Son Haberler

TL’deki negatif ayrışma trendi sürüyor

Gelecek haftaki PPK ve Fitch kararı öncesi, TCMB’nin likidite adımlarıyla yavaşlayan ancak tam olarak ortadan kalkmayan TL’nin gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışma trendi devam ediyor.

TCMB “örtülü faiz” adımları olarak da anılan likidite sıkılaştırmasına devam ederken, bu adımlar TL’deki gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışma trendini yavaşlatsa da tam olarak durdurmadı. Dün akşam 3.83’ün üzerinde işlem gören dolar/TL gelişmekte olan ülke para birimlerinde Yellen’in açıklamalarının da desteğiyle yaşanan iyimserliğe paralel güne düşüşle başladı. Kurda bu sabah ilk işlemler 3.8211/3.8250 seviyesinden gerçekleşiyor. Dün akşam saatlerinde 3.95 civarında olan sepet bazında TL bu sabah 3.9500/3.9546, 4.07 civarındaki euro/TL ise 4.0788/4.0838 seviyesinde. Bankacılar dün TL’de negatif ayrışma için belirli bir haber ya da gelişme olmadığını, negatif ayrışmayı mevcut gelişmelerin oluşturmaya devam ettiğini söylediler.

20 günde yüzde 8 kayıp

TL yılbaşından bu yana dolar karşısındaki yüzde 8’in üzerinde değer kaybederken gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösteren para birimi olmayı sürdürüyor. Aynı dönemde dolar karşısında sadece peso değer kaybı yaşarken, gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde değer kazancı trendi hakim. Piyasalar TL’nin reel ve nominal getirisinin mevcut jeopolitik siyasi gelişmelere nazaran düşük kaldığını savunurken siyasiler ise yüksek faizin Türkiye ekonomisini zedeleyeceğini belirtiyor.

TCMB’nin adımları devam ediyor

TCMB bu gelişmeler üzerine haftalık repo ihalesinden fonlamayı tamamen bırakırken, üst banttan fonlamayı da sınırlamasıyla birlikte ortalama fonlama maliyetini yüzde 9’un üzerine taşıdı. Bankacıların yaptığı hesaplamalara göre fonlama maliyeti dün sınırlı bir yükselişle yüzde 9.08 civarında şekillendi. Reuters’da dün yer alan bir analizde de belirtildiği üzere son dönemde TCMB tarafından kullanılan likidite adımlarının ancak geçici olabileceğini belirten bankacılar bu kapsamda 24 Ocak’taki faiz kararının önemine dikkat çekiyorlar. Para otoritesi olma sıfatı ve finansal istikrarı sağlama yükümlülükleri nedeniyle bankalar için nihai kredi mercii olan TCMB’nin bu mercii kapsamındaki fonlama mekanizmalarını günlük faaliyetlere para politikası aracı olarak konu etmesi orta uzun vadede reel sektörün ve bankaların nakit akış sistemi ve TCMB’nin kredibilitesi açısından sürdürülebilir görülmüyor. Analistler TCMB’nin haftaya PPK toplantısında attığı likidite adımlarını kalıcı hale getirmek adına standart faiz araçlarında herhangi bir değişikliğe gitmemesi halinde bugüne kadar atılan adımların kıymetinin azalacağını piyasanın bankanın araç bağımsızlığı sorgulanmaya başlayabileceğini öngörüyorlar.

Gelişmekte olan ülkelere Yellen desteği

Küresel piyasalarda, tahminleri aşan dördüncü çeyrek Çin büyüme verisi ve Fed Başkanı Janet Yellen’in beklendiği kadar para politikasında sıkılaştırma yanlısı olmayan açıklamalarına rağmen ABD başkanı seçilen Donald Trump’ın göreve başlaması öncesinde temkinli bir hava hakim. Trump göreve bugün başlayacak. Yellen’in bugünkü açıklamalarında ABD para politikasında değişikliklerin kademeli yapılmasının ihtiyatlı olacağını belirterek, beklentilere kıyasla nispeten para politikasında daha az sıkılaştırma yanlısı ifadeler kullanması doların değer kaybetmesine yol açtı. Kuru baskılayan lokal unsurlar arasında TCMB’nin siyasi endişelerle TL’nin sert değer kayıplarına karşın faiz adımlarını yeterince kullanmaktan çekinebileceği endişesi, faiz adımlarının kullanılması halinde siyasilerle yaşanabilecek gerilim ihtimali, Türkiye’ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch’in 27 Ocak’taki değerlendirme tarihinin yaklaşması ile siyasi ve jeopolitik gelişmeler öne çıkıyor. TCMB’nin TL’nin getirisini “örtülü” de olsa yükselten geçmiş dönemdeki istisnai günlere de benzetilen adımlarıyla dolar/TL geçen hafta Perşembe gününden bu yana tarihi zirvesi olan 3.9417’nin altında işlem görmeyi sürdürüyor. Piyasalar 24 Ocak’taki TCMB faiz kararı ve 27 Ocak’taki Fitch kredi notu açıklamasına odaklanmış durumda.

Reuters

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası