Son Haberler

“Sosyal belediyeciliği ön plana çıkardık”

Turcomoney Jürisi tarafından “Yılın Yerel Yöneticisi Ödülü”ne layık görülen Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, göreve geldikten sonra yaptıkları çalışmaları ve projelerini anlattı…

-Biz Ankara’da göreve başlamadan şeffaf, katılımcı ve hesap verebilir bir yönetim anlayışıyla kenti yöneteceğimizi söylemiştik. Bunları yerine getirecek adımlar attık. Ankara Kent Konseyi’ni daha aktif bir hâle getirdik, bin 800 bileşeni ile Türkiye’nin en kapsamlı Kent Konseyi’ni kurduk. İhalelerimizi canlı yayınlamaya başladık. Bugüne kadar 3 bin 300 ihaleyi canlı yayınladık, yayınlamaya devam ediyoruz.

Projelerimizi Ankara halkının acil ihtiyaçları üzerine yoğunlaştırdık ve bu projelerin maliyetlerini hazırladığımız maliyetlerle vatandaşlarımıza duyurduk. 30 yıldır su hasreti çeken Polatlı’nın bu hasretini sonlandıracak projeye başlattık. Gölbaşı’na, Akyurt’a sağlıklı içme suyu götürdük. Polatlı ile Elmadağ’a götürme çalışmalarımız devam ediyor. Kente 40 yeni yeşil alan kazandırdık.

Pandemi süreci herkes için çok zorlu bir süreçti. Herkesi evine kapandı. Kimse işini yapamadı. Bir dayanışma kampanyası başlattık. Su faturaları ödendi, nakdi destekte bulunuldu, gıda desteklerinde bulunuldu. Veresiye defterlerinin kapatılması için çağrı yaptık, Ankara’dan tüm Türkiye’ye yayıldı. 6 milyon Ankaralı, çok büyük bir iyilik hareketine imza attı.

-Ulaşım konusunda çalışmalarımız devam ediyor. 4 adet metro projemizin 3’ü için proje çizim ihalesi gerçekleştirdik. 1’inin ise proje ihalesi bitti, yatırım programına alınmasıyla çalışmalara başlayacağız. Bisiklet yolları yapıyoruz. 394 adet otobüsü filomuza kattık. Katılımcı yönetim anlayışımız doğrultusunda otobüslerin rengine ve tasarımından koltuk döşemelerinin tasarımına kadar birçok konuya Ankaralılar karar verdi.

-Sosyal yardımları artırarak devam ettik. Sosyal yardım belediyeciliğini değil sosyal belediyeciliği ön plana çıkardık. Başkent Kart sistemini getirerek insanların evlerinin önüne atılan gıda kolisi sistemini kaldırdık. Başkent Kart üzerinden yaptığımız ödemelerle alan elin, veren eli görmediği bir sistem kurduk. Böylece tek bir yerden alınan gıdaların tek bir tüccarı zengin etmesinin önüne geçerken, destek ekonomisinin bütün esnafa yayılmasını sağladık.

-Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak kırsal kalkınmayı, üretimi ve sanayiyi teşvik edecek projelere imza atmaya çalıştık. Türkiye’de ilk kez ve sadece bizim uyguladığımız KIRBİS yani Kırsal Bilgi Sistemi’ni kurduk. Kırsal anlamda Türkiye’nin en kapsamlı desteklerini sağlıyoruz. Toprak analizinden tohum verimine kadar birçok konuyu teknoloji ile harmanlayarak çözüm odaklı çalışıyoruz.

-Ankara’da ÇKS’ye kayıtlı 45 bin çiftçinin 33 binine yani yüzde 73’üne doğrudan destek verdik. Türkiye’nin en kapsamlı mazot, tohum ve gübre desteklerini yaptık. Başkent Çiftçi Kartı sistemine geçtik. Suni tohumlama yaptık. Nohut, kırmızı mercimek, buğday ve arpa tohumu dağıtarak üreticimize destek oldu. Sözleşmeli üreticilik modelini hayata geçirdik. Hayvancılık alanında da desteklerde bulunduk. Manda, teke dağıtımı yaptık. Yem bitkisi tohumu verdik.

-Yetiştirdiğimiz mısır silajlarını kadın üreticilerimize ücretsiz dağıttık. Başkent Marketler aracılığıyla zaman zaman bu ürünleri satın alarak hem halkımızın daha ucuza ulaşmasını sağladık hem de çiftçilerimizin kazanmasını sağladık. “Ankaralı üreticiyi zengin etme” sözümüzün arkasında duruyoruz. Kırsal kalkınma desteklerimize elimizden geldiğince devam edeceğiz. Ankara ekonomisinin kalkınması ve dışa bağımlılığın ortadan kalkması için çalışmaları sürdürüyoruz.

-Metro projelerini hayata geçiriyoruz. Cumhurbaşkanlığı tarafından yatırım programına alınmasının ardından hemen çalışmalarımıza başlayacağız. Çayyolu Metrosu’nın Koru-Yaşamkent ve Koru-Bağlıca uzatma hatları, Keçiören Metrosu’nun Şehitler-Forum uzatma hattı ve Kızılay-Dikmen hattı ile Kuğulupark-Atakule-Turan Güneş arasında fenüküler hattı yapılması içinse proje ihalesi tamamlandı. Toplamda 33,4 kilometrelik hat için süreci işletiyoruz.

– Kentimizin en önemli tarihi miraslarından birisi olan Atatürk Orman Çiftliği’ne sahip çıkmaya devam edeceğiz. Yeni bir Atatürk Orman Çiftliği kurulması sürecinde de Çankaya Belediyemiz ile irtibat halindeyiz ve ortak çalışmalara imza atıyoruz. Atatürk’ün mirasına uygun olarak kullanmak için yapılan 3 ihaleye katıldık ve kazandık. O alanlarda bir taraftan çiftçilerimize silajlık mısır üretimi yapıyoruz ve bunları çiftçilerimize dağıtarak onların da üretimine destek oluyoruz. Bir yandan da yeşil alanlar oluşturuyoruz.

-2 adet yaşlılar lokali açarak, çınarlarımıza hem eğlenebilecekleri hem de birlikte sosyalleşebilecekleri bir alan yarattık. Alzheimer Merkezi ve engelli çocuklarımızı ağırladığımız 2 adet Mola Evi’ni açtık. Böylece ailelerinin de kendilerine vakit ayırmalarını sağladık. Ayrıca hem çocuklarımızın hem de Azheimer Merkezi’ne gelen vatandaşlarımızın sosyalleşmelerine destek olduk. Engelsiz Gündüz Çocuk Bakımevi’ni açtık.

-Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak şu anda 37 bin çalışanımız var. Belediye olarak hem açık vermemek için hem de israfın önüne geçebilmek için çeşitli tasarruf politikaları uyguluyoruz. Mevcut ekonomik koşullardan dolayı gelirlerimiz artmış gibi görünse de giderlerimiz daha fazla arttı. Biz halkın vergileriyle yaptığımız bütçemizi harcarken, halkın tek bir kuruşunu heba etmeden harcamaya çalışıyoruz. Ankaralıların parasını, hayali projelere değil, Ankaralıların önceliklerine ve ihtiyaçlarına göre harcamaya çalışıyoruz.

HAYREDDİN TURAN

Mansur Yavaş… Türkiye’nin başkenti Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı… Yaptığı çalışmalar ve icraatları ile bazı kesimlerin takdirini kazanıyor, bazı kesimlerin ise tepkilerini üzerine çekiyor… Kırsal kalkınmaya önem veren Yavaş, Ankara’nın çeperindeki tarım alanlarını üretime kazandırmak için çiftçilere lojistik destek veriyor, çiftçileri ayakta tutmaya çalışıyor… Metro çalışmaları konusunda ise oldukça yetersiz bir tablo söz konusu… Yavaş, bundan sonraki süreçte metro çalışmalarına ağırlık vereceğini belirtiyor…

Yavaş’ın en önemli uygulamalarının başında şeffaf belediyecilik sistemi geliyor… İhaleleri, kamuoyunun gözleri önünde canlı olarak yayınlıyor… Bugüne kadar 3 bin 300 ihaleyi canlı yayınladı. Bu uygulama, halkın takdirini kazandı. Sosyal belediyecilik de Yavaş’ın en çok verdiği hizmetlerin başında geliyor… Mansur Yavaş bu durumu şu sözlerle dile getiriyor: “Sosyal yardım belediyeciliğini değil sosyal belediyeciliği ön plana çıkardık”

Şeffaf yönetimi ve sosyal belediyecilik konusundaki çalışmaları ile dikkat çeken Mansur Yavaş, Turcomoney Jürisi tarafından “yılın Yerel Yöneticisi Ödülü”ne layık görüldü….

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, Turcomoney’nin sorularını yanıtladı…

-Sayın Mansur, 2019 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı koltuğuna oturdunuz. Göreve başladığında nasıl bir Ankara vardı, şimdi karşımızda nasıl bir Ankara var? Bu süre içinde neler yaptınız? Ne kadarlık yatırım yaptınız? Hangi projelere imza attınız? Bu projelerden hangisi/hangileri tamamlanarak hizmete girdi?

YAVAŞ – Biz Ankara’da göreve başlamadan şeffaf, katılımcı ve hesap verebilir bir yönetim anlayışıyla kenti yöneteceğimizi söylemiştik. Öncelikli olarak adımlarımızı bunları yerine getirecek şekilde attık. Ankara Kent Konseyi’ni daha aktif bir hâle getirdik, bin 800 bileşeni ile Türkiye’nin en kapsamlı Kent Konseyi’ni kurduk. İhalelerimizi canlı yayınlamaya başladık. Bugüne kadar 3 bin 300 ihaleyi canlı yayınladık, yayınlamaya devam ediyoruz. Projelerimizi Ankara halkının acil ihtiyaçları üzerine yoğunlaştırdık ve bu projelerin maliyetlerini hazırladığımız maliyetlerle vatandaşlarımıza duyurduk. 30 yıldır su hasreti çeken Polatlı’nın bu hasretini sonlandıracak projeye başlattık. Gölbaşı’na, Akyurt’a sağlıklı içme suyu götürdük. Polatlı ile Elmadağ’a götürme çalışmalarımız devam ediyor. Kente 40 yeni yeşil alan kazandırdık. Kazaların çok olduğu bölgelerde insanlarının can güvenliğini ön planda tutarak 17 tane köprü ve köprülü kavşağı hizmete açtık. Alzheimer Merkezi, Mola Evleri, Engelsiz Gündüz Çocuk Bakım Evi, Bağımlılıkla Mücadele Merkezi, Çocuk Etkinlik Merkezleri, Kuzey Yıldızı, Dikmen ve Ansera Teknoloji Merkezleri kazandırdık. Kentte Büyükşehir Belediyesine ait hiç kreş ya da çocuk etkinlik merkezi yoktu. Bizim dönemimizde bu sayı 17’ye ulaştı.

Ulaşım konusunda da bazı çalışmalarımız devam ediyor. 4 adet metro projemizin 3’ü için proje çizim ihalesi gerçekleştirdik. 1’inin ise proje ihalesi bitti, yatırım programına alınmasıyla çalışmalara başlayacağız. Bisiklet yolları yapıyoruz. Ayrıca, bu kente en son otobüs 2013 yılında alınmıştı. Biz 394 adet otobüsü filomuza kattık. Üstelik katılımcı yönetim anlayışımız doğrultusunda otobüslerin rengine ve tasarımından koltuk döşemelerinin tasarımına kadar birçok konuya Ankaralılar karar verdi.

PANDEMİ DÖNEMİNDE 6 MİLYON ANKARALI, ÇOK BÜYÜK BİR İYİLİK HAREKİTİNE İMZA ATTI

-2019 yılının sonunda başlayan ve yaklaşık 2 yıl devam eden Covid-19 salgını ve ekonomi krizi tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de derinden etkiledi. Bu sürede fabrikalar, işletmeler faaliyetini durdurdu, işsizlik arttı, fiyatlar arttı, halk çok sıkıntılı bir süreç yaşadı. Bu dönemde yaptığınız çalışmalarla ilgili neler söyleyeceksiniz?

YAVAŞ – Pandemi süreci herkes için çok zorlu bir süreçti. Tam olarak bilgi sahibi olunamayan bir hastalık, kimleri etkiliyor, nasıl etkiliyor… Öyle ki herkesi evine kapattı… Kimse işini yapamadı… Hemşehrimlerimizin zor zamanlarında yalnız olmadıklarını göstermemiz gerekiyordu. Bir dayanışma kampanyası başlattık. Su faturaları ödendi, nakdi destekte bulunuldu, gıda desteklerinde bulunuldu. Veresiye defterlerinin kapatılması için çağrı yaptık, Ankara’dan tüm Türkiye’ye yayıldı. 6 milyon Ankaralı, çok büyük bir iyilik hareketine imza attı. ASKİ Genel Müdürlüğümüz su faturalarını erteledi. Kiracılarımızın kiralarını erteledik. Esnafa nakdi destekte bulunarak bir can suyu olduk. Evlerinden çıkamayan vatandaşlarımıza ve korona olan hemşehrilerimize sıcak yemek ulaştırdık.  Başkentlilerin alışveriş ihtiyaçları için motosiklet federasyonu ile çalıştık. Desteklerimizi, iş yapamayan nakliyeciler ve okul servisleri aracılığıyla dağıttık. Yine aynı dönemde iş yapamayan terzileri belediyemizde maske üretimi amaçlı istihdam ettik. Pandemi sürecinde tüm dünyaya örnek olan bir dayanışmayı 6 milyon Ankaralı ile birlikte gerçekleştirdik.

SOSYAL BELEDİYECİLİĞİ ÖN PLANA ÇIKARDIK

-Vatandaşlara yaptığınız sosyal yardımlarla ilgili bilgi verir misiniz? Bugüne kadar yaptığınız sosyal yardımların miktarı ne kadardır?

YAVAŞ – Sosyal yardımları artırarak devam ettik. Sosyal yardım belediyeciliğini değil sosyal belediyeciliği ön plana çıkardık. Başkent Kart sistemini getirerek insanların evlerinin önüne atılan gıda kolisi sistemini kaldırdık. Vatandaşlarımızın sadece gıda kolisi içinden çıkan ürünlerle yardım almalarının önüne geçtik. Başkent Kart üzerinden yaptığımız ödemelerle hem alan elin veren eli görmediği bir sistem kurduk hem de vatandaşlarımızın gerçek ihtiyaçlarını almalarını sağladık. Böylece tek bir yerden alınan gıdaların tek bir tüccarı zengin etmesinin önüne geçerken, destek ekonomisinin bütün esnafa yayılmasını sağladık. Mesela; çocuklarımız protein alabilsinler diye aylık olarak et desteğinde bulunuyoruz. Geçtiğimiz kış sosyal yardım alan ailelerimize doğal gaz yardımında bulunduk. Bunu ilk kez biz yaptık.

Çocuklarımızın eğitimlerine destek olmak amacıyla okullar açılmadan önce kırtasiye ödemeleri yaptık. İmkânı olmayan öğrencilerimizin sınav ücretlerini ödedik. 918 köye, park ve meydanlarımıza internet getirdik. Online eğitimlerin olduğu dönemde çocuklarımız eğitimlerinden geri kalmadı. Çocuklarımıza karne hediyesi de vererek, onların aileleriyle mutlu olacağı bir Ankara kurduk.

ÇINARLARIMIZA EĞLENEBİLECEKLERİ VE SOSYALLAŞEBİLECEKLERİ BİR ALAN YARATTIK

-Yaşlılar ve engelli vatandaşlarla ilgili yaptığınız ve yapacağınız çalışmalar konusunda neler söyleyeceksiniz?

YAVAŞ – 2 adet yaşlılar lokali açarak, çınarlarımıza hem eğlenebilecekleri hem de birlikte sosyalleşebilecekleri bir alan yarattık. Alzheimer Merkezi ve engelli çocuklarımızı ağırladığımız 2 adet Mola Evi’ni açtık. Böylece ailelerinin de kendilerine vakit ayırmalarını sağladık. Ayrıca hem çocuklarımızın hem de Azheimer Merkezi’ne gelen vatandaşlarımızın sosyalleşmelerine destek olduk. Engelsiz Gündüz Çocuk Bakımevi’ni açtık. Görme, işitme ve ortopedik yönden gereksinimli ile normal gelişim gösteren çocuklarımızın burada birlikte eğitim almalarını sağladık. Engelli çocuklarımızın sosyal hayata kazandırılması, toplumda farkındalık oluşturulması ve yaşıtları gibi eşit şartlarda oyun oynayabilmesini amaçlıyoruz. Tekerlekli Sandalye ve Bakım Onarım Atölyesi’ni açtık. Burada engelli vatandaşların akülü sandalyelerine ücretsiz akü, teker, fren, gövde bakımı, yağ kontrolü ve motor beyin temizliğini ücretsiz olarak yapıyoruz. Yaşlılar Bilgi Erişim Merkezi’mizle, 65 yaş üstü vatandaşlarımızın bilgisayar, müzik, akıllı telefon kullanımı ve İngilizce gibi eğitimler alırken, düzenlenen kültür sanat etkinlikleriyle eğlenceli anlar yaşamalarını sağlıyoruz.

KIRSAL KALKINMAYI VE ÜRETİMİ TEŞVİK EDİYORUZ

-Pandemi krizi bir kez daha gösterdi ki tarım olmadan, gıda olmadan, üretim olmadan hayat olmuyor. Üreticileri, çiftçileri desteklemek, tarımsal üretimi arttırmak için hangi çalışmaları yaptınız?

YAVAŞ – Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak kırsal kalkınmayı, üretimi ve sanayiyi teşvik edecek projelere imza atmaya çalıştık. Çiftçilerimiz en iyi bildikleri işten vazgeçmesinler istedik. Türkiye’de ilk kez ve sadece bizim uyguladığımız KIRBİS yani Kırsal Bilgi Sistemi’ni kurduk. Kırsal anlamda Türkiye’nin en kapsamlı desteklerini sağlıyoruz. Toprak analizinden tohum verimine kadar birçok konuyu teknoloji ile harmanlayarak çözüm odaklı çalışıyoruz. Ankara’da ÇKS’ye kayıtlı 45 bin çiftçinin 33 binine yani yüzde 73’üne doğrudan destek verdik. Türkiye’nin en kapsamlı mazot, tohum ve gübre desteklerini yaptık. Başkent Çiftçi Kartı sistemine geçtik. Suni tohumlama yaptık. Nohut, kırmızı mercimek, buğday ve arpa tohumu dağıtarak üreticimize destek oldu. Sözleşmeli üreticilik modelini hayata geçirdik. Hayvancılık alanında da desteklerde bulunduk. Manda, teke dağıtımı yaptık. Yem bitkisi tohumu verdik. Yetiştirdiğimiz mısır silajlarını kadın üreticilerimize ücretsiz dağıttık. Başkent Marketler aracılığıyla zaman zaman bu ürünleri satın alarak hem halkımızın daha ucuza ulaşmasını sağladık hem de çiftçilerimizin kazanmasını sağladık. “Ankaralı üreticiyi zengin etme” sözümüzün arkasında duruyoruz. Kırsal kalkınma desteklerimize elimizden geldiğince devam edeceğiz. Ankara ekonomisinin kalkınması ve dışa bağımlılığın ortadan kalkması için çalışmaları sürdürüyoruz.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİ SAĞLAMAK İÇİN BİRÇOK PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK

-Gençlerle, üniversite öğrencileri ile ilgili yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

YAVAŞ – Ülkemizin geleceği olan gençlerimizi bir an bile unutmadık. Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için birçok projeyi hayata geçirdik. İnternetin artık bir zorunluluk olduğu düşüncesiyle meydanlarımızda ve parklarımızda ücretsiz Wi-Fi noktaları kurduk. Otobüslerimizde, hatta otobüs duraklarımızda bile internet var.

Pandeminin ardından üniversite öğrencilerinin barınma sorunu ortaya çıktı. KYK yurtları yetersiz kaldı, kiralar çok arttı. “Üniversite Ankara’da okunur” çağrısında bulunduğumuz öğrencilerimizi yalnız bırakmak istemedik. Onlar için geçici barınma evleri kurduk. Mamak Araplar Mahallesi’nde bulunan konutlarımızı, öğrencilerimizin kalabileceği bir tesise dönüştürdük. Tüm imkânlarımızı seferber ettik. Bu yıl gençlerimiz için 2 geçici barınma merkezi daha hizmet vermeye başladı. Buradaki öğrencilerimizin tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Çamaşır yıkama hizmetinden günlük sıcak yemek ikramına kadar pek çok destekte bulunuyoruz. Sabah erken saatlerde kampüslerinin önünde onları sıcak çorba ile karşılıyoruz. Öğrenci evlerine suyu indirimli veriyoruz. Öğrencilerimiz aylık 90 TL ödeyerek 225 binişlik abonman sisteminden faydalanabiliyorlar. Ayrıca, kentimizde yaşayan gençlerimizin sorunlarını ve taleplerini dinlemeye de özen gösteriyoruz. Zaman zaman bir araya gelerek, öğrenci ve genç dostu bir kent için görüşlerine başvuruyoruz.

PORTAŞ ARACILIĞIYLA 900 KONUTU BİTİRİYORUZ

-Toplu konut konusunda İstanbul’un KİPTAŞ’ı var. Ankara’nın KİPTAŞ benzeri bir yapılaşması olacak mı?

YAVAŞ – Ankara’da da belediye şirketimiz PORTAŞ aracılığıyla Mamak’ta 15 yıldır kentsel dönüşüm mağduriyeti yaşayan vatandaşların konutlarının yapımına başlandı. İlk etapta şu anda 900 konutumuzu bitiriyoruz daha sonra bunu 4 bin 500’e tamamlayacağız. Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’ni etaplar halinde yapacağız. Aynı zamanda bu şirketimiz isteyen herkesin faydalanabileceği konutlar da üretiyor. Eskişehir Yolu Ballıkuyumcu mevkinde “Parlamenterler Golf Life Projesi” kapsamında, 300 konut ve 20 villanın inşası sürüyor.

 ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ’NE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ

-Atatürk Orman Çiftliği’nin önemli bir bölümü çeşitli nedenlerle yapılaşmaya açıldı. Çankaya Belediyesi’nin 750 dönümlük yeni bir Atatürk Çiftliği’nin kuracağı haberleri kamuoyuna yansıdı. Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmanın neresinde? Yeşil alanların, ormanların, yeni Atatürk Orman Çiftlikleri’nin oluşturulması yönünde hangi çalışmaları yaptınız, yapıyorsunuz?

YAVAŞ – Atatürk Orman Çiftliği’nde bundan önce zorunluluğumuz olmamasına rağmen, Atatürk’ün mirası olarak baktığımız için ve oraları Atatürk’ün mirasına uygun olarak kullanmak için yapılan 3 ihaleye katıldık ve kazandık. O alanlarda bir taraftan çiftçilerimize silajlık mısır üretimi yapıyoruz ve bunları çiftçilerimize dağıtarak onların da üretimine destek oluyoruz. Bir yandan da yeşil alanlar oluşturuyoruz. En son Gazi Park’ı Ankaralıların hizmetine açtık. Atatürk Orman Çiftliği’nde Atatürk Çocukları Parkı’nın yapımına da devam ediyoruz. Kentimizin en önemli tarihi miraslarından birisi olan Atatürk Orman Çiftliği’ne sahip çıkmaya devam edeceğiz. Yeni bir Atatürk Orman Çiftliği kurulması sürecinde de Çankaya Belediyemiz ile irtibat halindeyiz ve ortak çalışmalara imza atıyoruz.

-Yapımı için yaklaşık 800 milyon dolar harcanan, ancak beklentileri karşılamayan ve atıl kalan Ankapark ile ilgili son durum nedir? Bu alanı nasıl değerlendireceksiniz?

YAVAŞ – Ankapark ile ilgili devam eden bir süreç var. 3,5 yıl süren bir hukuk mücadelesi var. Bize devredilmediği bu süreçte içeride oluşan bir kamu zararı var. Bu zararın boyutu konusunda denetimlerimiz, araştırmalarımız, kısacası çalışmalarımız devam ediyor. Bu arada vatandaşlarımıza fikirlerini sorduk, onların Ankapark alanının nasıl değerlendirilmesini istedikleri bizim için çok önemli. Oluşan zarar tam olarak ortaya çıktığında, halkımıza soracağız ve parkın geleceğine hep birlikte karar vereceğiz.

33,4 KİLOMETRELİK HAT İÇİN SÜRECİ BAŞLATIYORUZ

-Ankara’da siz göreve geldikten sonraki süreçte kaç kilometrelik metro hattı gerçekleştirildi? Hedefinizde ne kadarlık bir metro yapımı var?

YAVAŞ – Göreve geldiğimizde Ankara’da yarıda kalan bir metro projesini bırakın projesi çizilmiş tek bir hat yoktu. Dikimevi-Natoyolu hattının proje çizimini tamamlandık. Bakanlık onayı yeni geldi ve hemen yatırım programı onayına başvurduk. Cumhurbaşkanlığı tarafından yatırım programına alınmasının ardından hemen çalışmalarımıza başlayacağız. Çayyolu Metrosu’nın Koru-Yaşamkent ve Koru-Bağlıca uzatma hatları, Keçiören Metrosu’nun Şehitler-Forum uzatma hattı ve Kızılay-Dikmen hattı ile Kuğulupark-Atakule-Turan Güneş arasında fenüküler hattı yapılması içinse proje ihalesi tamamlandı. Toplamda 33,4 kilometrelik hat için süreci işletiyoruz.

 

-Geçmiş yıllarda belediyelerin tanzim satış mağazaları vardı. Tüketim kooperatiflerine ait mağazalar vardı. Pandemi sürecinde kooperatiflerin önemi bir kez daha anlaşıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak bu yönde çalışmalarınız var mı?

YAVAŞ – Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Başkent Marketleri faaliyete geçirdik. Şu anda 6 şube ve 3 büfe olarak hizmet veriyoruz. Burada 20’si Ankara 21’i diğer illerden olmak üzere 40 kadın kooperatifleri ve yerli birliklerden alınan ürünler halkla buluşuyor.  Başkent Marketler sayesinde yerli üreticilerimize 200 milyon TL’den fazla katkı sağladık.

BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE METRO ÇALIŞMALARINA BAŞLAMAYI HEDEFLİYORUZ

-Göreve başlarken hedeflediğiniz ama hayata geçiremediğiniz projeler hangileri? Görev sürenizin sonuna kadar tamamlamayı planladığınız projeler konusunda bilgi verir misiniz?

YAVAŞ – Bundan sonraki süreçte metro çalışmalarına başlamayı hedefliyoruz. 2023 yılında tamamlayacağımız yeşil alanlarımızla birlikte Ankara’da 25 yılda yapılan yeşil alan miktarını geçeceğimizi düşünüyoruz. Ankara Kalesi’nde gerçekleştirdiğimiz sokak sağlıklaştırma çalışmalarını, Roma Tiyatrosu’nun restorasyonunu bitirmeyi planlıyoruz. Bisiklet yollarını artırmak ve 25 yıl yapılmayan acil altyapı yatırımlarını tamamlamak en büyük önceliğimiz. Ankara’nın şehir sellerine karşı hazır hale gelmiş bir kent olmasını hedefliyoruz. Ulus-Kızılay hattını barındıran Atatürk Bulvarı’nda da çalışmalarımıza kısa sürede başlayacağız.

 

ANKARALILARIN PARASINI HAYALİ PROJELERE DEĞİL, ANKARALILARIN İHTİYAÇLARINA GÖRE HARCIYORUZ

-Sizin döneminizde kaç kişi işe alındı? Toplam çalışan sayısı ne kadardır? Ankara’nın gelirleri ve giderleri konusunda bilgi verir misiniz? Belediye olarak açık vermemek için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

YAVAŞ – Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak şu anda 37 bin çalışanımız var. Belediye olarak hem açık vermemek için hem de israfın önüne geçebilmek için çeşitli tasarruf politikaları uyguluyoruz. Tüm ihalelerimizi canlı yayınlıyoruz. Bugüne kadar 3 bin 300 ihaleyi canlı yayınladık. Böylece hem ihalelere olan güven hem katılımcı sayısı hem de kırım oranları arttı. Belediyemiz de bu sayede tasarruf sağlamış oluyor. Buradan elde edilen tasarrufla halkımızın ucuz ulaşım ve ucuz suya erişimi noktasında şartlarımızı zorluyoruz.

Mevcut ekonomik koşullardan dolayı gelirlerimiz artmış gibi görünse de giderlerimiz daha fazla arttı. Eski dönemlerdeki rahat bütçelere sahip olmadığımızın da farkındayız. Projelerimizi hayata geçirirken unutmadığımız tek bir şey var. Biz halkın vergileriyle yaptığımız bütçemizi harcarken, halkın tek bir kuruşunu heba etmeden harcamaya çalışıyoruz. Ankaralıların parasını, hayali projelere değil, Ankaralıların önceliklerine ve ihtiyaçlarına göre harcamaya çalışıyoruz.

 

-Dünyanın önemli başkentleri, milyonlarca turisti çekiyor. Ülke, milyarlarca dolarlık döviz geliri elde ediyor. Ankara’nın da dünyanın her noktasından turistin gelmesi için projeniz/projeleriniz var mı?

YAVAŞ – Anıtkabir’e gelen turistlerimiz için konaklama ve bilgilendirme programları hazırlıyoruz. Ankara’nın termal turizm potansiyelinin farkındayız ve bu potansiyelin kullanılabilmesi için turizm işletmecileriyle sık sık toplantılar yapıyoruz. Tarihi İpek Yolu’nu canlandırmak için bir belgesel hazırladık. Çekimlerimizi tamamladık ve bunu yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Beypazarı’nda gerçekleştirdiğimiz kendi kültürümüzü yansıtacak şekilde turizme açılma hedefini tüm Ankara’ya yaymayı istiyoruz. Ankara Kale’mizde, Roma Tiyatrosu’nda ve Arkeopark bölgesinde çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca,  Ankara’nın turistik değerlerini önce Ankaralılara tanıtmak için düzenlediğimiz Kent Gezileri’miz var.

 

-Turcomoney Jürisi tarafından “Yılın Yerel Yöneticisi” Ödülü’ne layık görüldünüz. Bu konudaki duygularınızı ve düşüncelerinizi rica ediyoruz…

YAVAŞ – Türkiye’nin alanında köklü dergilerinden biri olan Turcomoney jürisi tarafından yılın yerel yöneticisi ödülüne layık görüldüğüm için teşekkür ediyorum. Turcomoney yazı işleri kadrosuna, tüm çalışanlarına ve okurlarına en içten sevgi ve saygılarımla…

PORTRE

MANSUR YAVAŞ

AVUKATLIKTAN ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANLIĞI’NA…

Mansur Yavaş, 23 Mayıs 1955’te Ankara, Beypazarı’nda doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Beypazarı’nda tamamlayan Yavaş, 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 13 yıl Beypazarı’nda serbest avukat olarak çalıştı. Siyasete ilgisi gençlik yıllarında başladı. 1989-1994 yılları arasında Beypazarı Belediyesi Meclis üyesi olarak görev yaptı.  1999 yılında Beypazarı Belediye Başkanlığı koltuğuna oturdu. Bu görevi 2009 yılına kadar, yani iki dönem sürdü.

Mansur Yavaş, Beypazarı ilçesinin yaşam standartlarında, turizminde, sosyal hayatında ve altyapı hizmetlerinde yaptığı çalışmalarla birlikte kırsal üretime de büyük önem verdi. Beypazarı’nın uluslararası festivallere katılmasını sağlarken, bina restorasyonlarındaki girişimleri ile ilçenin konaklama kapasitesini arttırdı. Yöresel lezzetlerin tanıtımıyla Beypazarı ve başkent turizmi açısından önemli bir değer haline geldi.

Tarihi Beypazarı köşklerinin restorasyonu ve binlerce yıllık Beypazarı tarihini koruma çalışmalarıyla Türk Dil Kurumu tarafından Türkçeyi koruma onuruna verilen “2001 Yılının En İyi Yerel Yöneticisi”, doğa savaşçılarının “Çevre Ödülü” gibi ödüller aldı. 24 Eylül 2004 tarihinde Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) tarafından “Yılın Belediye Başkanı” seçildi.

2009, 2014, 2019 yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na aday oldu ve 2019 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Belediye Başkanı seçildi. Göreve başladıktan sonra, yönetimde; Türkiye’de “Şeffaf Belediyecilik” modelini oluşturdu. Bunun için belediye meclisi toplantılarını ve ihaleleri canlı yayınlatmaya başladı, hatta kar küreme araçlarına dahi kameralar yerleştirilmesini sağlayarak plaka takip sistemi kurdurdu.

“Beypazarı Modeli”nin mimarı olarak da tanınan Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Sosyal Belediyecilik” anlayışını ortaya koydu. Üniversiteler, hastaneler, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının desteğini toplayarak Ankara’da bir dayanışma ağı oluşturdu. Özellikle dar gelirli ailelere yönelik sosyal yardım, eşit eğitim hakkı, üretimin arttırılması, teknoloji desteği sağlanması konularındaki projelere büyük önem veren Yavaş, koronavirüs salgını sırasında birçok proje ve uygulamaya da öncü oldu. Yavaş, bu çalışmalarıyla birçok kuruluş tarafından ödüle layık görüldü. Uluslararası Şeffaflık Derneği tarafından uluslararası statüde “9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü” kapsamında “2020 Şeffaflık Ödülü”  ve İngiltere merkezli Belediye Başkanları Vakfı (The City Mayor Foundation) tarafından 2021 Dünya Belediye Başkanı Başkent Ödülü, bu ödüller arasında yer alıyor.

Mansur Yavaş, şeffaf yönetimi ve sosyal belediyecilik alanında yaptığı çalışmalarla Turcomoney Jürisi tarafından “Yılın Yerel Yöneticisi Ödülü”ne layık görüldü.

Uzun süre serbest avukatlık yapan Mansur Yavaş, evli ve iki çocuk babasıdır.

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası