Son Haberler

İç ve dış piyasadaki son gelişmeler

Şubat ayı gerek küresel piyasalar gerekse yurtiçi piyasalar açısından gündemin yoğun ve piyasalarda volatilitenin yüksek olduğu bir ay olarak geride kaldı. 2014 yılının ikinci yarısından itibaren etkilerinin güçlenerek artığı küresel ekonomi veri setleri, Şubat ayında özellikle para piyasalarıyla birlikte emtia piyasalarının dalgalı seyir izlemesinde etkili oldu.

Minsk Zirvesi’nde, Almanya Başbakanı, Rusya, Fransa ve Ukrayna Cumhurbaşkanları bir araya gelerek, Ukrayna’nın doğusunda ateşkes sağlanmasına ilişkin uzlaşma sağlanması piyasalara olumlu yansıdı.

ABD tarafında tarım dışı istihdam değişimi göstergesi piyasa beklentilerinden daha iyi gerçekleşti. Verilerin ardından dolarda değer kazanımları izlendi. Son Federal Open Market Committee (FOMC) toplantısının yayımlanan tutanaklarına göre görülüyor ki; birçok FOMC üyesi faiz artışı için erken olduğu görüşünü paylaşıyor. FED’in faiz artış zamanlamasına ilişkin bilgi verebilmesi açısından ise ABD enflasyon oranı ve ABD tarım dışı istihdam değişimi ve işsizlik oranı piyasaların izleyeceği makro-ekonomik göstergeler arasında yer alıyor. Aynı zamanda 18 Mart’ta FED Başkanı Yellen’ın konuşması ve FED’in ekonomik projeksiyonları ile birlikte, bankanın faiz artırımının zamanlamasına ilişkin ipuçları verecek.

Euro bölgesinde ise Yunanistan’da iktidara gelen Syriza piyasaların gündemini uzun süredir meşgul ediyor. Borçlanma ve kemer sıkma önlemlerine ilişkin Euro Bölgesi maliye bakanları ile Yunanistan’ın bir araya gelmesi, görüşmelerde uzlaşma zemini oluşmamasına rağmen ilerleyen günlerde anlaşmaya varılabileceğine ilişkin piyasalarda bir beklenti var.

Geride kalan yılın son çeyreğinde yüzde 0.6 ile beklentilerin altında bir büyüme kaydeden Japonya, yine de son iki çeyrektir resesyondan çıkmayı başardı.

Son aylarda kaydettiği düşüş ile piyasaların en çok konuşulan enstrümanı olan petrol, Şubat ayının ilk üç haftasında genelde yükseliş kaydetti. ABD’de sondaj çalışmalarının azaldığı yönündeki haberler, arzın beklenenden daha kısa vadede gerileyebileceği düşüncesine destek verdi ve petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketlere destek oldu. Ancak özellikle 18 Şubat’ta yayımlanan Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) rakamlarında stokların güçlü bir şekilde artmaya devam ettiğinin görülmesi, emtianın fiyatında sert kayıpların izlenmesine neden oldu.

Mart ayında piyasaların önemle izleyeceği veriler arasında Euro Bölgesi enflasyon oranı yer alıyor. Şubat ayına ilişkin Euro Bölgesi öncü Enflasyon Oranı, Euro Bölgesi’nde deflasyonun derinleşip derinleşmeyeceği yönünde bilgi verebilir. Diğer taraftan Ocak ayında geniş tabanlı bir parasal genişleme programı açıklayan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bu ay (Mart 2015) yapılacak olan ikinci toplantısında ise yeni bir adım atılması beklenmiyor.

MB 24 Şubat PPK toplantısında faiz oranlarını 25 puan indirerek 7.75‘ten 7.50‘ye çekti. Petroldeki düşüş sonrası cari açığın azalması, enflasyonun ve reel faizlerin düşmeye devam etmesi kuvvetle muhtemel, Euro Bölgesi’nde likiditenin artacağını ve FED‘in ise faiz artışı için sabırlı duruşunu sürdüreceğini de göz önüne alırsak önümüzdeki aylarda da Merkez Bankası’nın faizi düşürme ihtimali yüksek.

Borsa Dünyası

Alper Nergiz

GCM Menkul Değerler Genel Müdürü

nergiz@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası