Son Haberler

Alışverişçi pazarlaması-shopper marketing

Perakende sektöründe karşımıza “Shopper Marketing” olarak çıkan kavramın önemi giderek artıyor. Uluslararası literatürde Shopper Marketig olarak geçen kavramı, “Alışverişçi Pazarlaması” olarak kullanabiliriz.

Alışverişçi pazarlaması, perakende sektöründe her gün şiddeti arttıran rekabet ortamında; içeriye giren müşteriye düşündüğünden ve planladığından daha fazla alışveriş yaptırmayı hedefliyor. Alışveriş noktasında yapılacak satışa dönük çalışmalar ve yeniden düzenlemelerle anlık, nokta atışla alışverişler yaptırılarak, satışların arttırılması amaçlanıyor. Konuya ışık tutması nedeniyle bu alanda özellikle Paco Underhill’in yaptığı uzun video çekimleri ve çalışmaları ön plana çıkıyor.

Bilimsel çalışmalar dışında günlük yaşamımıza da baktığımızda; mağazaya girip aklımızda hiçbir şey satın almak yokken, bazen düşünmediğimiz ürünleri alıp çıktığımız görülüyor. özellikle kadın tüketiciler bu konuda öne çıktığından dikkatle incelenmeli! Sözkonusu olayın başlıca nedeni; bizi, mağazada gördüğümüz ürünü satın almaya teşvik eden, beynimizdeki satın alma güdüsünü harekete geçiren bir organizasyonun olmasıdır. Diğer bir değişle alışverişçi pazarlamasının başarıya ulaşmasıdır. çünkü alışverişçi pazarlamada ana hedef; alışverişçileri, alıcıya-müşteriye çevirip final yapmaktır.

Alışverişçi pazarlaması yöntemlerini uygulanması temelde; müşteriyi saptamak ve tanımaya bağlıdır. Müşterinin kim olduğu tutarlı CRM faaliyetleri ile belirlenirse, pazarlama faaliyetleri ve mağaza düzeni, ürün teşhiri hedef kitlenin bilinen özelliklerine göre planlanır. Bu konuda; “erkek tüketici satın alır (buying), kadın tüketici alışveriş yapar (shopping) hususu göz önünde tutulmalı. Söz konusu temel farklılık göz önüne alınarak demografik segmentlere göre uygun programlar geliştirilir.

Yapılan çalışmaların sonucu alışveriş yapmak isteyenlerin tamamının, mağazaya girdiğinde sağa yöneldiğini ortaya koyuyor. Buna göre hedef alınan gruba uygun olarak mağaza, sağ girişi organize edilmeli. Alışverişçi pazarlaması yöntemleriyle gömlek reyonunun yanına kravat, kol düğmesi gibi ürünler yerleştirilir, pantolon reyonu yanına kemer, ayakkabı gibi ürünler, kasa yanına ise sigara, şekerleme gibi kolayda ürünler yerleştirilerek paralel-çapraz satış yöntemleriyle sepet büyüklüğü arttırılmaya çalışılır. çok satan ürünler uzak köşelere yerleştirilerek, mağaza içinde müşterilerin daha çok dolaşması sağlanır ve ek ürün satışı için fırsat oluşturulur.

Günümüzde her zaman, her yerde kişiler birer alışverişçiye dönüştürülerek daha fazla araştırıp, bulup satın alma yoluna gidiyor. Bu durum alışverişçi pazarlamasını, yeni nesil tüketici yakalamanın kilit kavramı haline getiriyor. Mağazalara sadece ihtiyaç duyulan ürünü satın almak için gitseydik ve sadece o an için gerekli olan ürünler alınsaydı, perakende sektörü bu kadar büyüyemezdi.

Pazarlama bilimi ve perakende matematiği, mağazaya giren müşteri sayısını belirlemek için kasa fişlerini gözden geçirmekten daha ilerisini detaylı olarak mercek altına almak durumunda. Gerçekleşen satışları incelemek başarıyı kayda geçirir ama kaybettiklerimiz konusunda bize bilgi vermez. Müşteri mağazaya girdiği andan itibaren mağaza içinde dolaşarak ürünün önüne gelir fakat satın almadan döndüğünde, satın almaktan neden vazgeçtiğini bilmek en önemli konudur. Alışverişçinin bir şekilde değişim geçirmeye yani müşteriye dönüşmeye ihtiyacı vardır. İşte bu ihtiyaç Alışverişçi Pazarlamasını- -Shopper Marketing- (Satış noktasında pazarlama) kavramını ortaya çıkarıyor.

Sonuç olarak satışta başarıyı yakalamak; konuşan mağazalar, akıllı mağazalar organize ederek gerçekleşebilir. Kasanın, bitmiş satışı yeniden başlatabileceği daima hesaba katılmalı.

Eko Sentez

Dr. Fatih Anıl

ORKA Holding İcra Kurulu üyesi

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası