Son Haberler

“Hedef, denizcilikte dünya lideri olmak”

Denizcilik alanında uzman yetiştirmek amacıyla kurulan Piri Reis Üniversitesi, kısa sürede dikkat çeken bir noktaya ulaştı.

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, hedeflerini ve projelerini Turcomoney’e anlattı…

*Denizcilik anlamında, sadece Türkiye’nin değil dünyanın da lider kurumlarından biri olmak istiyoruz.

*Eğitimimizi simülatörler ile veriyoruz.

*Üniversitemizden mezun olanların işi hazır.

*Bodrum ve Marmaris’te denizcilik eğitimi vereceğiz.

* Üniversite kampüsündeki binalarımız elektriğini kendi kaynağı ile sağlıyor.

 Türkiye’de vakıf üniversitelerinin sayısı son yıllarda hızlı bir şekilde artmaya başladı. Ancak bu dönemde, ihtisas üniversitelerinin ağırlıkta olduğu gözleniyor. İşte bu üniversitelerden biri de Piri reis Üniversitesi. Türk ve dünya denizciliği için uzman personel yetiştirmek amacıyla 2008 yılında kurulan Piri Reis Üniversitesi, kısa sürede önemli bir mesafe kaydetti. 3 bine yakın öğrencisi ve 200’e yakın öğretim elemanı ile Pendik’teki muhteşem kampüsünde eğitim veren Piri Reis Üniversitesi, birçok açıdan dikkat çeken bir üniversite. Rektör Prof. Dr. Oral Erdoğan, hedeflerini ve projelerini Turcomoney’e anlattı…

-Hocam, Piri Reis Üniversitesi Türkiye’nin en genç üniversitelerden biri.  Üniversiteniz, ne zaman kuruldu, hangi amaç ve misyonla kuruldu?

Piri Reis Üniversitesi’nin kuruluş başvurusu 2004 yılında bir Denizcilik Üniversitesi olarak YÖK’e yapılmış, fakat o dönem tema üniversitesi anlayışına, denizcilik üniversitesi kurulması mantığına sıcak bakılmamış. Sonuçta 7 Şubat 2008’de Türk denizciliğinin duayen ismi verilerek Piri Reis kurulmuş. 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren ilk öğrencilerini almaya başlamış. Amacı denizciliğin her alana da ihtisaslaşma her alanında bilimsel çalışmalar geliştirme ve  mümkünse her alanında ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarını yapabilmektir. Tabii burada üniversitenin amacı ile örtüşen bir olgu var. Dünya ekonomisi 70 trilyon doları aşmış bir durumda. Bu kadarlık geliri üreten dünyada ticaretin büyüklüğü de 20 trilyon doları buldu. Dünya ticaretinin %85’den fazlası deniz yoluyla taşınıyor. Doğal olarak gemi vasıtası ile taşınıyor. Bu filonun takribi 100 binin üzerindedir. Bu kadar geminin işletilmesi, yönetilmesi, perde arkasında desteklerinin sağlanması diye baktığımızda çok büyük bir ekonomiyi konuşuyoruz. Piri Reis Üniversitesi denizciliğe dünya olarak bakıyor. Türkiye dünya denizlerinde lider olma hedefinde olmalıdır. Piri Reis Üniversitesi de buna hizmet etmelidir. Misyonumuz, Denizcilik Fakültesi’nin oluşturulmasıdır. Mezun verme anlayışımız Türk Deniz Eğitim Vakfı’na dayanır. Türk Deniz Eğitim Vakfı vasıtasıyla daha önceden kaptan ve zabitanlar yetiştiriyorduk. Çok sayıda zabitan dünya denizlerine kazandırıldı.

Türk bayraklı veya yabancı bayraklı gemilerde çok sayıda TÜDEV mezunu zaten bulunuyor. 2000’li yılların başında “denizcilik fakültesi mezunu olmadan, başka bir deyişle zabitanlar mühendis olmadan ehliyet alamaz” kuralı getirilince TÜDEV yerine eğitimin üniversitede verilmesi zorunluluğu doğdu. Aslında üniversiteyi kurmak mecburiyetten oluştu.

-Hocam, üniversitenizde hangi fakültelerle eğitim veriyorsunuz?

Mühendislik Fakültesi’nde Gemi İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği programlarını oluşturduk. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde de Ekonomi ve Finans Deniz İşletmeciliği Yönetimi, Uluslararası İşletmecilik ve Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık olmak üzere lisans programlarını öğrencilerimizin hizmetine sunuyoruz. Türkiye’deki önemli bir eksik Denizcilik MYO ile kapatılıyor. Bu anlamda denizcilikle ilgili liseden mezun olan öğrencilerimizin çok daha kolay bir şekilde YGS ile geçebildikleri bir program dizisi başlattık. Bunların içinde Gemi İnşaa programı, Liman İşletmeciliği var. Yine yakın yol zabitliği diyeceğimiz deniz ulaştırma işletme programı gemi makine işletme programı bunların yanı sıra son dönemde de YÖK’e başvurup onaylarını aldığımız bu senede öğrenci alacak olduğumuz bilgisayar programcılığı, özellikle mutfak sanatlarını kapsayan İkram hizmetleri programıdır. 2 yıllık programda Yat İşletmeciliği programımız var. O bölümü bitiren otomatikman zaten yat kaptanı olarak çıkıyor. Türkiye’de ve dünyada aranan ciddi bir meslek.

-Piri Reis Üniversitesi’nde kaç öğretim üyesi ders veriyor? Öğretim üyeleri hakkında neler söyleyeceksiniz?

Şuan itibari ile 174 akademik personelimiz var. Denizcilik eğitiminde Türkiye’nin hemen hemen en yetkin akademisyenlerinin burada olduğunu iddia ediyorum. Üniversitemizde çok güçlü bir kadro var. Hem bilimsel yönden güçlü isimler hem de profesyonel âlemden gelen çok ciddi isimler var. Bir de bu üniversitede denizcilik eğitimi alanında Deniz Kuvvetleri kökenli çok değerli hocalarımız, emekli amiraller ve subaylar aramızda. Diğer tarafta biz İktisadi Bilimler Fakültesi kuruyoruz, ama amacımız klasik ekonomi, işletme öğretme gibi değil denizciliğe odaklanan bir işletmecilik ve ekonomi eğitimi vermek. Bu alanda kadroya aldığımız isimler Türkiye’nin duayenleri Taner Berksoy, Kaya Ardıç, Erhan Arslan, Nazım Engin hocamızdır.

3 BİN ÖĞRENCİYE ULAŞILACAK

-Üniversitenizde kaç öğrenci öğrenim görüyor? Öğrenci profiliniz hakkında bilgi verir misiniz?

Öğrenci sayımız 2 bin 300 kadar. Önümüzdeki sınav sonuçlarından sonra ÖSYM sonuçlarından sonra kontenjan yerleştirmelerinden itibaren muhtemelen bin 100 veya bin 200 kadar öğrenci alacağız. 250 – 300 öğrencimiz mezun olacak. Dolayısıyla 3 binin üzerinde öğrenci sayısına ulaşmış olacağımız Eylül’de. Bir akademik personele kaç öğrenci düşüyor diye baktığımızda oranımız 15 veya 16 civarında ki, bu çok makuldür.

Öğrenci profili gruplanabiliyor. Devlete giden öğrenciler, vakıf üniversitesine giden üniversiteler veya ÖSYM’de aldığı puan karşılığında kalite açısından bir sınıflama veya branşlar açısından sınıflamalar mümkün. Bizim üniversitemiz açısından baktığımızda buranın denizcilikle ilgili bir üniversite olduğunu bilerek geliyorlar. İlk yıllara göre taban puanımız hızla  yukarıya çıktı. Hemen hemen bazı branşlar da ilk 3’e gelmiş durumdayız. Tahminimiz 2017 itibari ile bazı dallarda en yüksek puan alan üniversite olacağız. Bunu söylerken tabi %100 burs verdiğimiz ile devlettekileri karşılaştırıyorum.

SİMÜLATÖRLER İLE EĞİTİM

-Üniversitenizde öğrencilere tanınan imkânlar neler? Kampüsünüz, binalarınız, öğrenci yurtlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Tuzla bölgesinde ve yakın bölgelerde devletin sunduğu konaklama imkânı bulunuyor. Öğrencilerimizin bir kısmı bu imkânlardan yararlanıyor. Ancak Piri Reis olarak biz yatılı sistemin önemli olduğunu bildiğimiz için mevcut arsamıza inşaat ruhsatı aldık. Tuzla’da yakın bir sürede bin 100 kişilik yurt binasının yapımına başlayacağız. Eğitimi daha kaliteli hale getirmek için çok ileri düzeyde simülatörler kurduk. 17 adet çok amaçlı simülatör merkezimiz var. Temennimiz bu merkezin açılışını, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızla yapabilmek. Simülatör eğitimi önemli. Çünkü denizcilikte geminin başına geçmeden, gemideymiş gibi bütün teknik donanıma sahip bir sistem sözkonusu. Öğrencilerimizi, burada zaten yetiştiriyoruz. Öğrencilerimiz, bir gemi nasıl kullanılacaksa burada tam anlamıyla öğreniyor, kimseye de zarar vermeden. Çünkü denizde can ve mal emniyeti olmazsa olmazdır.

KENDİ ELEKTRİĞİNİ KENDİSİ ÜRETEN BİNA

-Üniversite binası, konforu ve yeşil dokuya önem veren yapısıyla dikkat çekiyor…

Evet, üniversitemiz Türkiye de tek uluslararası Breeam akreditasyonu sahibi kampüs binasıdır. A bloğumuz özellikle kontrolleri tamamen bitmiş ve mükemmel seviyede kabul edilen dünyadaki çok az sayıdaki binalardan bir tanedir. O açıdan çevreci yeşil doğa dostu bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Birçok açıdan kendi kendine yeter özellikte suyunu kendisi doğal sulama ortamından suyunu kendisi üretiyor. Elektriğini çok ciddi bir şekilde kendi kaynağı ile sağlıyor. Tabi ki akıllı sistemleri var, enerji fazla harcamayan onlarda mevcut.

MEZUNLARIN İŞİ HAZIR

-Piri reis Üniversitesi ile iş dünyası arasındaki ilişki nasıl? Üniversitenizden mezun olacak gençler için, “işiniz hazır” diyebiliyor musunuz?

Tuzla’da 33 tersane yanı başımızda. Tersaneye hizmet veren yan sanayi hatta ana adıyla sanayidir bunlar. Gebze’den Tuzla bölgesine yüzlerce sanayi firması üniversitenin yanı başındadır. Bazı öğrenciler, daha okurken part time çalışma imkânları da buluyor. Piri Reis Üniversitesi iş âlemi açısından oluşturulmuş bir proje gibidir. Deniz Ticaret Odası 1990’lı yılların başlarında kendisine uygun olabilecek kalitede ve etik değerlerde uzman personel yetiştirmek üzere Türk Deniz Eğitim Vakfı’nı ve Deniz Ticaret Odası’nı kurdu. Denizcilik camiası yıllar sonra Deniz Ticaret Odası’nın katkılarıyla Türk Deniz Eğitim Vakfı’na yapılan bağışlarla üniversite kampüsü oluşturuldu. 2 sene önce denildi ki denizcilik bölümlerinden mezun olan öğrencilerimize iş garantisi vereceğiz. Aynı zamanda eğer bir öğrenci bir bölüme ücretli girdiyse o ücretinin de %80’ine kadar uygun görülen oranı okul bittikten sonra 4 -5 senede vadeli olarak ödeme imkânı sunuyoruz. Böyle olunca öğrencinin ailesinin çok çekineceği bir şey kalmıyor. Yani öğrenci kendi öğrenim borcunu kredilendiriyor. Gelecekte kazanacağı parayı kullanarak bugünkü ödemesini yapıyor. Bu öğrenci açısından, aileler açısından önemli.

DENİZCİLİKTE DÜNYANIN LİDER ÜNİVERSİTESİ OLMAK İSTİYORUZ

-Yabancı ülkelerden öğrenci çekmek için çalışmalarınız, hedefleriniz var mı?

Biz 7 yıldır öğrenci alıyoruz ve özellikle Erasmus imkânlarını büyüttük. Özellikle Romanya’dan çok gelen oldu. Önümüzdeki süreçte özellikle Afrika ve Ortadoğu bölgesinden üniversitemize doğru ilginin artacağını düşünüyoruz.  Katar’dan ciddi bir öğrenci talebi görüyoruz. Denizcilikte, sadece Türkiye’nin değil dünyanın da lider kurumlarından biri olmayı başarmak istiyoruz.

-Piri Reis Üniversitesi’ni diğer üniversitelerden ayıran en önemli özellik nedir?

Bizim diğer üniversitelere göre artıda olduğumuz nokta, İngilizce eğitimini çok iyi vermemiz. Yani denizcilikte tüm dünyaya gidiyorsanız mutlaka çok iyi yabancı dil eğitimini vermeniz lazım. Yabancı öğrencilerin önümüzdeki süreçte hızlı artmasını bekliyoruz. Çünkü mevzuat açısından sorunlar çözüldü. Yabancı dil açısından da bir sorun yok.  Laboratuvarlarımızı, simülatör testlerini tamamladık. Muhteşem bir eğitim sistemimiz var.

BODRUM VE MARMARİS’TE DENİZCİLİK EĞİTİMİ VERİLECEK

-Piri Reis Üniversitesi olarak, projeleriniz, hedefleriniz nelerdir?

 

Bu röportajın devamını,,

Turcomoney’i Yaysat’ın seçkin bayilerinden,

D&R, Remzi Kitabevi, NT, Özdilek, Real, İnkılap Kitapevi ‘nden satın alabilir,

D&R’ın internet sitesinden

http://www.dr.com.tr/Dergi/Turcomoney/Kolektif/Ekonomi-Haber/Ekonomi-is-Dunyasi/urunno=0000000370911

Dijimecmua’dan (http://www.dijimecmua.com/turco-money/) okuyabilir, satın alabilir, abone olabilirsiniz.

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası