Son Haberler

Seçimler piyasalarda dalgalanmayı artıracak

*TL, dolar karşısında bir miktar negatif ayrışsa da kur uzun süre 5.45-5.50 bandında kaldı. Kısa vadede yerel seçimler ve sonrasındaki atmosferin etkili olacağı kurda 5.50 lira seviyesi aşılırsa 5.75 direnci hedeflenebilir. Satışların artması durumunda ise 5.30 seviyesi destek olarak izlenebilir.

*Piyasaların önündeki en önemli gündem yerel seçimler olacak. Seçimler yaklaştıkça ve seçim sonrası oluşacak tablo piyasalarda volatilitenin artmasına neden olabilir. Seçimler öncesinde başta S-400 füze alımı olmak üzere ABD ile yapılan karşılıklı açıklamaların etkisiyle BIST ve TL varlıklar Mart ayında sınırlı da olsa negatif ayrıştı.

*BIST 100 Endeksi’nde 106.000 direncinin kırılması durumunda 111.000’e doğru bir hareket olabilir. Olumsuz gerçekleşmeler olması durumunda ise 100.000 desteğinin kırılarak daha alt seviyelerdeki desteklerine yönelebileceğini düşünüyoruz.

*ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeleri, piyasalarda pozitif ya da negatif yönde risk alma iştahını etkileyecek faktörler olacak. Ticaret görüşmelerinde pozitif gelişmeler olması, piyasalarda güçlü fiyatlamaları beraberinde getirebilir, olumsuz haberler ise, satışların yaşanmasına neden olabilir.

Ocak ayındaki güçlü pozitif ayrışma sonrası Şubat ayında kar satışlarıyla karşılaşan ve 100.700-105.300 bant aralığına sıkışan BIST 100 Endeksi, Mart ayında da (19 Mart itibarı ile) bu trendine devam ediyor. Brexit belirsizliği ve global büyüme endişeleri ile merkez bankalarının parasal genişleme politikalarında değişiklik konusunda aceleci olamayacakları beklentileri ve ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin olumlu ilerlemesinin etkisiyle risk iştahı arttı. Buna paralel olarak, gelişmiş ülke borsalarının yanında başta Asya borsaları olmak üzere gelişmekte olan (EM) ülke borsaları da Mart ayında güçlü performans gösterdi.

Yurt içinde ise 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesinde başta S-400 füze alımı olmak üzere ABD ile yapılan karşılıklı açıklamalar ile artan jeopolitik riskler ve yılbaşından beri yükseliş eğiliminde olan petrol fiyatlarının etkisiyle BIST ve TL varlıklar Mart ayında sınırlı da olsa negatif ayrıştı.

BIST-100 endeksi 19 Mart itibarıyla sıkıştığı bandın direnci olan 105.930 seviyelerini test ederken aybaşına göre yatay bir seyir izliyor. Bankacılık endeksi ise pozitif ayrışarak 19 Mart itibarıyla yüzde 3,4 yükseliş gerçekleştirdi. Şubat ayı sonrası değer kaybetmeye devam eden TL, ay içinde dolar karşısında yüzde 2.3 geriledi. TL gelişmekte olan para birimleri içinde Mart ayı içinde en fazla değer kaybeden ve negatif ayrışan para birimlerinden biri oldu.

FED’DEN GÜVERCİN MESAJLAR SÜRÜYOR

Fed Başkanı ve üyelerden güvercin tonda mesajlar gelmeye devam ediyor. Yeni projeksiyonların açıklanacağı 20 Mart toplantısında Fed’in bu güvercin tonunu devam ettirmesi bekleniyor. Piyasalar 2019 yılında faiz artırımı beklemezken, Fed’in son tahminleri 2019 yılı için halen iki faiz artırımına işaret ediyor. Bu toplantıda bu tahminin 2019 yılı için bire düşürülerek Fed’in piyasa fiyatlamasına yaklaşması bekleniyor.

Mart toplantısında bir diğer konu ise bilanço küçültülmesine ilişkin gelişmeler olacak. Fed’in güvercin tonunu devam ettirmesiyle birlikte başta TL olmak üzere EM piyasalarına fon akımlarının sınırlı da olsa güçlenerek devam etmesi bekleniyor. Ancak Fed üyelerinin projeksiyonlarında büyüme beklentilerini önemli oranda aşağı revize etmeleri global büyüme endişeleriyle borsalarda satış baskına neden olabilir.

TCMB SIKI PARA POLİTİKASI DURUŞUNU KORUDU

TCMB ise Mart toplantısında faizleri sabit tutarken, sıkı para politikası duruşunu korumaya devam etti. PPK, metninde yer alan “enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunması” ve “ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği” ifadeleri korunarak TCMB sıkı duruşunu sürdürdü.

DOLAR/TL’DE 5.45 DİRENCİ TEST EDİLİYOR

Mart ayına yükselişle başlayan dolar kurunda daha önce belirttiğimiz 5.45 direnci uzun süre test edildi. ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarını yavaşlatacağı sinyali dolarda biraz durgunluk yaratmıştı. İç piyasada ise yerel seçim öncesi TL bir miktar negatif ayrışsa da kur uzun süre 5.45-5.50 bandında kaldı.

Kısa vadede yerel seçimler ve sonrasındaki atmosferin etkili olacağı kurda 5.50 seviyesi aşılırsa 5.75 direnci hedeflenebilir. Satışların artması durumunda ise 5.30 seviyesi destek olarak izlenebilir.

Mart ayına da Şubat ayındaki gibi sert düşüşle başlayan EUR/USD paritesi 1.12’nin aşağısını görmesine karşın çabuk toparlandı. Avrupa Merkez Bankası ECB, bu ayki toplantısında faizlerde bir değişikliğe gitmezken, büyüme tahminlerini aşağı yönde revize etti.

Ayrıca yeni refinansman işlemlerine ilişkin program duyuruldu. İlk haftaki satışların hepsini ikinci haftasında geri alan paritede 1.1360 direnci aşılırsa 1.15 seviyesi ikinci direnç olarak izlenebilir. Aksi yöndeki hareketlerde ise 1.12’ye doğru yeni bir satış dalgası görülebilir.

ALTIN 1.300’ÜN ÜZERİNDE KALICI OLURSA 1.340 DİRENCİNİ DENEYEBİLİR

Şubat ayı sonunda başlayan satış dalgasıyla 1330’dan 1280’e doğru hızla gerileyen altının ons fiyatı, daha sonra kademeli olarak toparlandı. 1300’ün üzerinde kalıcı olmaya çalışan fiyatlar bunu başarabilirse önceki ay denediği 1340 direnci tekrar hedeflenebilir. 1300’ün üzerinde kalamazsa satıcıların artacağı sarı emtiada 1285 kuvvetli destek noktası olarak takip edilebilir.

Yurtdışı piyasalarda Mart ayının son haftası ve Nisan ayında ana gündem son dönemde risk iştahının artmasında etkili olan global büyüme endişeleri ile yavaşlayan gelişmiş ülke merkez bankalarını politika değişiklikleri olacak.

Fed’in faiz artırımlarını ve bilanço küçültmesini yavaşlatacağı beklentisiyle birlikte faiz artırımlarını gelecek yıla erteleyen Avrupa Merkez Bankası’nın bankalara yönelik yeni bir refinansman programı açıklaması, global risk iştahını destekliyor.

ABD İLE ÇİN ARASINDAKİ TİCARET GÖRÜŞMELERİ, PİYASALARDA YÖN BELİRLEYECEK

Bu ana temanın yanında Brexit belirsizliğinin devam etmesi, ABD’nin Çin’e yönelik ek vergi koyma kararını belirsiz bir tarihe ertelenmesi sonrası devam eden ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeleri, piyasalarda pozitif ya da negatif yönde risk alma iştahını etkileyecek faktörler olacak.

Ticaret görüşmelerine ilişkin pozitif gelişmeler olması, piyasalarda güçlü fiyatlamaları beraberinde getirebilir. Diğer yandan görüşmelerden gelecek olumsuz haberler, piyasalarda global büyüme endişelerinin artmasına ve satışların yaşanmasına neden olabilir.

Fed’in güvercin tonunu devam ettirmesiyle birlikte Mart ayı sonunda ve Nisan ayında piyasaların genel olarak pozitif eğilimini devam ettirmesi beklenir. Mart ayında sınırlı negatif ayrışma gösteren EM piyasalarına yönelik fon akımları Fed kararı sonrası güç kazanabilir ve EM’lerde pozitif ayrışma eğilimi görülebilir.

Fed’in 20 Mart toplantısında 2019 yılı için faiz artırım beklentisini 1 düşürmesi ve büyüme beklentilerinde aşağı yönlü bir güçlü bir revizyon yapmaması bu beklentiyi destekleyecek. Global büyüme endişeler piyasaların ana teması olduğu için başta ABD, Çin ve AB gibi majör ekonomilerden gelecek ekonomik veriler de piyasaların odak noktası olmaya devam edecek.

PİYASALARIN ÖNÜNDEKİ EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ YEREL SEÇİMLER

Yurtiçinde ise piyasaların önündeki en önemli gündemi yerel seçimler olacak. Seçimler yaklaştıkça ve seçim sonrası oluşacak tablo piyasalarda volatilitenin artmasına neden olabilir. Ayrıca, enflasyon başta olmak üzere açıklanacak makro veriler ve sıkı duruşunu sürdüren Merkez Bankası’ndan gelecek sinyaller de piyasalar tarafından yakından takip edilmeye devam edilecek.

Bunlarla birlikte başta S-400 ve Patriot alımı gibi konular olmak üzere ABD ile ilişkiler ve Suriye gibi jeopolitik konulardaki gelişmeler piyasalar üzerinde bir risk unsuru olmaya devam edecek.

Şubat sonrası Mart ayında da sınırlı negatif ayrışma gösteren TL varlıklar, merkez bankalarından gelecek haberler ile global risk iştahının devam etmesi ve seçim riskinin mevcut politik istikrarın devam edeceği bir sonuç ile ortadan kalkmasıyla Nisan ayında pozitif ayrışma gösterebilir.

MART AYININ İLK İKİ HAFTASINDA YABANCILAR ALIM YAPMAYA DEVAM ETTİ

Bununla beraber global risk iştahında bir azalmaya neden olabilecek gelişmeler ve seçimlerden beklentilerin dışında sürpriz bir sonuç çıkması sert satışlara neden olabilir. EM içinde benzerlerine göre halen oldukça iskontolu işlem gören BIST’te Ocak ayında görülen güçlü yabancı girişi sonrası Şubat ayında kar satışlarıyla sınırlı çıkış görmüştük. Mart ayının ilk iki haftasında yabancıların alım yapmaya devam ettikleri görülüyor.

Sene başından beri BIST’e (8 Mart itibarıyla) 1,44 milyar dolar yabancı para girişi gerçekleşti. Bu BIST için oldukça güçlü bir giriş ve önümüzdeki dönemde momentum kaybetse de gelişmelere bağlı olarak devam etmesi durumunda endeksteki yükseliş trendinin devamını sağlayabilir.

Ancak DİBS tarafında ise tam ters bir durum var. Yılbaşından beri yabancılar DİBS(tahvil-bono v.s.) piyasasında düzenli satış yapıyor ve TL bonolardan çıkıyor. Faizlerin gerilemesini fırsat olarak kullanan yabancılar yılbaşından beri DİBS’te 820 mn dolar net satış yaptı.

Sonuç olarak Şubat-Mart döneminde 100.000-106.000 aralığına sıkışan endeksin gelişmelere bağlı olarak dalga boyunun artacağını ve olumlu gelişmeler ile 106.000 direncini kırması durumunda 111.000’e doğru bir hareket yapmasını, olumsuz gerçekleşmeler olması durumunda ise 100.000 desteğinin kırılarak daha alt seviyelerdeki desteklerine yönelebileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası