Son Haberler

2023 yılında  piyasalarda neler bekleniyor?

– Borsa İstanbul, enflasyona karşı reel getiri arayışı içerisinde olan yerli yatırımcı açısından alternatifsiz konumunu sürdürerek Aralık ayında yeni zirveler test etmeye devam etti. Aralık ayı kapanışında önemli bir değişiklik olmaması durumunda BİST-100 endeksi, 2022 yılında TL bazında %190’a yaklaşan, dolar bazında ise %100’ü aşan ve yakın tarihinde görülmeyen bir getiri elde etmiş olacak.

-FED, Aralık toplantısında faizleri oy birliğiyle 50 baz puan artışla son 15 yılın en yüksek seviyesi olan %4,25-4,50 aralığına yükseltti. Son artışla birlikte FED, faizleri Mart ayından bu yana toplam 425 baz puan artırmış oldu. Kararla birlikte FED yetkililerinin faiz tahminlerini içeren noktasal grafik ve ekonomik projeksiyonları da yayımlandı. Buna göre 2023 yıl sonu politika faizi beklentisi %5,1, 2024 beklentisi ise %4,1 seviyesinde belirlendi.

-Rusya-Ukrayna Savaşı, en çok Euro Bölgesi’ni etkilerken, EURUSD paritesi, uzun bir süre 1 seviyesinin altında seyretti. Parite, Aralık ayına ise 1.04 seviyelerinden başladı. Yılın ikinci yarısında küresel merkez bankaları yüksek enflasyonla mücadele edebilmek için faiz artış politikalarına devam etti. Eylül ayına kadar FED’in, Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) daha şahin bir faiz politika izlemesi nedeniyle Eylül ayında 0.9535 seviyesi ile yılın en düşük seviyelerine indi.

-Son iki aydır yükseliş trendinde olan ons altın, Aralık ayında oldukça dalgalı bir seyir izledi. FED’in faiz artışlarında vites küçültmesine ilişkin beklentiler altın fiyatlarına destek sağladı. 1800 dolar üzerinde satışların arttığı ons altında, bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanırsa 1875 ve 1950 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. 1800 seviyesinin kırılması durumunda ise satışlar hızlanabilir. Bu durumda 1745 ve 1685 seviyeleri destek olarak izlenebilir.

Ocak ayında piyasalar, Merkez Bankaları’nın Şubat ayında gerçekleşecek toplantıları öncesinde ekonomik verilere odaklanacak. Son toplantıda FED’in önümüzdeki dönemde alınacak kararlarını açıklanacak olan verilere göre şekilleneceğine yönelik açıklamaları sonrası gelecek makro veriler önemini koruyor. Enflasyon verisi, istihdam piyasasına yönelik veriler, sanayi üretimi gibi büyümenin öncü verileri piyasaların odağında olmaya devam edecek.

-Ocak ayında yurtiçi piyasalarda ise, TCMB faiz indirimleri sonrası ekonomik aktivitede yeniden toparlanma yaşanıp yaşanmayacağı gündem olmaya devam edecek. Başta sanayi üretimi ve enflasyondaki seyir olmak üzere makroekonomik veriler takip edilecek. 2022 yılında BİST-100’un TL bazlı getirisi %190’a yaklaşırken, Ocak ayında Borsa İstanbul’da bilançolar öncesi yükseliş trendinin devam etmesi çabalarını göreceğimizi düşünüyoruz.

-Birçok hissede fiyatlamaların doygunluğa ulaşmış olması nedeniyle kar realizasyonları yaşanabilir.  Ucuz kalan hisseler için ise geri çekilmelerin alım fırsatı olarak kullanılmaya devam edilerek endeksi destekleyeceğini düşünüyoruz. Orta vadede yüksek enflasyon ortamında BIST’in TL varlıklar içinde alternatifsiz yatırım aracı haline gelmesi nedeniyle yurtiçi yatırımcıların yoğun ilgisinin devam etmesini bekleriz.

Aralık ayında piyasaların gözü merkez bankalarının toplantılarındaydı. Piyasalar sözlü yönlendirmeler aracılığıyla yön bulmaya çalıştı. FED, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası art arda yaptığı toplantılarda 50’şer baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirirken, gevşeme için henüz erken olduğu ve sıkı duruşa devam edileceğine yönelik güçlü mesajlar verdiler. Bununla beraber önümüzdeki dönemde alınacak kararların, gelen verilere göre şekilleneceğine atıfta bulunuldu. Bu açıklamalar sonrası küresel risk iştahında baskı gözlendi. Ekim ve Kasım ayını güçlü getirilerle tamamlayan küresel major borsalar ağırlıklı olarak, Aralık ayını %3-%7 arası düşüşlerle tamamlamaya hazırlanıyor. Küresel resesyon riskinin halen sürüyor olması ve ABD enflasyon verisinde üst üste 5 ayda görülen düşüşe rağmen öncü verilerin kalıcı düşüşe işaret etmemesi nedeniyle orta-uzun vadede küresel piyasalarda ayı piyasasının devam edeceğini düşünüyoruz. Bununla beraber açıklanacak olan ekonomik verilerin kısa vadeli yön değişimlerine yol açmasını bekliyoruz.

BİST-100 ENDEKSİ, 2022 YILINDA YÜZDE 190 KAZANDIRDI

Borsa İstanbul, enflasyona karşı reel getiri arayışı içerisinde olan yerli yatırımcı açısından alternatifsiz konumunu sürdürerek Aralık ayında yeni zirveler test etmeye devam etti. Yükseliş momentumundaki yavaşlamaya karşın BİST-100, ayı %8 üzerinde yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor. Aralık ayı kapanışında önemli bir değişiklik olmaması durumunda BİST-100 endeksi, 2022 yılında TL bazında %190’a yaklaşan, dolar bazında ise %100’ü aşan ve yakın tarihinde görülmeyen bir getiri elde etmiş olacak. TCMB, Aralık ayı toplantısında beklendiği üzere faizi pas geçti. Gerileyen mevduat getirisi yerli yatırımcının borsaya olan güçlü ilgisini daha da artırıyor. Ek olarak son çeyreğe ilişkin güçlü bilanço beklentileri sektörel bazda ayrışmaları belirginleştiriyor.

FED’İN 2023 YILI POLİTİKA FAİZİ BEKLENTİS %5,1

FED, Aralık toplantısında faizleri oy birliğiyle 50 baz puan artışla son 15 yılın en yüksek seviyesi olan %4,25-4,50 aralığına yükseltti. Son artışla birlikte FED, faizleri Mart ayından bu yana toplam 425 baz puan artırmış oldu. Kararla birlikte FED yetkililerinin faiz tahminlerini içeren noktasal grafik ve ekonomik projeksiyonları da yayımlandı. Buna göre 2023 yıl sonu politika faizi beklentisi %5,1, 2024 beklentisi ise %4,1 seviyesinde belirlendi. 2022 büyüme beklentisi %0,2’den %0,5 seviyesine yükseltilirken, 2023 yılına ilişkin büyüme beklentisi %1,2’den %0,5 seviyesine çekildi. 2022 işsizlik beklentisi %3,8’den %3,7’ye geriledi. 2023 işsizlik beklentisi ise %4,4’ten %4,6 seviyesine çıkarıldı.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI EN ÇOK EURO BÖLGESİ’Nİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Rusya-Ukrayna Savaşı, en çok Euro Bölgesi’ni etkilerken, EURUSD paritesi, uzun bir süre 1 seviyesinin altında seyretti. Parite, Aralık ayına ise 1.04 seviyelerinden başladı. Yılın ikinci yarısında küresel merkez bankaları yüksek enflasyonla mücadele edebilmek için faiz artış politikalarına devam etti. Eylül ayına kadar FED’in, Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) daha şahin bir faiz politika izlemesi nedeniyle Eylül ayında 0.9535 seviyesi ile yılın en düşük seviyelerine indi. Böylece paritenin Haziran 2002‘den bu yana en düşük seviyeleri test ettiğini gördük. Son 2 ay yükselişini hızlandıran parite, geçtiğimiz ay 1.07’li seviyeleri gördü. Paritede 1.06 seviyesi ana destek olmaya devam ediyor. 1.06 seviyesi üzerinde 1.0725 ve 1.0850 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. 1.06 seviyesinin altında ise 1.0545 ve 1.0325 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

Son yıllarda volatilitenin yüksek olduğu Dolar/TL paritesi 2022 yılını daha kontrollü geçirdi. Dolar endeksinin yükseliş ya da düşüşünden çok etkilenmeyen USDTRY’de sınırlı da olsa yükselişler izleniyor. Kısa vade için 18.80 seviyesinin üzerindeki fiyatlamalarda 20 seviyesi direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. 18.70 seviyenin aşağısında ise 17.45 ve 16.10 seviyeleri destek oluşturabilir.

ALTIN, ARALIK AYINDA DALGALI BİR TREND SEYİR İZLEDİ

Son iki aydır yükseliş trendinde olan ons altın, Aralık ayında oldukça dalgalı bir seyir izledi. FED’in faiz artışlarında vites küçültmesine ilişkin beklentiler altın fiyatlarına destek sağladı. 1800 dolar üzerinde satışların arttığı ons altında, bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanırsa 1875 ve 1950 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. 1800 seviyesinin kırılması durumunda ise satışlar hızlanabilir. Bu durumda 1745 ve 1685 seviyeleri destek olarak izlenebilir.

Ocak ayında piyasalar, Merkez Bankaları’nın Şubat ayında gerçekleşecek toplantıları öncesinde ekonomik verilere odaklanacak. Son toplantıda FED’in önümüzdeki dönemde alınacak kararlarını açıklanacak olan verilere göre şekilleneceğine yönelik açıklamaları sonrası gelecek makro veriler önemini koruyor. Enflasyon verisi, istihdam piyasasına yönelik veriler, sanayi üretimi gibi büyümenin öncü verileri piyasaların odağında olmaya devam edecek. Aralık ayı sonu itibariyle, tatillerin de etkisiyle fiyatlamalar yatay sayılabilecek bir seyir izlerken risk iştahı ne çok güçlü ne de çok zayıf seyrediyor. Bunun yanında Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin’de yaşanan açılma ile artan pandemiye yönelik beklentiler de piyasalar üzerinde etkili olmaya devam edecek. Ocak ayı içerisinde endekslerde volatil seyrin devam etmesini, DXY dolar endeksinin ise 103 üzerindeki seyrini korumasını bekleriz.

BORSA İSTANBUL’DA KAR REALİZASYONLARI YAŞANABİLİR

Ocak ayında yurtiçi piyasalarda ise, TCMB faiz indirimleri sonrası ekonomik aktivitede yeniden toparlanma yaşanıp yaşanmayacağı gündem olmaya devam edecek. Başta sanayi üretimi ve enflasyondaki seyir olmak üzere makroekonomik veriler takip edilecek. 2022 yılında BİST-100’un TL bazlı getirisi %190’a yaklaşırken, Ocak ayında Borsa İstanbul’da bilançolar öncesi yükseliş trendinin devam etmesi çabalarını göreceğimizi düşünüyoruz. Bununla beraber birçok hissede fiyatlamaların doygunluğa ulaşmış olması nedeniyle kar realizasyonları yaşanabileceğini, ucuz kalan hisseler için ise geri çekilmelerin alım fırsatı olarak kullanılmaya devam edilerek endeksi destekleyeceğini düşünüyoruz. Orta vadede yüksek enflasyon ortamında BIST’in TL varlıklar içinde alternatifsiz yatırım aracı haline gelmesi nedeniyle yurtiçi yatırımcıların yoğun ilgisinin devam etmesini bekleriz. BİST-100 Endeksi’nin 5.500 üzerinde 5.800’e doğru yükseliş hareketini taşıyabileceğini, 5.500 seviyesinin aşılamaması halinde ise 5.200 ve 5.000 desteklerine doğru geri çekilmeler gerçekleştirebileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası