Son Haberler

FOMC ve Ukrayna gerilimi altını nasıl etkiler?

Altın, Mart ayı içerisinde 1392 seviyesine kadar yükseldi. Bu yıl 1270 direnç seviyesini aştıktan sonra yükselişini hızlandıran altın 1392 seviyesini test etti. Bu sert yükselişin ana nedeni ise tahmin edildiği gibi Ukrayna-Rusya arasındaki gerilim. Politik gerginliklerin olduğu dönem içerisinde altının gördüğü talep bilindiği üzere artmaktadır. Altının özellikle Mart ayında gördüğü yüksek talebin bir diğer nedeni ise Rusya’nın, Kıram’a yapmış olduğu müdahalenin daha geniş çaplı olabileceği kaygısından kaynaklanıyor. Avrupa Birliği ve ABD’nin yaptırım tehdidini görmezden gelen Rusya’nın elinde bulunan en büyük koz ise petrol ve doğalgaz gücüne sahip olması. Dünyanın en büyük petrol üreticisi olan Rusya 2012 yılında ABD ve Avrupa Bölgesine 160 milyar dolar tutarında petrol ve doğalgaz ihraç etti. Rusya’nın enerji ihracından vazgeçmesi her ne kadar Rusya hükümetini zora sokacak olsa da, bu olay Avrupa ülkeleri için büyük problem haline gelebilir.

Ukrayna’nın karşı karşıya kaldığı tek tehlike Rusya ile yaşadığı gerilim değil. Ukrayna’nın dış borcu 73 milyar dolara ulaşmış durumunda. Bu borcun 12 milyar dolarlık kısmı kısa vadeli borç. Borcun 2014 sonuna kadar ödenmesi gerekirken, borcun ödenememesi durumunda borcu veren Avrupa Bankalarının büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalması muhtemel. Bu senaryonun gerçekleşmesi ise altın fiyatlarının tırmanmasına neden olabilir.

Altın fiyatlarının 2014 yılı içerisinde yükselişe geçmesinin diğer bir nedeni ise çin para birimi olan Yuan’da yaşanan değer kaybıydı. ABD’nin 2008 yılında yaşadığı büyük kriz sonrası ciddi kazanç sağlayan Yuan, Fed’ in tahvil programında azaltmaya gidiyor olmasıyla birlikte değer kaybı yaşıyor. Şubat ayının başlarında 1270 direnç seviyesini kıran altın, yaşanan gelişmeler sonrası Mart ayında 1392 seviyesini test etti.

dd_8.jpg

Altın, Kırım’da yapılan referandumunun Rusya’nın lehine açıklanmasının ardından yönünü aşağı çevirdi. Düşüşün devamını sağlayan en önemli etki ise Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkan kararlardır. Amerika Merkez Bankası FED, 85 milyar dolardan azaltmaya başladığı tahvil alım programını 55 milyar dolara düşürdüğünü açıkladı. Gerçekleşen alımların 30 milyar dolarlık kısmı Amerikan hazinesi bonosuna, 25 milyar dolarlık kısmı mortgage teminatlı menkul kıymetlere yansıtılacak.

FOMC tutanaklarının açıklanmasının ardından Yellen’nın yaptığı konuşma yatırımcılar için dikkat çekiciydi. Yellen, daha önce yaptığı konuşmalarda ezber bozmayarak eski FED Başkanı Bernanke’nin yaptığı açıklamalar üzerinden gidiyordu. Hava koşullarının ekonomik aktivitelerin üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çeken Yellen, ilk defa işsizlik oranını için yüzde 6,5 oranını belirtmedi. FED Başkanı Yellen ayrıca enflasyonun ciddi anlamda hedefin altında olduğunu belirtirken, FED politikalarının enflasyon oranını yüzde 2’ye ulaşmasını sağlayacağını öngördü. Yapılan konuşmada dikkat çeken diğer bir konu ise tahvil alım programının sonbaharda bitirileceğinin işaret edilmesiydi.
FOMC kararları ve Yellen’nın yapmış olduğu açıklamaların etkisiyle satış baskısını daha fazla hisseden altın, günlük grafikte 200 ortalamanın işaret ettiği 1293 seviyesine kadar geriledi. önümüzdeki süreçte ABD’nin tahvil alım programında yapacağı indirimler altının gerilemesine neden olabilir. 1293 seviyesinin kırılması durumunda salınımların artabileceği altın için Aralık ayında başlayan yükseliş dalgasının yüzde 61,8 fibo düzeltme seviyesi olan 1265 seviyesi kritik. 1265 seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi ile birlikte kırılmalar artabilir. Bu noktada 1250 hedef olarak belirlenebilir.

Ukrayna-Rusya arasında yaşanan gerginliğin ardından Avrupa Bölgesi, ABD ittifakının Rusya’ya uygulayacakları yaptırım ve Rusya’nın bu yaptırımlara vereceği karşılık altının yukarı yönlü hareketini sağlayabilir. Ayrıca Ukrayna’nın 2014 yılı sonuna kadar ödemesi gereken borcu ödeyip ödeyemeyeceği de merak konusu. 1324 seviyesinin aşağısında satış baskısını hisseden altının bu seviyeyi yukarı yönlü kırması durumunda alış yönlü işlemler hız kazanabilir. 1324 seviyesinin üstünde 1340-1352 ilk dikkat çeken direnç seviyeleri olarak öne çıkıyor.1352 seviyesinin kırılması durumunda ise Mart ayında test edilen fakat aşılamayan 1392 ilerleyen günlerin önemli direnç noktası olabilir.


Konuk Yazar
Uğur çevre
Forex Piyasası Uzmanı

ugur@turcomoney.com

1 Yorum

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • Yeşim
    9 Nisan 2014 16:52 - Reply

    Ukrayna’daki olaylar gerçekten üzücüydü

  • Site Haritası