Son Haberler

İSEDAK'ın 38. İzleme Komitesi Toplantısı başladı

ANKARA (AA) – Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkan Yardımcısı Rıdvan Ağaoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Devletler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi (TPS-OIC) ile ilgili son birkaç yılda kaydedilen ilerlemeye işaret ederek "1 Temmuz itibarıyla sisteme taraf ülkelerin yükümlülüklerini tamamlamasıyla İİT Üyesi Devletler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi'ni işler hale getireceğiz." dedi.

İki gün sürecek İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 38. İzleme Komitesi Toplantısı başladı.

Etkinliğe başkanlık eden Ağaoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, Birleşik Arap Emirlikleri'nin eski Devlet Başkanı merhum Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan'a Allah'tan rahmet diledi.

İklim değişikliği, Kovid-19 salgını dahil yaşanan küresel ve jeopolitik gelişmelerin tarımsal girdileri ve enerji fiyatlarını olumsuz etkilediğine dikkati çeken Ağaoğlu, küresel sorunlarda çözüme ulaşmak, birlikte ve hızlı bir şekilde kalkınmak için daha etkin, adil, kapsayıcı iş birliği mekanizmalarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ağaoğlu, "Üye ülkelerimizin sahip olduğu genç nüfus ve iş gücü, dinamik ulusal pazarlar, sermaye yapısı ve farklı ürün yelpazesi gibi ekonomik avantajlar birçok sektörde İİT içi ticaretin artması için önemli bir temel teşkil ediyor. Nitekim ülkelerimiz arasındaki ekonomik faaliyetlerin artırılması ve İİT içi ticaretin geliştirilmesi her zaman İSEDAK'ın en önemli hedeflerinden biri olmuştur." diye konuştu.

– "Henüz sisteme taraf olmamış ülkeleri en kısa sürede TPS-OIC'ye dahil olmaya davet ediyorum"

İstanbul'da 2016'da yapılan 13. İslam Zirvesi'nde kabul edilen İİT 2025 Programı'yla belirledikleri yeni İİT içi ticaret hedefine işaret eden Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"Hedefe ulaşmak için gereken mekanizmaları ivedilikle kurmalı ve var olan mekanizmalarımızı daha da güçlendirmeliyiz. Bu bağlamda, İSEDAK'ın ticaret alanında en önemli projesi olan ve İİT içi ticaretin artmasına önemli katkı sağlayacak İİT Üyesi Devletler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi (TPS-OIC) ile ilgili son birkaç yılda kaydedilen ilerlemeye büyük önem veriyorum. 1 Temmuz itibarıyla sisteme taraf ülkelerin de yükümlülüklerini tamamlamasıyla İİT Üyesi Devletler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi'ni işler hale getireceğiz. Sistemin hayata geçirilmesinin, ekonomik ilişkilerimiz için yeni bir dönemin başlaması ve mevcut ticari iş birliğinin genişletilmesi için bir mihenk taşı olmasını temenni ediyoruz. Henüz sisteme taraf olmamış ülkelerimizi de en kısa sürede TPS-OIC'ye dahil olmaya davet ediyorum."

Ağaoğlu, İİT İSEDAK 50 İslami Endeksi kapsamında İİT Borsalar Forumu tarafından yaklaşık 2 yıl önce başlatılan ürün geliştirme çalışmalarının tümüyle tamamlandığını belirterek "Bu kapsamda, İİT üyesi ülkelerdeki yatırımcılarımızı, endekse dayalı kurulan bu özel Uluslararası Yatırım Fonu'na yatırım yapmaya davet ediyorum." ifadesini kullandı.

Dijital dönüşüm konusunda da çalışmalara başladıklarını söyleyen Ağaoğlu, firmaların uluslararası pazarlara daha kolay erişmelerinde etkin bir dijital dönüşüm sürecinin önemine dikkati çekti.

– "Kudüs'ün ekonomik refahının artırılmasına katkı sağlamayı umuyoruz"

Çalışma Grubu toplantılarında geliştirilecek somut politika tavsiyelerinin ve yol haritalarının iş birliği çabalarına önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını dile getiren Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Çalışma Grubu toplantılarının ikinci turunu bu yıl eylül-ekim döneminde fiziki olarak gerçekleştireceğiz. İSEDAK olarak İİT üyesi ülkelere ve İİT kuruluşlarına yönelik 2014'ten bu yana proje bazlı finansal destekler sunuyoruz. Geçen yıl 18 proje finanse edildi ve 2022'de uygulanmak üzere 17 proje seçildi. Ayrıca İSEDAK KOVİD Müdahale Programı kapsamında da 2021'de 8 proje finanse edildi. 2022'de 7 projeye daha finansal destek sağlayacağız. Bu desteklerimizin İİT ailesi içindeki iş birliği ve dayanışmayı bir adım daha ileri götürmeye katkı sağlamasını arzu ediyorum. Çok önem verdiğimiz Kudüs Programı çerçevesinde turizm, kültür ve kapasite geliştirme alanlarında 5 somut proje uygulanmaya devam ediyor. Bu projeler vesilesiyle ümmetimizin gözbebeği Kudüs'ün ekonomik refahının artırılmasına katkı sağlamayı umuyoruz."

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası