3 Mart Cuma günü Resmi Gazete’de yer alan kararla bataryalı ve elektrik motoruna sahip taşıtların ÖTV matrah sınırları yükseltildi.

Buna göre, motor gücü 160 kW’ı aşmayan taşıtlarda ÖTV matrahı 700.000 TL’den 1,25 milyon TL’ye, motor gücü bunun üzerindeki taşıtlarda ise 750.000 TL’den 1,35 milyon TL’ye çıkarıldı.

ÖTV oranlarında ise herhangi bir değişiklik olmadı. Yani, motor gücü 160 kW’ın altında kalan taşıtlarda ÖTV oranı yüzde 10 ile yüzde 40, motor gücü bunun üzerindeki taşıtlarda ise ÖTV oranı yüzde 50 ile yüzde 60 arasında uygulanmaya devam edecek.

Öte yandan, Çin’de üretilerek ülkemize ithal edilen elektrik motorlu taşıtlara yönelik bir başka değişiklik daha oldu. Bu taşıtlar için yüzde 40 ilave gümrük vergisi uygulanacak. Buna göre, ilgili gümrük tarife istatistik pozisyonunda sınıflandırılan sadece elektrik motorundan tahrikli bataryalı taşıtlardan Çin Halk Cumhuriyeti menşeli olanlarının ithalatında yüzde 40 ilave gümrük vergisi uygulanacak.

Şimdi, yukarıda belirttiğim vergi değişikliklerini bu yazımda kısaca yorumlamak istiyorum.

YERLİ VE MİLLİ OMOTOBİLİMİZ TOGG, REKABETÇİ FİYATA SAHİP OLMALI

Neden bu değişikliklere ihtiyaç duyulmuş olabilir?

Elbette ilk akla gelen neden; bu günlerde satışa başlamasını beklediğimiz yerli ve milli TOGG otomobilimizin daha rekabetçi fiyata sahip olabilmesi kuşkusuz. TOGG otomobilinin anahtar teslim satış baz fiyatının 1 milyon TL nin altında olması önemseniyor. Yapılan bu son matrah düzenlemesi, matrahı 1,25 milyon TL ye kadar ve motor gücü 160 KW altındaki otomobiller için ÖTV oranını % 10 da tutabilecek. Bu da fiyatı olumlu etkileyecek kuşkusuz.

İkinci neden ise ülkemizdeki elektrik motorlu taşıtların satışlarında önemli artışlar ve özellikle Çin’in giderek bir çok yeni modelle AB pazarını istila etmeye başlaması. Elbette bu modeller ülkemizde de tanınmaya ve rekabetçi fiyatlarıyla pazara hakim olmaya başlayacaklar. Bu gelişmeye engel olabilmek amacıyla Çin menşeli elektrik motorlu taşıtlara ilave gümrük vergisi % 40 a çıkarıldı bence.

ELEKTRİKLİ TAŞITLAR BU YILIN İLK İKİ AYINDA PAZAR PALINI 5,5 KAT ARTTIRDI

Gerçekten ülkemizde elektrik motorlu taşıtlara ilgi neredeyse asimptotik artıyor. ODMD tarafından yayınlanan Şubat sonu satış raporunda elektrik motorlu taşıtlar 2.477 adet satılarak 2022 yılının ilk iki ayına göre 5,5 kat artışla pazar payını % 2,6 ya çıkardı. Geçen yıl aynı dönemde sadece 435 adet satış olmuştu.

Günümüzde tam 30 farklı marka ve model elektrik motorlu otomobil ülkemizde müşterilerce satın alınabiliyor. Bunların arasında Çin’de üretilerek ülkemizde satılan MG, DFSK Seres ve Skywell markalarının modelleri var. Yakın gelecekte ise BYD ve CHERY markaları da Çin’den ülkemize elektrik motorlu otomobil getirip satmaya hazırlanıyorlar. Tabii TESLA da ülkemizde bu yıl satışa başlayacak. Almanya’da ürettiği ve gümrüksüz gelebilen Model Y yanı sıra Çin’deki fabrikasında ürettiği modelleri de ülkemizde satmak isteyecek.

 ÇİN’Lİ MARKALAR AB PAZARI İÇİN ARTIK BEŞ YILDIZ ALAN MODELLER ÜRETEBİLİYOR

Tüm bu gelişmeler gösteriyor ki hem ülkemizde anlamlı bir pazar payı kapabilmek, hem de AB pazarına gümrük vergisi olmadan avantajlı girebilmek için Çin menşeli markaların artık ciddi şekilde ülkemizde üretim tesisi kurmayı düşünmeleri gerekiyor. Madem ki Çin’li markalar AB pazarı için artık üretim standartları yüksek, Euro NCAP’ tan beş yıldız alan modeller üretebiliyor, o zaman bu teknolojik avantajlarını ülkemizde üretim yaparak kullanmaları aklın yolu. Umarım ülkemizdeki genel seçimler sonrasında yeni ve önemli yatırım haberleri alabiliriz.

Bu arada Tofaş ile Stellantis Türkiye teşkilatının birleşerek Temmuz 2023 ten itibaren Tofaş fabrikalarında Stellantis‘in yeni K0e hafif ticari taşıtının elektrik motorlu olarak üretim hazırlıklarına başlayacak olmasını sevinçle karşıladık.

Darısı başka markaların başına.

İbrahim AYBAR

Vesiile A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

aybar@turcomoney.com