybetmesi durumunda ekonomi yönetimi tarafından yeni makro ihtiyati tedbirler açıklanabilir. Yılbaşından %70 üzeri yükseliş gerçekleştirerek TL varlıklar içinde enflasyon ortamında tek alternatif yatırım aracı olan BIST’e ilginin güçlü karlılık beklentileriyle orta vadede devam etmesini bekliyoruz. Ancak, başta bankacılık hisseleri olmak üzere Eylül ayındaki dalgalı seyrin Ekim ayında da devam edebileceğini ve yurtdışı borsalardaki satışların derinleşmesi durumunda BIST’te kar satışlarının ay içinde devam edebileceğini düşünüyoruz. Bununla beraber, güçlü karlılık beklentileri devam ettiği için ay içinde kar satışları yaşansa da üçüncü çeyrek bilanço açıklamaları öncesi BIST’te hisse bazlı hareketlerle tekrar yükselişin güç kazanabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle ay içindeki olası güçlü düşüşlerin alım fırsatı olacağını düşünüyoruz. Bu beklentilerin ışığında BIST-100 Endeksi’nin Ekim ayında 2.900-3.500 aralığında geniş bir bantta dalgalanabileceğini düşünüyoruz. Ay içinde 3.000 ve altına gerilemelerin seçici olmak kaydıyla kademeli yeni alım fırsatı olacağını, 3.450-3.500 aralığına tepki yükselişinin ise satış fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası