Son Haberler

ALTINDAKİ GELİŞMELER NE SÖYLÜYOR?

M.ö. 5000’li yıllarda çıkarıldığı tahmin edilen, ilk başlarda ödeme daha sonraları ise yatırım ve saklama aracı olarak kullanılan altın, her dönemin vazgeçilmez güvenli yatırım aracı olma özelliği koruyor. Geleneksel yatırım araçları arasında ilk sıralarda yer almasına ve ülkelerin rezerv para birimi olmasına rağmen 2015 yılının ilk beş ayında altın yatırımcısını mutlu edecek istikrarlı bir performans gösteremedi. Altın fiyatlarında 2015 yılında yüksek volatilite gösterdi ve 1307 seviyesinden başlatmış olduğu satıcılı seyrini 1130 seviyesine kadar sürdürdü. Bu seviyeden gelen alışlarla tekrar toparlanarak 1200 dolar seviyelerinden işlem görüyor. Peki, altın fiyatlarında oluşan bu yüksek oynaklığın nedenleri neler? Turcomoney okuyucuları ile paylaştığımız raporların önemli kalemlerini tekrar hatırlayalım.
Altın’da yön neyi gösteriyor?
Altın fiyatını etkileyen önemli faktörleri şu şekilde tekrardan sıralayalım ve bu faktörlere göre ilgili fiyatının seyrini analiz edelim. Sırasıyla;
· Dolar endeksi,
· ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranı,
· ABD Borsaları,
· ABD’den gelen veriler ve bu verilerin sonuçlarına göre FED’in faiz artırımı konusundaki tavrı, (şahin & güvercin)
· Spekülatörlerin uzun pozisyonları ve fiziki altın talebine ilişkin açıklamaları,
kıymetli madenlerin seyrini daha doğru anlayabilmemiz için incelememiz gereken güçlü ve önemli göstergeler arasındadır. Bu göstergeleri kısaca değerlendirecek olursak;
18 Mart 2015 – FOMC kararları ile birlikte önemli bir gerileme kaydeden Dolar Endeksi, son zamanlarda bazı toparlanmalar kaydetse de hala daha mevcut gerilemenin etkisi altındadır. Ancak bu tutum, kısa vadeli bir gelişme olarak değerlendirilmelidir. Yani Dolar Endeksi için orta ve uzun vadeli olarak pozitif bir tutum ön plandadır. Bu nedenle de kısa vadeli olarak endeksteki zayıflıktan güçlenen altın, orta ve uzun vadeli olarak güçlenmesini sürdüremeyebilir.
2015 yılı içerisinde özellikle FOMC üyeleri açıklamaları ve ABD’den gelen olumsuz verilerden etkilenerek önemli geri çekilmeler kaydeden ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranı, son zamanlarda gerçekleştirmiş olduğu yükselişlerle birlikte %2 seviyesinin üzerinde kalmayı başardı. Bu tutum, kıymetli madenlerin yukarı yönlü çıkışlarını sınırlandıran bir senaryonun oluşmasına katkı sağladı.
ABD’den gelen olumsuz veriler ve ABD’li şirketlerin bilanço sonuçlarının açıklandığı dönemlerde kaydedilen kısa vadeli bazı geri çekilmeler, kıymetli madenlerin güçlenmesine katkı sağlasa da orta ve uzun vadeli yükseliş trendinin devam etmesi, kıymetli madenlerdeki kısa vadeli güçlenme isteğinin zayıflamasına katkı sağlıyor.
ABD’de yaşanılan kötü hava koşulları ve bu koşullar nedeniyle uzunca bir süredir olumsuz sonuçlanan ABD verileri, FED’in Faiz Artırımı konusundaki düşüncelerinde bazı değişikliklerin oluşmasını sağladı. özellikle olumsuz verilerin etkisi ve bu etki ile açıklamalarını sürdüren FOMC üyeleri, Haziran ayında faiz artırımı düşüncesinin zayıfladığını, ilerleyen aylardaki toplantılarda faiz artışı düşüncesinin öne çıkabileceğini vurguluyorlar. Bu tutum, kısa vadeli olarak kıymetli madenlerin yükselişlerin devam etmesine katkı sağlamaktadır. Ancak FED’in faiz artışını bu yıl içerisinde gerçekleştirme ihtimalinin güçlü duruşu, Altın fiyatındaki yükselişlerin orta ve uzun vadeli olarak devam edemeyeceği düşüncesini desteklemektedir.
Yıl içerisinde ABD’den gelen olumsuz veriler ve bu olumsuzluğun FED’in Faiz Artırımı konusu üzerindeki tavırsal değişikliği, spekülatörlerin uzun pozisyonlarında artışa gitmesine katkı sağlamaktadır. Ancak bu tutum, kayda değer bir artışın oluşumunu desteklememektedir. çünkü FED’in yıl içerisinde faiz artışına ilişkin düşünceleri, Dolar endeksinin orta ve uzun vadeli güçlü duruşu, kıymetli madenlerdeki uzun pozisyonlarının artışını yavaşlatmaktadır. Bu düşünce, talebin artmayacağına ilişkin stratejiyi desteklemektedir…
GCM Menkul Kıymetler Analisti Sermet Doğan

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası