Son Haberler

TÜRKİYE EKONOMİSİ NEREYE GİDİYOR?

Büyüme beklentilerin üzerinde gerçekleşti

İşsizlik düşüşe geçti

Cari açık geriledi

Döviz rezervi arttı

Bütçe tablosunda iyileşme var

Bu tabloya ters düşen gösterge ise enflasyondaki yükseliş ve buna bağlı faiz oranlarındaki artıştı.

Peki Türk ekonomisi nereye gidiyor? İşte makro göstergelerin diliyle Türk ekonomisi

Türkiye ekonomisi, tüm olumsuzluklara rağmen dinamizmini sürdürüyor. Gerek seçim sürecinde yaşanan belirsizlikler, gerekse komşu ülkelerinde meydana gelen gerginlikler, iş dünyasını tedirgin ediyor. Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar, durgunluğa sebep olurken, ihracat cephesindeki olumsuz gelişmeler dikkatle izleniyor. Kısacası Türkiye, birçok belirsizlik unsuru ile birlikte gerginlikler coğrafyasının ortasında yol bulmaya çalışıyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisindeki dinamizm dikkat çekiyor. Nitekim TüİK ve Merkez Bankası’nın verilerine göre makro ekonomik göstergeler genel olarak olumlu sinyaller veriyor. Nitekim büyüme beklentilerin üzerinde gerçekleşti. İşsizlik düşüşe geçti, cari açık geriledi, döviz rezervi arttı, bütçe tablosunda iyileşme var. Bu tabloya ters düşen gösterge ise enflasyondaki yükseliş ve buna bağlı faiz oranlarındaki artıştı.

İşte makro göstergelerin diliyle Türk ekonomisi…

Enflasyon dirençli

Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0,56 oranında artı ve yıllık tüketici enflasyonu yüzde 8,09’a yükseldi. Bu dönemde gıda fiyatlarında bir gerileme gözlemlenirken enerji fiyatlarında artış ortaya çıktı.

öKTG-H ve öKTG-I endekslerinin yıllık artış oranları önceki aya kıyasla sırasıyla 0,31 ve 0,48 puan artarak yüzde 7,91 ve yüzde 7,48 olarak gerçekleşti. çekirdek enflasyon göstergelerinin genel TüFE oranının altında seyretmesi olumlu bir gelişme olarak yorumlanabilse dahi yükseliş eğilimi olumsuz bir trende işaret ediyor.

Alt gruplar incelendiğinde, Nisan ayında enerji grubunun katkısı 0,24 puan, temel mal grubunun katkısı ise 0,30 puan artı. Gıda grubunun katkısında bu dönemde 0,41 puanlık gerileme gözlenmiş olsa da mevcut durumda 3,10 puan ile yıllık tüketici enflasyonuna en yüksek katkı bu gruptan geliyor.

Grafik: TüFE ve çekirdek Enflasyon

1_10.jpg

Kaynak: TüİK

Fiyat hareketlerine dair açıklamasında TCMB “Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimleri incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerinin yükseliş kaydettiği görülmüştür. Hizmet enflasyonu ana eğilimi geçen ayın ardından bu dönemde de yatay seyrederek yüksek seviyesini korumuştur. Temel mal enflasyonu ana eğiliminde dayanıklı tüketim malları ve giyim grubundaki gelişmelerin etkisiyle belirgin bir artış gözlenmiştir” yorumlarına yer verdi.

Tablo: Mayıs Ayı Enflasyonu Bileşenleri

2_9.jpg

İşsizlik oranında kısmi düşüş

TüİK tarafından açıklanan verilere göre Mart ayı itibariyle işsizlik oranı yüzde 10,6 (Şubat ayında yüzde 11,2) seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 69 bin kişi iken, işsizlik oranı erkeklerde yüzde 9,6; kadınlarda ise yüzde 12,9 oldu. Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12,6 olarak tahmin edildi. İşgücü 2015 yılı Mart döneminde 29 milyon 22 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise yüzde 50,4 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 70,6; kadınlarda ise yüzde 30,7 oldu.

Grafik: Mevsim etkilerinden arındırılmamış temel işgücü göstergeleri, Mart 2015

3_2.jpg

Kaynak: TüİK

Dünya ülkeleriyle karşılaştırma anlamında en uygun veri olarak açıklanan 15-64 yaş grubu tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 10,8 olarak gerçekleşti.

Grafik: Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı, Mart 2015

4_1.jpg

Kaynak: TüİK

ödemeler dengesinde net hata noksan kalemi dikkat çekiyor

Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Nisan ayına göre 1.519 milyon ABD doları azalarak 3.408 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda 12 aylık cari işlemler açığı, 45.776 milyon ABD dolarından 44.257 milyon ABD dolarına geriledi.

Dosyanın devamı için Turcomoney dergisinin Haziran sayısına bakabilirsiniz…

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası