Son Haberler

 Haziran ayında piyasaları bekleyen gelişmeler…

Haziran ayında FED tarafından gelecek haberler ve jeopolitik riskler takip edilecek. Altında alımların tekrar artması halinde 2.450 ve 2.525 direnç noktaları olarak belirlenebilir. Satışların ağırlık kazanması halinde ise 2.300 ve 2.220 destek noktaları gözlenebilir. Global piyasalar Haziran ayında, FED ve diğer merkez bankalarının faiz kararı ve faiz indirimleri konusunda gelecek mesajların yanında açıklanacak makro veriler ve jeopolitik risklerdeki gelişmeler takip edilecektir.

Haziran ayında yurt içinde piyasalar, Merkez Bankası’nın faiz kararını, uygulanan ekonomi program ve liralaşma stratejisi çerçevesinde açıklanabilecek makro ihtiyati tedbirleri, başta enflasyon olmak üzere açıklanacak makro verileri yakından takip edecek. Ayrıca, ay içerisinde yapılacak incelemelerden sonra 26 Haziran’da netleşmesi beklenen Türkiye’nin gri listeden çıkıp çıkmayacağı konusundaki gelişmeler de yakından takip edilecektir.

-BİST tarafında 2024’ün ilk çeyreğine ilişkin finansallar açıklanmaya devam ediyor. Kısa vadede beklenti bulunmaması nedeniyle kar satışları görülebileceğini ve Haziran ayında dalgalı bir seyir izleyeceğini düşünüyoruz. Bununla beraber orta vadede makroekonomik görünümde toparlanma ve yabancı sermaye girişinin artacağına ilişkin beklentilerle düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilerek BİST’de orta vadeli yükselen trendin korunmasını bekliyoruz. 

Mayıs ayında, faiz indirim sürecine ilişkin beklentiler, açıklanan makro verilere bağlı olarak değişim gösterirken, global risk alma iştahı dalgalı bir seyir izledi. Mayıs ayı toplantısında fonlama faizini 5,25 – 5,50 aralığında sabit bırakan FED, 6. toplantıda da faiz oranlarını değiştirmedi. Kararın ardından açıklamalarda bulunan FED Başkanı Jerome Powell, FED’in bir sonraki hamlesinin faiz artırımı olmayacağını belirtirken, ekonomide stagflasyon görmediğini ifade etti. Ay içerisinde açıklanan toplantıya ait tutanaklarda ise FED üyelerinin enflasyondaki katılıktan endişeli olduğu ve faiz indirimlerine başlamak için henüz yeterince güven duymadığı görüldü. Tutanakların ardından FED’in Eylül ayında faiz indirimlerine başlanma olasılığı %70’den %50 altına gerilerken bu yıl için faiz indirim sayısı olasılığının 2’den 1’e gerilemesi, global risk alma iştahını baskıladı. Diğer taraftan jeopolitik gerilim yüksek kalmaya devam ederken emtia hariç fiyatlamalarda etkisi sınırlı oldu. Major borsalar mayıs ayını ortalama %1,5 kayıpla tamamladı. Dolar Endeksi %1 üzeri değer kaybederken ons altın ise artan jeopolitik gerilim ve enflasyon endişeleri sebebiyle üst üste 4. ayı yükselişle tamamladı.  Türk Lirası ve diğer gelişmekte olan ülke para birimleri ise mayıs ayında Dolar’a karşı %1 üzeri değer kazandı.

S&P, TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTU’NU “B+”YA YÜKSELTTİ, YABANCILAR HİSSE SENEDİ ALIMI YAPTI

Yurt içinde ise TCMB, Mayıs toplantısında piyasa beklentilerine paralel faizi sabit tutu. PPK metninde ise aylık enflasyonun ana eğiliminin tahmin patikasına gerileyene kadar sıkı duruşun sürdürüleceğine yönelik güçlü mesajlar verildi. S&P Global Türkiye’nin kredi notunu “B”’den “B+”’ya yükseltirken, kredi notu görünümünü ise pozitif olarak korudu. 9 Mayıs’ta yılın ikinci enflasyon raporunun sunumu gerçekleştirilirken, yıl sonu TÜFE beklentisi %36’dan %38’e yükseltildi. Uygulanan rasyonel politikalara bağlı olarak artan yabancı ilgisi ve dezenflasyonun tesisine yönelik sağlanan güven TL’yi ve TL varlıkları destekleyici unsur oldu. Yabancı yatırımcılar 10 Mayıs haftasında 2,83 milyar dolar ile rekor seviyede tahvil alımı yaparken, hisse senetlerinde de yabancı alışı devam etti. Gelişmelerle beraber BİST100 yerel seçimler sonrasında rasyonel politikaların devam edeceği beklentisi ile nisan ayında başladığı yükselişi mayıs ayında da devam ettirerek TL bazlı yeni zirve seviyeler olan 11.000 seviyelerini test etti. Ay sonunda artan kar satışları ile kazançlarının bir kısmını geri veren BIST 100 Endeksi ayı %3,53 yükselişle 10.400 puanın üzerinde tamamladı. Sınai endeks ayı %3,01 düşüşle kapatırken, Bankacılık Endeksi ise %12,33 artışla pozitif ayrışmaya devam ettirdi.

HAZİRAN AYINDA DA EKONOMİK VERİLER VE ECB’NİN FAİZ AÇIKLAMALARI İZLENMEYE DEVAM EDİLECEK

Mayıs ayında EURUSD paritesi, 1.06 seviyelerinde başladı ve ay boyunca dalgalı bir seyir izledi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın faiz indirimlerinin masada olduğunu belirten açıklamaları Euro’nun üzerinde baskı oluşturdu. ABD tarafında ise işgücü piyasası verileri, işsizlik oranının %3,9’a yükselmesi ve tarım dışı istihdamın 175.000 ile beklentilerin altında kalmasıyla dikkat çekti. FED’in faiz indirimine gitme olasılığı konuşulurken, indirim sayısına ilişkin beklentiler azaldı. Bu gelişmeler, Dolara olan talebi artırdı. Ay sonunda ise parite tekrar yükselişe geçerek 1.09’a yakın kapanış gerçekleştirdi. Haziran ayında da ekonomik veriler ve ECB faiz açıklamaları izlenmeye devam edilecek. Faiz indirimi neticesinde satışların artması halinde 1.0752 ve 1.0630 destek noktaları izlenebilir. Aksi yönde ise 1.09 ve 1.1050 direnç noktaları takip edilebilir.

YABANCI PARA GİRİŞİ VE MERKEZ BANKASI REZERVLERİNİN ARTMASI POZİTİF ETKİ YARATTI

USDTRY 32’li seviyelerde kalmaya devam etti. Yabancı para girişinin yaşandığı mayıs ayında TCMB rezervlerinin de artması pozitif etki yarattı. Türkiye’nin kredi notunun da artmaya devam etmesi, TL’nin değer kazanmasına, TL değer kazanıp kur aşağı geldiğinde ise TCMB’nin rezerv artırmasına destek sağlayacaktır. Haziran ayında hem Türkiye hem ABD enflasyon rakamları dikkatle takip edilmelidir. 32.50 noktası aşılırsa 35.00 seviyesi takip edilebilir. Aşağıda ise 32.00 ve 31.60 alımların artacağı destek noktaları olarak belirlenebilir.

HAZİRAN AYINDA FED’DEN GELECEK HABERLER VE JEOPOLİTİK RİSKLER TAKİP EDİLECEK

Mayıs ayında dalgalı bir seyir izleyen ons altın 2.450 dolar ile tarihi rekor kırdı. Akabinde gelen satışlarla 100 dolar gerileyen ons altın yatay bir kapanışa işaret ediyor. İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları yüzünden gergin olan Ortadoğu’da, İran Cumhurbaşkanı’nın bir helikopter kazasında ölmesi tansiyonu iyice yükseltti. Ekonomi tarafında ise FED’in faiz indirimlerine ilişkin beklentileri törpülenirken, yıl sonuna kadar beklenen faiz indirim sayısı 2’den 1’e düştü. Haziran ayında da FED tarafından gelecek haberler ve jeopolitik riskler takip edilecektir. Sarı metalde alımların tekrar artması halinde 2.450 ve 2.525 direnç noktaları olarak belirlenebilir. Satışların ağırlık kazanması halinde ise 2.300 ve 2.220 destek noktaları gözlenebilir.

AVRUPA MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ ORANINI İNDİRMESİ BEKLENİYOR

Global piyasalar Haziran ayında, FED ve diğer merkez bankalarının faiz kararı ve faiz indirimleri konusunda gelecek mesajların yanında açıklanacak makro veriler ve jeopolitik risklerdeki gelişmeler takip edilecektir. 6 Haziran’da yapılacak toplantıda Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başlayan ilk büyük merkez bankası olması bekleniyor. 12 Haziran’da gerçekleşecek FED toplantısına ilişkin piyasa beklentisi ise %99 olasılıkla faizin sabit tutulması yönünde bulunurken toplantı sonrası Başkan Powell’ın konuşması ve sözlü yönlendirme takip edilecek.  Toplantı metniyle beraber açıklanacak projeksiyonlarla beraber bu yıl için kaç faiz indirimi gerçekleşeceğine ilişkin fiyatlamaların netlik kazanmasını bekliyoruz. Ayrıca ay boyu makroekonomik verilerin de risk iştahı üzerinde etkili olacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan süregelen Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail-Hamas çatışmasının yarattığı jeopolitik risklerin belirginleşmesi halinde risk alma iştahı azalabileceğinden gelişmeler piyasalar tarafından yakından takip edilecektir.

TÜRKİYE, HAZİRAN’DA GRİ LİSTEDEN ÇIKACAK MI?

Haziran ayında yurt içinde piyasalar, Merkez Bankası’nın faiz kararını, uygulanan ekonomi program ve liralaşma stratejisi çerçevesinde açıklanabilecek makro ihtiyati tedbirleri, başta enflasyon olmak üzere açıklanacak makro verileri yakından takip edecektir. Ayrıca, ay içerisinde yapılacak incelemelerden sonra 26 Haziran’da netleşmesi beklenen Türkiye’nin gri listeden çıkıp çıkmayacağı konusundaki gelişmeler de yakından takip edilecektir. 4 Haziran’da TCMB Başkanı Karahan’ın TBMM’de makroekonomik görünüm temalı bir sunum gerçekleştirmesi bekleniyor.

BORSANIN HAZİRAN AYINDA DALGALI BİR SEYİR İZLEYECECEĞİNİ BEKLİYORUZ

BİST tarafında 2024’ün ilk çeyreğine ilişkin finansallar açıklanmaya devam edİYOR. Kısa vadede beklenti bulunmaması nedeniyle kar satışları görülebileceğini ve Haziran ayında dalgalı bir seyir izleyeceğini düşünüyoruz. Bununla beraber orta vadede makroekonomik görünümde toparlanma ve yabancı sermaye girişinin artacağına ilişkin beklentilerle düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilerek BİST’de orta vadeli yükselen trendin korunmasını bekliyoruz.  Haziran ayında BİST 100 endeksinin 10.000 – 11.200 aralığında geniş bir bantta dalgalanacağını, 10.000 ve altına düşüşlerin yeni alım fırsatı, 11.200 ve üzerine hacimsiz yükselişlerin ise kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası