Son Haberler

Global İletişim bölgesel güç oluyor

global_iletisim_veri_merkezinde_bolgesel_guc_oluyor_2.jpg Yıldız Holding’e Bağlı Yıldız Bilişim Grubu şirketlerinden Global İletişim, İstanbul Fulya ve Ankara’dan sonra 1050 metrekare büyüklüğündeki üçüncü veri merkezini Dudullu’da açmıştı.

Bu yatırımın ardından Türkiye’nin en büyük ticari veri merkezi işletmecisi olan Global İletişim, toplam veri merkezi yatırım büyüklüğünü 12 milyon TL’ye ulaştırarak, bölgesel güç olmak hedefine bir adım daha yaklaştı.

Global İletişim’in hedeflerini ve her geçen gün biraz daha gelişen bilişim, iletişim ve bu alandaki teknolojik gelişmeleri şirketin Genel Müdürü Murat Küçüközdemir’e sorduk:

Global İletişim’in faaliyet gösterdiği alan ve firmanızın kuruluşundan bugüne uzanan süreci özetler misiniz? Ne tür hizmetler veriyorsunuz? Sizinle çalışan kurumlara ne tür avantajlar sağlıyorsunuz, ürün yelpazenizden söz eder misiniz?
Yıldız Holding’e bağlı Yıldız Bilişim Grubu Şirketleri’nden Global İletişim faaliyetlerine kurumsal pazara odaklı olarak 2003 yılında başladı. Kurulduğu günden bu yana, güçlü altyapısı ve hizmetleriyle binlerce kurumun birlikte çalışmayı tercih ettiği Türkiye’nin yenilikçi telekom operatörü Global İletişim, hızla gelişen teknolojinin sağladığı tüm yenilikleri, inovatif ürünler haline getirerek sunmasıyla pazarda farklılaşıyor.

Bu anlamda Sabit Telefon Hizmetleri (STH) İşletmeciliği yetkilendirmesi ile ses, İnternet Servis Sağlayıcılığı (ISS) genel izniyle internet ve datacenter, Altyapı İşletmeciliği yetkilendirmesi ile altyapı ve Sanal Mobil Şebeke Hizmetleri yetkilendirmesi ile katma değerli mobil hizmetler sunuyoruz.

Ses, erişim ve internet, datacenter, altyapı ve mobil KDS hizmetlerini, yeni nesil altyapısı üzerinden veren Global İletişim, ileri teknolojisi, yenilikçi ürünleri, kaliteli ve kesintisiz hizmet anlayışı ile sektörün öncü ve tercih edilen şirketi konumunda. Global İletişim’i rakiplerinden ayıran en önemli özellik, kurumların ihtiyaç duyduğu tüm iletişim hizmetlerini tek şemsiye altında sunabilmesidir. Bu kapsamda kurumlara bulut bilişim hizmetlerini sağlarken, noktadan noktaya erişim, internet güvenlik ve ses hizmetlerini de tek elden sunabiliyoruz.


YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDECEK

Türkiye’nin yenilikçi telekom operatörü olarak bugüne kadar yaptığınız yatırımlardan bahseder misiniz?
Global İletişim olarak iletişim sektöründe son yıllarda önemli yatırımlar gerçekleştirdik. Metro Ethernet ile alt yapıda başladığımız yatırımlarımıza, M2M (Machine to Machine) çözümlerimiz bulut bilişim hizmetlerimiz ve veri merkezlerimize yaptığımız yatırımları de ekleyerek devam ediyoruz.

İstanbul Dudullu’da hizmete giren üçünü veri merkezimiz ile sadece veri merkezleri alanındaki yatırım büyüklüğü 12 Milyon TL seviyesine ulaştı. Şu anda 1900 metrekare olan veri merkezi kapasitemizi 2015 yılı itibariyle 6 bin metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz.


BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM SEKTöRü PAZARI 27 MİLYON DOLARA ULAŞTI


Bağlı olduğunuz sektörle ilgili ülkemizde yapılan yatırımları, Türkiye’nin bu alanda sahip olduğu potansiyeli nasıl değerlendiriyorsunuz?

İki yıl öncesinde yaşadığımız küresel krize rağmen Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim sektöründeki hızlı toparlanma devam ediyor. European Information Technology Observatory’nin (EITO) açıkladığı rakamlara göre; Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim sektörünün pazar büyüklüğü toplamda 27 milyar doları aştı. Bu hacmin 20 milyar doları iletişim, 7,5 milyar doları bilgi teknolojileri sektöründen geliyor.

Dolayısıyla sektör genelinde geliştirilen projeler ve ortaklaşa hayata geçirdiğimiz platformlarla sektörümüzü el birliği ile büyütmeye ve yatırımlarımızı artırmaya devam ediyoruz. Türkiye pazarındaki bu önemli büyüme yabancı yatırımcıların da dikkatini çekiyor. Dünya bilişim ve iletişim sektörünün önemli oyuncuları Türkiye ofislerini kuruyor. Bununla birlikte fiber altyapıların yaygınlaşması adına geçiş hakları bakımından halen daha regülasyon ve yatırım maliyetleri tarafında süren belirsizlik, yatırımcıların bu alanda yatırım yapmasını frenliyor, sektörün de rekabete açılmasını engelliyor.

Diğer taraftan uzun süredir kurulması beklenen ve sektörümüz açısından önemli bir gelişme olan “Teknoloji Bakanlığı” resmiyet kazandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak adlandırılan yeni bakanlık, sektörümüzün tüm beklentilerini karşılayacağını ve ivme kazandıracağını düşünüyoruz.


VERİ MERKEZİ PAZARININ YüZDE 15’İNE HAKİMİZ


Türkiye’de veri merkezi pazar büyüklüğünün ne kadarına hakimsiniz?

Türkiye veri merkezi pazar büyüklüğü hakkında net bir araştırma mevcut olmasa da pazarın 60 milyon TL’ye ulaştığını düşünüyoruz. Türkiye’de özellikle son yıllarda bu alanda önemli yatırımlar var. Hatta bu yatırımlar sayesinde Türkiye’nin Avrupa ve Ortadoğu bölgesinde söz sahibi olacağını düşünüyoruz.

Global İletişim olarak bu pazarın % 15’ine sahibiz. İstanbul Fulya, Ankara ve İstanbul Dudullu’daki üç veri merkezimizde 1500’ün üzerinde firmaya hizmet veriyoruz. Yeni yapacağımız yatırımlarla da pazardaki payımızı % 20’ye çıkarmayı hedefliyoruz.

global_iletisim_veri_merkezinde_bolgesel_guc_oluyor_3.jpgFaaliyet gösterdiğiniz sektörün devletten beklentisi nedir, en çok hangi sorunlarla karşılaşıyorsunuz?
Telekomünikasyon sektörü Türkiye’de hızla büyümekte ve gelişmekte olan bir sektör. Bu büyüme hızıyla bağlantılı olarak sektör için çıkarılan kanunların ve yapılan düzenlemelerin etkileri de tüm şirketler için oldukça önemli hale geliyor.

Serbestleşme ve yeni gelişmekte olan teknolojilerle ilgili düzenlemelerde olan eksiklikler sektörü en çok zorlayan konular. özellikle 2004 yılında başlamış olmasına rağmen serbestleşme konusundaki düzenlemelerin hayata geçirilmesindeki yavaşlık uygun rekabet ortamının oluşmasının önündeki en büyük engeli oluşturmakta ve haksız rekabete neden olmaktadır.

Sektörü ilgilendiren tüm düzenlemelerin en hızlı şekilde tamamlanarak hayata geçirilmesi devletten en büyük beklentimiz.

Bilişim sektöründe Türkiye’yi, dünya geneliyle kıyasladığınızda nasıl bir tabloyla karşılaşıyorsunuz?
çok değil bundan 5 yıl öncesiyle karşılaştırdığımızda geldiğimiz noktada bilişim sektöründe önemli yatırımlar yapıldı. Fakat sektör olarak ulaştığımız hacmin daha da büyümesi gerektiğini düşünmekteyiz. Dünyaca ünlü önemli analistler Türkiye’nin 20 yıl içinde dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alacağını açıklıyor.

Bu noktada içinde bulunduğumuz sektör kilit öneme sahip. Bu nedenledir ki, Türkiye yatırım açısından önümüzdeki yıllarda cazip bir yatırım ülkesi haline gelecek.


BİLİŞİM SEKTöRü öN PLANA çIKACAK


Gelişen teknolojiyle ağırlığı artan bilişim sektörü önümüzdeki dönemlerde hayatımızı nasıl etkileyecek?

Günümüz iş dünyasında yerel ya da uluslararası arenada hizmet veren tüm sektörlerin verimliliğini artırmak için büyük öneme sahip olan bilişim sektörü; gerek pazar hacmi; gerekse bilişim okur yazarlığının artması ve bununla birlikte bilişim ihtiyacının doğması ile; Türkiye’yi Avrupa’da önemli noktalara taşıdı.

Her geçen gün daha fazla gelişen ve günlük hayatın vazgeçilmezi haline gelen ürünler ve bu ürünler üzerindeki yazılımlar da pazarı göz ardı edilemeyecek kadar önemli boyutlara ulaştırdı.
Bilişim sektöründe önümüzdeki 10 yıl en önemli gündem maddelerinden birisi olacağını düşündüğümüz bulut bilişim, hızlı kapasite planlama, karmaşıklaşan ve çeşitlenen teknolojiler konusunda uzmanların istihdam edilmesinin getirdiği zorluklar ve bu alanda yatırım yapan servis sağlayıcıların sağlayacağı ölçek ekonomisinin getireceği maliyet avantajıyla ön plana çıkacak.

İlk sanallaştırma ile başlayan bugün kritik iş uygulamalarının dahi üzerinde koştuğu bulut bilişim, iş dünyasına yeni iş modelleri de getirdi. Sabit, aylık hizmetler yerine daha farklı iş modelleri oluşmaya başladı. öne çıkan iki farklı model var. Bunların ilki ‘Kullandığın kadar öde’ modeli, ikincisi ise “Zaman bazlı kullanım”. Bulut üzerinden kullanılabilen bazı uygulamalarda kullandığınız yoğunluk kadar ödeme yapılırken, bazılarında da kullandığınız süre bazlı ödeme yapılabiliyor.

Dolayısıyla kullanıcılara farklı ihtiyaçlara yönelik imkanlar sunuluyor. Hizmet verdiği her alanda dünya standartlarında çözümler sunan Global İletişim olarak, hızla gelişen teknolojinin sağladığı tüm yenilikleri güçlü altyapımız, doğru işbirliklerimizle inovatif ürünler haline getirerek müşterilerimizin hizmetine sunmaya ve bu hizmetlerimizi 7/24 kesintisiz olarak sağlamaya devam edeceğiz.

Hülya DENİZ

hulya@kmedya.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası