Son Haberler

Borsa İstanbul’da alım ve satış fırsatları…

-Haziran ayı toplantısında FED, faizi sabit tutarken, 10 toplantının ardından ilk kez faiz artırımı yapmadı. Ancak, toplantı sonrası konuşan Başkan Powell, faiz artırımlarının sonlanmadığını açıkladı. FED projeksiyonlarında yıl içerisinde 2 kez toplamda 50 baz puanlık faiz artışı daha yapılacağına yönelik beklenti dikkat çekti. Faiz artırımlarının sonuna gelindiğini ve yıl sonunda faiz indirimlerinin başlayacağını fiyatlayan piyasalarda faiz indirim beklentisi, bu yıl için fiyatlamalardan çıktı.

-FED sonrası azalan risk iştahına rağmen major borsalar, ayı %2 üzeri getiriyle tamamladı. VIX volatilite endeksi ise ay içerisinde 12 yakınlarına kadar gerileyerek ABD borsalarında volatilitenin Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyelere gerilediğine işaret etti. Ons altın yaklaşık %1,5 değer kaybederken, Dolar Endeksi %1 üzeri değer kaybıyla ayı kapattı.

Yurt içinde ise, seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından yeni kabine ve izlenecek ekonomi politikasına ilişkin gelişmeler odak noktası oldu. Kabine değişikliği ile yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olurken, görevi devralırken yaptığı “Türkiye rasyonel politikalara dönmeli” açıklamasıyla ortodoks politikalara geri dönüleceğine yönelik beklenti oluştu. Merkez Bankası Başkanlığı’na ise, Hafize Gaye Erkan atandı.

-Merkez Bankası Eski Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun BDDK Başkanı olarak atanması ise  bankalar üzerinde regülasyonların sürebileceğine yönelik beklentiye yol açtı. Hafize Gaye Erkan, başkanlığında gerçekleşen ilk Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi 650 baz puanlık artış ile %15’e yükseltildi. Karar metninde enflasyonla mücadeleye yönelik güçlü mesajlar verilirken, kademeli faiz artırımı yönlendirmesi yapıldı.

-Ekonomi yönetiminde değişiklik ve faiz artırımına rağmen, Haziran ayında döviz kurları %25 yaklaşan yükseliş gerçekleştirirken, TL Kasım-Aralık 2021 döneminden sonra kısa vadeli en sert değer kaybına maruz kaldı. TL’deki değer kaybı, faiz artırımının beklendiği kadar sert olmaması, seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve son dönemde yaşanan satışlar sonrası artan yükseliş potansiyeli Borsa İstanbul’u desteklerken, BİST100 Endeksi  ayı %17 civarı yükselişle tamamladı.

-Piyasalar FED’in Temmuz’da 25 baz puan faiz artırımını %72 olasılıkla fiyatlıyor. FED’in kararı, toplantıda verilecek mesajlar, ay boyu açıklanacak ekonomik verilerin daralmaya işaret edip etmediği konuları ile başta Rusya-Ukrayna olmak üzere jeopolitik risklerin de piyasaların odak noktası olacağını düşünüyoruz. FED’in faiz artırımına gitmesi ve şahin mesajlar vermesi durumunda endekslerde ve altın gibi değerli metallerde satış baskısı sürebilir.

-Yurt dışı hisse senedi piyasalarında satışlar yaşansa da bunun düzeltme şeklinde gerçekleşmesini ve düşüşlerin alım fırsatı olarak kullanılarak major borsalardaki yükseliş trendinin korunması bekleniyor. Genel ekonomik verilerin zayıflamaya işaret etmesi ve FED’in faiz artırımı yapmayacağına yönelik mesaj vermesi halinde ise DXY zayıflayarak emtia cephesinde ve özellikle güvenli liman olarak görülen altın gibi değerli metallerde yükseliş oluşması bekleniyor. 

Haziran ayının ilk yarısında major borsalar ralli havasında hareket ederken, FED toplantısının ardından ayın ikinci yarısında sınırlı da olsa kar realizasyonları izleniyor. Haziran ayı toplantısında FED, beklentilere paralel şekilde faizi sabit tutarken, 10 toplantının ardından ilk kez faiz artırımı gerçekleştirmemiş oldu. Ancak, toplantı sonrası konuşan Başkan Powell, faiz artırımlarının sonlanmadığına yönelik sözlü yönlendirme gerçekleştirirken FED projeksiyonlarında yıl içerisinde 2 kez toplamda 50 baz puanlık faiz artışı daha yapılacağına yönelik beklenti dikkat çekti. Faiz artırımlarının sonuna gelindiğini ve yıl sonunda faiz indirimlerinin başlayacağını fiyatlayan piyasalarda faiz indirim beklentisi bu yıl için fiyatlamalardan çıktı. FED sonrası azalan risk iştahına rağmen major borsalar, ayı %2 üzeri getiriyle tamamladı. VIX volatilite endeksi ise ay içerisinde 12 yakınlarına kadar gerileyerek ABD borsalarında volatilitenin Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyelere gerilediğine işaret etti. Ons altın yaklaşık %1,5 değer kaybederken, Dolar Endeksi %1 üzeri değer kaybıyla ayı kapattı.

Yurt içinde ise, seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından yeni kabine ve izlenecek ekonomi politikasına ilişkin gelişmeler odak noktası oldu. Kabine değişikliği ile yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olurken, görevi devralırken yaptığı “Türkiye rasyonel politikalara dönmeli” açıklamasıyla ortodoks politikalara geri dönüleceğine yönelik beklenti oluştu. Merkez Bankası Başkanlığı’na ise, Hafize Gaye Erkan atandı. Ancak, Merkez Bankası Eski Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun BDDK Başkanı olarak atanması bankalar üzerinde regülasyonların sürebileceğine yönelik beklentiye yol açtı. Hafize Gaye Erkan, başkanlığında gerçekleşen ilk Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi 650 baz puanlık artış ile %15’e yükseltildi. Karar metninde enflasyonla mücadeleye yönelik güçlü mesajlar verilirken, kademeli faiz artırımı yönlendirmesi yapıldı. Ekonomi yönetiminde değişiklik ve faiz artırımına rağmen, Haziran ayında döviz kurları %25 yaklaşan yükseliş gerçekleştirirken, TL Kasım-Aralık 2021 döneminden sonra kısa vadeli en sert değer kaybına maruz kaldı. TL’deki değer kaybı, faiz artırımının beklendiği kadar sert olmaması, seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve son dönemde yaşanan satışlar sonrası artan yükseliş potansiyeli Borsa İstanbul’u desteklerken, BİST100 Endeksi  %17 civarı yükselişle ayı tamamladı. Bankacılık endeksi ise pozitif ayrışarak ayı %23 civarı yükselişle kapattı. Bankacılık endeksi ve kurdaki artış ile öne çıkan ihracatı/döviz geliri yüksek şirketler Borsa İstanbul’daki aylık güçlü yükselişe öncülük ederken, kurdaki hızlı artış nedeniyle BIST 100 endeksi dolar bazında ayı negatif seyirle kapattı.

AVRUPA MERKEZ BANKASI, FAİZ ARTIRIMLARININ BİTMEDİĞİ MESAJINI VERDİ

Avrupa Merkez Bankası, beklentiler doğrultusunda faizleri 25 baz puan artırdı ve faiz artırımlarının bitmediği mesajını verdi. Banka 2023 için enflasyon tahminini yükseltirken büyüme tahminini düşürdü. AMB Başkanı Lagarde enflasyondaki belirsizliklere dikkat çekerek Temmuz ayında faiz artırımı çok olası mesajı verdi. FEDeral Açık Piyasa Komitesi politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak %5,00-%5,25 aralığında sabit tuttu. Böylelikle ülkede 15 aydır süren ve 4’ü 75’er baz puanlık tarihi artırımlardan oluşan seri son buldu. Euro aleyhine işlemlerin gerçekleştiği EURUSD paritesinde satışların devamı halinde 1.0810 seviyesinin destek oluşturması beklenebilir. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması halinde ise 1.0750 seviyesi test edilmek istenebilir. Olası yükseliş denemelerinde ise 1.0975 noktasından sonra 1.1050 direnci takip edilebilir.

 DÖVİZ KURLARINDA TÜRK LİRASI LEHİNE İŞLEMLER GERÇEKLEŞİRSE…

TCMB tarafından faiz kararı açıklandı. Politika faizi %8,50 seviyesinden %15,00’e çıkarıldı. Yapılan faiz artışı piyasa beklentilerinin altında kaldı. TCMB faiz kararı ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in serbest kambiyo rejimi açıklamaları sonrası USDTRY’de yeni rekor kaydedildi. Dolar/TL kurunun 26.50 üzerinde kalıcılık sağlaması halinde 27.50 direnci hedeflenebilir. Kurda Türk Lirası lehine işlemlerin gerçekleşmesi halinde ise 24.40 ve 22.10 seviyelerine kadar geri çekilmeler yaşanabilir.

ONS ALTINDA İLK HEDEF, PSİKOLOJİK DİRENÇ SEVİYESİ OLAN 200 USD OLACAKTIR

Altın, ABD ve Avrupa merkez bankalarının daha fazla parasal sıkılaştırma beklentilerinin ön planda kalmasıyla bu ayın başlarında aşılan önemli bir destek seviyesi olan 100 günlük hareketli ortalamanın altında işlem görmeye devam ediyor. Ons altın 1935 USD altında zayıf seyir devam ederse 1900 ana destek seviyesine dek sürebilir. Diğer taraftan 1980 USD üzerine olası hareketlenmelerde ilk hedef psikolojik direnç seviyesi olan 2000 USD olacaktır. 2000 USD’nin üzerinde ise 2045 seviyesi test edilmek istenebilir.

FED, FAİZ ARTIRIRIMI YAPMAYACAĞI MESAJINI VERİRSE GÜVENLİ LİMAN ALTINDA YÜKSELİŞ OLABİLİR

Temmuz ayında piyasalar, ay sonunda gerçekleşmesi beklenen FED, Avrupa Merkez Bankası toplantılarına ilişkin beklentilerin yurtdışı piyasalara yön vermesini bekliyoruz. Haziran ayı toplantısından önce faiz artırımlarının sonlandığını fiyatlayan piyasalar, toplantının ardından Temmuz ayında 25 baz puanlık faiz artırımı fiyatlamaya başladı. Piyasalar FED’in Temmuz’da 25 baz puan faiz artırımını %72 olasılıkla fiyatlıyor. FED’in kararı, toplantıda verilecek mesajlar, ay boyu açıklanacak ekonomik verilerin daralmaya işaret edip etmediği konuları ile başta Rusya-Ukrayna olmak üzere jeopolitik risklerin de piyasaların odak noktası olacağını düşünüyoruz. FED’in faiz artırımına gitmesi ve şahin mesajlar vermesi durumunda endekslerde ve altın gibi değerli metallerde satış baskısı sürebilir. Ancak, yurtdışı hisse senedi piyasalarında satışlar yaşansa da bunun düzeltme şeklinde gerçekleşmesini ve düşüşlerin alım fırsatı olarak kullanılarak major borsalardaki yükseliş trendinin korunması bekleniyor. Genel ekonomik verilerin zayıflamaya işaret etmesi ve FED’in faiz artırımı yapmayacağına yönelik mesaj vermesi halinde ise DXY zayıflayarak emtia cephesinde ve özellikle güvenli liman olarak görülen altın gibi değerli metallerde yükseliş oluşması bekleniyor.

YENİ EKONOMİ YÖNETİMİNİN ATACAĞI ADIMLAR, YAPACAĞI AÇIKLAMALAR YAKINDAN İZLENECEK

Yurt içinde ise yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlar ve yapılacak açıklamalar yakından izlenecektir. Yeni ekonomi yönetiminin, 2024 Mart ayında yapılacak yerel seçimlere kadar kademli bir geçiş programı uygulayarak ortodoks politikalara dönüşü sağlayacağı ve yaz aylarında artacak turizm kaynaklı döviz girişlerinin etkisiyle kurlar üzerindeki baskının azalmasıyla ekonomiyi rahatlatmaya çalışacağını düşünüyoruz. Bankalara yönelik regülasyonlara ilişkin ilk adımları gelen sadeleşmenin kredi piyasasında da rahatlamayı da beraberinde getirecek adımlarla devam etmesi, kademeli faiz artırımlarının sürmesi ve özellikle de yabancı yatırımcıların ilgisini Türkiye’ye çekecek politika adımlarının açıklanmasının piyasalara yön vereceğini düşünüyoruz. Ancak, seçim ve yaşanan deprem nedeniyle artan bütçe açığı, TL’nin değerlenmesi ile yükselen dış ticaret açığı ve cari açık ile TL’deki stabilazsyonu sağlamak için azalan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezervleri, yeni ekonomi yönetiminin önündeki en önemli gündem maddeleri olacaktır.

BORSADA ALIM VE SATIŞ FIRSATLARINA DİKKAT…

Bu beklentilerin ışığında BIST’in Temmuz ayında kademeli faiz artışları ile kısa vadede negatif faiz ortamının devam edecek olması, kurlarda yaşana yükseliş ile ihracatçı şirketlerin gelirlerinin artması ve Temmuz ayı içinde başlayacak olan 2. çeyrek bilanço beklentileri ile yukarı yönlü dalgalı seyrini sürdürmesini bekliyoruz. Bu bağlamda, Temmuz ayında Borsa İstanbul’da risk alma iştahının korunacağını düşünüyoruz. Bununla beraber, BIST’te son dönemde yaşanan yükseliş ile azalan getiri potansiyelinin yanında yüksek seyreden mevduat faizleri ile risksiz getiri alternatifinin oluşması, dönem dönem piyasada kar satışları yaşanmasına neden olması bekleniyor. Teknik olarak BİST100 endeksinin 5.100-6.600 aralığındaki geniş bantta hareket ederek yukarı yönlü seyrini korumasını bekliyoruz. Ay içinde 6.600 ve üzerine yükselişlerin satış fırsatı olacağını, 5.100 ve altına gerilemelerin ise alım fırsatı olarak kullanılmasını bekliyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası