Son Haberler

Enflasyondaki artış, faizlerin düşürülmesine engel oluyor

Ağustos ayında ekonomik tarafta TCMB faiz kararı ve enflasyondaki seyir takip edilecek. CDS’lerdeki sakin seyir şu an için TL varlıklara yönelik önemli bir risk fiyatlamasına işaret etmiyor.TCMB faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi ve turizm aktivitesinin arması ile Temmuz ayında pozitif ayrışan TL Ağustos ayında da sınırlı şekilde değer kazanarak pozitif ayrışmaya devam edebilir.

Negatif gelişmeler olması ve global risk alma iştahında zayıflaması durumunda bu yılda bu yönde bir fiyatlama oluşabilir. Ancak BIST’in yılbaşından beri negatif ayrışması ve değerleme olarak yurtdışı benzerlerine göre oldukça cazip seviyelerde olması nedeniyle global risk alma iştahında bir bozulma olmadıkça BIST’in Ağustos ayını sınırlı da olsa pozitif tarafta kapatabileceğini düşünüyoruz.

Kavcıoğlu, enflasyonda düşüş eğilimi başlayana kadar sıkı duruşun devam ettirileceği mesajını yineledi. TCMB’nin enflasyonda düşüş eğilimi başlaması durumunda en erken yılın son çeyreğinin son aylarında bir faiz indirimine gidebileceğini düşünüyoruz. Mevcut politika faizinin bir süre daha sabit kalacağı varsayımı altında TL’de bir miktar daha değer kazancı görebiliriz.

İçeride enflasyondaki artışın durmaması, TCMB’nin faizleri indirmesine engel oluyor. Bununla birlikte Fed’den de henüz bir politika değişikliği gelmemesi, Türk Lirası açısından pozitif bir etken olarak göze çarpıyor. Kurdaki gevşemenin devam etmesi halinde 8.30 destek noktası takip edilebilir. Alımların artması durumunda ise 8.55 ve 8.80 direnç noktaları olarak izlenebilir.

Temmuz ayında piyasaların ana gündemi Covid-19 delta varyantının yayılma hızı ve ülkelerin yeniden kısıtlamalara başvurup başvurmayacağı olacak. Ekonomi tarafında 26-28 Ağustos tarihinde yapılacak ve merkez bankası başkanlarının katılacağı Jackson Hole toplantısı takip edilecek. Özellikle Fed’in varlık alımlarına ilişkin nasıl bir yol izleyebileceği ve para politikasına ilişkin büyük merkez bankası başkanlarının vereceği mesajlar önemli olacak.

 

Dünya genelinde Covid-19 delta varyantının hızla yayılmasına ve “tapering” tartışmalarına rağmen global risk alma iştahı Temmuz ayında güçlü seyrini korudu. Büyük borsalar Temmuz ayını genel olarak sınırlı yükselişlerle kapatırken, gelişmekte olan (EM) borsalar negatif ayrıştı. EM içinde Çin öncülüğünde özellikle Asya borsaları güçlü negatif ayrışan grupta yer aldı.

BIST, Temmuz ayında dalgalı ve düşük hacimli bir seyir izlerken ayı yurtdışı majör borsalara paralelyükselişle kapatmaya hazırlanıyor. EM para birimleri Temmuz ayında genel olarak değer kaybederken, TL uzun süre sonra pozitif ayrışarak Temmuz ayında EM kurları içinde en iyi performans gösteren para birimi oldu.

TL Temmuz ayını yüzde 2 üzeri değer kazancıyla kapatmaya hazırlanırken, beklentilerden yüksek gelen yurtiçi enflasyon verileri sonrası TCMB faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi TL’nin pozitif ayrışmada etkili oldu. Temmuz ayında Brezilya Reali ve Güney Afrika Raundu en çok değer kaybeden para birimleri oldu.

TL, Temmuz ayında uzun süre sonra pozitif ayrışırken TCMB faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi ve açılmanın etkisiyle turizm tarafında yaşanan olumlu gelişmeler, pozitif ayrışmada etkili oldu.

BIST TEMMUZ AYINI YÜZDE 2 CİVARI YÜKSELİŞLE KAPATIYOR

BIST Temmuz ayına hafif pozitif eğilimle başlarken ayı içinde 1.341-1.400 arasında dalgalı ve düşük hacimli bir seyir izledi. BIST ayı yüzde 2 civarı yükselişle kapatmaya hazırlanırken, bankacılık endeksi üç aylık pozitif ayrışma sonrası ayı sınırlı düşüşle ve negatif ayrışmayla kapatıyor.  BIST Temmuz ayındaki uzun tatilin de etkisiyle aylık olarak son iki yılın en düşük işlem hacmi ile ayı kapatıyor. Sınai endeks ise yüzde 4 üzeri yükselişle pozitif ayrıştı.

CDS’ler aya 385 seviyelerinden başlarken ay boyunca yatay bir eğilim sergiledi. CDS’lerdeki eğilim TL varlıklara ilişkin risk fiyatlamasına ve algısında son birkaç ayda kayda değer bir değişim olmadığına işaret ediyor.

TCMB Temmuz toplantısında faizleri piyasa beklentisine paralel yüzde 19,00 seviyesinde sabit bıraktı. Kurul PPK metninde fiyat oynaklıkları, kredi gelişmeleri ve cari işlemler dengesine ilişkin makro göstergelere dikkat çekti.

MALİYET ENFLASYONU VE ARZ KISITLARININ ENFLASYON ÜZERİNDE YARATTIĞI BASKILARA DİKKAT ÇEKİLDİ

Önceki politika metniyle paralellik gösteren Temmuz kararında, maliyet enflasyonu ve arz kısıtlarının enflasyon üzerinde yarattığı baskıların altı çizildi. PPK metninde aşılanma programının iktisadi faaliyet üzerindeki performansına dikkat çekilirken, küresel toparlanmanın da devam ettiği vurgulandı. Üretici fiyatlarından, tüketici fiyatlarına geçişin normalleşme sürecindeki hıza paralel bir seyir izleyeceği ve yukarı yönlü risk unsurlarının canlı olduğu vurgulandı.

Haziran ayı enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi sonrası TCMB faiz indirimi beklentileri ötelenirken, buna bağlı olarak TL Temmuz ayında pozitif ayrışarak ayı değer kazancıyla kapattı. TCMB, 2021 üçüncü enflasyon raporunda 2021 için orta nokta enflasyon tahminini yüzde 12,2’den, yüzde 14,1’a, 2022 yılı için yüzde 7,50’den, yüzde 7,80’e yükseltti.

KAVCIOĞLU, ENFLASYONDA DÜŞÜŞ EĞİLİMİ BAŞLAYANA KADAR SIKI DURUŞUN DEVAM ETTİRİLECEĞİ MESAJINI YİNELEDİ

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, “sıkı para politikası duruşunun enflasyonda düşüş sağlama önceliği doğrultusunda kararlılıkla sürdürülmesi oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi görmektedir” açıklaması yaparak, enflasyonda düşüş eğilimi başlayana kadar sıkı duruşun devam ettirileceği mesajını yineledi.

TCMB’nin enflasyonda düşüş eğilimi başlaması durumunda en erken yılın son çeyreğinin son aylarında bir faiz indirimine gidebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle mevcut politika faizinin bir süre daha sabit kalacağı varsayımı altında TL’de bir miktar daha değer kazancı görebiliriz.

FED, 120 MİLYAR DOLARLIK VARLIK ALIMLARINI DEVAM ETTİRECEĞİNİ AÇIKLADI

Fed Temmuz ayı toplantısının piyasa beklentisine paralel faizleri oy birliğiyle faizleri yüzde 0-0,25 aralığında sabit tutarken, 120 milyar dolarlık varlık alımlarını devam ettireceğini açıkladı. Fed, enflasyondaki yükselişin geçici faktörlerden kaynaklandığını vurgulamaya devam ederken, varlık alım programını yönlendiren hedefler konusunda ilerleyen dönemde daha fazla değerlendirme yapılacağını belirtti.

Powell, varlık alım programındaki değişikliklerin açıklanacak verilere bağlı olacağını ve faiz artırmayı düşünmeye hiç yakın olmadıklarını vurguladı. Powell’in açıklamaları sonrası “tapering” endişelerinin azalmasıyla EM para birimlerinde değer kazançları yaşanırken güvercin tutuma bağlı olarak değerli metallerde sınırlı da olsa yükseliş eğilimi yaşandı. Fed kararı sonrası Temmuz ayında negatif ayrışan EM piyasalarında toparlanma yaşanırken, TL varlıklarda da benzer şekilde sınırlı pozitif fiyatlama oluştu.

ERKEN FAİZ ARTIRIMI BEKLENTİLERİ AZALIRKEN DOLAR DEĞER KAYBETTİ

Temmuz ayında EUR/USD paritesi nispeten sakin seyretti. Uzun süre 100 pip’lik aralıkta seyreden parite, 1.1750’leri taban yaptı. Fed’in ay sonundaki FOMC toplantısında faizleri sabit bırakması ve politika değişikliğine dair sinyal vermemesi, erken faiz artırımı beklentilerini azaltırken doların değer kaybetmesine sebep oldu.

Son iki günde 1.19’a ulaşan parite için bu ay 1.1950 ve 1.21 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1.1850 ve 1.1750 alımların artabileceği bölgelerdir.

ENFLASYONDAKİ ARTIŞIN DURMAMASI, TCMB’NİN FAİZLERİ İNDİRMESİNE ENGEL OLUYOR

Temmuz ayına 8.70’lerden başlayan Dolar/TL kuru, önceki aylara nazaran oldukça sakin seyretti. Volatilitesi oldukça düşen kurda, hareket aralığı 25 kuruş oldu. İçeride enflasyondaki artışın durmaması, TCMB’nin faizleri indirmesine engel oluyor.

Bununla birlikte Fed’den de henüz bir politika değişikliği gelmemesi, Türk Lirası açısından pozitif bir etken olarak göze çarpıyor. Kurdaki gevşemenin devam etmesi haline 100 günlük ortalaması olan 8.30 destek noktası takip edilebilir. Alımların artması durumunda ise 8.55 ve 8.80 direnç noktaları olarak izlenebilir.

FED ETKİSİYLE ALIMLARIN ARTTIĞI SARI METALDE 1.840 VE 1.885 DİRENÇLERİ TAKİP EDİLECEK

Geçtiğimiz aya 1.770 dolardan başlayan ons altın ay içerisinde ikinci kez 1.800 dolar üzerine atak gerçekleştirdi. Fed’in parasal sıkılaştırmaya gitme ihtimali altındaki yükselişin önünde engel olarak durmaya devam ediyor. Ay sonunda Fed etkisiyle alımların arttığı sarı metalde 1.840 ve 1.885 dirençleri takip edilecektir. Fed beklentilerinin artması halinde gelebilecek satışlarda ise 1.800 ve 1.770 destekleri izlenmeye devam edilecek.

AĞUSTOS SONUNDA MERKEZ BANKASI BAŞKANLARININ KATILACAĞI JACKSON HOLE TOPLANTISI TAKİP EDİLECEK

Temmuz ayında piyasaların ana gündemi Covid-19 delta varyantının yayılma hızı ve ülkelerin yeniden kısıtlamalara başvurup başvurmayacağı olacak. Virüsün yayılma hızının aşı uygulamalarına rağmen artması ve yeniden kısıtlamaların uygulanmaya başlaması Global risk alma iştahını törpüleyebilir.

Ekonomi tarafında 26-28 Ağustos tarihinde yapılacak ve merkez bankası başkanlarının katılacağı Jackson Hole toplantısı takip edilecek. Özellikle Fed’in varlık alımlarına ilişkin nasıl bir yol izleyebileceği ve para politikasına ilişkin büyük merkez bankası başkanlarının vereceği mesajlar önemli olacak.

Fed’in son yapılan toplantıda faiz artırmayı düşünmeye hiç yakın olmadıklarını açıklaması ve enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu vurgulamaya devam etmesi sonrası “tapering” endişeleri kısa vade için zayıfladı. “Tapering” endişelerinin zayıflamasıyla Ağustos ayında Global risk alma iştahının güçlü seyrini koruması beklenirken, EM piyasalarındaki negatif ayrışmanın kısa vade için son bulması bekleniyor.

SATIŞLAR YAŞANSA DA KAR SATIŞLARI OLARAK KALMASI VE BORSALARIN GÜÇLÜ SEYRİNİ KORUMASI BEKLENİYOR

Ancak, delta varyantının yayılım hızının artması ve bazı ülkelerin yeniden kısıtlamalara başvurması zaman zaman risk alma iştahını zayıflatabilir. ABD’de enflasyonundaki yüksek seyrin devam ettiğine ilişkin veriler gelmesi de risk iştahında zayıflatabilir.

Bu gelişmeler ışığında Ağustos ayında majör borsalarda zaman zaman satışlar yaşansa da kar satışları olarak kalması ve borsaların güçlü seyrini koruması bekleniyor.

VIX volatilite endeksi Temmuz ayında 25 seviyelerini test etse de ayı 18 seviyelerinden kapatıyor. Endeks 23 seviyesi üzerinde kalıcı olmadıkça ABD borsalarında satışlar yaşansa da kar satışı olarak kalması ve borsalardaki uzun vadeli yükseliş trendinin devam etmesi bekleniyor. EM piyasalarındaki negatif ayrışmanın son bulmasıyla TL varlıklarında bundan pozitif etkilenmesi beklenir.

VAKA SAYILARININ HIZLI ŞEKİLDE YÜKSELMEYE DEVAM ETMESİ BIST’TE NEGATİF AYRIŞMAYA NEDEN OLABİLİR

Yurtiçinde aşılamanın hızlanmasına rağmen vaka sayılarının hızlı şekilde yükselmeye devam etmesi BIST’te negatif ayrışmaya neden olabilir. Vaka sayılarının kontrollü şekilde devam etmesi durumunda ise BIST’in yurtdışına paralel hareket etmesi bekleniyor.

Ağustos ayında ekonomik tarafta TCMB faiz kararı ve enflasyondaki seyir takip edilecek. TCMB faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi ve turizm aktivitesinin arması ile Temmuz ayında pozitif ayrışan TL Ağustos ayında da sınırlı şekilde değer kazanarak pozitif ayrışmaya devam edebilir.

CDS’LERDEKİ SAKİN SEYİR TL VARLIKLARA YÖNELİK ÖNEMLİ BİR RİSK İŞARET ETMİYOR

CDS’lerdeki sakin seyir şu an için TL varlıklara yönelik önemli bir risk fiyatlamasına işaret etmiyor. Kısa vadede yurtiçine yönelik önemli bir pozitif beklenti bulunmazken, AB ve ABD ile ilişkilerin seyri TL varlıklar açısından önemli olacak. BIST’in yurtdışına paralel hareket etmesi ve Ağustos ayında düşük momentumla da olsa tepki yükselişi denemelerini devam ettirmesi bekleniyor.

Ancak vaka sayılarındaki artışın hızlanması ve halka arzların yoğun şekilde devam etmesi BIST’te tepki yükselişlerinin satış fırsatı olarak kullanılmasına neden olacaktır. BIST’in son dört yılda Ağustos ayında güçlü satışlarla karşılaştığını ve ayı düşüşle kapattığını görüyoruz.

BIST AĞUSTOS AYINI SINIRLI DA OLSA POZİTİF TARAFTA KAPATABİLİR

Negatif gelişmeler olması ve global risk alma iştahında zayıflaması durumunda bu yılda bu yönde bir fiyatlama oluşabilir. Ancak BIST’in yılbaşından beri negatif ayrışması ve değerleme olarak yurtdışı benzerlerine göre oldukça cazip seviyelerde olması nedeniyle global risk alma iştahında bir bozulma olmadıkça BIST’in Ağustos ayını sınırlı da olsa pozitif tarafta kapatabileceğini düşünüyoruz.

BIST’te işlem hacmindeki düşük seyrin Ağustos ayında da devam etmesi beklenmektedir. Bu beklentiler ışığında BIST-100 endeksinin Ağustos ayında 1.310-1.430 aralığında dalgalanabileceğini düşünüyoruz. Ay içinde 1.310 ve altına gerilemelerin alım fırsatı olacağını, 1.430 üzeri yükselişlerin ise trade amaçlı satış fırsatı olabileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası