Son Haberler

DOĞU`NUN İNCİSİ MALEZYA

Hayreddin Turan

TEMEL SOSYAL GöSTERGELER SOCIAL INDICATORS

Devletin Adı Goverment : Malezya Sultanlığı – Sultanate Of Oman

Başkenti Capital: Kuala Lumpur

Başlıca şehirler: Subang Jaya, Klang, Johor Baharu, Ampang Jaya

Malezya‘nın uluslararası Telefon Kodu: 60

Yönetim Biçimi Type or Ruling : Federatif Anayasal Monarşi

Resmi Dili Offical Language : Malayca (resmi dil), çince, İngilizce, Tamil

Yüzölçümü: 330.252 km2

Para Birimi Currency : Ringgit (RM) veya Malezya Doları (M$), 1ABD$=3,08 Malezya Ringgiti

Nüfus Population : 30.3 milyon

Etnik Yapı Ethnic Structure : Malaylar (Bumiputera) %67,4, çinliler %24,6, Hindular %7,3

Kaynak : EIU-The Economist Intelligence Unit

MAKROEKONOMİK GöSTERGELER Macro eCONOMIC INDICAToRS (2014)

GSYİH (Milyar dolar) : 329

GDP (Billion USD)

GSYİH Büyüme Hızı : %3,4

GDP Growth Rate

Kişi başına GSYİH (dolar) : 10.566 (2014)

GDP per capita (USD)

Enflasyon : % 2.7

Annual Inflation

İşsizlik : % 3.0

Unemployment

İhracat (Milyar dolar) : 234

Exports (Billion USD)

İthalat (Milyar dolar) : 209

Imports (Billion USD)

Dış Ticaret Hacmi (Milyar Dolar): 443

Foreign Trade Volume

Uluslararası Rezervler (Milyar dolar): 116

Malezya Turizm Bakanlığı’nın davetlisi olarak gittiğim başkent Kuala Lumpur başta olmak üzere ülkeyi bir baştan bir başa 10 günlük bir sürede dolaşma imkanı buldum.

11 saatlik yorucu uçak yolculuğunun ardından ülkeye daha girişte insanın içini ısıtan, tebessüm ettiren görüntülerle karşılaşıyorsunuz… ülkenin hemen her yerinde “Selamat Datang!” “Hoş Geldiniz!” tabelaları insana enerji veriyor… O kadarki sadece güleryüzlü insanları değil, papağanları bile aynı selamla karşılıyor insanı…

Malezya’da gezerken her an şaşırtıcı bir manzara, hoş bir tablo ile karşılaşabilirsiniz… Dağlarda odun ateşi gölgesindeki ahşap evleri, derelerde balık avlayan çocukları, çay toplayan güzel kızları ve yabani hayatın ortasında golf yapanları görürseniz şaşırmayın…

İlk durağımız tabaii ki başkent Kuala Lumpur… “çamurlu kavşak” anlamına gelen Kuala Lumpur, federal başkent olmanın yanı sıra; ülkenin ticaret, siyaset, kültür, eğlence ve uluslararası etkinlikler merkezi. Uluslararası Kuala Lumpur Hava Limanı’ndan kent merkezine, saatte 340 km. hız yapan Monoray adı verilen yüksek hızlı trenle gitmenin ayrıcalığını yaşadık. Kuala Lumpur’da Ulusal Müze’yi, Ulusal Camii, İkiz Kule’yi, Ticaret Merkezi’ni, Golden Horses Sarayı’nı, Sultan Abdul Samat Sarayı’nı, Milli Bilim Merkezi’nı, çin Sokağı’nı, çilek ve Orkide Bahçesi’nı ve ve tabii ki Pazar Yeri’ni gezdik… Hepsi muhteşemdi… Eğer giderseniz siz de mutlaka bu mekanları görün…

3_1.jpg

Balayını geçirmek isteyen çiftler için Malezya çok uygun bir ülke… Ya da ailenizle macera dolu bir tatilin tadını çıkarmak istiyorsanız; yağmur ormanlarının arasında içinde gezebilir, bozulmamış yabanıl doğanın içinde, her türlü konforun ve güvenliğin bulunduğu kalitali yıldızlı otellerde güzel bir tatil geçirebilirsiniz… Otelde kalmak istemeyen turistler için hazırlanmış özel evler çok rahatlığın konforunu yaşayabilir…

Malezya, Güney Asya’nın en renkli ve çekici ülkesi… Turkuvaz rengi plajları, ünlü tatil yöreleri ile Malezya, gidilip görülmesi gereken bir ülke. Malezya, ziyaretçilerine , hem kültürel hem de doğal güzellikler açısından çok fırsat sunuyor. Güney Asya’nın en istikrarlı ülkelerinin başında gelen Melazya, aynı zamanda ziyaretçileri için oldukça güvenli.

Malezya, federatif anayasal monarşi ile yönetiliyor. 14 eyalet ve ikisi Malezya yarımadasında, biri Borneo kısmında olan 3 federal bölgeden oluşuyor. Güney çin deniziyle bölünen iki farkli cografyadan oluşan Malezya, kuzeyinde Tayland, güneyinde Singapur ve Endonezya, doğuda ise Filipinler ile komşu.

330.252 km2 alana yayılan ülke, Güney Asya’da yer alan Malezya yarımadası (Peninsular Malaysia) ile Güney çin Denizi’nde yer alan Borneo adası (Malaysian Borneo) olmak üzere biribirine oldukça uzak 2 ana kara parçasından oluşuyor. çok genç bir ülke olan Malezya İngilizlerden bağımsızlığını 1957 yılında kazandı. ülkenin yüzde 60’dan fazlası, tropikal yağmur ormanları ile kaplı. Tarih öncesi dönemden beri var ola gelen yağmur ormanları, dünyada başka hiçbir yerde olmayan hayvanları ile dünyanın en zengin biyoçeşitliliğine sahip 12. ülkesi. Malezya, ülke tanıtım reklamlarında kullanılan tüm dünyaya mesaj olarak verdiği “truly asia “yani gerçek Asya biziz” sözü hemen hemen hedefine ulaşıyor.

Malay, çin, Hint ve Asya’nın birçok ülkesinden insanın bir arada yaşadığı ülkede çeşitli etnik gruplar, uyum içinde yaşıyor. Malezya’da halkın yüzde 50,4′i Malay; yüzde 23,7′si çinli, yüzde 7,1′i Hint ve yüzde 18,8′i diğer etnik gruplara mensup. ülkede bu etnik ve dini farklılıklardan dolayı çok farklı inançlar ve diller bir arada huzur içinde ve barış ortamında yaşıyor. Burada kimse kimseye karışmıyor. Büyük çoğunluğu müslüman olan bir ülkede müslüman olmayanlar istedikleri hayat tarzı içinde yaşıyor. Bu yönüyle Malezya, Birleşmiş Milletler Topluluğu gibi.

Malezya insanı genel olarak çok çalışkan. Dünyadaki gelişen teknolojiyi çok iyi takip ederek bunları hayata geçirebilmişler.

ülkede hala İngiliz hakimiyeti var

ülkede uzun yıllar devam eden İngiliz hakimiyetinin izlerini görmek mümkün. Mesela araçların direksiyonları sağda. Her yerde ingilizce konuşuluyor. Her eyaletin sultanı sırayla beş yılda bir Malezya kralı oluyor. Sultanlar aynı zamanda dini lider. İngiltere’de olduğu gibi kralın yetkileri sembolik. Yürütmenin asıl başı, başbakan ve bakanlar kurulu. Ekonomi için Asıllıların , devlet yönetimi ise Malaylar’ın elinde. çinliler ve Hintliler, İngilizler döneminde ülkeye getirilmiş. Bu yüzden ülkenin asıl sahibleri Malaylar.

Türkiye’de Malezya yatırımları

Malezya ve Türk firmaları arasında güzel ortaklıklar kuruldu. Sabiha Gökçen Havaalanı başta olmak üzere, sağlık sektörü ve birçok alanda Malezyalı firmaların Türk şirketleriyle ortaklıkları bulunuyor.

Melazya Türkiye ile ticarete çok açık. Malezya’da sınır kapısında Türk pasaportunuzu göstermeniz yeterli, vize yok. Malezya”nın Türkiye için bir başka önemi, G-7‘den (dünyanın en gelişmiş 7 ülkesinin bir araya gelip oluşturduları birlik) ilham alınarak gelişmiş İslam ülkelerinin oluşturduğu D-8 (developing -8/ gelişmekte olan-8) içinde yer alması. D-8 grubu içinde yer alan diğer ülkeler ise şunlar; Endonezya, İran, Pakistan Mısır, Nijerya, Bangladeş ve Türkiye.

Malezya‘da kişi başına düşen milli gelir,…

Dosyanın devamı için Turcomoney dergisinin Haziran sayısına bakabilirsiniz…

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası