Son Haberler

Avatar kullanımı, geleceğin iş dünyasında hangi kolaylıkları getirecek?

-Acaba teknolojik gelişmeleri kullanarak çalışana daha iyi bir uzaktan çalışma deneyimi yaşatmak ve şirketler için de bu endişeleri ortadan kaldıracak yeni bir düzen kurmak mümkün mü? İşte Meta’nın Quest ekibi, tam da bu sorunun cevabını arıyor.

-Gelecekteki metaverse tabanlı iş hayatımızda yaratıcı bambaşka uygulamalara da yol açacak.  Örneğin sağlık sektöründe eğitim için sanal gerçeklik uygulamalarının  kullanılacağını öngörebiliriz. Emlak alımlarında mekana gitmek yerine sanal gerçeklikle mekanı gezmek yeni bir yaklaşım olabilir. Bu gelişmelere bakınca, iş dünyasında teknoloji kaynaklı büyük bir değişimin eşiğinde olduğumuz söyleyebiliriz. Önümüzdeki yıllar şüphesiz ki bize hayal gücümüzün sınırlarını zorlayacak gelişmelerle gelecek.

Pandeminin iş hayatındaki en büyük yansımalarından biri olarak gündeme gelen uzaktan çalışma sistemi ofis çalışanları için uzun vadeli bir seçenek olmaya devam edecek gibi gözüküyor.  Özellikle görüntülü konuşma teknolojileri, Zoom, Teams gibi uygulamaların da verdiği ivme ile birlikte, birçok şirket çalışanlarına pandemi sonrasında da en azından haftanın belli günleri uzaktan çalışma şansı tanımaya devam edeceğini açıkladı.

Uzaktan çalışma, çalışana evinden ya da istediği herhangi bir yerden toplantılarına katılıp projelerini gerçekleştirmenin rahatlığını getirmekle beraber, odaklanma eksikliği, sosyalleşme ihtiyacı gibi sorunlara da yol açıyor. Şirketlerin bu yeni düzenle ilgili endişeleri, ekip çalışmasının bozulması, çalışanlar arasındaki iletişimin azalması ve ortak çalışmanın zorlaşması gibi konulardan kaynaklanıyor. Acaba teknolojik gelişmeleri kullanarak çalışana daha iyi bir uzaktan çalışma deneyimi yaşatmak ve şirketler için de bu endişeleri ortadan kaldıracak yeni bir düzen kurmak mümkün mü?

GELECEĞİN OFİSİNİ BİZZAT DENEYİMLEME ŞANSINI YAKALADIM

İşte Meta’nın Quest ekibi, tam da bu sorunun cevabını arıyor. Geçtiğimiz günlerde özellikle arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojileri kullanarak ofis deneyimini yeniden kurgulama misyonu taşıyan bu ekiple tanışma ve geleceğin ofisini bizzat deneyimleme şansını yakaladım.                                                                                                                                                                                                                        Meta, bu yeni ofis uygulamasında ekiplerin verimliliğini ve beraber çalışma deneyimini arttırılmış ve sanal gerçeklik teknolojileri kullanarak tasarlamış. Benim yaşadığım deneyimde San Fransisco ‘daki ekip arkadaşım ile sanal bir toplantıya katıldık. Toplantı katılımcısı olarak her ikimizin de avatarı (elektronik kimliklerimiz) kullanıldı.  Toplantı mekanını seçmek, seçilen mekanı karşılıklı olarak 360 derece deneyimlemek, ayağa kalkıp sanal tahta uygulamasına yazı yazabilmek gibi özellikleri bizzat deneyimleme fırsatı buldum. Bu sanal tahtaya kendiniz yazı yazabildiğiniz gibi, bilgisayarınızdan da görüntü yansıtmanız mümkün. Bu özellikleriyle sanal tahta, beyin fırtınası ve ortak tasarım için çok güzel bir ortam yaratıyor.

AVATAR KULLANIMI GELECEĞİN İŞ DÜNYASINDA DAHA SIK BOY GÖSTERECEK

Özellikle aynı mekanı deneyimlemek, farklı kıtalarda olmamıza rağmen bende beraber olma hissini yaşattı.   Deneme toplantımız sırasında sesimiz dışında her şey sanaldı – bu açıdan gerçekten ilginç bir deneyimdi.  Meta bu durumu ‘sanal gerçekliğin esas büyüsü, mesafeleri aşarak insanlara sanal mekanlarda ortak paylaşma deneyimi yaşatmak olacak’ diyerek özetliyor. Bu yaratılan ortak mekanlara ‘Horizon Workrooms’ adını vermişler – sanal toplantı odanızı   isterseniz plajda, doğada veya bir gökdelen içindeki ofiste olacak şekilde seçebiliyorsunuz.  Bu şekilde, gerçek hayatın mekan sınırlamalarından arındırılmış bir toplantı deneyimi yaşamak mümkün oluyor. Avatar kullanımı ise geleceğin iş dünyasında belki de elektronik kimliklerimizin fiziksel varlığımızdan bile daha sık boy göstereceğinin habercisi sanki.

Meta’nın yaptığı açıklamalara göre, Horizon Workrooms’un çok fonksiyonlu ve iş dünyasında kullanılan uygulamalara uyumlu bir sistem olması için büyük emek ve kaynak harcanıyor. Şimdiden Canva, Dropbox, Slack gibi uygulamalar bu sistem içinde yerini almış durumda.  Şu anda Zoom entegrasyonu üzerinde de çalışılıyor, yakında Zoom da bu uygulamalar arasında olacak.

Tabi ki bütün bunlar daha henüz yolun başlangıcı. Bu gelişmeler, gelecekteki metaverse tabanlı iş hayatımızda yaratıcı bambaşka uygulamalara da yol açacak.

SANAL GERÇEKLİK TEKNOLOJİLERİ ÇOK İŞE YARAYACAK

Örneğin sağlık sektöründe,  çalışan eğitimi için sanal gerçeklik uygulamalarının kullanılacağını öngörebiliriz. Emlak alımlarında mekana gitmek yerine sanal gerçeklikle mekanı gezmek yeni bir yaklaşım olabilir. Mimaride tasarımları deneyimleyebilmek için sanal gerçeklik çok önemli bir araç olacaktır. Sanayide bu teknolojiler Jaguar, BMW ve Land Rover gibi otomotiv firmaları tarafından hızlı prototipleme için zaten bir süredir kullanılıyor. Bu kullanımın ileriki yıllarda daha da artacağını öngörebiliriz. Pazarlama sektöründe de müşteri ile buluşmak ve özellikle dayanıklı tüketim veya moda gibi sektörlerde ürün deneyimini müşteriye daha hızlı ve ekonomik olarak yaşatmak için sanal gerçeklik teknolojileri çok işe yarayacaktır.

Hatta yine pazarlama sektöründe, markaların avatarını yaratarak müşteri ile direkt iletişim kurmak kullanılmakta olan yeni yaklaşımlardan biridir. Gelecekte bu kullanımın artarak satış ve müşteri hizmetleri ekiplerinin yerini alması kuvvetli bir olasılık.   Aynı şekilde yine markalar, hedefledikleri ideal müşterilerinin avatarını oluşturarak hedef kitleleri ile ilgili detaylı ve derinlemesine içgörü topluyor. Bu da pazarlama ekipleri için hem çok güvenilir ve derin müşteri bilgisi sağlıyor, hem de araştırma maliyetlerini ve sürelerini oldukça azaltıyor.  Bu şekilde müşteri avatarlarını yaratan markalar daha doğru ve hedef kitleye uygun ürün ve pazarlama aktivitelerini hızlıca geliştirebiliyorlar.

İŞE ALIM VE ŞİRKET İÇİN ORYANTASYON ŞEKİL DEĞİŞTİRECEK

Ofis ortamında bu teknolojilerin getireceği en büyük fayda ekipler arasında daha pürüzsüz iletişim ve iş birliği olacaktır. Aynı zamanda eğitim için de şirketlerin bu teknolojilere başvuracağını öngörebiliriz. Örneğin halen NASA ve Walmart, ekiplerini eğitmek için bu teknolojileri kullanıyor. Ürün geliştirme ve prototipleme yine bu teknolojilerin sıkça kullanılacağı alanlar olacaktır. Aynı şekilde müşteri hizmetleri departmanları da müşterilerine daha iyi servis verebilmek için bu teknolojilerden faydalanacaktır. Son olarak da işe alım ve şirket içi oryantasyon uygulamalarının da bu teknolojik gelişilmelerle beraber şekil değiştireceğini öngörebiliriz.

HAYAL GÜCÜMÜZÜN SINIRLARINI ZORLAYACAK GELİŞMELER OLACAK

Bu uygulamaların yaygınlaşmasıyla beraber şu anda hayal bile edemediğimiz yeni işler, toplum ve ekonomi için fayda getirecek yeni fikirler bekleyebiliriz. Örneğin bugün seyahat ederek yapılan toplantıların böyle bir sanal ortama taşınmasından ortaya çıkacak çevresel olumlu etki veya her gün işe giderken yakılan benzin ihtiyacının ve trafik sorununun ortadan kalkması gibi ciddi çevresel faydalar bekleyebiliriz.  Bu uygulamalar şirketler için maliyetlerde avantaj sağlarken çalışana da büyük bir esneklik getirecektir.

Bu gelişmelere bakınca, iş dünyasında teknoloji kaynaklı büyük bir değişimin eşiğinde olduğumuz söyleyebiliriz. Önümüzdeki yıllar şüphesiz ki bize hayal gücümüzün sınırlarını zorlayacak gelişmelerle gelecek.

Zeynep Yalım Uzun

Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi ve Yönetim Kurulu Danışmanı,

Fütüristler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi

yalimuzun@turcomoney.com

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası