Son Haberler

Türkiye’ye yabancı ilgili 3 yılın zirvesine çıktı

Küresel piyasalarda yaşanan risk iştahı Türkiye’ye de yansıdı. Yatırımcıların petroldeki yükselişe ek olarak, ABD Merkez Bankası Fed’in faizleri sık artırmayacağı beklentisi, yani piyasalarda likidite bolluğu olacağı umudu yatırımcıları hisse senedi ve tahvile sürükledi. Türkiye’de bu durumdan yararlanan ülkeler arasında yer aldı.

Uzmanlar, geçen hafta Türkiye’ye yabancı ilgisinin son 3 yılın en yüksek seviyesine çıktığını belirtti.

Azimut Portföy Yönetim Kurulu üyesi Murat Salar, son dönemde Türk Lirası cinsinden varlıklara olan ilginin arttığına işaret etti.

Salar, “Sadece hisse senetlerinde değil bono tarafında da hareket var. Enerji fiyatlarının düşmesi, TL cinsinden aktiflerin ucuzlamış olması ilgiyi artırıyor. Geçen hafta son 3 yılın en yüksek yabancı yatırımcı girişi yaşandı. Bu hem hisse senedi hem de bonolarda oldu” yorumunu yaptı.

ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Ocak – Şubat dönemi borçlanmanın yoğun olduğu bir takvime işaret ediyordu. Bu dönemde kur hareketi lira cinsi varlıklara olumlu olarak yansırken, bu hafta piyasalara oluşan risk pozitif durum da bu eğilimin korunmasını sağladı. Son dönemde ihaleler iyi geçti, bunun tahvil faizine de yansıdığını görmekteyiz. Gelişmekte olan ülkelere artan risk iştahıyla beraber fon akımları kısa dönemli artış gösterdi, gösterge tahvilin getirisinin yüzde 10,80’lere gerilemesi de bu risk pozitif durumu göstermekte. Bu dönemde Türk CDS’i de yeniden 300 baz puan altına geriledi. Hazine önümüzdeki 3 ayda 11,7 milyar TL borçlanmayı planlıyor. Martta 3,8 milyar lira, Nisan’da 2,5 milyar lira, mayısta 5,4 milyar lira iç borçlanmaya gidecek. Bu dönemde 7 ihale gerçekleştirilecek” değerlendirmesinde bulundu.

HAZİNE İHALELERİNE İLGİ YOĞUN OLDU

Hazine 10 yıl vadeli dolar cinsi Euro Bond ihracında 1.5 milyar dolar borçlanırken, nihai getiri yüzde 5 olarak belirlendi

Bankacılık kaynaklarının Reuters’a verdiği bilgiye göre ilk getiri beklentisi yüzde 5.05-5.10 olarak açıklanmıştı.

Bankacıların verdiği bilgiye göre ihraçta vade 9 Ekim 2026 olarak belirlenirken, ilgili borçlanma tutarının Hazine hesaplarına 9 Mart 2016 günü geçmesi öngörülüyor.

Bankacılar ihraçta toplam talebin 4 milyar doların da üzerinde olduğunu belirttiler.

Hazine’den bugün yapılan yazılı açıklamada, “Hazine Müsteşarlığı, 2016 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 2026 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek amacıyla bugün Bank of America Merrill Lynch, Citigroup ve Deutsche Bank‘a yetki vermiştir” denildi.

Hazine 2016 yılında geleneksel eurobond, Japon Yeni ve kira sertifikası ihraçları yoluyla uluslararası sermaye piyasalarından en fazla 4.5 milyar dolar karşılığında finansman sağlamayı öngörüyor.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası