Son Haberler

Piyasaları neler bekliyor?

Aralık ayında global piyasalarda sert dalgalanmalar yaşandı. Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüş sonrasında Dolar/Ruble paritesinde yaşanan yükseliş nedeniyle Rusya Merkez Bankası faizleri 750 baz puan artırarak %17 seviyesine yükseltti. Ay içinde 79 seviyesine kadar yükselen Dolar/Ruble paritesi, alınan tedbirler sonrasında 52 seviyelerine kadar gevşedi. FED ise 16-17 Aralık tarihinde gerçekleştirdiği toplantı sonrasında faizleri değiştirmedi. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, piyasalarca merakla beklenen “faizlerin uzunca bir süre daha düşük tutulacağı” ifadesi metinde yer almaya devam ederken, “faiz artımı için sabırlı davranılacağı” ifadesinin açıklamaya eklendiği görüldü. Yapılan bu açıklama sonrasında FED’in Nisan ayına kadar faiz artışına gitmeyeceği beklentisi kuvvetlendi. Avrupa, Japonya ve çin Merkez Bankalarının genişleyici para politikasına yönelik eğilimleri devam etti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanı Draghi, 2015’de varlık alımları dahil para politikası bileşenlerinin 2015 yılı başında gözden geçirileceğini söyledi. çin’de ise büyümeye dair gelen negatif sinyaller üzerine çin merkez bankası piyasalara likidite enjekte etti. Japonya’da ise genişleyici politikalar izleyen Başbakan Şinzo Abe liderliğindeki koalisyon seçimlerden zafer ile çıktı.

BIST 100 Endeksi Aralık ayına yılın en yüksek seviyesi olan 87.000 seviyelerinden başlamasına karşın, Ruble’deki sert değer kaybının risk algısını artırmasıyla yaşanan kar satışları sonrasında ay içinde 79.000 seviyelerine kadar geri çekildi. FED’den gelen güvercin tondaki açıklamalar ve düşük seyreden petrol fiyatlarıyla tekrar toparlanan BIST 100 Endeks yılı 85.000 seviyelerinden kapatma eğiliminde. TCMB politika faizlerinde bir değişikliğe gitmezken, toplantı tutanaklarında enflasyonun 2015 yılının ilk yarısında enflasyon raporundaki hedeflerle uyumlu bir şekilde hızlı gerileyeceği ifadesine yer verilmesi ve gıda fiyatlarının enflasyona baskı yaptığı ifadesinin metinden çıkarılması, Global koşulların izin vermesi durumunda Merkez Bankası’nın enflasyondaki düşüş ile birlikte yılın ilk yarısında faizleri düşürebileceğinin sinyali olarak algılandı.

Geçtiğimiz ay İsviçre’de gerçekleşen referandum sonrası Altının onsu son 5 yılın dip seviyesini -1143- bir kez daha test ettikten sonra hızlı bir tempoda 1240’a kadar yükseldi. Altın, genel olarak emtia kompleksin de dolara karşı yaşanan güçsüzlük etkisinde kalmaya devam ediyor. 1240 düzeyine ayın başında hızla yükselen altın, burada kalıcı olamadı. 2014 yılını 1200 altında kapatma ihtimali oldukça yüksek. ABD’den gelen ekonomik verilerin, dolayısı ile doların gücünün yön vereceği değerli metalde, 1200 ve 1240 seviyeleri direnç, 1175 ve 1145 ise destek olarak çalışacaktır.

EURUSD paritesi Aralık ayında geniş sayılabilecek bir bantta hareket etti. Aralık ayının ikinci haftasında 1,2564 ile en yüksek seviyesini gören parite, takip eden 8 iş gününde bu yılın en düşük düzeyi olan 1,2160’lı seviyelerine kadar geriledi. Avrupa bölgesi ekonomisine dair endişeler ve ekonomiyi canlandırmak adına ECB’nin yapacağı olası müdahaleler parite üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Paritede yukarı hareketlerde 1,2300 direnç, aşağı hareketlerde ise 1,2000 destek olarak ön plana çıkabilir.

Dolar/TL Kasım ayında gelen satışlarla 2.20 – 2.25 bandında denge bulduktan sonra Aralık ayının ilk 2 haftası aralıksız yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,4130 civarına tırmandı. Dolardaki yükselişe faizlerdeki yükseliş ve borsadaki düşüş de eşlik etti. Tarihi zirve görülmüş olmasına rağmen kalıcı olamadı. Kur 2.30-31 aralığına kadar geriledikten sonra 2.32 bölgesinde yatay harekete geçti. 2,30 önemli destek, 2,35 ve 2,41 ise dirençler olarak takip edilebilir.

Ocak ayında, gelecek makroekonomik veriler ve bu verilere karşılık Merkez bankalarının alacağı kararlar piyasalar üzerinde etkili olmaya devam edecek. Avrupa, Japonya ve çin Merkez Bankalarının genişleme yönünde atacağı adımlar piyasalardaki risk iştahının devam etmesine neden olabilir. Bununla beraber, her ne kadar FED’in Nisan ayına kadar faizleri artırmayacağı yönündeki beklentiler kuvvetlense de ABD’den gelecek iyi veriler ve FED faiz artış beklentileri piyasaların yönü konusunda belirleyici olmaya devam edecek. Diğer taraftan 2015 yılı için petrol fiyatlarına yönelik beklentiler ve Ruble’deki hareketler, piyasalar tarafından yakından takip edilmeye devam edilecek.

Ayrıca, Ocak ayında fonların yatırım stratejilerini belirlemesi ve buna göre yeni pozisyonlar açmaları nedeniyle ay içinde piyasalarda yabancı ilgisinde bir artış görebiliriz. Bu beklentiler ışığında Ocak ayında piyasaların pozitif trendini devam ettirme çabası içinde olacağını ve Borsa İstanbul’un yükseliş hareketine devam ederek 2014 yılı içinde görülen zirve seviyelerin üzerinde yeni zirve arayışı içinde olacağını düşünüyoruz.

İçeriden Bakış

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası