TBMM (AA) – Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Müdürü Yener Yıldırım, AOÇ'nin uyguladığı stratejilerle üretim ve ihracatta ilerleme kaydettiğini belirterek, "2025'te 1,1 milyar lira bütçe planlanmış ve 317 milyon lira kar tahmin edilmektedir. Bu yılın ilk çeyreğinde faaliyet karımız ise 52 milyon lira olarak gerçekleşmiştir." dedi.
AOÇ'nin 2021 ve 2022 bilançoları, TBMM KİT Komisyonunda görüşüldü.
Yıldırım, toplantıdaki sunumunda, AOÇ'nin 100 yıldır tarım ve gıdanın referans noktası olduğunu ve son 42 yıldır kurum arazilerinin satışı veya mülkiyetinin devriyle ilgili herhangi bir kanun çıkarılmadığından 33 bin 110 dekarlık arazi varlığında değişiklik olmadığını ifade etti.
AOÇ'nin kuruluşundan bu yana ağaçlandırma çalışmalarına büyük önem verdiğine dikkati çeken Yıldırım, arazisinin yüzde 67'sine tekabül eden 22 bin 200 dekarını park, orman ve rekreasyon alanına dönüştürerek Ankaralılara doğal yaşam alanları sunulduğunu söyledi.
Yıldırım, bitkisel üretim faaliyetleri kapsamında dış mekan süs bitkileri, meyve fidanı ve tıbbi aromatik bitkilerden olan lavanta gibi ürünler üretilerek piyasaya sunulduğunu aktardı.
Atatürk'ün öngörüsüyle inşa edilen kültürel mirasa konu yapıların titizlikle restore edilerek yeniden hayat bulmasının sağlandığını belirten Yıldırım, "AOÇ, 100. yılında bu kültürel mirasını ileriye taşımak için özel bir adım daha attı. Tarihi Hamam Binasını, 'Kitap/Kahve' bakış açısıyla restore ederek yepyeni bir kimlik kazandırdı. Bu alan ders çalışmak isteyen gençlerin, sakin bir ortam arayan, sanat ve tarihle iç içe vakit geçirmek isteyen herkesin buluşma noktası olacaktır. Bu özel alan, 100. yıla yakışır şekilde kapılarını açmak için gün sayıyor." diye konuştu.
– "32 milyon liralık yerel ve doğal ürün tüketiciyle buluşturuldu"
Yıldırım, AOÇ'nin, Atatürk'ün "hiylesiz ve nefis gıda maddeleri temin eylemek" ilkesinden hareketle, sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimi, temel bir sorumluluk olarak kabul ettiğini dile getirdi.
Bu kapsamda Türkiye genelinde doğal üretim yapan çiftçiler, kooperatifler ve birliklerden temin edilen hammaddelerin, Kurum bünyesindeki üretim tesislerinde işlenerek halkın tüketimine sunulduğunu aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:
"Günlük 80 ton kapasiteli süt fabrikamızda pastörize süt, yoğurt, kefir, tereyağı, dondurma, peynir gibi üretimler gerçekleştirilmektedir. 600 ton kapasiteli bal fabrikamızda bal dolumu yapılmakta ve yılda 2 milyon litre kapasiteli meyve suyu fabrikamızda çeşitli meyve suları üretilerek piyasaya arz edilmektedir. 2024'te AOÇ'de 6,5 milyon litre çiğ süt, 205 bin kilogram bal alımı gerçekleştirilmiş, karşılığında, kooperatif ve birliklere toplam 133 milyon lira ödenmiştir. Türkiye genelinde başta kadın kooperatifleri olmak üzere, 16 ilde üretim yapan 23 üretici, kooperatif ve birliklerle doğrudan işbirliği kurulmuş, yaklaşık 32 milyon liralık yerel ve doğal ürünler, AOÇ Satış Mağazalarında tüketiciyle buluşturulmuştur."
Yıldırım, ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla halihazırda 5 olan satış mağazası sayısının artırılması için projelendirme süreçlerinin başarıyla tamamlandığını belirterek, e-ticaret altyapılarının güçlendirilmesi ve geliştirilmesinin de planlandığını bildirdi.
– "Tüm illerde güçlü şekilde yer alacağız"
AOÇ ürünlerinin 25 ilde halkla buluştuğunun altını çizen Yıldırım, "Çok yakında Türkiye'nin tüm illerinde daha güçlü şekilde yer alacağız. Geçmişte satış noktası sayısı 1200 iken, 2024'te bu sayı 9 bin 600'e çıkarılmış, önümüzdeki yıllarda bu rakamların katlanarak artması amacıyla gerekli planlamalar yapılmıştır." bilgisini paylaştı.
Yıldırım, kapsamlı bir markalaşma stratejisini de hayata geçirdiklerini vurgulayarak, böylece ürün çeşitliliği ve üretim miktarını önemli ölçüde artırdıklarını anlattı.
Attıkları adımlar sayesinde uluslararası pazarda da güçlü varlık göstermeye başladıklarını vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti.
"AOÇ, bu stratejileriyle Almanya, Belçika, Hollanda gibi ülkelere ihracat yapmış, Azerbaycan ve KKTC'ye bayilik yöntemiyle ürün göndermektedir. 2025'te markanın yurt dışında bilinirliğini artırmayı ve ihracat hacmini genişletmeyi planlıyoruz. Geçen yıl enflasyon düzeltmesinin AOÇ dönem karı üzerindeki etkisi negatif yönde 130 milyon lira olmuştur. Enflasyonsuz dönem karı ise 95 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. Enflasyon düzeltmesi sonucunda faaliyet dönemi 35 milyon lira zararla kapanmıştır. 2025'te 1.1 milyar lira bütçe planlanmış ve 317 milyon lira kar tahmin edilmektedir. Bu yılın ilk çeyreğinde faaliyet karımız ise 52 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. Kurumumuz, personel giderleri dahil tüm yatırım ve cari harcamalarını kendi öz kaynakları ile karşılamakta, Bakanlıktan veya hazineden herhangi bir ödenek almamaktadır."
Görüşmelerin ardından, AOÇ'nin 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin bilançoları ibra edildi.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.