Son Haberler

Çevre ve insan

Yıllar önce Japonya’da Kyoto anlaşmaları ile gündeme gelmiş olan çevre sorunu ne yazık ki birçok ülkenin yeterince ciddiye almaması sonucu dünyamızı bugünlere taşıdı, sorunlar ise katlanarak büyüyor.

Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’de beyan edilen ayetlere göre Allah (cc) insanı halifesi olarak yarattı ve bütün nimetleri onun emrine vererek dünyayı imar etmesini emretti. Ne yazık ki insanoğlu, dünyayı  Yüce Yaratan tarafından bildirildiği şekilde imar etmek yerine, aşırı hırs, sınırsız israf ve çılgınca tüketimle; çevreyi korumadan, doğayı tahrip ederek, kaynakları hızla tüketip ve kirleterek sonuçta iklim değişikliklerine zemin hazırlayıp küresel ısınma ile insanlığın geleceğini tehlikeye atmakta adeta yarışıyor.

Yıllar önce Japonya’da Kyoto anlaşmaları ile gündeme gelmiş olan çevre sorunu ne yazık ki birçok ülkenin yeterince ciddiye almaması sonucu dünyamızı bugünlere taşıdı, sorunlar ise katlanarak büyüyor. Nihayet Aralık 2015 tarihinde Paris’te yapılan tarihi iklim değişikliği anlaşması, Nisan 2016 tarihinde New-York’ta ki “BM” Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde toplantıya katılan devlet başkanları, başbakanlar ve bakanların yanısıra 130’u aşkın ülkenin temsilcileri tarafından imzalandı.

İNSANLIK YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMELİ

Şimdiye kadar ilk kez 175 ülkenin bir araya gelerek karbongazı ( CO) salınımını azaltma yönünde taahhütte bulunması dünyamızın geleceğine atılan önemli bir adım olarak değerlendirilmelidir. Yeter ki ülkeler ve tüm insanlık yükümlülüklerini yerine getirsinler. Zira çevre kirlenmeleri, çocuklarımızın hayatlarından, geleceklerinden çalınan değerlerdir ve kişisel sorumluluklar içeriyor.

İnsan hayatı aslında muhasebeden ibaret olup, yukarıda kısaca özetlediğim olay sorumsuz kitlelerin hayat muhasebelerini adil ve doğru yapmaları ve yapmamaları yansımasından başka bir şey değildir. İnsan hayatında muhasebe; sadece dünyadaki varlık ve kaynakların kayıt altına alınması, analiz edilmesi, yorumlanması olmayıp, aynı zamanda insan hayatında iyiliklerin sağda, kötülüklerin solda değerlendirildiği bir anlayış ifadesidir.

HAYAT BİLANÇOSU

İnsan olarak yaratılmış olan akıllı varlık; kendi hayatının, ailesinin ve sorumlu olduğu kimselerin muhasebesini yapabilen, hayat bilançosu temiz, örnek bir kişiliğe sahip olmak zorunluluğundadır. Zira yaratılan muhasebenin, Yüce Yaratan’ın emriyle tutulduğunun ve bir gün genel kurulda çıkartılacak hayat bilançosu ile hesap vereceğinin bilincinde olması gerekir.

Özellikle yönetici olanlar; bu sorumlulukla çalışırken doğruluktan ve dürüstlükten taviz vermeden hizmet etmek ve beraber çalıştığı arkadaşlarını da bu doğrultuda eğitip yetiştirmekle görevlidir.

Ali Coşkun

TOBB Eski Başkanı,

58 ve 59. Hükümetler Sanayi Bakanı,

İş Dünyası Vakfı Onursal Başkanı

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası