Son Haberler

ENFLASYON YÜKSELİR Mİ?

Türkiye’de yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı gelişmelerden dolayı kurda oluşan aşırı oynaklığa müdahale eden Merkez Bankası, döviz üzerindeki baskıyı hafifletebilecek mi? Cari açıkta kritik sınır aşılacak mı? Gelişmiş ülkelerin notunun düştüğü dönemde Türkiye’nin kredi notu, 4 kredi derecelendirme kuruluşu tarafından “yatırım yapılabilir” seviyede tutuluyor. Bu not ne anlama geliyor? Dünya ekonomisindeki büyümeye ilişkin beklentiler aşağı yönlü revize ediliyor. Peki dünyanın en büyük ikinci ekonomisi çin’deki yavaşlama piyasaları nasıl etkileyecek? İstihdam, büyümenin yavaşlamasından nasıl etkilenecek?

BİST YüZDE 20 GERİLEDİ

Geçen yıl tarihi rekorlar kırarak ortalama yüzde 55 yükselişle, dünyadaki tüm borsalar içinde en çok yükselen 2 borsa olan ve bu yılın ilk 3 ayında da yükselişini sürdürerek toplamda yüzde 75’e yakın yükselen BİST de son dönemdeki gelişmelerden olumsuz etkilendi ve dışarıdaki gelişmeler , üzerinde değer kaybetti. İçerideki ve dışarıdaki gelişmeler, kar realizasyonları yaşanmasında önemli ölçüde etkili oldu.

Kuresel finans piyasalarındaki dalgalanmalar son haftalarda dunya ekonomi gundeminin ilk sıralarında yer buluyor. Geride kalan iki aylık periyod içerisinde dunyanın en buyuk ekonomisi ABD’de; Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin, FED’in genişlemeci ve gevşek para politikasından cıkışına ilişkin yapmış olduğu acıklamalar ozellikle gelişmekte olan ulkelerin para birimlerinde belirgin değer kayıplarının yaşanmasına neden oldu. Bununla birlikte soz konusu ülkelerin borçlanma maliyetleri artarken, borsalarından da hızlı sermaye çıkışları gercekleşti. Kuresel finans piyasalarıyla birlikte hareket eden Turk finans piyasaları da, bu gelişmelerden gereğinden fazla olumsuz etkilendi. Turkiye’deki “Gezi Parkı” olayları ile yurt dışında FED’in acıklamalarının hemen hemen aynı doneme ve ust uste denk gelmesinin oluşturduğu algı onemli rol oynadı. Fakat Turk finans piyasalarını asıl etkileyen unsur dış kaynaklı gelişmeydi. Merkez Bankası bu gelişmeler sonucunda kurda oluşan aşırı oynaklığa mudahale etti. Toplamda 6.6 milyar dolara yakın mudahale bulunan Merkez Bankası, PPK toplantısında faiz koridorunu genişletici yönde olculu bir adımın gundeme alınacağını acıkladı. Akabinde faiz koridorunun ust bandını piyasadaki beklentilere paralel 75 baz puanlık bir artışa giderek 6.5’den, 7.25’e cıkardı. Boylelikle kur uzerindeki baskının hafiflemesine katkı sağladı.

Politika faizinde ise bir değişiklik yapmayan Merkez Bankası, gerektiğinde ek parasal sıkılaştırma yapacağına işaret etti. Kuresel risk iştahında kalıcı bir bozulma olmadan, Merkez Bankası’nın faizlerde olculu adım dışında bir yukselişe gitmesi beklenmiyor. Merkez Bankası’nın aldığı bu karar, not artırımı sonrası Turkiye’ye yeni veya yeniden girmek icin bekleyen yatırımcılar icin de fırsat olacak.

ENFLASYON YüKSELİR Mİ?

Orta Vadeli Programda (OVP) 2013 yılı için enflasyon yuzde 5.3 buyume, yuzde 4 işsizlik, yüzde
8.9 hedefi yer alıyor ve petrol fiyatlarının yaklaşık 110 dolar seviyesinde seyredeceği ongoruluyor. Enflasyonda belirleyici unsurların başında kur ve petrol fiyatlarının seyri geliyor. Son dalgalanmalar enflasyonda bir iki aylık kısa vadeli yukseliş yaratsa da yılsonu hedefinde bir sapma beklemiyoruz.

CARİ AçIKTA 60 MİLYAR DOLAR SEVİYESİ AŞILIR MI?
Kuresel ekonomide buyume tahminlerinin aşağı yonlu revize edildiği ve Euro Bolgesi’nde daralmanın beklendiği bir donemde Turkiye ekonomisi buyumeyesini surduruyor. Kuresel petrol ve enerji fiyatlarında yaşanan yükselişlerin cari acığı olumsuz etkileme riskine rağmen alınan tedbirlerin etkisiyle 2013 yılı için beklentisi olan 60 milyar dolar seviyesinin aşılmayacağını duşunuyorum.

İSTİHDAMA DüŞüK BüYüME FRENİ
Euro Bolgesi’nin bazı ulkelerinde işsizlik oranlarının yuzde 25’leri gecmesine rağmen Turkiye’deki istihdam rakamlarının tek haneli seviyeleri koruması bekleniyor. 2013 yılına ilişkin ozellikle gelişen ulkelerdeki duşuk buyume beklentileri ve istihdam yaratılmasındaki guclukler nedeniyle bu yıl işsizlik oranlarında kuresel duzeyde belirgin bir iyileşme beklenmiyor.

GLOBAL BüYüME TAHMİNLERİ REVİZE EDİLDİ
Dunya ekonomisindeki buyumeye ilişkin beklentiler aşağı yonlu revize edilmeye devam ediyor. Uluslararası Para Fonu‘nun (IMF) 2013 Dunya Ekonomik Gorunumune ilişkin guncellediği son raporunda 2013 yılında kuresel ekonomi icin buyume tahmini aşağı yonlu revize ederek yuzde 3.3 den yuzde 3,1 duşurdu. IMF’nin gelişmekte olan piyasalar icin bu yılki buyume beklentisi yuzde 5 gelişmiş piyasalar için buyume beklentisini ise yuzde 1,2. Euro Bolgesi‘nin ise bu yıl yüzde -0,6 daralmasını bekliyor. Bu yıl ozellikle gelişmekte olan ülkelerde buyumenin; uygulanan genişlemeci politikalardan cıkış beklentisi ve artan risk algısı sebebiyle potansiyelin altında kalacağı ongoruluyor.

çİN EKONOMİSİ YAVAŞLIYOR
IMF, bu yıl Euro bolgesinin en buyuk ekonomisi Almanya da buyume beklentisini yuzde 0.3’e dunyanın en buyuk ekonomisi ABD icin tahmininin yuzde 1,7‘ye cekti. IMF, son yıllarda küresel buyumenin motoru olarak gorulen dunyanın 2. buyuk ekonomisi Cin ile ilgili tahminlerini de aşağı cekti. 2011 yılında yuzde 9,2 oranında buyuyen Cin ekonomisinde 2012 yılı ikinci ceyreğinde buyume yüzde 7,6 olarak gercekleşti. Bu oran Cin’in son yıllardaki en duşuk buyume verisi. Bu oran Cin ekonomisinde de onemli bir yavaşlama olduğunu gosteriyor. IMF, Cin‘in bu ve onumuzdeki yıl yuzde 7.75 ortalama ile buyuyeceğini tahmin ediyor. Cin de buyumenin yuzde 8‘in altında kalması bekleniyor. Asya’nın diğer buyuk ekonomisi Japonya’nın ise 2013 yılında yuzde 1.6 duzeyinde buyumesi bekleniyor. Gecen ay Japonya’da yapılan seçimlerde Başbakan Abe‘nin liderliğini yuruttuğu koalisyon altı yıl aradan sonra meclisin her iki kanadında ustunluğu elde eden ilk hukumet oldu. Bu durum uzun sure durgunluğun ardından yakalanan ekonomik canlanmayı surdurebilmek icin gerekli yapısal reformları hayata gecirme fırsatı sağlayacak.

TüRKİYE’NİN NOTU “YATIRIM YAPILABİLİR” SEVİYEDE
Turkiye’nin makro ekonomik gostergelerinde olumlu tablo suruyor. Butce performansı beklentilerden iyi gidiyor. Gelişmiş ulkelerin notunun duştuğu donemde Turkiye’nin kredi notu, 4 kredi derecelendirme kuruluşu tarafından “yatırım yapılabilir” seviyeye yukseltildi. Merkez Bankası toplamda 120 milyar dolarlık rezervleri ile guclu konumunu koruyor. Dolarda oluşabilecek oynaklıklara karşı Merkez Bankası gerekli mudahaleleri yapacak gucte. Mali disiplinden taviz verilmediği ve mali tablo gucunu koruduğu surece piyasa da yaşanan bu dalgalanmalardan ülkemizin kalıcı olarak etkilenmeyeceğini duşunuyorum. Bu perspektifte uzun vadeli beklentilerimi olumlu olarak koruyorum. Yatırımcılar acısından; Turkiye, gelişmekte olan ulkeler icinde en guvenli limanlardan biri olma yolunda hızla ilerliyor. Ulkemiz onumuzdeki donemde cazibe merkezi olmaya devam edecektir.

BERNANKE SöYLEMELERİNİ YUMUŞATTI
FED Başkanı Bernanke, geçen ay içerisinde ABD Kongre ve Senato’sundaki son yaptığı açıklamalarda söylemlerini yumuşattı. Piyasalar konuşmayı bu sefer pozitif algıladı. FED, makroekonomik verilerin halen tatmin edici olmaktan uzak olduğunu karar vermeden önce tüm ekonomik verilerde ki iyileşmeyi görmek isteyeceklerini ve buna göre değerlendireceklerini belirtti. ABD ekonomisinin küresel ekonominin beklenenden yavaş büyümesi riskine karşı hassas olduğuna dikkat çekti. Bu açıklamadan çok net olarak anlaşıldı ki ; FED ekonomik gidişata ve görünüme göre acele etmeden karar verecek.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası