Son Haberler

Konya Şeker, AB’de rekabete hazırlanıyor

Tarıma dayalı endüstride Türkiye’nin önde gelen kuruluşları arasında yer alan Kayseri Şeker, kara geçmesinin ardından yatırım hamlesi başlattı. 40 milyon liralık 3 lisanslı depo yatırımını devreye alan Kayseri Şeker, lisanslı depo yatırımlarına devam etmek için arsa arayışında. Kayseri Şeker, bu yıl iştirakleri ile birlikte cirosunu 1 milyar liranın üzerine çıkaracak.

Dünya Gazetesi’nden Hatice Şimşek’in haberine göre Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, 2010 yılında yolsuzluk iddiaları ile kayyum atanan Kayseri Şeker’in toparlanma sürecini anlatarak, “Kredi bile verilmeyen bir kuruluşu teminatsız kredi alabilecek kurumlar arasına soktuk. İstanbul Sanayi Odası’nın 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine göre kârlılıkta 97’nci sırada yer alıyoruz. Sadece kara geçmedik, örnek yatırımları da devreye aldık” diye konuştu.

Sektörün yararına çalışmalar da yaptıklarını belirten Akay, “Kayseri Şeker ürünün varlığına ve kalitesine güvence verecek lisanslı depoculuk sistemini de hayata geçirdi. Arpa, buğday, ayçiçeği gibi daneli ürünlerin sınıflarına göre depolanmasını ve sözleşmeli tarımın daneli ürünlerde de gelişmesini ve ürünün finanse edilmesini sağlamak için sektörün ilk lisanslı deposunu kurduk” dedi. “Bu depolarımızın birçok faydası var” diyen Akay, şöyle devam etti: “Bu sistemle sertifikalı tohum kullanımı yaygınlaşacak, ürün kalitesi artacak, ürün fiyatında oluşacak artı değer çiftçiler nezdinde kalacak, çiftçinin piyasa şartlarından olumsuz etkilenmesi önlenecek ve makinalı tarımın gelişmesine katkı sağlayacak. Burada ürün alım – satım işlemlerinde KDV muafiyeti var. Buğday ve arpada 3TL/ton aylık kira desteği ödeniyor. Çiftçiden zirai stopaj kesintisi yapılmıyor. Halihazırda Develi, Şarkışla ve Boğazlıyan bölgesinde toplam 80 bin ton kapasiteli 3 lisanslı depo yatırımımız devam ediyor . Bunlar kampanya dönemi olan temmuz ayına yetişecek şekilde planlandı. Şu anki 3 lisanslı deponun toplam maliyeti 40 milyon lira. Çiftçiye önemli bir katkı sağlayacağını ümit ettiğimiz bir model olacak.20 bin tonluk daha bir lisanslı depo yatırım planımız var. Arazi temin çalışmaları devam ediyor. Arazisini temin ettiğimiz zaman onun da temelini atacağız.”

Tarım market yatırımı yaptıklarını da anlatan Akay, “2 tarım market yaptık. Şarkışla’da bölge müdürlüğü kompleksimiz de bir de merkez kooperatif üyeleri bünyesinde bir tarım market yapıldı. Bu alanda da yatırımlarımız devam edecek. Onun dışında bu yıl için Boğazlıyan Şeker Fabrikası’na yine 60 bin tonluk bir şeker silosu yapma çalışmasını başlattık. Bu yatırımımız yaklaşık 5 milyon euro değerinde. Kayseri Şeker ‘in kireç ocağı ünitesi yenilenecek. Bu da önemli bir yatırım kalemi. Aşağı yukarı 5 milyon euro gibi bir rakama tekabül edebilir” şeklinde konuştu.

Çiftçiye yapılan ödeme 500 milyon TL

Öte yandan Türkiye’de ilk defa bahar aylarına bırakmadan 20 Ocak’ta şeker pancarı parasının çiftçiye ödendiğini vurgulayan Akay, “Gelecek yıl bu süreyi 15 gün kadar daha erkene çekeceğiz ve rekor kıracağız. Türk Şeker Kurumu pancar ton fiyatını 190 TL olarak açıkladı. Biz bunu 200 TL olarak açıkladık. Ama bizim primlerle beraber ortalama fiyatımız 208 TL/tona ulaştı. Toplamda çiftçiye ödenen 500 milyon lira pancar bedeli oluştu. Bu rakam da Kayseri’de ilk defa gerçekleşiyor. Şimdiye kadar en yüksek 430 milyon TL civarındaydı. Çiftçi bu alanda üretim yapmaktan memnun. Bundan dolayı da bu yıl pancar ekimi konusunda yoğun taleple karşılaşıyoruz” diye konuştu.

İhracat kayıtlı C şekeri ürettik

Bu yıl iştirakleri ile birlikte Kayseri Şeker’in cirosunun 1 milyar lirayı aşacağını söyleyen Akay , “Ciromuz geçen yıl 892 milyon TL idi. Bu yıl bu rakamı aşacağız. Şirketler topluluğumuzla birlikte bu yılki cirosal hedefimiz 1 milyar TL’yi aşmak. Sadece Kayseri Şeker olarak 900 milyon lirayı aşacak bir durum söz konusu. Şeker üretiminde 310 bin ton A şeker kotası vardı. Bununla birlikte geçen yıl fazladan B kotası da üretmek gerekiyordu. Türk Şeker Kurumu da B kotasını artırdı. Her ikisini ürettikten sonra biz aynı zamanda 21 bin ton yurt içinde satılamayan ihracat kayıtlı C şekeri ürettik. Kotasını dolduran fabrikalar fazladan C şekeri üretebiliyor. Türkiye’de bizden başka hiçbir fabrika C şekeri üretemedi. Şeker sektöründe büyüme kota ile ilgili. Şimdi 310 bin ton kotamız 328 bin 800 tona çıkmış oldu. Yüzde 6 şeklinde bir kota büyümesi gerçekleştireceğiz. 2015’te ziraatte verimlilik açısından yüzde 10 büyüdük. Bu ciroya da yansıyacak.” diye konuştu.

2017’de AB ile serbest rekabete hazırız

Kayseri Şeker olarak 2017 yılında AB’de şeker ticaretini serbestleştirilmesi ile ortaya çıkacak rekabet ortamına hazırız. Özelleştirme kapsamındaki 25 şeker fabrikası ile ilgili bundan sonraki sürecin ne olacağını öngöremiyoruz. Şeker ticareti serbestleşince, bu fabrikalarının satılması artık ne kadar mümkün olur bilmiyorum. Bu fabrikalar zamanında satılsaydı hazineye önemli bir gelir oluşturabilirdi. Kotaların kaldırılmasını biz iki yıldır gündemde tutuyoruz. Verimliliğin artırılması konusunda önemli mesafe kat ettik. Türkiye’de şeker oranında iyi bir seviyedeyiz. Bu yıl için de şeker oranını artırma yönünde seferberlik ilan ettik. Finansal anlamda da güçlenmeye devam ediyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşlarından Turkish Credit Rating (TCR) raporuna Kayseri Şeker teminatsız kredi alabilecek kurumlar arasına girdi. 2015’te yayınlanan 2014 yılı kredi dereceleri ile ilgili raporda Kayseri Şeker’in kısa vadeli kredi derecesi yatırım yapılabilir skalasında iyi kredi derecesi olan A2 seviyesine, uzun vadeli kredi derecesi ise BBB den A-ye yükseltildi. Dört yıl önce kredi derecesi en alt gösterge “D” idi.

Vergi rekortmeni de oldu, FIS Snowboard’un ana sponsor da…

Kurumlar vergisinde değerlendirmesinde 2014 rakamlarına göre Kayseri’nin 2015 yılı vergi rekortmeni olduk. Bu konuda iddialıyız. Rekortmenliği kimseye bırakmayacağız. Ayrıca, Cumhuriyet tarihinde ilk defa Snowboard Dünya Kupası Finali Türkiye’de Kayseri’de yapıldı. Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) ve Türkiye Kayak Federasyonu tarafından Erciyes Dağımızda yapılan finale ana sponsor olmaktan dolayı gururluyuz. Şehrimiz ve ülkemiz için bu tarz çalışmalara imza atmaya devam edeceğiz. Pazarlama konusunda da çalışmalarımız olağan üstü hızla devam ediyor. Pazarlama şirketimiz Pan Pazarlama stik şeker konusunda talepleri karşılamak için yoğun çaba gösteriyor. Son 3 ayda yaklaşık 1 milyon adet talebi karşıladık. Pan, bu yıl 50 milyon adet stick şeker talebini karşılamaya hazırlanıyor. Bin 700 aktif müşterisi var. Öte yandan Kayseri Şeker, sektöründe Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı ilk Ar-Ge merkezi olma özelliği taşıyor. Merkezimizde12 proje çalışması yürütülüyor. Projelerin 2’si TÜBİTAK, 2’si Sanayi Bakanlığı tarafından onaylandı. Diğerleri üzerinde çalışmalar devam ediyor. Şu anda 44 lisanslı personel, 2 profesör, 5 doçent ile çalışmalarına devam eden merkez, Erciyes, Ege, İnönü Üniversiteleri ile de iş birliği yapıyor. Türkiye iklimine uygun tohum için çalışmalar yapıyoruz. Bir Alman firması ile görüştük.2018’de piyasaya sürecekleri bir tohum çeşidi ile ilgili protokol imzaladık. Türkiye’de ilk biz kullanacağız. Çiftçinin çapa giderlerini ortadan kaldıracağız.

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası