Japon otomotiv markalarının başını çektiği hidrojen yakıtlı ulaşıma dair yatırımlar yoğun şekilde sürüyor.

Bu hafta sonu gelen son bilgiye göre Toyota markası Kuzey Amerika’da Kenworth kamyon markası ile bir arada yakıt hücreli ağır taşıt projesini duyurdu. Bu ortak proje, sıfır salımlı yük taşıma faaliyetinin Los Angeles limanından iç bölgelere yapılmasını amaçlıyor. Projenin ana amacı; dizel yakıtlı kamyonlarla yapılan taşıma işini karbon salımını ortadan kaldırarak sürdürülebilir bir ticari kazanç halinde yürütebilmek. Proje başarılı olduğu takdirde Kenworth kamyonların motorları hidrojen yakıtlı olarak Toyota tarafından sağlanacak ve kamyon başına yılda 74.66 metrik ton Co2 azaltımı gerçekleşecek.

HİDROJEN YAKITLI 10 KAMYON DENEMELER YAPTI

Taraflar bu proje kapsamında ortak geliştirdikleri hidrojen yakıtlı 10 kamyon ile gerçek işletme şartlarında denemeler yaptıklarını ve başarılı olduklarını açıklıyorlar. Hidrojen temini için gerekli altyapı Shell tarafından sağlanmış durumda. Bu başarılı sonuçlar California başta olmak üzere diğer eyaletlerde sıfır salımlı karayolu yük taşıma faaliyetinin gelişmesinin önünü açmış durumda. Yapılan açıklama, halen kullanılmakta olan 10 adet kamyonun Los Angeles limanından aşağı havzalara taşıma yapmaya devam edeceklerini gösteriyor.

Proje bu yılın sonunda tamamlanıyor olsa da, tarafların desteği ve California eyalet fonlarının yardımıyla faaliyet devam edecek görünüyor. Faaliyetin zaman içinde tüm dünyaya yayılması da beklentiler arasında.

SIFIR SALIMLI AĞIR TAŞITLAR, LİMAN YÖNETİMİ İÇİN ÖNEMLİ

Bu arada belirtelim; projede kullanılan 10 adet hidrojen yakıtlı kamyon çeşitli taşıyıcı firmalar tarafından kullanılmaya devam ediyor. Projenin tamamlanmasından sonra projede geliştirilen teknolojinin diğer ticari taşıma faaliyetlerinde de kullanılması mümkün olacak.

Uluslararası taşıma faaliyeti içinde bulunanlar bilirler; Los Angeles limanı Kuzey Amerika’daki en yoğun konteyner limanı olarak tanınır. California eyaletindeki motorlu taşıt parkının %3 ünü oluşturan ağır kamyonlar bu limanın işletmesinde kullanılır. Öte yandan motorlu taşıtlar karbon salımında yaklaşık %23 lük paya sahip. Dolayısıyla sıfır salımlı ağır taşıtların Los Angeles limanında çoğalmasını liman yönetiminin oldukça önemsediğini söyleyebiliriz. Bir çok çevre fonu da bu konuyu destekleyecektir.

Yukarıda anlattığım proje çalışması da gösteriyor ki ağır taşıtların yakın gelecekte fosil yakıtların yerine hidrojen yakıtı tüketmelerini daha olası görebiliriz. Bu durumda, geçen haftaki son yazımda belirttiğim gibi hidrojen dolum istasyonlarının yüksek yatırım maliyetinin karşılanması ve işletmelerin kazanç sağlaması gerekiyor. Bu da işletici firmalar ile yatırımcıların omuz omuza çalışmasına ve kamu yönetiminin desteğine bağlı.

İbrahim Aybar

Vesiile A.Ş. yönetim Kurulu Başkanı

aybar@turcomoney.com