Son Haberler

“Rusya’dan, Orta Asya’dan ve Ortadoğu’dan çok talep var”

-TÜİK’in verilerine göre 2021 yılında yabancılara 58 bin 576 konut satıldı. Yabancıların satın aldığı konut sayısı geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 43,5 yükseldi. Geçen yıl toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 3,9 oldu.

-Yabancılara vatandaşlık konusunda hukuki danışmanlık hizmetini, gayrimenkul alımı için yatırım danışmanlığı hizmetini veren Av. Bülent Kılınç, “Türkiye, bölgemizin en gelişmiş, en modern ve en özgür ülkesi. Ruusya’dan, Ukrayna’dan, ORta Asya’dan, Ortadoğu ülkelerinden Türkiye’ye çok yoğun tale var. İnsanlar ülkemize geliyor, yatırım yapıyor.  Gayrimenkul sektörünün canlı olmasında yabancıların büyük payı var.” diyor.

Av. Bülent Kılınç, Türkiye’de gayrimenkul satın almak suretiyle vatandaş olmak isteyenlerle ilgili merak edilenleri Turcomoney’e anlattı…

HAYREDDİN TURAN

Türkiye’nin etrafını saran ülkeler, son yıllarda savaşlarla yüzbinlerce insana mezar oldu. 2000’li yılların başında Irak’tan, son 10 yılda ise Türkiye’ye Suriye’den, Libya’dan, Afganistan’dan ve İran’dan akın akın göç oldu. Rusya’nın geçtiğimiz Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte hem Ukrayna’dan hem de Rusya’dan da kitlesel göçler yaşandı. Türkiye, bölge ülkeleri için sığınılacak liman olarak görülüyor. Resmi verilere göre 6 milyon, gayri resmi tahminlere göre ise yaklaşık 10 milyon kişi Türkiye’ye göç etti.

Türkiye, İslam coğrafyasının ve Türk dünyasının en gelişmiş ülkesi. Öte yandan Türkiye, coğrafik ve stratejik olarak çok önemli bir noktada yer alıyor. Doğu ile Batı arasında, başka bir ifade ile İslam dünyası ile Hristiyan dünyası arasında bir köprü konumunda. Ağır aksak da olsa AB’ye tam üyelik yolunda ilerleyen bir ülke… Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olması Türkiye’yi İslam ülkeleri ve Türk cumhuriyetleri vatandaşları için bir cazibe merkezi kılıyor. Özetle Türkiye; bu ülkelerin insanlarının Amerika’sı, Almanya’sı, Kanada’sı, İngiltere’si… Bu nedenle gerek Afrika ülkelerinden, MENA bölgesinden, Uzakdoğu’dan, Orta Asya’dan akın akın Türkiye’ye göç ediyorlar. Bunların önemli bir kısmı savaştan kaçıp güvenli bir liman olarak gördükleri Türkiye’de hayatlarını kurmaya çalışıyor. Zengin aileler ise Türkiye’den konut, işyeri satın almak suretiyle vatandaşlık hakkını kazanmaya çalışıyor.

İşte bütün bu nedenlerle Türkiye’ye göç edenler arasında varlıklı insanların da sayısı bir hayli fazla.. TÜİK’in verilerine göre 2021 yılında yabancılara 58 bin 576 konut satıldı. Yabancıların satın aldığı konut sayısı geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 43,5 yükseldi. Geçen yıl toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 3,9 oldu.

Yabancılara vatandaşlık için hukuk danışmanlığı hizmetini veren Av. Bülent Kılınç, bu konuya ilgili merak edilenleri Turcomoney’e anlattı, yabancı yatırımcılara çok önemli uyarılarda bulundu.

-Bülent Bey, Türkiye’ye gelen yabancıların, vatandaşlık işlemlerini yapıyorsunuz. Ev ve iş yeri alımlarına aracılık yapıyorsunuz. Kendinizi ve şirketinizi anlatır mısınız? Hangi hizmetleri veriyorsunuz? Şirketinizden kaç kişi çalışıyor?

KILINÇ – BK Legal Grup olarak hukuk danışmanlığı yapıyoruz. BKM Investment olarak da gayrimenkul danışmanlığı hizmetini veriyoruz. Son dönemlerde yabancıların Türkiye’de gayrimenkul satın almak suretiyle vatandaşlık taleplerinde çok büyük artış var. Biz üç yıldır yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edinimiyle ilgili hukuki işlemleri yapıyoruz. Ülkemize göç eden yabancıların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilmeleri için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu kapsamda onların gayrimenkul alımlarına danışmanlık hizmeti veriyoruz. Dolayısıyla yabancıların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı hakkı kazanması ya da Türkiye’de oturum izni alması için bütün hukuki süreci takip ediyoruz. Ben avukatım. Aynı zamanda ekonomistim.

-Hukukçu olarak daha çok hangi alanlara yoğunlaştınız?

KILINÇ – Uzmanlık alanımız yabancılar hukuku. Bu çerçevede Türkiye’de yatırım yapan yabancıların şirket kuruluşlarını, şirket devralmalarını, şirket ortaklıklarını, vatandaşlıkla ilgili çalışmaları  yapıyoruz. Tabii aynı zamanda ülkemize gelen yabancı yatırımcıları, yabancı müvekkillerimizin aile ve miras hukukuna ilişkin, eşya hukukuna ilişkin sorunlarını da ekibimizle çözüyoruz. Türkiye’de insanlarımızın büyük bir bölümü Avrupa’ya yerleşmeye çalışıyor. Yabancılar ise Türkiye’ye yerleşmeye, burada şirket kurmaya, ev veya işyeri satın almaya çalışıyor.

ORTADOĞU, ORTA ASYA ÜLKELERİNDEN VE RUSÇA KONUŞAN MİLLETLERDEN ÇOK BÜYÜK TALEP VAR

-Daha çok hangi ülkelerden geliyorlar? Talepleri hangi ülkelerden görüyorsunuz?

KILINÇ – Daha çok Orta Doğu, Balkanlar ve Orta Asya ülkelerinin vatandaşları ülkemize geliyor. Türkiye her halükarda, bu bölgenin en gelişmiş, en modern, en özgür ülkesi. Ortadoğu ülkelerinden, Arap ülkelerinden, Türk cumhuriyetlerinden, İran’dan, Rusça konuşan milletlerden Türkiye’ye yoğun bir talep var. Son aylarda Rusça konuşan milletlerden yoğun bir talep var. Biz de bu talebi karşılamaya karşılıyoruz. Bu çerçevede yabancı yatırımcıların Türkiye gayrimenkul edinimiyle, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanmasına yardımcı oluyoruz. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra her iki ülkeden de gerek Avrupa ülkelerine gerekse Türkiye’ye büyük bir yönelim oldu.

-Ruslara ve özellikle Ukraynalılara yönelik bir çalışmanız oldu mu? Ruslar, Ukraynalılar gayrimenkul satın alıyor mu, şirket kuruyor mu?

KILINÇ – Türkiye Ortadoğu’nun adeta bir güvenlik adası. Canını, malını, birikimlerini korumak isteyen yabancı yatırımcılar soluğu Türkiye’de alıyor. Bunların gerek mali, gerekse hukuki danışmanlığını yapıyoruz. Aynı zamanda gayrimenkul edinimleriyle ilgili sorunlarını da büyük bir titizlikle ve güven içerisinde çözüyoruz. Son aylarda Ruslar, Ukraynalılar ve Çeçenler’den yoğun bir talep var Türkiye’ye. Yabancılara satılan konutlarda ciddi bir artış oluyor.

YATIRIM ŞARTI 250 BİN DOLAR’DAN 400 BİN DOLAR’A ÇIARILINCA TALEPTE DÜŞÜŞ OLDU

-Yabancılar, daha önce Türkiye’de 250 bin dolar değerinde gayrimenkul satın almak suretiyle vatandaşlık hakkını kazanabiliyordu. Ancak bu rakam, geçtiğimiz Mayıs ayında Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle 400 bin dolara çıkarıldı. Bu artış, yabancıların Türkiye’ye ilgisini, talebini nasıl etkiledi?

KILINÇ – Hiç kuşkusuz talepte bir düşme söz konusu. Fakat gerek inşaat sektörünün gelişimi açısından gerekse daha nitelikli ve sermaye birikimine sahip yabancıların Türkiye’ye yönelmesi açısından olumlu diyebiliriz. Keşke vatandaşlık için en başta dört yüz bin dolar, hatta 500 bin dolar, bir milyon dolar olsaydı. Sonrasında belki düşürmek gerekseydi düşürülseydi daha iyi olurdu. Yani en başında bu rakam biraz daha yüksek olup sonra düşürseydik daha iyi olurdu. Türkiye’de gayrimenkul sektörünün ihtiyaçları açısından daha doğru bir politika olabilirdi.

-Yabancılar daha çok hangi şehirlerde konut veya işyeri satın almaya çalışıyor?

KILINÇ – Yabancılar, ağırlıklı olarak Türkiye’nin incisi İstanbul’dan gayrimenkul almaya çalışıyorlar. Özellikle Arap ve İranlı yatırımcılar, İstanbul’u tercih ediyorlar. Rus ve eski Sovyet Cumhuriyeti vatandaşları ise Antalya, Bodrum, Antalya, Alanya başta olmak üzere yine İstanbul’u tercih ediyorlar. Şu an ağırlıklı olarak konut alımı söz konusu. Ama değişik çevrelerden iş yeri, arsa taleplerini de karşılıyoruz. Yabancılar genel olarak site içerisindeki konukları tercih ediyorlar. Orada modern, yeni yapılmış binalar ve güvenlik önemli öne çıkıyor. Belli bir standartta güvenliği otoparkı olan, havuzu spor salonu olan siteler öne çıkıyor, tercih ediliyor. Gelir seviyesi yüksek olan yabancılar ise daha çok villa satın alıyor.

 YABANCILARDA SUÇ ORANLARI DAHA DÜŞÜK

– Yabancıların Türkiye’ye yoğun bir şekilde göç etmesiyle ilgili toplumun değişik kesimlerinde tepkiler yükseldi. Bunların bir kısmının kara paracı olduğu yönünde iddialar var. Aynı şekilde terörist olduğu yönünde iddialar var. Karanlık kişilerden oluştuğu yönünde iddialar var. Bir hukukçu olarak bu konuda görüşünüz nedir?

KILINÇ – Yabancıların hepsini bir kefeye koymak doğru değil. Hiç kuşkusuz güvenlik sorunlarına yol açabilecek yabancılar olacağı gibi Türkiye’ye ekonomik, sosyal, kültürel, sanatsal açıdan katkı sağlayacak yabancılar da geldi. Özellikle gayrimenkul edinimiyle Türkiye’de oturum ya da vatandaşlık alan yabancılarda suç oranlarının çok daha düşük olduğunu görüyoruz.

-Türkiye’de yanlış politikaların da etkisiyle enflasyonda ciddi bir artış oldu. Fakat bazı değerlendirmelere göre özellikle konut fiyatlarının ve kiraların çok yükselmesinde yabancıların Türkiye’ye akın etmesinin büyük etkisi var. Bu görüşe katılıyor musunuz?

KILINÇ – Sizin de işaret ettiğiniz gibi Türkiye’de artık beyaz yakalıların, orta gelir grubundaki vatandaşların konut alması oldukça zorlaştı. Diğer yandan inşaat sektörünün de ilerleyebilmesi için şu an yabancılar çok kritik bir öneme sahip. Yabancıların artan fiyatlara rağmen konut talep etmesi, inşaat sektörünü ayakta tutuyor. Öyle durumlarla karşılaşıyoruz ki mesela Türkiye’ye bir yıl önce gelip 250 bin dolara gayrimenkul alıp Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanmış. Ya da 3 yıl önce gelip 250 bin dolara gayrimenkul alıp Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanmış yabancılar, günümüzde dolar bazında kârlarını yüzde 100, yüzde 150 oranında arttırmış. Bunlar, dolar bazında kârlarını maksimize ettiler. Bir grup yabancı yatırımcı da Türkiye vatandaşlığını kazandıktan sonra gözünü Amerika’ya, Avrupa’nın sanayi devi Almanya’ya çevirdi. Biz BK Legal BK Investment olarak oralarda da bu yabancıların göç, yabancıların hukuki altyapısını kuruyoruz. Oralarda da yabancı yatırımcılara gayrimenkul edinimi konusunda yardımcı oluyoruz.

YABANCILAR, SATIN ALDIKLARI GAYRİMENKULÜ 3 YIL SÜREYLE SATAMAZ

-Medyaya, kamuoyuna yansıyan bir başka iddia daha var. Yabancılar Türkiye’ye geliyor, ev, işyeri satın alıyor ve bunları yüksek bedellerle yine yabancılara veriyor. Bu iddialar için ne diyorsunuz?

KILINÇ – Burada yabancılar arası işlem çok önemli. Yabancılar arası işlemde gayrimenkul 3 yıl süreyle satılamaz. Yani bir yabancı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanmak için gayrimenkul satın aldığı zaman tapuya 3 yıl satılamaz şerhi konuluyor. Yabancılar, diğer yabancılara evini, işyerini kiraya veriyor mu? Evet veriyor. Hem de yüksek bedellerle. Özellikle İstanbul’un merkez semtlerinde. Burada yüksek kiralarla karşı karşıyayız. Bunun bir nedeni de yabancıların yoğun konut talebi.

 

YABANCILAR, BİR SORUNLA KARŞILAŞMAMAK İÇİN İYİ BİR HUKUK DANIŞMANI İLE ÇALIŞMALI

-Türkiye’de gayrimenkul satın almak isteyen, Türk vatandaşı olmak isteyen yabancılara ne gibi mesajlar vermek istersiniz? Onları hangi tehlikeler bekliyor? Yabancılar bir sorunla karşılaşmamak için  ne yapsınlar, nasıl bir yol izlesinler? Onlara önerileriniz neler?

KILINÇ – Öncelikle gayrimenkul edinimi yoluyla oturum ya da vatandaşlık hakkı kazanmak isteyen yabancı yatırımcılara önerim şudur. Almak istedikleri gayrimenkulü çok iyi analiz etsinler. O gayrimenkulün lokasyonunu, hangi projede yer aldığını ve inşaatçı firmanın güvenilirliğini çok iyi analiz etsinler. Diğer yandan ödedikleri paranın gerçekten o gayrimenkulün mali değerini yansıtıp yansıtmadığını çok iyi araştırsınlar. Ekspertiz değerlemesi esnasında güçlüklerle karşılaşmamak için dikkat etsinler. Bunun yanı sıra vatandaşlık işleminin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için ciddi ve güvenilir bir hukuk şirketi ve avukat ile çalışılması çok önemli. Biz bu konuda çok tecrübeliyiz. Birçok insanın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını sağlıklı bir şekilde kazandırdık. Doğru firma, alım-satımda onlara rehberlik edecek. Vatandaşlık sürecinde doğru hukuk firması ve doğru avukat çok önemli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası